Λάζαρος, το κορυφαίο DEAL του Μελισσανίδη

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος που παίζει σαν παίκτης εκατομμυρίου και οδηγεί την ΑΕΚ σε πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια, ο Λιβάγια που άλλαξε το ματς, η δύσκολη αποστολή του Ολυμπιακού με Γιουβέντους και το σενάριο για Μίτσελ στον πάγκο. Ο Τσάρλυ αναλύει.

ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPERLEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPERLEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ICON

Η ΑΕΚ με μία νίκη πέτυχε μία ανατροπή που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό των οπαδών της. Τον Ολυμπιακό τον έχει κερδίσει πολλές φορές, είχε όμως πολλά χρόνια να τον περιμένει για να τον κερδίσει με την ίδια να έχει τον τίτλο του φαβορί.Βάρος που έμοιαζε από το 20ο μέχρι το 50ο λεπτό να την πλακώνει.

Ο Ολυμπιακός ήταν γεμάτος αδυναμίες και έτοιμος να νικηθεί από όλους τους χώρους, η ΑΕΚ όμως για μεγάλο διάστημα έδειχνε ανίκανη να σηκώσει την πίεση. Η χαρά της νίκης έγινε για όλους ακόμα μεγαλύτερη, γιατί μέσα στο παιχνίδι ήρθαν όλες οι σκέψεις της αποτυχίας, ότι ακόμα κάτι λείπει, πως το πέρασμα από την Γ' Εθνική άφησε κατάλοιπα στην ομάδα, πως υπάρχει ακόμα απόσταση για να μπορέσει να ρίξει στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό και να κάνει πρωταθλητισμό.

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο αντίπαλος όμως προσφερόταν, ήταν ανοιχτός από παντού και το μόνο που χρειαζόταν ήταν θάρρος. Το θάρρος που υπήρχε στο πρώτο 20λεπτό και εξαφανίστηκε μόλις μπήκε μπροστά στο σκορ ο Ολυμπιακός. Το 0-2 όμως δημιούργησε το αίσθημα πως δεν έχουμε να χάσουμε και τίποτα, είμαστε υποχρεωμένοι να επιτεθούμε, κάτι που η ομάδα του Μπέσνικ Χάσι ήταν ανίκανη να αντιμετωπίσει.

Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει στα μέχρι σήμερα παιχνίδια πρωταθλήματος πως δεν είναι σε θέση να είναι δημιουργικός απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Στο ΟΑΚΑ έγινε κατανοητό πως δεν είναι σε θέση ούτε να ανταποκριθεί σε παιχνίδι χωρίς μπάλα.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΕΧΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Ακόμα και μετά την πρόκριση επί της Ριέκα ανέφερα τις αδυναμίες που παραμένουν στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Η πρόκριση επί ενός αδύναμου αντιπάλου και η συγκυριακή αίσθηση ανωτερότητας που είχε δημιουργηθεί εκείνη την εποχή έναντι των υπολοίπων τύφλωσε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και άφησαν το ρόστερ με μεγάλες αδυναμίες.

Αδυναμίες που υπάρχουν τόσο στο επιθετικό κομμάτι, όσο και στο ανασταλτικό που σε συνδυασμό με την προβληματική δουλειά και καθοδήγηση του Χάσι μεγεθύνονται.

ΜΕ ΔΥΟ ΒΑΡΙΑ "6ΑΡΙΑ"

Ο αγώνας στο ΟΑΚΑ έμοιαζε με καθρέφτη των ανασταλτικών προβλημάτων που έχει το ρόστερ του Ολυμπιακού. Το δίδυμο αμυντικών χαφ, Ζιλέ-Ταχτσίδη, δεν έχει την δυνατότητα να βγει επιθετικά στον αντίπαλο, είναι και οι δύο βαριά 6άρια που παίζουν στον χώρο τους, κινούνται σε λίγα μέτρα και λειτουργούν με την μπάλα ψάχνοντας την πάσα. Δεν βγαίνουν δυναμικά πάνω στον αντίπαλο, δεν μπορούν να καλύψουν αποστάσεις και να μαρκάρουν στα άκρα.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να έχεις τους Ζιλέ, Ταχτσίδη, Ζντιέλαρ που είναι ποδοσφαιριστές πάνω κάτω ίδιων προσόντων και να αφήνεις να φύγει τον Σιώπη που είναι ο μοναδικός που μπορεί να πάει επιθετικά πάνω στον αντίπαλο και να καλύψει αποστάσεις.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΙΓΚΕΪΡΑΣ-ΟΜΑΡ

Ο Ομάρ είναι σε άθλια κατάσταση, ο Φιγκέιρας δεν είναι καλός ανασταλτικά ούτε στην καλή του πλευρά πόσο μάλλον στα αριστερά με ανάποδο πόδι. Τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, καθώς στον Ολυμπιακό οι Καρσελά, Μάριν δεν βοηθάνε τα μπακ. Ειδικά ο Μαροκινός ήταν σκέτη απογοήτευση σε αυτό το κομμάτι και απορώ πως περίμενε το 82ο λεπτό ο Χάσι για να τον βγάλει και από τα χαφ δεν υπάρχει καμία κάλυψη στις πλευρές.

Το μόνο που χρειαζόταν η ΑΕΚ για να επιτεθεί είναι να φέρνει παίκτες στις πλευρές, με το που συνέβαινε αυτό έβγαινε εύκολα φάση στο ένας με ένας με το μπακ και ήταν εύκολο να βγαίνει συνεχώς παραπάνω παίκτης από τις πλευρές.

Και ενώ ήταν φανερό πως οι μπακ δεν αντέχουν και δεν παίρνουν βοήθειες, ο προπονητής δεν έκανε τίποτα. Κοίταγε άπραγος και περίμενε να γίνει το κακό. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για έναν άνθρωπο που το βιογραφικό του, δεν δικαιολογούσε την δουλειά που ανέλαβε, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ευθύνεται ο εργαζόμενος.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΓΙΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΜΑΤΣ

Μεγάλη διαφορά στο δεύτερο ημίχρονο έκανε ο Λιβάγια. Για τον Κροάτη έχω αναφερθεί πολλές φορές, το παιδί ξέρει πολύ ποδόσφαιρο, δεν έχει ταχύτητα και δεν μπορεί να σταθεί σε πρωτάθλημα υψηλού ρυθμού. Για την Ελλάδα και με προπονητή που θα παίζει με δύο επιθετικούς είναι μανούλα.

Ξέρει μπάλα, έχει καλό κοντρόλ, θάρρος, σωστές απλές επιλογές και είναι καλός συμπαίκτης. Η είσοδος του έδωσε το στοιχείο που δεν υπήρχε με τον Κλωναρίδη, αλλά δεν μπορούσε να προσφέρει ούτε ο Αραούχο.

Την δυνατότητα στους παίκτες της ΑΕΚ να βάλουν και να κρατήσουν την μπάλα μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού. Μπόρεσε με τον Κροάτη που έβγαλε τεράστια προσωπικότητα να βάλει την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές του Ολυμπιακού.

ΣΑΝ ΠΑΙΚΤΗΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ

Μιας και μιλάμε για προσωπικότητα, όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα παραμιλάει με τον Χριστοδουλόπουλο. Ο άνθρωπος έχει βγει μπροστά και οδηγεί την ΑΕΚ. Έχει έναν τρομακτικό συνδυασμό αυτοπεποίθησης, ποιότητας, θάρρους, φόρμας, σιγουριάς στον εαυτό του και όταν όλοι κολλάνε βγαίνει μπροστά και παίρνει την ΑΕΚ από το χεράκι.

Είναι φανερό πως ο άνθρωπος έχει δουλέψει και ατομικά σε πολύ υψηλό επίπεδο, του έχει κάνει πολύ καλό το πέρασμα από την Ιταλία, αλλά μόνο τον τρόπο που διαβάζει τον αντίπαλο όταν πάει να τον περάσει να δεις, την απίστευτη βελτίωση που έχει σε όλες τις εκτελέσεις στα στημένα, καταλαβαίνεις πως μιλάμε για έναν επαγγελματία που αφιερώνει πολλές ώρες ώστε να γίνει ακόμα καλύτερος.

Η ΑΕΚ τον πληρώνει μόλις 220 χιλιάρικα το χρόνο και αυτός παίζει σαν παίκτης εκατομμυρίου. Αν σκεφτούμε το συμβόλαιο που έχει ο Λάζαρος και τα έσοδα που φέρνει στην ΑΕΚ με τις εμφανίσεις του, είναι ίσως και το καλύτερο αθλητικό deal που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο Μελισσανίδης.

Εδώ νοιώθω την ανάγκη να θυμίσω στον Σκίμπε και στον συνεργάτη του, Κώστα Τσάνα, να μην ξεχάσουν να καλέσουν το Μπακασέτα για τα παιχνίδια με Κύπρο και Γιβραλτάρ. Ο Λάζαρος ήταν έτσι κι αλλιώς καλά το τελευταίο καιρό, πήρε αυτοπεποίθηση εκτός από το μήνυμα που έλαβε από τον Κάρα στο ημίχρονο και από την ευκολία που πέρναγε τον Φιγκέιρας.

