Θα ήταν για... γέλια αν δεν κέρδιζαν

Ο Τσάρλυ σχολιάζει τις πρώτες αναμετρήσεις ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για τα πλέι οφ του Europa League.

Θα ήταν για... γέλια αν δεν κέρδιζαν

Η χθεσινή μέρα ήταν καλή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και οι τρείς εκπρόσωποι μας στην Ευρώπη νίκησαν. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Έκαναν απλά το καθήκον τους, καθώς αγωνίστηκαν με χαμηλού επιπέδου αντιπάλους. Όποια ομάδα δεν κατάφερνε να λυγίσει αυτούς τους αντιπάλους θα ήταν για γέλια και για κλάματα. Και οι τρεις είχαν εύκολη κλήρωση.

Παρατηρώ πως προσπαθούν να περάσουν σαν καλή ομάδα την Μπρόντμπι, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει. Δεν ξέρω τι έκανε η Χέρτα και αποκλείστηκε, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις αμυντική συνοχή και να βγάλεις ταχύτητα για να τους κερδίσεις και να αναδείξεις τις αδυναμίες τους και τον ερασιτεχνικό τρόπο με τον οποίο αμύνονται. Αυτό έκαναν και οι παίκτες του Στραματσόνι.

ΠΑΟΚ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΑΛΑΣ

Ας ξεκινήσουμε με τον ΠΑΟΚ. Ο Ίβιτς πρέπει να κατάλαβε πως η τριάδα των Χάριση, Τσίμιροτ, Σακχόφ δεν μπορεί να προσφέρει στον ΠΑΟΚ κατοχή μπάλας. Ο Σακχόφ είναι μία μεταγραφή που φαίνεται πως δεν θα βγει. Είναι αρκετά βαρύς, μοιάζει σαν μία βελτιωμένη έκδοση του Σάμπο, αλλά μέχρι εκεί. Δεν τρέχει, δεν μεταφέρει μπάλα, δεν διαθέτει κάποιο προσόν που να είναι ανεπτυγμένο.

Στο πρώτο ημίχρονο, δεν υπήρχε κεντρικό χαφ να κρατήσει την μπάλα, ο Ροντρίγκες είναι καθαρό εξτρέμ, ο Κάμπος δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα και ο Αθανασιάδης δεν έδωσε την παραμικρή βοήθεια στην ανάπτυξη και στο κράτημα μπάλας, οπότε το πρόβλημα στην κατοχή ήταν μεγάλο.

Ο ΠΑΟΚ, έβγαλε προβλήματα προηγούμενων χρόνων στο πρώτο ημίχρονο. Υπήρχαν επιπόλαιες αντιδράσεις, ο Κρέσπο πήγαινε δεύτερος και το μηδέν κρατήθηκε λόγω της καλής παρουσίας του Τζαβέλα, αλλά και λόγω της χαμηλής ποιότητας των αντιπάλων.

Το γκολ του Μάτος μπορεί να μπήκε κόντρα στην ροή του αγώνα, όμως η φάση έδειχνε πως δεν είναι δυνατό να μπει σε κίνδυνο η πρόκριση, με έναν αντίπαλο που λειτουργεί ερασιτεχνικά. Στο κόρνερ του ΠΑΟΚ, η Ντινάμο κρατά μόλις 5 παίκτες μέσα στην περιοχή της και δίνει την ευκαιρία στον Μάτος να ανοίξει το σκορ.

ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΟΙ ΚΑΝΙΑΣ, ΜΑΤΟΣ

Στην επανάληψη, η είσοδος του Κάνιας και στην συνέχεια του Μπίσεσβαρ ανέδειξε όλες τις αδυναμίες της Ντιναμό Τιφλίδας και έκανε φανερό πως το συγκεκριμένο παιχνίδι χρειάζεται μέσους που γνωρίζουν καλύτερα να κρατάνε την μπάλα και να δημιουργούν παιχνίδι.

Ο Κάνιας είναι σπουδαία μεταγραφή, όπως και ο Μάτος. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις η διοίκηση του ΠΑΟΚ έκανε άριστές επιλογές. Ο Κάνιας είναι ένα σύγχρονο 6άρι, ελαφρύς, μεταφέρει σωστά την μπάλα, απελευθερώνει την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ, πλησιάζει τον συμπαίκτη του και πασάρει, σπάει το πρέσινκ των αντιπάλων και δημιουργεί με αυτό τον τρόπο πλεονέκτημα.

Ο Μάτος πιθανότατα να είναι και το καλύτερο δεξί μπακ χαφ του πρωταθλήματος. Γρήγορος, διεισδυτικός, τρέχει με θράσος με την μπάλα. Ο Κάμπος έκλεψε τις εντυπώσεις με τον Άγιαξ, έχει όμως κενά στην απόδοση του και χάνεται. Έχει σίγουρα καλά στοιχεία, αλλά θα χρειαστεί λίγο χρόνος ακόμα για να υπάρχει ασφαλής άποψη.

Ο Μπίσεσβαρ μπήκε με τον Άγιαξ και του έπαιρναν την μπάλα για πλάκα, έδειξε πολύ λίγος για τα ζητούμενα εκείνου του παιχνιδιού στο μικρό διάστημα που τον έβαλε ο Ιβιτς στην Τούμπα. Στην Τιφλίδα ο βαθμός δυσκολίας, ειδικά την ώρα που μπήκε, ήταν χαμηλός και επειδή έχει τεχνική, θράσος και επιθετική σκέψη έκανε τη διαφορά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΑ, ΘΕΛΕΙ ΦΟΡ

Ο φετινός ΠΑΟΚ έχει περισσότερες λύσεις από πέρυσι, θα είναι όμως πολύ σημαντικό να βγει η μεταγραφή του Βαρέλα για να διορθώσει ένα μεγάλο ζήτημα που υπάρχει στο κέντρο της άμυνας, κάτι που είναι φανερό πως ο Κρέσπο δεν μπορεί να κάνει. Παράλληλα, ο "Δικέφαλος" θα αποκτήσει έναν φορ που παίζει σύγχρονα και μπορεί να κάνει διαφορά. Άλλωστε αν υπήρχε αυτός, σήμερα ο ΠΑΟΚ θα βρισκόταν στα πλει οφ του Champions League και θα κυνηγούσε το όνειρο.

Είναι φανερό πως ο Ιβιτς κάνει καλή δουλειά και έχει δημιουργήσει σύνολο που έχει συνοχή, για να γίνει όμως η υπέρβαση χρειάζεται να αποκτηθεί κι ένας επιθετικός που να είναι πάνω από την ομάδα, τύπου Μπεργκ.

Παναθηναϊκός

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ

Ο Αντρέα Στραματσιόνι, μπορεί να νιώθει δικαιωμένος για την κατεύθυνση που έδωσε στην ομάδα του στο παιχνίδι με την Μπρόντμπι. Δεν λέω για την τακτική του, αλλά για την κατεύθυνση. Ήταν φανερό από τις εντολές που έδινε όσο οι δύο ομάδες έπαιζαν με έντεκα ποδοσφαιριστές, πως πίστευε ότι για να κερδίσει την Μπρόντμπι χρειάζεται οι γραμμές να είναι χαμηλά και να χτυπήσει με γρήγορο και ίσως άναρχο ποδόσφαιρο στις αδυναμίες της άμυνας της Μπρόντμπι.

Με αυτήν την επιλογή, μπορεί να νιώθει απόλυτα δικαιωμένος, καθώς αυτή έφερε και τη νίκη με 3-0, χτυπώντας με ταχύτητα την ερασιτεχνική λειτουργία των Δανών.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΕ 1 1/2 ΧΑΦ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΡΟΝΤΜΠΙ

Μέχρι όμως να έρθει η αποβολή στο 33ο λεπτό, ήταν φανερό πως τακτικά είχε παρατάξει την ομάδα του με 1 ½ λιγότερο ποδοσφαιριστή στο κέντρο. Η Μπρόντμπι έπαιζε ρόμβο και είχε 4 χαφ στον άξονα. Ο Αντρέα Στραματσιόνι πήγε με μία τακτική με τρεις στόπερ για να έχει παραπάνω παίκτη στην άμυνα (καθώς υπήρχε δίδυμο στην αντίπαλη επίθεση), με δύο μπακ χαφ και τους Μπεργκ, Ιμπάρμπο μπροστά και τον Γουακάσο κάτι μεταξύ αριστερού εσωτερικού χαφ και αριστερού εξτρέμ.

Οι Λεντέσμα, Ζέκα έπαιζαν για 33 λεπτά απέναντι σε 4 ποδοσφαιριστές και έπαιρναν κατά διαστήματα βοήθειες μόνο από τον Γουακάσο. Σε αυτό το διάστημα, ο Παναθηναϊκός και πίεση δέχτηκε και δεν μπορούσε να μεταφέρει σωστά την μπάλα στους Μπεργκ, Ιμπαρμπο, καθώς αυτή δεν περνούσε από τους κεντρικούς χαφ.

Η ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η κόκκινη το αριστερού μπακ Κρόνε στο 33ο λεπτό δημιούργησε ένα διαφορετικό παιχνίδι. Ο προπονητής των Δανών άλλαξε αναγκαστικά την τακτική του από 4-3-1-2 σε 4-4-1 και πέρασε τον Φίρι σε ρόλο αριστερού μπακ. Από εκείνο το σημείο η μπάλα έφτανε εύκολα στους Μπεργκ, Ιμπάρμπο.

Μία όμορφη πάσα του Γουακάσο στον Μπεργκ και μια ατομική ενέργεια του ταχύτατου Ιμπάρμπο πήγε το σκορ στο 2-0. Από την στιγμή που οι παίκτες του Στραματσιόνι μπορούσαν να φτάσουν εύκολα την μπάλα πάνω στην αμυντική 4άδα της Μπρόντμπι, το παιχνίδι είχε κριθεί. Αυτό όμως δεν το πέτυχε η τακτική του Ιταλού τεχνικού, αλλά η αποβολή του Κρόνε. Θα μπορούσε βέβαια να ισχυριστεί κανείς πως η αποβολή ήταν αποτέλεσμα της τακτικής του, αλλά η αλήθεια είναι πως υπήρχε και τύχη. Το παιχνίδι του βγήκε του Παναθηναϊκού.

ΤΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός ήταν τυχερός και στις διαιτητικές αποφάσεις. Άνετα μπορούσε να αποβάλει ο διαιτητής τον Κουτρουμπή για την επιπόλαια ενέργεια που έκανε, όπως και με την αλλαγή των κανονισμών, θα έπρεπε να μην αποβάλει τον τερματοφύλακα της Μπρόντμπι. Υπήρχε βέβαια και η τελευταία φάση του ημιχρόνου, που κακώς υποδείχτηκε σε θέση οφσάιντ ο Μέστο, σε μία στιγμή που είχε αποδιοργανωθεί εντελώς η άμυνα της Μπρόντμπι και δύσκολα θα χανόταν το γκολ.

1-0 ΣΕ 40ΛΕΠΤΟ ΑΓΩΝΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ 9 ΠΑΙΚΤΕΣ

Στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού ο Στραματσόνι σωστά έβαλε τον Λετο αντί του Κουτρουμπή και στη συνέχεια τον Βιγιαφάνιες. Παίζοντας 40 λεπτά με 2 παίκτες περισσότερους το 1-0 σε αυτό το διάστημα δεν μπορεί να ενθουσιάζει.

Αποδείχθηκε πως δεν έχει γίνει η δουλειά που πρέπει για να ανοίγει άμυνες ο Παναθηναϊκός. Κάτι που επιβάλλεται να είναι ικανή να κάνει μία ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό σε ένα πρωτάθλημα που απαιτεί πολλές νίκες και έχει ομάδες που θα την αντιμετωπίζουν με πολυπρόσωπες άμυνες. Υπάρχει ποιότητα, προσωπικότητα και το απρόβλεπτο που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια.

Θετικά υπάρχουν. Ο Μπεργκ καταλαβαίνει πως φέτος έχει πολλούς ποδοσφαιριστές που θα τον τροφοδοτήσουν εκεί που ο ίδιος θέλει, και πολλές φορές θα πάρουν μαζί τους και τους αμυντικούς. Ο Ιμπάρμπο όταν βρει χώρους δεν πιάνεται. Είναι επιπόλαιος και μπερδεύεται όταν ο αντίπαλος τον περιμένει χαμηλά, αλλά αν πάρει λίγα μέτρα, με το κορμί που έχει, το άνοιγμα ποδιών και την ντρίπλα που διαθέτει δεν παίζεται με τίποτα.

Ο Λεντέσμα βγάζει ποιότητα, πάσα που έλειπε εδώ και πολλά χρόνια από τον Παναθηναϊκό και διαθέτει προσωπικότητα, την οποία χρειαζόταν η ομάδα. Είναι μεγάλο πράγμα να κοιτάς πίσω σου και να νιώθεις την ασφάλεια ότι υπάρχει κάποιος που λειτουργεί σαν ηγέτης. Το στοιχείο αυτό έλειπε και ο Λεντέσμα το βγάζει, χρειάζεται όμως να καταλάβει ο Στραματσόνι πως του λείπουν μέτρα και τρεξίματα. Δεν τον βοηθά λοιπόν με το να απλώνει τόσο πολύ την ομάδα. Πρέπει να κοιτάξει να του φτιάξει τριάδα στο κέντρο.

Ενέργειες που δεν μπορούσαν σε μικρό χώρο να βγάλουν οι υπόλοιποι τις είδαμε από τον Βιγιαφάνιες. Πιστεύω πως στο πρωτάθλημα ένα σύστημα με τον Βιγιαφάνιες πιο ψηλά, από τους Ζέκα, Λεντέσμα θα μπορούσε να βρει εύκολα χημεία.

Ο Παναθηναϊκός φέτος έχει ποιότητα, μπορεί να γίνει γρήγορος και απρόβλεπτος, θέλει όμως δουλειά για να μπορέσει αυτά τα στοιχεία να τα μετατρέψει σε αυτοματισμούς και να μην είναι απαραίτητη η αμυντική τριάδα για να υπάρχει ασφάλεια.

Ολυμπιακός

ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Ο Ολυμπιακός στην Πορτογαλία απλά κέρδισε. Έπαιξε με μια ομάδα με πολύ χαμηλό ταβάνι, χωρίς δυνατότητες, δημιούργησε ελάχιστα, βρήκε ένα γκολ το οποίο προσπάθησε να το διαχειριστεί και στο τέλος δέχτηκε μεγάλη πίεση. Πίεση αδικαιολόγητη με βάση το μέγεθος του αντιπάλου. Αυτή την στιγμή το ρόστερ είναι χειρότερο και των τριών ομάδων που θα διεκδικήσουν την Super League.

Η ομάδα φωνάζει πως θέλει μεταγραφές, ότι χρειάζεται φρεσκάρισμα και να μπουν στην ενδεκάδα ποδοσφαιριστές που στην θέση τους θα κάνουν τη διαφορά. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ποδοσφαιριστές σε πολλές θέσεις, μαθαίνω ότι θα γίνουν 3 κινήσεις. Στόπερ, εξτρέμ, και στράικερ. Σημασία έχει και οι τρεις ποδοσφαιριστές που θα έρθουν να κάνουν στην θέση τουε την διαφορά και να ανεβάσουν την ομάδα επίπεδο.

Η διοίκηση είναι σε θέση να κάνει μεταγραφές που θα ξαναβάλουν τον Ολυμπιακό σε θέση ισχύος, αν όμως δεν γίνουν έστω τρείς δυνατές κινήσεις οι μόνιμοι πρωταθλητές Ελλάδος θα έχουν πολύ δύσκολη χρονιά.

Αυτή την στιγμή φαίνεται πως σε σχέση με πέρυσι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ κάνουν μικρά βήματα μπροστά και ο Ολυμπιακός ένα τεράστιο άλμα προς τα πίσω.

News 24/7

24MEDIA NETWORK