Θέμα χρόνου να σπάσει η αγγελοπουλική ΑΕΚ το δίπολο, αρκεί να...

Το παραμύθι συνεχίζεται. Αυτός ο τίτλος αποτελεί το συνδετικό κρίκο της AEK που έρχεται με την ιστορία της. Ο Τσάρλυ αρθρογραφεί μετά τα όσα συνέβησαν το τριήμερο του ΟΑΚΑ και την ευρωκούπα που σήκωσε η Ένωση. Η υποβάθμιση της επιτυχίας από τους... αντιπάλους και ο τρίτος πόλος του ελληνικού μπάσκετ.

06/05/2018 AS Monako Vs AEK for the basketball Champions League final four final at the OAKA Stadium, in Athens

Photo by Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Η στέψη της ΑΕΚ PHOTO BY ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Κάτι μαγικό συμβαίνει φέτος και οδηγεί την ΑΕΚ. Η μεγάλη ΑΕΚ που ταλαιπωρήθηκε, πήγε στις χαμηλές κατηγορίες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ κι "έζησε" τον... Γολγοθά της, επέστρεψε όμως και σαρώνει τους τίτλους. Πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, κύπελλο και ευρωπαϊκό τρόπαιο στο μπάσκετ και ποιος ξέρει αν υπάρχει και κάτι ακόμα.

Η πορεία της ομάδας μπάσκετ κάνει όσους δεν πιστεύει εύκολα στα μεταφυσικά να αναθεωρήσουν. Από την ημέρα που κυκλοφόρησε η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη 1968 έχει δημιουργηθεί μία μαγική αύρα γύρω από τους παίκτες της Ένωσης

ΕΚΠΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ

Το τρόπαιο που κατέκτησε η ΑΕΚ, ήταν σαν χρωστούμενο στην ίδια της την ιστορία. Ένας φόρος τιμής που έπρεπε να αποδοθεί στην ομάδα του '68 και στις γενιές ΑΕΚτζήδων που δημιούργησε. Από τη στιγμή που η εφετινή ομάδα έδειξε πως μπορεί να πετύχει τους στόχους που είχαν μπει στην αρχή της σεζόν, έμοιαζε σαν να είχαν βάλει ιερό σκοπό την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού τροπαίου, 50 χρόνια μετά από το θρίαμβο που έχει σημαδέψει την ζωή των φίλων της ΑΕΚ. Ακόμα κι αυτών που έχουν γεννηθεί δεκαετίες αργότερα. Άλλωστε ο άθλος του '68 ήταν ένα αληθινό παραμύθι που δεν υπάρχει ΑΕΚτζής να μην το έχει διηγηθεί στα παιδιά του και στα εγγόνια του. Ο φόρος τιμής εκπληρώθηκε, το τρόπαιο που αποτελεί συνδετικό κρίκο της ΑΕΚ του παρελθόντος μ' αυτήν που έρχεται.

ΝΕΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Για να έρθουμε στο σήμερα, το πιο σπουδαίο που προέκυψε απ' αυτό το μαγικό τριήμερο είναι πως αυτό το τρόπαιο, η μάλλον τα δύο φετινά τρόπαια δεν θα είναι τα τελευταία. Η παρουσία του Μάκη Αγγελόπουλου εγγυάται πως θα υπάρχει συνέχεια. Οι επενδυτές στο μπάσκετ πλέον είναι 3 και αυτό το Final-4 άναψε τη σπίθα που χρειαζόταν στον κόσμο. Από τη στιγμή που μπήκε στον σύλλογο ένας άνθρωπος που αγαπάει την ομάδα, έχει σκοπό να κάνει οικονομικές υπερβάσεις για να την κάνει μεγάλη, απέδειξε πως μπορεί να μένει όρθιος και να μην κάνει πίσω στις σφαλιάρες, το μόνο που χρειαζόταν για να πετύχει ήταν να έχει τον κόσμο μαζί του. Στην Ελλάδα η τεχνογνωσία στο μπάσκετ υπάρχει, αν έχεις έναν ισχυρό ηγέτη και κόσμο να υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια είναι θέμα χρόνου να βρεις τον χαρακτήρα σου και να έρθουν οι επιτυχίες.

Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος της ΑΕΚ είχε ξεχάσει να πηγαίνει στο μπάσκετ. Ξέρετε το γήπεδο σε μεγάλο βαθμό είναι και συνήθεια. Η ΑΕΚ είχε χρόνια να πρωταγωνιστήσει και την προσπάθεια του Αγγελόπουλου για μεγάλο διάστημα δεν την αγκάλιασε στο βαθμό που θα έπρεπε. Αυτές όμως οι δύο μαγικές βραδιές που έζησε ο κόσμος της ομάδας που πήγε στο ΟΑΚΑ δεδομένα δημιουργούν μία νέα σχέση. Ήταν τόσο έντονες οι στιγμές που φαντάζει σίγουρο πως από 'δω και μπρος θα την ακολουθεί. Αυτό που συνέβη στο ΟΑΚΑ θα έχει συνέχεια.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ

Όπως και το ποδοσφαιρικό τμήμα της Ένωσης, έτσι και το τμήμα μπάσκετ παρουσίαση φέτος τρομερή πρόοδο. Για δύο χρόνια το ζητούμενο ήταν μία νίκη είτε επί του Ολυμπιακού είτε επί του Παναθηναϊκού, πέρυσι αυτή ήρθε στα πλέι οφ απέναντι στον Παναθηναϊκό, πανηγυρίστηκε πιο έντονα απ' όσο ήταν η πραγματική της σημασίας, κυρίως γιατί έμοιαζε σαν μία απόδειξη στους ίδιους τους εαυτούς τους.

Ο Μάκης Αγγελόπουλος και οι συνεργάτες του ονειρεύτηκαν πως μπορούσαν να σπάσουν το δίπολο και η πρώτη αυτή νίκη έκανε πιο προσιτό το στόχο. Αν πάμε όμως τη σκέψη μας ένα χρόνο πίσω, αυτός ο στόχος ήταν ακόμα πολύ μακρινός.

Κι όμως εφέτος ήρθε η πρώτη πραγματική μεγάλη νίκη, αφού για να κατακτήσει το κύπελλο επικράτησε διαδοχικά του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό και του Ολυμπιακού στον τελικό. Μου έκανε εντύπωση που η επικράτηση στον τελικό κυπέλλου είχε γίνει με εμφατικό τρόπο. Η αλήθεια είναι πως τότε κατάλαβα τις πολλές δυνατότητες που έχει η ομάδα του Σακότα. Δεν τον κέρδισε τον Ολυμπιακό επειδή τον βρήκε σε μία άσχημη ημέρα, αλλά επειδή έβγαλε πράγματα που δεν μπορούσε η ομάδα του Σφαιρόπουλου ν' ακολουθήσει.

ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΣΑΚΟΤΑ ΒΡΗΚΕ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Ομολογώ δεν παρακολουθούσα στενά την ΑΕΚ επί Μανωλόπουλου. Γι' αυτόν τον λόγο ούτε μπορώ να του δώσω παραπάνω εύσημα απ' όσα μπορούν να του αναλογούν ούτε να του αφαιρέσω. Σίγουρα ο Σάκοτα, που από τεχνικός σύμβουλος έκατσε ξανά στον πάγκο, βρήκε ισορροπίες. Εκμεταλλεύτηκε καλύτερα το υλικό, δεδομένα όμως και στον Μανωλόπουλο αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί το ρόστερ που έφερε αυτούς τους δύο τίτλους ήταν δικό του δημιούργημα. Αυτός διάλεξε τους Αμερικάνους που δίνουν αυτήν την απίστευτη ενέργεια, περίμενε μέχρι τελευταία στιγμή για να φέρει τον Χάρις, την προσθήκη που άλλαξε επίπεδο την ομάδα και δική του εισήγηση ήταν να αποκτηθούν οι Βασιλόπουλος - Καββαδάς εν μέσω περιόδου. Αναμφισβήτητα το τελικό ρόστερ το διαχειρίστηκε καλύτερα ο Σάκοτα.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Σάλε έχει καταφέρει να τους κάνει όλους πολύτιμους. Στις τρεις μεγάλες νίκες της ΑΕΚ όλοι είχαν το ρόλο τους, βρήκαν τον τρόπο να γίνουν πρωταγωνιστές. Οι Αμερικάνοι δίνουν την ενέργεια, την επιθετικότητα σε άμυνα και επίθεση και το υψηλό τέμπο, οι Έλληνες βάζουν το καθαρό μυαλό, παίρνουν τους ειδικούς ρόλους, με τους Σάκοτα - Λαρετζάκη όποτε χρειάζεται να παίρνουν τα μεγάλα σουτ.

Με την καθοδήγηση του Σάκοτα, αλλά παίρνοντας τεράστια βοήθεια από την αθλητικότητα που δίνουν στην ομάδα οι Αμερικάνοι επέστρεψαν, "χτίζουν" μία νέα καριέρα οι Μαυροειδής, Βασιλόπουλος, Σάκοτα και Ξανθόπουλος. Αθλητές που έχουν περάσει πολλά, ο καθένας έχει κουβαλήσει το δικό του σταυρό και κατάφεραν να επιστρέψουν σε ένα επίπεδο που φαίνονταν πως δεν ανήκουν. Και οι τέσσερις έδειξαν τεράστια αποθέματα ψυχής και όποτε χρειάστηκε, έβαλαν το μυαλό τους ή το κορμί τους για να μην παρασυρθεί η ομάδα από την τρέλα των Αμερικάνων.

Ειδικά όμως για τον Βασιλόπουλο, αποτελεί αυτό το τρόπαιο μία τεράστια προσωπική δικαίωση. Ένα παιδί που στα πρώτα του χρόνια στον Ολυμπιακό έμοιαζε να έχει μπροστά του μία καριέρα χωρίς ταβάνι, δεν κατάφερε όμως να ζήσει αυτά που θα μπορούσε. Οι τραυματισμοί τον έκαναν ακόμα και να σταματήσει το μπάσκετ, επέστρεψε το 2014 παίζοντας στην Α' ΕΣΚΑΝΑ και σιγά- σιγά με αργά βήματα "έχτισε" ξανά την καριέρα του. Και στα 34 του ήρθαν έτσι τα πράγματα, που ήταν αυτός που έπαιξε δύο καθοριστικές άμυνες για τον τίτλο

ΔΥΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Θέλω να γράψω δύο πράγματα ως απαντήσεις σε πολλούς φίλους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, που από ποσταρισματα τους στα social media θέλησαν να μειώσουν τη επιτυχία της ΑΕΚ.

Ασφαλώς και το τρόπαιο που κατέκτησε είναι πολύ κατώτερο από της Euroeague. Στον τελικό όμως κέρδισε μία ομάδα που θα μπορούσε να έχει θέση στην κορυφαία διοργάνωση. Η Μονακό δεν είναι κατώτερη από τις Μπάμπερκ, Μιλάνο, Εφές. Η Ένωση νίκησε παίζοντας σύγχρονο αθλητικό μπάσκετ κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης είδα ποσταρίσματα για την ελληνικότητα της ομάδας, όταν υπήρχαν 5άδες χωρίς Έλληνα. Είναι σίγουρα πρωταγωνιστές οι Αμερικάνοι, όμως σε αυτή την ομάδα υπάρχει ελληνικό στοιχείο. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι Έλληνες για να έρθει αυτό το τρόπαιο.

ΠΑΙΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ

Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που πολλές φορές μοιάζει να παίζει χωρίς χειρόφρενο. Επέλεξε να πάρει αθλητικούς Αμερικάνους που όρισαν τον τρόπο παιχνιδιού της. Σύγχρονο γρήγορο μπάσκετ που στηρίζεται στην ενέργεια, στην αθλητικότητα, στην πίεση της μπάλας, πάει σε γρήγορες επιθέσεις σκοράρει πολύ, σουτάρει καλά, αλλά μοιάζει να μην έχει μέτρο. Εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική της μέρα.

Αν είναι καλά μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε, αν παίξει άσχημα να χάσει από οποιονδήποτε. Το ζούμε άλλωστε όλη τη χρονιά. Η ομάδα που νίκησε εμφατικά βάζοντας 88 πόντους στον τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, που κέρδισε στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό και στην πολύ αξιόλογη και φαβορί από την αρχή της σεζόν για τον τίτλο Μονακό έβαλε 100 πόντους στον τελικό, είναι 5η στην Α1 και προέρχεται από εντός έδρας ήττες από τον Προμηθέα και τον ΠΑΟΚ.

Η εφετινή ΑΕΚ είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, το καλό πάντως είναι πως εξαρτάται από τον εαυτό της. Ίσως αποκλειστεί πριν φτάσει στα ημιτελικά, αν όμως πιάσει το παιχνίδι της μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη και στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό. Ότι και να γίνει πάντως, στα φετινά πλέι οφ υπάρχει πολύ μέλλον.

Μία είναι μόνο η προϋπόθεση για να μην είναι η εφετινή σεζόν πυροτέχνημα και σύντομα να βάλει σε σκέψεις την Ευρωλίγκα: ο κόσμος της να την στηρίξει. Να γίνει καθεστώς πως όταν η ΑΕΚ θα παίζει μεγάλο παιχνίδι, το ΟΑΚΑ θα γεμίζει και θα έχει την ατμόσφαιρα που έδωσε έξτρα ώθηση στους παίκτες του Σάκοτα. Αν αυτό συμβεί, είναι θέμα χρόνου να σπάσει το δίπολο. Κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη το ελληνικό μπάσκετ. Η ΑΕΚ δείχνει πως είναι ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK