Τετράδα για μεγάλα πράγματα

Οι Οφόε, Φορτούνης, Καρσελά, Εμενίκε προσφέρουν την δυνατότητα στον Μπεσνικ Χάσι να δημιουργήσει έναν ελκυστικό Ολυμπιακό. Το "κλειδί" Ρέτσος και ο Βούκοβιτς που είναι στόπερ περιοχής και παίζει με βάθος. Αναλύει ο Τσάρλυ.

Τετράδα για μεγάλα πράγματα

Η διοίκηση του Ολυμπιακού γκάζωσε και έκλεισε τρείς δυνατές μεταγραφές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Εμενίκε, Καρσελά, Οφόε ήρθαν για να δώσουν προσόντα που έλλειπαν από τον Ολυμπιακό και να κλειδώσουν θέση στην ενδεκάδα των "ερυθρόλευκων".

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΑΣ

Από την αρχή του καλοκαιριού φαινόταν πως το περσινό πάθημα έγινε μάθημα και το πλάνο για τις μεταγραφές έχει αλλάξει. Η διεξαγωγή προκριματικών αναγκάζουν τους ερυθρόλευκους να κάνουν έγκαιρα τον προγραμματισμό τους και η προβληματική περσινή σαιζόν ανάγκαζε την διοίκηση να κινηθεί για μεταγραφές ενδεκάδας.

Προς το παρόν έχουν έρθει μαζί με αυτή του Ταχτσίδη, που φαίνεται να διεκδικεί την θέση "6" με τον Ρομαό, 4 μεταγραφές ενδεκάδας και την ώρα που γράφεται το κείμενο τρέχει και η μεταγραφή του Βούκοβιτς. Πρόκειται λοιπόν για 5 ποδοσφαιριστές που έχουν αποκτηθεί για να είναι βασικοί και καθορίζουν τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού.

Ο Μπέσνικ Χάσι στην Άντερλεχτ χρησιμοποιούσε το 4-2-3-1 σαν πρώτο σύστημα, σε ένα μεγάλο ποσοστό εντός έδρας παιχνιδιών δοκίμαζε το 4-4-2 και σε επιλεγμένα δυνατά παιχνίδια πήγαινε με το 4-3-3, ψάχνοντας μεγαλύτερη αμυντική ασφάλεια.

"ΚΛΕΙΔΙ" Ο ΡΕΤΣΟΣ

Φαίνεται πως η επιλογή είναι την μία θέση στο κέντρο της άμυνας να την έχει ο Ρέτσος. Ο νεαρός που πέρυσι πήρε 18 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, τα περισσότερα όμως από τα 1333 λεπτά που πήρε στο πρωτάθλημα, δεν ήταν στην θέση του. Στον Ολυμπιακό φαίνεται πως έχει γίνει αντιληπτό πως μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης έχει στο κέντρο της άμυνας. Και φέτος θέλουν να πάρει εκεί πολλά παιχνίδια.

Ο Μπέσνικ Χάσι πήρε μία αδικαιολόγητα βιαστική απόφαση να "κόψει" τον Ρισβάνη και αυτή την στιγμή εκτός του Ρέτσου υπάρχουν, ο Μποτία και ο νεαρός Σισε. Φαίνεται πως το αρχικό πλάνο είναι να δούμε το δίδυμο Ρέτσος-Βούκοβιτς.

ΣΤΟΠΕΡ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ο ΒΟΥΚΟΒΙΤΣ

Ο Βούκοβιτς έχει ύψος 1,95 έπαιξε 27 παιχνίδια πέρυσι στην Κόνιασπορ. Μου κάνει εντύπωση βλέποντας τα στατιστικά του το πολύ χαμηλό νούμερο που έχει στα κερδισμένα τάκλιν. Μόλις 0,4 ανά παιχνίδι κάτι πολύ ασυνήθιστο για κεντρικό αμυντικό. Είναι 4στο Τουρκικό πρωτάθλημα σε αποσοβήσεις στην κατηγορίαclearanceμε 6,5 ανά παιχνίδι.