Τον πέρασε με όλους τους τρόπους και κάθε φορά που κέρδιζε η ΑΕΚ φάουλ γύρο από την περιοχή, η εκτέλεση του είτε για σέντρα, είτε απευθείας ήταν πρόβλημα για την άμυνα του Ολυμπιακού. Μία άμυνα που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το παραμικρό και αν ο Αραούχο ήταν ο περσινός και όχι το φάντασμα του, που έχει εμφανιστεί αυτές τις πρώτες μέρες της επιστροφής του, η ΑΕΚ δεν θα κέρδιζε στο φινάλε και το σκορ θα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις.

ΜΠΟΡΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Η ΑΕΚ πέτυχε μία νίκη που την βάζει σε τροχιά τίτλου, αφήνει 5 βαθμούς τον Ολυμπιακό, που τον κέρδισε εμφατικά και έδειξε πως είναι σαφώς ανώτερη ομάδα. Βλέπει πως Παναθηναϊκός δεν υπάρχει και ότι ο ΠΑΟΚ πάνω από 1 τέρμα ακόμα δεν μπορεί να βάλει. Από την ημέρα που ο Δημήτρης Μελισανίδης πούλησε την ΑΕΚ στον Τροχανά, το τέλος του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ βρήκε για πρώτη φορά τους φίλους της Ένωσης να δικαιούνται να αισθάνονται πως έχουν πολλές πιθανότητες να κατακτήσουν το πρωτάθλημα.

Ήταν μία νίκη που μεθάει τον κόσμο, μία νίκη εμφατική που ήρθε ενώ το παιχνίδι έμοιαζε να έχει χαθεί, δίχως να έχει κάνει ο Ολυμπιακός κάτι τόσο καλό, ώστε να αξίζει να της κάνει μία τόσο μεγάλη ζημιά. Και τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα καλύτερα. Ο Αραούχο είναι στο 20% από το περσινό του επίπεδο, γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει και φαντάζει βέβαιο πως θα βελτιωθεί.

Ο Κλωναρίδης την περασμένη σαιζόν έδωσε σημαντικές βοήθειες στον Παναθηναϊκό δεν προσφέρει το παραμικρό και μοιάζει σαν να μην έχει καταλάβει τι ζητά ο Χιμένεθ από αυτόν, ενώ ο Λιβάγια που ξέρει πολύ μπάλα και προσφέρει πολλά, ακόμα δεν έχει σκοράρει σε επίσημο παιχνίδι.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Στον Ολυμπιακό τα πράγματα είναι δύσκολα. Σίγουρα το ρόστερ δεν είναι τόσο κακό, όσο το κάνει να φαίνεται ο προπονητής του, όμως έχει σημαντικές αδυναμίες σε θέσεις και χώρους που στοιχίζουν. Με την εικόνα που δείχνουν οι ακραίοι, φοβάμαι πως στο Τορίνο μπορεί να γίνει κανέναν ατύχημα. Ειδικά φέρνοντας στο μυαλό μου το 4-4-2 που έπαιξε ο Αλέγκρι με την Τορίνο, με δύο εξτρέμ.

Οι ταχύτατοι Κουαρδάδο, Ντούγκλας Κόστα στις πλευρές και οι Μάτζουκιτς με τον Ντιμπάλα επιθετικό δίδυμο. Οι Φιγκέιρας, Ομάρ που δεινοπάθησαν από το παιχνίδι από τα άκρα της ΑΕΚ πως θα αντεπεξέλθουν με τους πιο γρήγορους εξτρέμ γραμμής αυτήν την εποχή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Μακάρι να βρεθεί τρόπος και ο Ολυμπιακός να είναι ανταγωνιστικός, η αποστολή πάντως για τον φουκαρά που θα αναλάβει να τον πάει στο Τορίνο φαντάζει πολύ δύσκολη.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Μαθαίνω πως ήδη στον Ολυμπιακό έχουν καλλιεργηθεί καλές σχέσεις με τον Πογέτ και υπάρχουν πολλοί που τον προωθούν, όμως η πρώτη επιλογή είναι ο Μίτσελ και επειδή καταλαβαίνουν πως υπάρχει πιθανότητα να φύγει γρήγορα, επεξεργάζεται το εξής σενάριο.

Αναλαμβάνουν σαν προσωρινοί οι Καμπιάσο, Νικοπολίδης. Αν πάνε καλά παραμένουν, αν όχι συνεχίζουν σαν συνεργάτες του Μίτσελ, φυσικά με την προϋπόθεση να απολυθεί ο Μίτσελ από την Μάλαγα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK