Θέλει άλλον παίκτη και όχι τον Βάργκας

Πού ακριβώς μπορεί να βοηθήσει ο Ρόναλντ Βάργκας στην τακτική του Μαρίνου Ουζουνίδη και γιατί δεν κάνει στον Παναθηναϊκό; Ο Τσάρλυ καταθέτει τις ενστάσεις του για τον Βενεζουελάνο και με τη δική του οπτική σχολιάζει όλα τα θέματα που "καίνε" το "τριφύλλι".

Θέλει άλλον παίκτη και όχι τον Βάργκας

Διαβάζοντας τα τελευταία ρεπορτάζ που λένε για ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για τον Ρόναλντ Βάργκας μπήκα στον πειρασμό να τον χωρέσω στο πλάνο του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Προσωπικά πιστεύω πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να βρει καλύτερο ποδοσφαιριστή από τον πρώην ακραίο επιθετικό της ΑΕΚ. Επίσης στην τακτική του Έλληνα προπονητή είναι δεδομένο πως χώρο μπορεί να βρει μόνο πίσω από τον αντικαταστάτη του Μπεργκ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΞΤΡΕΜ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Ο Βενεζουελάνος δεν έχει τη δυνατότητα να παίξει στα άκρα όπως στην ΑΕΚ για τον απλούστατο λόγο πως στην τακτική του Ουζουνίδη χρειάζεται δημιουργία και ένταση στην μεταφορά μπάλας από τις πτέρυγες. Μόνο να θυμηθεί κανείς πώς έπαιζαν πέρυσι τη θέση οι Εμποκού και Βιγιαφάνες φθάνει για να γίνει αντιληπτό πως δεν μπορεί να δώσει σημαντικές βοήθειες στα άκρα ο Βάργκας.

Ο Ουζουνίδης προσπαθεί να φτιάξει μία ομάδα που θα παίζει με ένταση και ταχύτητα. Ο Βάργκας δεν διαθέτει μεταφορά μπάλας, δεν έχει τα απαιτούμενα μέτρα που χρειάζεται ένας εξτρέμ και δεν μπορεί να ανεβάσει την ένταση στο παιχνίδι της ομάδας του.

Ακόμα και να σκεφτεί κανείς πως τον θέλουν για αναπληρωματικό δεν μπορεί να πεις πως είναι σε θέση να δώσει λύση στα άκρα της επίθεσης, καθώς από την αλλαγή σου σε αυτόν τον χώρο χρειάζεσαι κάποιον να ανεβάζει το ρυθμό στο παιχνίδι σου και να εκμεταλλεύεται την κούραση του αντίπαλου μπακ.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΑΡΓΚΑΣ

Ποιο είναι όμως το αβαντάζ του Βάργκας; Η ψύχραιμη ποιοτική εκτέλεση που διαθέτει. Μετά τους τραυματισμούς του στην Άντερλεχτ, έχασε το διασκελισμό και την ταχύτητά του. Έγινε παίκτης που αγωνίζεται σε περιορισμένο χώρο και αποδίδει καλύτερα στο τελευταίο κομμάτι του γηπέδου. Κινείται πιο άνετα στο χώρο που βρίσκονται οι αντίπαλοι στόπερ και έχει την ικανότητα, αν του φέρεις την μπάλα στην περιοχή, να διαβάσει το πώς θα κινηθεί ο αντίπαλος αμυντικός, πού θα πάει η μπάλα και να εκτελέσει με ψυχραιμία.

Γι' αυτό τον λόγο στην ΑΕΚ την πρώτη του σαιζόν 2015-16 έβαλε αρκετά γκολ με σέντρες του απέναντι εξτρέμ και του απέναντι μπακ.

ΜΟΝΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

Προφανώς και δεν μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή, αλλά στα υπ' όψιν και αν αποκτηθεί, αυτό θα γίνει για την ικανότητα του στην αντίπαλη περιοχή να εκτελεί με ψυχραιμία. Δεν μπορεί υπολογίζεται ως εξτρέμ, αλλά ως περιφερειακός επιθετικός.

Ο Ουζουνίδης έχει δείξει στο παρελθόν, τόσο στην περίπτωση Μπακασέτα όσο και στην περίπτωση Κλωναρίδη, πως έχει μία μεγάλη ικανότητα ως προπονητής. Να φέρνει μέσα από την τακτική και τις εντολές του τον παίκτη που παίζει πίσω από τον επιθετικό φάτσα με το αντίπαλο τέρμα και να του προσφέρει "καθαρές" εκτελέσεις.

Οπότε καταλαβαίνω τον λόγο που μπορεί να θεωρεί πως είναι ικανός να του φανεί χρήσιμος ένας παίκτης με το τελείωμα του Βάργκας. Όμως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που πλέον αγωνίζεται σε χαμηλή ένταση, σε μικρό χώρο και δεν έχει φυσικά την ταχύτητα του Κλωναρίδη.

Ο Βάργκας, αν αποκτηθεί, θα είναι για αναπληρωματικός του παρτενέρ του ποδοσφαιριστή που θα παίξει στην κορυφή της επίθεσης. Δηλαδή θα υπολογίζεται ως έσχατη λύση στην 4άδα του επιθετικού δίδυμου.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Πιστεύω συνολικά πάντως πως ο Παναθηναϊκός, αν ψαχτεί στην αγορά, μπορεί για τον περιφερειακό επιθετικό να βρει ποδοσφαιριστή που θα είναι καλύτερος από τον Βάργκας. Έτσι κι αλλιώς ο Ουζουνίδης έχει δείξει πως θέλει να φτιάξει μία ομάδα με παίκτες που θα έχουν ένταση και τρεξίματα και για αυτό τον λόγο "έκοψε" τον Λέτο. Ο Βάργκας έχει μοναδικό προσόν τα καλά τελειώματα και μία κάλυψη της μπάλας σε μικρό χώρο.

Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Μετά την "καταιγίδα" της περασμένης εβδομάδας, η διοίκηση του Παναθηναϊκού προσπαθεί να βρει ηρεμία. Ο άνθρωπος πάνω στον οποίο βασίζει τις ελπίδες του ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Και για να παραμένει είναι φανερό πως σε μεταξύ του συνομιλία έχει πάρει τη διαβεβαίωση πως θα στηρίξει τις επιλογές του. Ότι συμφωνήθηκε ένα συγκεκριμένο πλάνο για την επόμενη ημέρα.

Τον Παναθηναϊκό τον "καίνε" πολλά θέματα. Αυτά όμως που πρέπει να λυθούν άμεσα είναι τα εξής:

Α) Να κλείσει η υπόθεση Μπεργκ με μία συναινετική λύση. Να εξοικονομήσει ο Παναθηναϊκός άμεσα με τα λεφτά που θα γλιτώσει από τα χρωστούμενα που υπάρχουν στον Μπεργκ και από αυτά που θα πάρει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και να κλείσει το θέμα, αν είναι δυνατόν και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.

Β) Να πληρωθούν οι ποδοσφαιριστές και τα υπόλοιπα οφειλόμενα για την περασμένη σεζόν.

Γ) Μολέδο. Ο Βραζιλιάνος ζήτησε μία μέρα άδεια παραπάνω. Περιμένουν στον Παναθηναϊκό να έρθει να μιλήσουν μαζί του και να δουν τις προθέσεις του. Αν όπως λένε τα τελευταία ρεπορτάζ έχει αποφασίσει να μείνει, τότε θα είναι μία σημαντική "ανάσα" για τον Ουζουνίδη, καθώς με Μολέδο, Κολοβέτσιο, Κουτρουμπή, Ευαγγέλου και τη δυνατότητα του Κουρμπέλη να παίξει στόπερ, έχει κλείσει με το κέντρο άμυνας.

Δ) Τεχνικός Διευθυντής. Εδώ δεν υπάρχει τόσο μεγάλη βιασύνη. Αρχικά στο μυαλό του Αλαφούζου υπήρχε το όνομα του Αντωνίου, καθώς ήταν κοντά να τον κλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο. Εκείνη την εποχή είχε μείνει ικανοποιημένος απ' αυτά που είχε ακούσει στη μεταξύ τους συνάντηση, όμως φοβήθηκε αντιδράσεις, έκανε πίσω και συμφώνησε με τον Λυμπερόπουλο. Τον είχε στο μυαλό του, η λογική όμως λέει πως έχει αντιληφθεί πως ειδικά αυτή την εποχή δεν χρειάζονται αποφάσεις που θα προκαλέσουν. Θα είναι παράλογο, αν κλείσει τον Αντωνίου.

Ο Νταμπίζας έχει πολλούς φίλους στον Παναθηναϊκό, έχει κερδίσει την εκτίμηση πολλών ανθρώπων μέσα και έξω από την ομάδα, με τον τρόπο που δούλεψε στην πρώτη θητεία του. Και εδώ και καιρό υπάρχουν πολλοί που θέλουν να πείσουν τον Αλαφούζο να πορευτεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Διαβάζω στα ρεπορτάζ πως έχει μαλακώσει με το θέμα Νταμπίζα και υπάρχουν πιθανότητες.

Υπάρχει όμως και η εξής άποψη. Στην Ελλάδα ο προπονητής του Παναθηναϊκού, την αγορά τη γνωρίζει, όπως φυσικά και το επιτελείο του. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας άνθρωπος με διασυνδέσεις στο εξωτερικό για να τρέχει εκεί πιο γρήγορα και πιο άμεσα θέματα της ομάδας. Οι πιθανότητες για ξένο τεχνικό διευθυντή είναι αρκετές.

Ε) Αντί-Μπεργκ. Δεν είναι απλό θέμα. Ο Παναθηναϊκός καλείται να αντικαταστήσει τον Σουηδό, ένα κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα. Μαθαίνω από ατζέντηδες πως ήδη ψάχνουν στον Παναθηναϊκό παίκτη να πάρει το συμβόλαιο του Μπεργκ. Είτε στη λογική να δανειστούν κάποιον που λήγει το επόμενο καλοκαίρι το συμβόλαιο του και θα μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν μαζί του άμεσα, είτε για ελεύθερο ποδοσφαιριστή με το συμβόλαιο που έπαιρνε ο Μπεργκ.

ΣΤ) Υπόθεση Άλτμαν. Τη Δευτέρα υπήρξε συνάντηση σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου μεταξύ των εκπροσώπων του Ισραηλινού μεσοεπιθετικού και των ανθρώπων του Παναθηναϊκού για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Ζ) Περιμένουν αυτή την εβδομάδα να κλείσουν και κάποια θέματα ποδοσφαιριστών που δεν υπολογίζονται. Πρόκειται για τους Μπουμάλ, Χουχούμη και Παναγιώτη Βλαχοδήμο. Δεν υπάρχει χώρος στον φετινό Παναθηναϊκό για ποδοσφαιριστές που δεν μπορούν να προσφέρουν σε αυτό το επίπεδο.

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography

News 24/7

24MEDIA NETWORK