Πρόκειται για έναν στόπερ που λειτουργεί καλύτερα μέσα στην περιοχή. Για την ακρίβεια λόγω ύψους είναι καλός και στις δύο περιοχές. Καθαρίζει πολλές φάσεις όταν η ομάδα του είναι σε πίεση, πάσαρε με 81,1% στο τούρκικο πρωτάθλημα σε πολύ πιο χαμηλά νούμερα στο 74,6 στο Γιουρόπα Λιγκ.

Βλέποντας τα στατιστικά του στοιχεία, δηλαδή την υψηλή ικανότητα του σε clearance, τα υπερβολικά χαμηλά νούμερα σε κερδισμένα τάκλιν, αλλά και σε κλεψίματα με 1,7 γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για έναν στόπερ που λειτουργεί καλύτερα μέσα στην περιοχή.

ΕΔΙΝΕ ΒΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΑΣΠΟΡ

Έριξα και μία ματιά στα παιχνίδια της Κόνιασπορ, στους πίνακες μετά περισσότερα πατήματα που έχει ο κάθε ποδοσφαιριστής. Ο Βούκοβιτς ήταν ο στόπερ που μόνιμα έδινε βάθος και έπαιζε πιο χαμηλά από τον παρτενέρ του. Στον Ολυμπιακό λοιπόν αν θεωρήσουμε πως τελικά το δίδυμο θα είναι αυτό των Ρέτσο, Βούκοβιτς, θα πρέπει ο νεαρός να γίνει ο στόπερ που θα παίζει επιθετική άμυνα και θα λειτουργεί αποτελεσματικά στο μαρκάρισμα έκτος περιοχής.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς συνολικά έχει στο μυαλό του ο Μπεσνικ Χάσι το αμυντικό του δίδυμο. Καθώς υπάρχουν ακόμα ο Μποτία και ο Σισέ. Δημιουργείτε πάντως μία υποχρεώσει στον Ρέτσο να ανταποκριθεί άμεσα στα δεδομένα της θέσης, καθώς φαίνεται να είναι ο μοναδικός στόπερ που υπάρχει αυτή την εποχή στο ρόστερ των ερυθρόλευκων με προσόντα για να παίξει άμυνα ψηλά.

ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ Ή ΡΟΜΑΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ "6"

Στον άξονα η επιλογή του Ταχτσίδη έδειξε μία πρόθεση του τεχνικού του Ολυμπιακού να έχει έναν σταθερό παίκτη μπροστά από την άμυνα. Για την θέση 6 φαίνεται πως υπολογίζονται οι Ταχτσίδης, Ρομαό. Δύο ποδοσφαιριστές που κρατούν σταθερά τον χώρο τους δημιουργώντας τακτική ασφάλεια στον προπονητή τους.

Ο Ρομαό είναι καλύτερος στα αμυντικά του καθήκοντα, λογικά φέτος θα είναι και σε καλύτερη αγωνιστική ετοιμότητα από την περσινή χρονιά, ενώ ο Ταχτσίδης] έχει σαφώς πιο ποιοτική μεταβίβαση.

Ο Ταχτσίδης έβρισκε συμβόλαια στην Ιταλία λόγω της τακτικής του συνέπειας και των καλών επιλογών με μπάλα που είχε από την θέση 6. Ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός είναι πως δεν λειτουργεί επιθετικά στο μαρκάρισμα και περιμένει τον αντίπαλο να έρθει στον δικό του χώρο.

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΟΦΟΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΙΛΕ

Επίσης από την θέση 6 λείπει η μεταφορά μπάλας, πρόκειται για δύο ποδοσφαιριστές που δεν έχουν τρεξίματα με την μπάλα και για αυτό τον λόγω ο παρτενέρ του έπρεπε να είναι περισσότερο ανάμεσα στην θέση 8 και 10 και όχι κάποιος που να λειτουργεί πιο πολύ σαν εξάρι. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για τον Ολυμπιακό που στο μεγαλύτερο ποσοστό των αγόνων του καλείται να ανοίγει ταμπουρωμένες ομάδες. Για αυτόν τον λόγο, βάση όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα χαρακτηριστικά του Οφόε και όσων γνωρίζω για τον Ζιλέ, πιστεύω πως ο Οφόε κουμπώνει περισσότερο.

Με βάση το τι υπάρχει στην θέση 6 αλλά και τον τρόπο που διαμορφώνεται ο Ολυμπιακός χρειαζόταν ένας χαφ να λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ της αμυντική τετράδας και του 6αριού με την επιθετική τετράδα. Να ξεκινά από τον χώρο το κέντρου, να πατά περιοχή, να τρέχει με μπάλα και χωρίς αυτή, να δημιουργεί συνεργασίες με την επιθετική τετράδα και να πατά και ο ίδιος περιοχή.OΟφόε στο πολωνικό πρωτάθλημα πέρυσι είχε 12 ασίστ, μεγάλο νούμερο.

ΤΕΤΡΑΔΑ ΓΙΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μέχρις στιγμής ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει μία ομάδα που θα ψάχνει το γκολ μέσα από συνεργασίες. Στα χαρτιά τουλάχιστον φαντάζει σαν ένα σύνολο που θα έχει την ικανότητα να παρουσιάσει ένα πολύ πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο από ότι τα περασμένα χρόνια.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού κούμπωσε την μεταγραφή του εκρηκτικού Εμενίκε, με τον ντριπλέρ Καρσελά και μαζί με τους Φορτούνη, Οφόε έχει σχηματίσει μία δυνατή τετράδα ικανή να αποδώσει είτε σε 4-2-3-1 με τον Μάριν στην μία πλευρά, είτε σε καθαρό 4-4-2 με δίδυμο στην επίθεση.

Στον Ολυμπιακό έχουν μπει ποδοσφαιριστές ικανοί να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα και να απειλήσουν σε ροή αγώνα. Στοιχείο που έλλειπε τα τελευταία χρόνια και έκαναν εύκολη την προσαρμογή του αντιπάλου στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, οδηγούσαν τους ερυθρόλευκους σε ομάδα κυνική, πολλές φορές και βαρετή που έψαχνε το γκολ αποκλειστικά από στημένες φάσεις και από εκμετάλλευση του κενού χώρου.

ΑΔΥΝΑΜΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΑΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΡΑΙΚΕΡ

Πλέον είναι στα χέρια του Μπέσνικ Χάσι να δημιουργήσει μία ομάδα που θα παράγει ποδόσφαιρο και θα είναι όμορφη στο μάτι. Αυτό που λείπει είναι ένας καθαρός στράικερ, που πρέπει μία ομάδα σαν τον Ολυμπιακό να έχει στο ρόστερ της. Έχω τονίσει πως ο Εμενίκε είναι καλός επιθετικός αλλά αρέσκεται στο να βγαίνει από την περιοχή ψάχνει χώρο μέτρα και την συνεργασία.

Στο δικό μου μυαλό έχω αμφιβολίες για το αμυντικό δίδυμο, πιστεύω πως ακόμα και να αποκτηθεί ο Βούκοβιτς, είναι πολύ πιο αδύναμο από την υπόλοιπη ομάδα και δεν μπορεί να υπηρετήσει με ασφάλεια τα μέτρα του παιχνιδιού που θέλουν οι ερυθρόλευκοι και περιμένω να δω τις θα γίνει με τα άκρα της άμυνας. Το επίπεδο του Κούτρη, την κατάσταση του Ομάρ που προσωπικά τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση.

Πάντως για να είμαστε ειλικρινείς στην διοίκηση του Ολυμπιακού φαίνεται να πήραν το μήνυμα από την περσινή σεζόν και φρόντισαν να προσφέρουν έγκαιρα τα περισσότερα κομμάτια του παζλ στον Μπεσνκ Χάσι. Υλοποίησαν βασικές επιθυμίες του προπονητή αλλά και του κόσμου της ομάδας.

Ο Ολυμπιακός είτε δέσει σαν ομάδα, είτε όχι, είτε μπει στο Τσάμπιονς Λιγκ, είτε όχι, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, για να παίξει πιο όμορφο ποδόσφαιρο. Η τετράδα των Οφόε, Φορτούνη, Καρσελά, Εμενίκε είναι σε θέση να "κρύψει" την μπάλα και να ξεσηκώσει το Καραϊσκάκης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK