Τι πρέπει να διορθώσει o Ολυμπιακός για να προκριθεί

Οι Σέρβοι στο "Καραϊσκάκης" πρόσφεραν στον Μπέσνικ Χάσι ένα μεγάλο δώρο, ανέδειξαν τις αδυναμίες του Ολυμπιακού. Αν βρει τρόπο να τις περιορίσει, θα πάρει την πρόκριση.Ο Τσάρλι γράφει για τα μειονεκτήματα που πρέπει να μετατρέψουν σε πλεονεκτήματα οι "ερυθρόλευκοι" ενόψει της πρώτης μάχης με τη Ριέκα...

ÖÉËÉÊÏ / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÏÓÖÐ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
xasi EUROKINISSI SPORTS

Στον Ολυμπιακό, δίνεται η ευκαιρία να αποδείξει πως η περσινή σεζόν ήταν απλά μία παρένθεση και να επιστρέψει άμεσα στο επίπεδο που ανήκει. Η διοίκηση φρόντισε φέτος να κάνει νωρίς τις μεταγραφικές κινήσεις και να προσφέρει στον Μπέσνικ Χάσι ένα ρόστερ ικανό για να περάσει ομάδες στο επίπεδο της Ριέκα και της Παρτιζάν.

ΣΚΟΡ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ

Ο Ολυμπιακός μέχρι τώρα έχει δείξει πως είναι καλύτερος στο να εκμεταλλεύεται τον χώρο. Παίζοντας χαμηλά προστατεύεται μέρος των αμυντικών αδυναμιών και ταυτόχρονα ο Μπεν είναι σε θέση να υπηρετήσει τον ρόλο του φορ σε παιχνίδι αντεπιθέσεων και ο Καρσελά με μία ντρίμπλα του δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο Ολυμπιακός, σε αυτήν την λογική, παρότι είχε κενά διαστήματα, έβγαλε τα πλεονεκτήματα και την ποιότητα που έχει μπει στο ρόστερ του στο Βελιγράδι και πήρε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Είμαι πεπεισμένος πως ο Ολυμπιακός αν έχει ένα σκορ που να του επιτρέπει να το διαχειριστεί στην ρεβάνς στην Ριέκα, θα καταφέρει να βγάλει την αποστολή του εις πέρας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κερδίσει στο Καραϊσκάκης και να βρει λύσεις σε σημεία που πονούσε.

Α) Αμυντικό δίδυμο σε παιχνίδι κατοχής: Προβλήματα έχουν εντοπιστεί στο πως λειτουργεί το αμυντικό δίδυμο όταν ο Ολυμπιακός έχει την μπάλα και πρέπει να κερδηθούν μέτρα. Για να έχεις υψηλά ποσοστά κατοχής μπάλας και να ασκήσεις πίεση, πρέπει να μπορεί η τελευταία γραμμή άμυνας σου να αμυνθεί ψηλά με ασφάλεια, οι ερυθρόλευκοι δεν μπόρεσαν αυτό να το πετύχουν με την Παρτιζάν. Είναι ένα ζητούμενο το πώς θα λειτουργήσει το αμυντικό δίδυμο που πιθανότατα να είναι οι Βούκοβιτς, Ρέτσος.

Β) Συμμετοχή των ακραίων στο ανασταλτικό κομμάτι: Αμυντική λειτουργία στις πλευρές. Πιστεύω πως εδώ υπήρξε και το μεγαλύτερο πρόβλημα στη ρεβάνς με την Παρτιζάν. Οι Σέρβοι έβγαζαν και τον Τζούρτζεβιτς στα άκρα και ανέδειξαν πολλές αδυναμίες στον τρόπο που αμύνεται στις πλευρές ο Ολυμπιακός. Το πρόβλημα ήταν σύνθετο. Ξεκίναγε από το γεγονός πως οι Μαρίν, Καρσελά δεν κάλυπταν τους μπακ και άφηναν εκτεθειμένους τους Κούτρη, Φιγκέιρας.

Ένα από τα πράγματα στα οποία έχει εστιάσει την προσοχή του ο Μπέσνικ Χάσι έχει να κάνει με την τακτική συμπεριφορά των δύο ακραίων του στο αμυντικό σκέλος και επειδή δεν έμεινε ευχαριστημένος, η θέση του Μάριν είναι αμφίβολη.

Μπορεί να μην είχαν οι δύο ακραίοι μπακ την προστασία που θα έπρεπε, αλλά και οι ίδιοι δεν πήραν καλό βαθμό ούτε στον τρόπο που αμύνθηκαν στο "ένας με ένας" και κυρίως στον τρόπο που λειτούργησαν όταν έπρεπε να παίξουν ως -εξτρά- στόπερ, στη γρήγορη δηλαδή μεταφορά από την απέναντι πλευρά.

Ο Κούτρης, έχει κάνει καλά φιλικά, όμως δεν ήταν καλός με την Παρτιζάν στο "Καραϊσκάκης" και θα πρέπει να αποδείξει με την Ριέκα πως αξίζει να κρατάει θέση βασικού από τον Μίλιτς, ενώ το πιθανότερο είναι ο Ομάρ να πάρει την θέση του Φιγκέιρας. Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, ο Ομάρ έχει πολύ υψηλή κλάση, όμως δεν επέστρεψε ο ίδιος ποδοσφαιριστής μετά τον τραυματισμό του. Αν προτιμηθεί θα είναι και για τον ίδιο μια καλή ευκαιρία να δείξει πως είναι σε θέση να επανέλθει στα γνωστά του στάνταρ. Αν αυτό συμβεί ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει πολλά περισσότερα από έναν αξιόπιστο μπακ.

Γ) Συνεργασίες, πλάτος και κίνηση χωρίς μπάλα: Ο Ομάρ που μας συστήθηκε την σεζόν 2015/16 είναι ένας μπακ πολύ υψηλού επιπέδου και έχει την δυνατότητα να βοηθήσει στο να λυθεί ένα πρόβλημα που φάνηκε πως υπάρχει στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού τόσο στην ρεβάνς με την Παρτιζάν, όσο και στο φιλικό με τον Ατρόμητο. Εδώ θέλω να σημειώσω, είναι πως καμία ομάδα δεν μπορεί να έχει όλες τις λύσεις. Το αναφέρω γιατί κάθε φορά που έρχονται σφαλιάρες ακούω τους ρεπόρτερ να αναφέρουν πχ πως δεν υπάρχει φορ περιοχής, δεν υπάρχει κλασικός εξτρέμ, λείπει δημιουργός κτλ. Στην πραγματικότητα ότι ποδόσφαιρο και να επιλέξεις, πάντα κάτι θα αφήσεις, υπάρχουν πλέον πολλά διαφορετικά στιλ για να ακολουθήσεις κάθε τακτική, αλλά και να καλύψεις κάθε θέση.

Σήμερα ο Ολυμπιακός έχει φορ ταχύτητας και εκμετάλλευσης χώρου, δεν έχει καθαρό στράικερ, επίσης διαθέτει τριάδα πίσω από τον επιθετικό δημιουργικών ποδοσφαιριστών, που παίζουν κυρίως με μπάλα από ότι χωρίς αυτήν. Το γεγονός πως στην τριάδα πίσω από τον φορ, παίζουν οι Καρσελά, Φορτούνης, Μάριν και δεν υπάρχει καθαρός εξτρέμ γραμμής και παίκτης, που να κινείται περισσότερο με μπάλα από ότι χωρίς αυτήν, δεν είναι απαραίτητα αποτρεπτικό για να δημιουργήσεις συνεργασίες.

Υπάρχουν πλέον πολλοί προπονητές που επιλέγουν στα άκρα να έχουν δημιουργούς, όταν όμως έχεις τέτοιους στιλ ποδοσφαιριστές, χρειάζεσαι να δημιουργήσεις μεταξύ τους συνεργασίες. Σε αυτήν την περίπτωση βοηθά το γεγονός πως και οι δύο ακραίοι παίζουν πιο μέσα, οπότε δημιουργείται η δυνατότητα πολλοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές, στην προκειμένη περίπτωση, Καρσελά, Φορτούνης, Μάριν, Μπεν ακόμα και ο χαφ που θα βγαίνει από πίσω, να βρίσκονται σε μικρό χώρο και να μπορούν μεταξύ τους να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα, ώστε να παίξουν ελκυστικό ποδόσφαιρο. Για να μην συρρικνωθεί όμως η ομάδα στον άξονα και να είναι εύκολη η αντιμετώπιση τους, πρέπει το πλάτος να το παίρνεις από τα ακραία μπακ.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, επειδή είναι το ζητούμενο να ελέγχεις τον ρυθμό του παιχνιδιού με ποιοτικούς παίκτες και οι ακραίοι παίζουν συχνά με ανάποδα πόδια, οι μπακ καλούνται να κάνουν τους εξτρέμ, σχεδόν σε μόνιμη βάση. Αν κρίνει ο Μπέσνικ Χάσι πως στην μία από τις δύο πλευρές του δεν έχει τέτοιου στιλ ποδοσφαιριστή, τότε θα πρέπει να πάει σε επιλογή καθαρού ακραίου εξτρέμ.

Δ) Έλεγχος του ρυθμού του αντιπάλου: Ένα από τα προβλήματα που υπήρξαν με την Παρτιζάν, είναι πως δεν υπήρχε ήρεμη κατοχή μπάλας που θα προσέφερε έλεγχο του ρυθμού, υπήρχαν διαστήματα που οι Σέρβοι ανέβαζαν το τέμπο κάτι που δυσκόλευε τον τρόπο που αμυνόταν ο Ολυμπιακός.

Ο Μπέσνικ Χάσι αναζητά σκορ χωρίς να δεχτεί γκολ ο Ολυμπιακός και το γεγονός αυτό, από μόνο του θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε ένα πιο χαμηλό τέμπο. Εδώ καμία φορά το πρόβλημα παρουσιάζεται, όταν κατεβάζεις το δικό σου τέμπο δίχως όμως να μπορείς να ελέγξεις του αντιπάλου σου. Όταν λέμε πως πρέπει να ελέγξει μία ομάδα τον ρυθμό δεν σημαίνει πως η ίδια πρέπει να παίξει αργά, αλλά μέσα από την ασφαλή κατοχή της, τις σωστές σε ποσοστό και σίγουρες πάσες, την ασφάλεια της τελευταίας γραμμής άμυνας, τις γρήγορες επιστροφές όταν χάνεται η μπάλα και τις κοντινές αποστάσεις στις γραμμές σε θέση άμυνας, να μην γίνεται επιτρεπτό να βρει χώρους και διαστήματα προς εκμετάλλευση ο αντίπαλος. Κάτι που δεν συνέβη στο παιχνίδι με την Παρτιζάν.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Πιστεύω πως ο αγώνας με την ομάδα του Βελιγραδίου, μπορεί να αποτελέσει "δώρο" για τον Ολυμπιακό, καθώς εκεί φανερώθηκαν όλα όσα δεν πρέπει να γίνουν για να πάει η ομάδα στους ομίλους, χωρίς να κοστίσει στο παραμικρό. Ο Μπέσνικ Χάσι είχε χρόνο, για να μελετήσει τις αδυναμίες των ερυθρολεύκων και να φροντίσει μέσα από δουλειά, εντολές και πιθανότατα από τροποποίηση του σχεδίου του να βελτιώσει σημαντικό κομμάτι από τις αδυναμίες του, κάτι που αυτόματα θα σημάνει και την πρόκριση του στους ομίλους.

Ο Μπέσνικ Χάσι διαθέτει ένα ρόστερ καλύτερο από της Ριέκα, τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση έχουν φανερωθεί και είναι στο δικό του χέρι και των ποδοσφαιριστών του να βάλουν ξανά τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά από μόλις ένα χρόνο απουσίας να επιστρέψει ο σύλλογος εκεί που ανήκει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK