Τα λάθη του Ίβιτς, ο Κούγιας και ο Άγγελος

"Ο Ίβιτς κάνει με το διαθέσιμο ρόστερ έχει καλή δουλειά, αλλά πρέπει να ελευθερώσει το μυαλό του από αυτό το αυτοκαταστροφικό πλάνο που δεν επιτρέπει στον ΠΑΟΚ να είναι δημιουργικός και να βάλει γκολ". Ο Τσάρλι αναλύει το ντέρμπι της Τούμπας, αλλά και τις εξελίξεις στη Λάρισα με Κούγια-Άγγελο...

Τα λάθη του Ίβιτς, ο Κούγιας και ο Άγγελος
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Βλάνταν Ίβιτς κέρδισε το ντέρμπι, όμως η εικόνα της ομάδας του δεν δικαίωσε τις επιλογές του. Στη συνέντευξη τύπου δέχτηκε πιεστικές ερωτήσεις. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ διαπίστωσαν πως ήταν μακράν το χειρότερο παιχνίδι της ομάδας στο φετινό ντέρμπι και γνώριζαν και τους λόγους που συνέβη αυτό.

Μετά από ένα σημαντικό κύκλο παιχνιδιών, έχουν βγει αρκετά συμπεράσματα που δεν χωρούν αμφισβήτηση. Το ρόστερ που έχει δημιουργηθεί, δεν διαθέτει το εύκολο γκολ και το πλάνο αρχικής ενδεκάδας για τα δύσκολα παιχνίδια που έχει στο μυαλό του ο Ιβιτς, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΚΟΛ

Στο 4-3-3 που χρησιμοποιεί χωρίς δημιουργικό μέσο είναι απορίας άξιο που πιστεύει ότι θα βρει το γκολ. Ο Κάνιας σε όλη του την επαγγελματική καριέρα δεν έχει σκοράρει. Ο Τσίμιροτ πέρυσι πέτυχε ένα μόλις τέρμα και είναι ποδοσφαιριστής που κάνει πολλά πράγματα στο γήπεδο, αλλά δεν απειλεί.

Σε αυτό το δίδυμο των χαφ προσθέστε πως στα δύο άκρα παίζουν δύο γρήγοροι ποδοσφαιριστές, που θέλουν την μπάλα πάνω στο τρέξιμο τους, στην πλάτη της άμυνας και έχουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στην τελική προσπάθεια.

ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΣΑΚΧΟΦ

Όλο αυτό το παζλ, είναι εντελώς παράλογο που ο προπονητής προσπαθεί να το δέσει χωρίς δημιουργό. Με το βαρύ Σάκχοφ, που δεν μπορεί να μεταφέρει την μπάλα και δεν έχει δημιουργία, ο ΠΑΟΚ είναι αδύνατον να συνθέσει αυτό το παζλ. Δεν μπορεί να αναπτυχτεί με κατοχή μπάλας ο ΠΑΟΚ με αυτήν την διάταξη.

Και γι' αυτόν το λόγο ήταν φανερό πως μέχρι να γίνουν καθυστερημένα οι αλλαγές, ο ΠΑΟΚ έμοιαζε να είχε κατέβει για διαφορετικό παιχνίδι από αυτό που έδινε. Δεν περνούσε η μπάλα από τα χαφ και βλέπαμε συνέχεια την αμυντική τετράδα και τον Γλύκο να πηγαίνουν σε μεγάλες μπαλιές.

Το ίδιο διάστημα, η κατοχή μπάλας ήταν στο 60% και οι γραμμές της ΆΕΚ δεν επέτρεπαν επιθέσεις στην πλάτη της ή να εκμεταλλευτούν την ταχύτητα τους, οι Ροντρίγκες, Κάμπος με πίεση ψηλά.

Ο Ίβιτς κάνει με το ρόστερ που έχει καλή δουλειά, αλλά πρέπει να ελευθερώσει το μυαλό του από αυτό το αυτοκαταστροφικό πλάνο που δεν επιτρέπει στον ΠΑΟΚ να είναι δημιουργικός.

Ήταν φανερό πως η εικόνα της ομάδας άλλαξε με τις αλλαγές, μόνο και μόνο επειδή μπήκαν ποδοσφαιριστές που γνώριζαν τι να κάνουν την μπάλα και πως θα δημιουργήσουν ρήγματα σε οργανωμένη άμυνα.

ΜΕΙΩΣΕ ΤΟΝ ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ

Η απάντηση του στην ερώτηση συναδέλφου για τη μικρή συμμετοχή του Μπίσερσβαρ και το γεγονός πως δεν ξεκίνησε τον αδικεί. Όσα λέει για τον ποδοσφαιριστή του μπορεί να είναι σωστά. Όμως το ίδιο το παιχνίδι του έδειξε πως ήταν λάθος που δεν τον ξεκίνησε, η ομάδα τα προσόντα του τα έχει ανάγκη.

Δεν θεωρώ τον Μπίσεσβαρ κάτι το εξαιρετικό, ένας ξεπερασμένος ποδοσφαιριστής είναι παλιάς δεκαετίας, όμως το καλοκαίρι δεν αποκτήθηκε κάποιος πιο σύγχρονος δημιουργός.

Ο ΠΑΟΚ έχει μείνει με τον Πέλκα που πιθανότατα δικαιολογημένα δεν τον εμπιστεύεται ο προπονητής του και με τον Μπίσεβαρ. Δεν γίνεται να πηγαίνεις σε παιχνίδια με 60% κατοχή και ο δημιουργικός μέσος να είναι ο Σάκχοφ.

Με ενοχλούν οι προπονητές, που για να δικαιολογήσουν μία απόφαση τους, κρύβουν τη μισή αλήθεια. Ο Ίβιτς απάντησε γιατί δεν χρησιμοποίησε τον Μπίσεσβαρ και έβγαλε στην φόρα για να δικαιολογήσει τον εαυτό του όλα τα ελαττώματα του ποδοσφαιριστή, έκανε όμως σαν να μην ξέρει τα ελαττώματα αυτού που ξεκινάει.

Ο Μπίσεσβαρ είναι όντως βαρύς αλλά ο Σάκχοφ είναι περισσότερο. Οταν ακουμπά η μπάλα στον Ολλανδό μέσο τουλάχιστον ο αντίπαλος δέχεται πίεση και οι συμπαίκτες του μπορούν να τρέξουν στο χώρο.

Με τον Σάκχοφ στο ρόλο του δημιουργού, που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να έχει θέση στο ρόστερ του ΠΑΟΚ πόσο μάλλον στην βασική ενδεκάδα, η συνολική τακτική ακυρώνεται.

Ο Τζάλμα Κάμπος είναι μία λανθασμένη μεταγραφή του καλοκαιριού. Όταν πας σε μία ενδεκάδα που οι πιο επικίνδυνοι για τον αντίπαλο παίκτες σου, παίζουν στα άκρα και στηρίζονται στην ταχύτητα τους είναι υποχρεωτικό να τους προσφέρεις ποδοσφαιριστή στον άξονα που μπορεί να κρατήσει την μπάλα μέσα από τις γραμμές του αντιπάλου και να περνά διαγώνιες πάσες στο τρέξιμό τους.

Μέχρι να μπει ο Μπίσερσβαρ ο ΠΑΟΚ έπαιζε με ένα πλάνο που ήταν φτιαγμένο για λανθασμένο παιχνίδι.Ο ΠΑΟΚ είχε 60% κατοχή και είχε σύνθεση για λιγότερο από 40. Οι παίκτες είχαν την μπάλα και δεν ήξεραν τι να την κάνουν.

Ο Ιβιτς είναι προπονητής της ομάδας, έχει βελτιώσει αρκετές παθογένειες των προηγούμενων χρόνων όσο αναφορά την συμπεριφορά του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι χωρίς μπάλα αλλά και στις επιστροφές και στις αντιδράσεις των γραμμών όταν αυτή χάνεται.

Πράγματι έχει κάνει τον ΠΑΟΚ σύνολο-ομάδα, όμως όσο πιο σύντομα καταλάβει πως χρειάζονται ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα να ξέρουν τι να κάνουν την μπάλα, πώς να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν σε μικρό χώρο, τόσο περισσότερο θα κρατήσει την δουλειά του και θα μπορέσει να την εξελίξει.

Ο ΠΑΟΚ βρήκε το γκολ της νίκης γιατί έκλεισε τον αγώνα έχοντας στο γήπεδο τρεις ποδοσφαιριστές που είχαν ποιότητα με την μπάλα. Οι Μπίσεσβαρ, Μυστακίδης, Περέιρα πρέπει ο καθένας στον ρόλο του να πάρουν περισσότερο χώρο και χρόνο.

ΤΙ... ΔΕΝ ΕΙΠΕ

Στη συνέντευξη τύπου ο Ίβιτς ήταν απογοητευτικός, γιατί πήγε να δικαιολογήσει τις επιλογές που έχουν αποδειχτεί στο γήπεδο πως είναι λανθασμένες.

Έβγαλε όλα τα αρνητικά στην φόρα του Μπίσερσβαρ, που μπήκε και πρόσφερε, μόνο και μόνο επειδή δεν τον ξεκίνησε και υπεραμύνθηκε του Τζάλμα Κάμπος, παρότι δεν ακούμπησε την μπάλα. Ο Ίβιτς δικαιολόγησε τον Καμπός λέγοντας πως είναι ικανοποιημένος που είναι σωστός τακτικά και που στο Καραϊσκάκης ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις.

Πέρασε χωρίς σχόλιο που στον αγώνα με την ΆΕΚ δεν δημιούργησε το παραμικρό και ήταν άφαντος. Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό που ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τίποτα εξαιτίας του, ο Ίβιτς δεν γίνεται να μην πρόσεξε πως εκτός από τις ευκαιρίες που σπατάλησε, είχε μόλις 1 επιτυχημένη πάσα και 10 λανθασμένες και το γκολ που δέχτηκε ο ΠΑΟΚ, η φάση ξεκίνησε από δικό του πούλημα της μπάλας στο κέντρο και ο Φιγκέιρας βρέθηκε μόνος του στα δεξιά, επειδή ο Κάμπος άργησε πολύ να πάει στη θέση που τακτικά έπρεπε να βρίσκεται και όταν πήγε κάλυψε τον Φορτούνη που ήταν πιο χαμηλά.

ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΥΣ Ο ΚΟΥΓΙΑΣ

Και λίγα πράγματα για την ΑΕΛ. Ο Κούγιας τα βρήκε στην Λάρισα με τους παλαιμάχους. Είχε έτοιμη την επιστροφή Τσιώλη, θα βολέψει κι άλλους. Ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε κερδίσει τα αποδυτήρια.

Οι παίκτες έπαιξαν για αυτόν στον αγώνα με τον Πανιώνιο και κατέθεσαν την ψυχή τους. Ο πανηγυρισμός τους στο δεύτερο τέρμα ήταν ένα μήνυμα στήριξης στον προπονητή τους, καθώς είχαν πάρει γραμμή τι συμβαίνει. Μήνυμα στήριξης που δεν άρεσε όμως στον ιδιοκτήτη του συλλόγου. Είναι περίεργη η στροφή του Αλέξη Κούγια καθώς πριν δύο βδομάδες ο ίδιος έλεγε σε φιλικό του κύκλο πως έχει τον καλύτερο προπονητή στο πρωτάθλημα.

Στο Contra.gr είχατε ενημερωθεί έγκαιρα από το Ευαγγέλιο ότι ο Αγγελος Αναστασιάδης παίζει τη θέση του. Αποδείχθηκε πως η απόφαση είχε ληφθεί και οι λόγοι δεν ήταν ποδοσφαιρικοί, άλλα έχουν να κάνουν με συμμαχίες που έχει κάνει ο Κούγιας στην Λάρισα. Οι αλλαγές ήταν πολλές σε πολλά επίπεδα. Έφυγε και ο προπονητής της ομάδας νέων Σάκης Αναστασιάδης.

Άνθρωποι που ξέρουν τι δουλειά που έκανε Αναστασιαδης στη ομάδα της under 20 καταλαβαίνουν πως η απόφαση Κούγια δεν ήρθε με ποδοσφαιρική λογική. Ο εν λόγω κόουτς είχε κάνει σπουδαία δουλειά στα τμήματα υποδομής του Πανσεραικού και συνέχιζε το καλό του έργο και στην Λάρισα. Μάλιστα ένας από τους λόγους που χώρισαν το καλοκαίρι ΑΕΛ και Τσιώλης σύμφωνα με τον ίδιο τον Αλέξη Κούγια είναι πως ο προπονητής δεν ήθελε να έρθει στην Λάρισα ο επιτυχημένος στα τμήματα υποδομής του Πανσεραικού. Είναι ξεκάθαρο πως μαζί με τις αλλαγές είναι έτοιμη κα η επιστροφή Τσιώλη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK