Το ακραίο λάθος του Μπέντο και ο Τιμούρ που δεν κάνει

Το λάθος του Μπέντο με το 4-4-2 στη Λάρισα, ο Μαρίν που ξεχάστηκε, η υπερβολή με Φορτούνη, η αδικία του Τιμούρ με Αραβίδη, ο ευνουχισμένος Γκάλο, η κρίση στο στρατόπεδο της ΑΕΚ και ο Μαρίνος Ουζουνίδης που περιμένει. Ο Τσάρλυ γράφει για την 5η αγωνιστική.

Το ακραίο λάθος του Μπέντο και ο Τιμούρ που δεν κάνει

Είναι δεδομένο πως και οι 4 διεκδικητές έχουν αδυναμίες. Η κάθε μία ομάδα τις δικές της και οι αντίπαλοι που βρήκαν το σαββατοκύριακο που πέρασε κατάφεραν να τις αναδείξουν.

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ τουλάχιστον έβγαλαν συνεργασίες. Ακόμα όμως και στα παιχνίδια που ο Ματζουράκης και ο Λουτσέσκου πέτυχαν με την τακτική τους να μπλοκάρουν και να οδηγήσουν σε 0-0 τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, οι ομάδες των Στραματσόνι, Ίβιτς έβγαλαν κάποιες συνεργασίες.

Υπήρχε μία συγκεκριμένη λειτουργία που έφερε καθαρές φάσεις που χάθηκαν. Ο Λουντ, μέσα από ομαδική λειτουργία, βρέθηκε τρεις φορές σε ευνοϊκή θέση, όμως πέταξε τις ευκαιρίες με τον τρόπο που εκτέλεσε, οι Ροντρίγκες - Κάμπος βρέθηκαν μέσα από συνεργασίες, φάτσα με το τέρμα και πλάσαραν άουτ.

Προβλήματα αναδείχτηκαν, όμως σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ υπάρχει και μία δουλειά που επιτρέπει να βγουν καθαρές τελικές. Η εικόνα όμως του Ολυμπιακού στο Αλκαζάρ και της ΑΕΚ με τον Ηρακλή ήταν να μασάς και να φτύνεις. Δεν υπήρχε τίποτα που να αξίζει να ξαναδείς, μία επιθετική λειτουργία συνόλου που απλά να χρειάζεται σύμμαχο τον χρόνο.

Ακραίο λάθος ο Μπέντο

Ο Πάολο Μπέντο μπορεί να έχει το άλλοθι πως ανέλαβε αργά και στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τον Ολυμπιακό, όμως το λάθος που έκανε ήταν ακραίο. Από αυτά που δεν γίνεται να κάνει πλέον προπονητής. Είναι νωρίς, έχει άλλοθι, αλλά φόβισε.

Το 2016 δεν γίνεται κανονικός προπονητής να πάρει απόφαση να ξεκινήσει με δύο καθαρούς στράικερ. Δεν χρειάζεται περισσότερο συζήτηση για το πόσο παράλογο ήταν το 4-4-2 με τους δίδυμους πύργους του Μπέντο και σε πόσο μεγάλο βαθμό βοήθησε τον Αναστασιάδη να πραγματοποιήσει μία από τις πιο εύκολες τακτικά νίκες στην προπονητική του καριέρα.

Ο Μπέντο πήρε μία ομάδα που έμοιαζε να είναι σε κώμα. Ο Ολυμπιακός μοιάζει σαν να ξεκίνησε να χτίζεται στα μέσα του Αυγούστου. Γεγονός που ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας στον προπονητή, αλλά και το βαθμό υπευθυνότητας που πρέπει να λειτουργεί.Στο κείμενο που είχα γράψει στοContra.gr πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα είχα επισημάνει πως για να πάει η σεζόν καλά στον Ολυμπιακό πρέπει οπωσδήποτε να βγει η επιλογή Μπέντο.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ

Υπάρχουν όμως κομμάτια που αρχίζουν και ανησυχούν. Πολλές -και υπερβολικές- αλλαγές στην ενδεκάδα και σε σχήματα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Περίεργη ιεραρχία στις αποφάσεις του και ένα υπερβολικό rotation που δεν εξυπηρετεί στο να βρει τους αυτοματισμούς που χρειάζεται ο Ολυμπιακός.

Ο Πορτογάλός πλέον ελέγχεται. Έχει τεράστια ευθύνη για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον αγώνα στην Λάρισα, αλλά και αποφάσεις που μοιάζουν από υπερβολικές ως ανεξήγητες.Ελέγχεται από τον υπερβολικό τρόπο που αντιμετώπισε το ντεφορμάρισμα του Φορτούνη. Αντί να στηρίξει τον ποδοσφαιριστή του περισσότερο του δημιούργησε μία έξτρα πίεση.

ΤΟΝ ΜΑΡΙΝ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΑΤΕ;

Επαναλαμβάνω αυτό που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν να βρεθούν συνεργασίες και αυτοματισμοί στην ανάπτυξη. Επειδή δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία χρειάζεται επιμονή, δουλειά σε αυτό το κομμάτι και εκμετάλλευση των προσόντων των ποδοσφαιριστών που μπορούν με τα ατομικά χαρίσματά τους να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια.

Ο Μαρίν στην πρεμιέρα με τη Βέροια έβγαλε μάτια. Παίζοντας ως επιτελικός μέσος ήταν παντού παρών σε όλες τις συνεργασίες. Έδωσε ένα στοιχείο που δεν διαθέτει κανένας άλλος στον Ολυμπιακό. Πλησίαζε τον συμπαίκτη του έπαιζε μαζί του και μπορούσε αυτό να το κάνει με μεγάλη συχνότητα και σε διαφορετικούς χώρους γηπέδου.

Ο Ολυμπιακός, με τον Μαρίν στο γήπεδο, έγινε πιο γρήγορος, πιο απλός και σύγχρονος. Έρχεται το παιχνίδι με τη Γιουνγκ Μπόις, δεν βγάζει μάτια ο Γερμανός, όμως ο γρήγορος τρόπος που παίζει κάνει τον Ολυμπιακό, να είναι μία ταχύτητα πάνω από ότι το διάστημα που δεν υπήρχε ο Μαρίν.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί ο λόγος που μπήκε στο περιθώριο σε Καυτανζόγλειο και Λάρισα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΡΙΝ-ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ;

Χάνεται χρόνος. Ο Ολυμπιακός έχει τώρα μία διαβολοβδομάδα. Αντιμετωπίζει την πολύ δεμένη αμυντικά, έμπειρη και σκληρή ομάδα του ΑΠΟΕΛ και την Κυριακή έχει το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Πάει λοιπόν ο Μπέντο σε αυτά τα παιχνίδια και σε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχει φροντίσει να βρει χρόνο να ταιριάξει μαζί τους Φορτούνη - Μαρίν.

Αντί να δουλεύει δίδυμο αυτών των δύο ποδοσφαιριστών, είτε σε 4-2-3-1 με τον Μαρίν αριστερά, είτε σε επιθετική μορφή του 4-3-3 με 6άρι και δύο επιθετικογενή χαφ για εσωτερικούς, ο Μπέντο βάζει διδύμους πύργους. Με τον τρόπο που δουλεύει σταματά την εξέλιξη. Ο Ολυμπιακός έδειχνε στα παιχνίδια με Βέροια και Γιουνγκ Μπόις να έχει πρόοδο και ο Μπέντο, πετώντας εκτός του Μαρίν, μοιάζει σαν να έβγαλε την πρίζα.

Δεν είναι δυνατόν να έχεις ήδη φτάσει στην 3η αγωνιστική και να μην έχεις βρει καθόλου χρόνο για να παίξουν μαζί οι Φορτούνης - Μαριν. Και ο Ολυμπιακός τώρα πάει σε πολύ δύσκολα παιχνίδια, έχοντας ελάχιστα όπλα. Είναι πολύ περιορισμένα αυτά που κάνει καλά η ομάδα του Μπέντο.

Έδειξε πως δεν μπορεί ο Τιμούρ

Πρόβλημα και γκρίνια υπάρχει πλέον για τον Κετσπάγια. Η ΑΕ είχε την ευκαιρία να κερδίσει και να μείνει μόνη πρώτη. Έχασε δύο βαθμούς, τις εντυπώσεις και έδειξε αναξιόπιστη. Η ομάδα που είναι δουλεμένη έτοιμη για να πάρει πρωτάθλημα, τέτοια ευκαιρία δεν την αφήνει.

Μπαίνει στο γήπεδο και καθαρίζει τον αγώνα με συνοπτικές διαδικασίες. Η Ένωση δεν μπόρεσε να βγάλει ούτε μία δουλεμένη φάση σε ολόκληρο τον αγώνα. Έβλεπες τους ποδοσφαιριστές της να έχουν την κατοχή της μπάλας και να μην γνωρίζουν με ποιόν τρόπο να την διαχειριστούν.

Ελάχιστα ανεβάσματα από τα ακραία μπακ, ανύπαρκτες συνεργασίες με τις πίσω γραμμές που δημιουργούν και τους αυτοματισμούς στις ομάδες.

ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Ο Τιμούρ δείχνει να εγκλωβίζει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο, τους ποδοσφαιριστές του. Το πλάνο του, η σκέψη του είναι υπερβολικά συντηρητική. Περιορισμένα ανεβάσματα από τα ακραία μπακ, χαμηλά την τελευταία γραμμή άμυνας, εξασφάλιση του μηδέν και δημιουργία αποκλειστικά με τους παίκτες που μένουν ψηλά. Με αυτό το πλάνο όμως θα κολλήσεις σε πολλά παιχνίδια και για να πάρεις πρωτάθλημα, πρέπει να μπορείς να πετύχεις έναν σημαντικό αριθμό νικών.

Η ΑΕΚ παρουσίασε μία τόσο προβληματική εικόνα με τον Ηρακλή τόσο λόγω του λανθασμένου αρχικού πλάνου του προπονητή της όσο της έλλειψης αυτοματισμών που προκύπτει από τον τρόπο που δουλεύει ο Γεωργιανός τεχνικός.

ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΝ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ ΚΑΙ ΠΕΚΧΑΡΤ

Πίστεψε πως αρκεί να αλλάξει πρόσωπα και να βάλει Μπακασέτα αντί του Μάνταλου και Πέκχαρτ αντί του Αλμέιδα. Κανείς από τους δύο όμως δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Ο Πέκχαρτ δεν θα έβρισκε δουλειά σε καμία ομάδα της Super Leagueκαι είναι περίεργο που μένει στο ρόστερ της ΑΕΚ και υπολογίζεται ως δεύτερο φορ, ο Μπακασέτας δεν μπορεί να κινηθεί στους χώρους που κινείται ο Μάνταλος, να μεταφέρει την μπάλα από χαμηλά και να βάλει στο παιχνίδι, Σιμόες-Γιόχανσον και τους δύο εξτρέμ.

Είχε την περασμένη βδομάδα να δουλέψει για να βρει λύσεις σε δύο σημαντικές απουσίες, στο γήπεδο φάνηκε πως δεν το έκανε. Η ΑΕΚ έδειξε απροετοίμαστη στο να δημιουργήσει και να τελειώσει φάσεις χωρίς τους Μάνταλο και Αλμέιδα.

ΑΔΙΚΟΣ ΜΕ ΑΡΑΒΙΔΗ: Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΠΕΚΧΑΡΤ

Πλήρωσε και τις εμμονές του, όπως και την άδικη απόφαση του να αφήσει στο περιθώριο τον Αραβίδη. Ο Αραβίδης πέρυσι έδωσε ψυχή για να ξεπεράσει η ΑΕΚ το ταβάνι της. Ήταν πάνω από τις δυνατότητες του "Άραβα" η σεζόν που έκανε, όπως ήταν πάνω από τις δυνατότητες της ΑΕΚ να πάρει και τα τρία ντέρμπι στο δεύτερο γύρο και το Κύπελλο Ελλάδας.

Για να συμβεί αυτή η επιτυχία χρειάστηκε ο Αραβίδης να βγάλει πολύ ψυχή να καλύψει το ταλέντο και τα προσόντα που του λείπουν με ενέργεια και βάζοντας απίστευτη ένταση στο παιχνίδι του. Πράγματι για να μεγαλώσει η ΑΕΚ χρειαζόταν έναν καλύτερο σέντερ φορ και δεν γίνεται να υπολογίζεται ο Αραβίδης για τα άκρα.

Όμως για όνομα του Θεού, δεν μπορεί να λογίζεται πίσω από τον Πέκχαρτ. Δεν γίνεται κύριε Κετσπάγια να μην έχεις τον Αλμέιδα, να θες το παιχνίδι για να πας μόνος πρώτος και η απόφαση σου για την κορυφή να είναι ο Πέκχαρτ. Να μην λειτουργεί το αρχικό σχήμα και ο Αραβίδης, να υπάρχει μόνο σαν έσχατη λύση, αφού πρώτα έχεις περάσει τον Μπακασέτα φορ και έχεις χρησιμοποιήσει και τον Πλατέλα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ

Προσέξτε αυτήν την πρόθεση, ο Κετσπάγια την έχει γνωστοποιήσει από το καλοκαίρι, φρόντισε να τσακίσει την ψυχολογία, ενός παιδιού που την περσινή σεζόν κατέθεσε ψυχή. Είναι άδικη συμπεριφορά, ο κόσμος καταλαβαίνει και για αυτόν τον λόγο, όταν σηκώθηκε για ζέσταμα τον αποθέωσε.

Δεν τον αποθέωσε για την συγγνώμη και την μεταμέλεια που έδειξε αλλά γιατί αναγνωρίζει την προσφορά του, το πόσο έχει παλέψει για να είναι χρήσιμος, αλλά κυρίως γιατί αντιλαμβάνεται την αδικία.

ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΓΚΑΛΟ

Η περσινή ΑΕΚ έπαιρνε πολλά στη δημιουργία από τον Γκάλο. Ο Βραζιλιάνος μπακ έχει εξαιρετική ποιότητα με την μπάλα, καλά πόδια, ποιοτική εκτέλεση και δημιουργία. Στα δύο πρώτα παιχνίδια που έπαιξε, ο Κετσπαγια του είχε λάσο. Ο Γκάλο χτύπησε στο κεφάλι στην μονομαχία που δημιούργησε την ζημιά στην μύτη του Μάνταλου, αλλά οι ρεπόρτερ της ΑΕΚ έλεγαν πως και πριν από τον τραυματισμό, τον Μπακάκη ετοίμαζε.

Απόφαση που δείχνει και τη φιλοσοφία του. Προτιμά ο Κετσπάγια έναν πιο περιορισμένων ικανοτήτων μπακ, που θα ξέρει ότι θα κρατά τη θέση του και θα πηγαίνει σε ελεγχόμενα ανεβάσματα παρά να διδάξει συνεργασίες κάνοντας απαραίτητο στην ανάπτυξη τον ποιοτικό ακραίο μπακ που διαθέτει.

ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Ο Κετσπάγια είναι πλέον σε κρίση. Μπορεί να φαίνεται βιαστικό, αλλά η ευκαιρία που παρουσιάζεται εφέτος είναι μεγάλη. Στην ΑΕΚ φαντάζομαι δεν θα θέλουν να την πετάξουν επειδή δεν τους βγήκε μία επιλογή. Το παιχνίδι στο Καραϊσκάκης, είναι σημαντικό. Πολλοί θεωρούν πως του ταιριάζει του Τιμούρ, γιατί οι παίκτες του δεν θα έχουν μπάλα.

Για να κερδίσεις τον Ολυμπιακό πρέπει να τον κουράσεις, να τον πιέσεις στην άμυνα. Να έχεις επιθετική σκέψη στο παιχνίδι σου, όταν θα βγαίνει η αμυντική σου λειτουργία, όπως δηλαδή έκανε ο Άγγελος την Κυριακή.

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ

Το ντέρμπι στο Καραϊσκάκης είναι οριακό και για τον Κετσπάγια και για τον Μπεντο, καθώς παράπονα υπάρχουν και για τους δύο και ούτε ο Μαρινάκης θα ανεχτεί να χάσει τρίτη συνεχόμενη φορά από τον Μελισσανίδη, ούτε ο Μελισανίδης από τον Μαρινάκη και τον χειρότερο Ολυμπιακό των τελευταίων 15 τουλάχιστον ετών.

Ο Ουζουνίδης, δεν κλείνει πουθενά γιατί κάτι περιμένει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σιγά παιδιά, όλοι θα χάσετε!

News 24/7

24MEDIA NETWORK