Το μοναδικό λάθος του Πογέτ, να μην κάνει το ίδιο ο Σίλβα

Ο Τσάρλυ κάνει την τακτική ανάλυση του ντέρμπι. Πώς πρέπει να παίξει η ΑΕΚ, τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός και τα πλάνα Πογέτ-Σίλβα.

Το μοναδικό λάθος του Πογέτ, να μην κάνει το ίδιο ο Σίλβα
ΑΕΚ - Ολυμπιακός

Ο Γκουστάβο Πογέτ, σε ανύποπτο χρόνο, είχε βάλει σαν σημείο αναφοράς για το που βρίσκεται η ΑΕΚ το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. "Θα δούμε το που βρισκόμαστε στον δεύτερο γύρο, όταν θα παίξουμε με τον Ολυμπιακό", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Η μεγάλη μέρα έφτασε, η ΑΕΚ έχει πετύχει με τον ΠΑΟΚ την πρώτη της νίκη σε ντέρμπι στην νέα της εποχή και ήρθε η ώρα να δούμε στην πράξη το πόσο έχει βελτιωθεί.

Έχασε την θέση του για μία λανθασμένη αλλαγή

Ο προκάτοχός του Πογέτ, Τραϊανός Δέλλας, έχασε την θέση του από μία ατυχή αλλαγή στο ντέρμπι στο Καραϊσκάκης. Έβγαλε τον Σιμόες, άνοιξε την ομάδα στα δύο και δημιούργησε τις προϋποθέσεις διασυρμού.

Μέχρι εκείνη την στιγμή ο Δέλλας είχε σαν θετικό πρόσημο την δουλειά που έκανε στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες. Ότι κατάφερε να ανεβάσει την ΑΕΚ έχοντας δημιουργήσει κορμό και παρουσίαζε ένα σύνολο που έπαιζε στρωτό ποδόσφαιρο με ποιοτική ανάπτυξη. Τα αρνητικά ήταν πως δημιούργησε μία σοφτ ομάδα που δεν μπορούσε να παίξει άμυνα βαθιά, που λύγισε στα ντέρμπι που έδωσε και ο ίδιος, στα 3 από τα 4 ντέρμπι που διαχειρίστηκε έκανε εντελώς λανθασμένες αλλαγές.

Ο Πογέτ έδειξε να γνωρίζει τον λόγο που προσλήφθηκε

Άλλαξε τακτική παίζοντας με καθαρό 6άρι και με παραπάνω χαφ στον άξονα, τόλμησε, όποτε χρειαζόταν, να φέρει χαμηλά τις γραμμές της ΑΕΚ και να τελειώσει παιχνίδια με τρία στόπερ, απέναντι σε μικρότερα σωματεία. Πήρε με μισό μηδέν το πρώτο ντέρμπι που διαχειρίστηκε γνωρίζοντας την ομάδα, μονιμοποίησε την ΑΕΚ στην δεύτερη θέση και τώρα ήρθε η ώρα να δούμε αν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον ισχυρό του ποδοσφαίρου μας.

Είναι δεδομένο πως πλέον έχει έναν προπονητή, που αν χάνει με 1-0 δεν θα κάνει αλλαγή, που θα δημιουργήσει συνθήκες να δεχτεί 4 και αν έχει το σκορ που θέλει, δεν θα βάλει τον Ντούνη, αλλά θα κάνει αλλαγή που θα επιτρέψει στην ΑΕΚ να παίξει καλύτερη άμυνα βαθιά και να διαχειριστεί το αποτέλεσμα. Το παιχνίδι με τον Ατρόμητο ανέδειξε αδυναμίες που περιμένω να διαβάσει ο Πογέτ ενόψει ντέρμπι.

Το μοναδικό αδικαιολόγητο λάθος

Η μονιμοποίηση του Άρθο είναι ίσως και το μοναδικό κομμάτι της δουλειάς του που με ενοχλεί. Έκανε βασικό έναν κεντρικό αμυντικό που είναι επιρρεπής στο ατομικό λάθος, αγύμναστο, που πάει σε λανθασμένο χρόνο δεύτερος στην μπάλα και παίζει παθητικά την θέση. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, η ομάδα του Τούντορ δεν μπορούσε να δημιουργήσει, έκανε 2 ευκαιρίες που τις πρόσφερε ο Άρθο. Με τον Ατρόμητο, έλειπε ο Σιμόες, που όσο είναι δυνατόν τον καλύπτει με τα τρεξίματα του και την τακτική του συνέπεια και έδωσε το δικαίωμα, στον χειρότερο φορ του φετινού πρωταθλήματος Λε Ταλέκ, να κάνει την διαφορά, μόνο και μόνο επειδή ερχόταν εύκολα σε επαφή με την μπάλα και την έσπαγε στους συμπαίκτες του. Αν παίξει ο Άρθο και κληθεί αυτός να βγαίνει στον Ιντέγε, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο για την ΑΕΚ.

Ο καθηγητής Ιντέγε

Ο Ιντέγε στο στιλ παιχνιδιού που έκανε ο Λε Ταλέκ την περασμένη Κυριακή, είναι καθηγητής. Άλλωστε, αυτό είναι και το Νο1 επιθετικό σχέδιο του Σίλβα. Κίνηση του Ιντέγε στον χώρο που βρίσκεται η μπάλα, ακούμπημα και άμεση συνεργασία με τις πίσω γραμμές, ή με τους δύο ακραίους. Η ΑΕΚ πρέπει να δουλέψει πολύ για να πετύχει ό,τι ο ΠΑΟΚ με το μεγάλο παιχνίδι Τσίμιροτ-Τζιόλη. Να μην ακουμπά η μπάλα συχνά στον Ιντέγε, όταν αυτό συμβαίνει, ο Ολυμπιακός ανεβάζει ταχύτητα και είναι εύκολο για τον Φορτούνη να πατήσει περιοχή. Δεν είναι τυχαίο πως με τον ΠΑΟΚ, που δεν τράβηξε ο Ιντέγιε, κινήθηκε σε ρηχά νερά και ο Φορτούνης. Ο λόγος είναι πως μαζί συνεργάζονται.

Ανέτοιμος Σουκουλίνι, κλειδί ο Σιμόες

Ο Πογέτ εφαρμόζει το 4-3-3, η προσθήκη Σουκουλίνι στα χαρτιά του δίνει εναλλακτικές τριάδες και την δυνατότητα να ξεπερνά και απουσίες. Με τον Ατρόμητο έδειξε ανέτοιμος. Κινήθηκε σε λίγα μέτρα, έπαιζε κρατημένος και ήταν ο κύριος λόγος που η τριάδα των Κειτά, Σουμπίνιο, Ουσέρο πήρε κατά κράτος το κέντρο από την AΕΚ. Ο Πογέτ για να δώσει χρόνο έστω και σαν αλλαγή στον Σουκουλίνι, θα πρέπει να βεβαιωθεί πως η βδομάδα που πέρασε τον βοήθησε, ώστε να λυθεί. Αν για παράδειγμα, στο διάστημα που ο Σίλβα ρίξει Τσόρι, ο Πογέτ περάσει αλλαγή τον Σουκουλίνι κάτι που τακτικά φαντάζει σωστό, αν αυτός έχει την εικόνα που έδειξε με τον Ατρόμητο, το πρόβλημα για την ΑΕΚ θα είναι τεράστιο!

Ο Πογέτ χρειάζεται ένα μεγάλο παιχνίδι από τον Σιμόες και να δεχτεί βοήθειες από τους δύο εσωτερικούς χαφ. Στον χώρο του δημιουργεί ο Ολυμπιακός. Ο Σίλβα γνωρίζει, πλέον, πως δεν μπορεί να πάρει, σε οργανωμένη άμυνα, ατομική ενέργεια από τους εξτρέμ του οπότε χτυπάει με στημένα και στην ροή του αγώνα με συνεργασίες από τον άξονα. Ο Σιμόες θα έχει δουλειά.

Απαραίτητος ο Κασάμι

Στην ΑΕΚ είναι άτυχη που αποβλήθηκε στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ο Ζντιέλαρ. Τους εξυπηρετεί να ξεκινήσει ο Σίλβα με δύο ίδια χαφ που θα δημιουργούσαν ένα παθητικό δίδυμο και θα άφηναν χωρίς στήριγμα τον Φορτούνη, όπως δηλαδή και έγινε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Μένει να δούμε αν ο ξαφνικός παραγκωνισμός Κασάμι έγινε αποκλειστικά για να πάρει χρόνο ο Ζντιέλαρ, ή υπάρχει κάτι από πίσω. Αν ήμουν Πογέτ και έβλεπα ενδεκάδα χωρίς Κασάμι, θα πανηγύριζα! Ο Κασάμι έχει το κάθετο παιχνίδι με μπάλα και χωρίς αυτήν που ουσιαστικά δένει όλη την επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού. Στοιχείο απαραίτητο να υπάρχει σε έναν από τους δύο κεντρικούς χαφ, στο 4-2-3-1 ομάδας που θέλει να επιτίθεται και δεν διαθέτει εξτρέμ με ικανότητα στην ατομική ενέργεια. Ο Κασάμι προσφέρει έναν ακόμα ποδοσφαιριστή, ικανό να γεμίσει την αντίπαλη περιοχή και να απασχολήσει την αμυντική λειτουργία του αντιπάλου.

Καθρέφτης το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Διαβάζοντας, λοιπόν, τον Ολυμπιακό προκύπτει πως τα κλειδιά του στην ανάπτυξη είναι οι Φορτούνης, Ιντέγε, Κασάμι. Το παιχνίδι, ανάπτυξης που βασίζεται σε ένταση και σε συνεργασίες που βγαίνουν από τον άξονα. Η ΑΕΚ, σαν πιο ποιοτικό ποδοσφαιριστή έχει τον Μάνταλο που αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι στο Περιστέρι, το 2016 δείχνει σημάδια επιστροφής. Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ μοιάζει σαν καθρέφτης για το πώς εξουδετερώνεται ο Ολυμπιακός. Απλά ο ΠΑΟΚ δεν είχε ταχύτητα στην επίθεση και δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την κατοχή που πήρε και το γεγονός πως κατάφερε να μην απειλείται.

Το μεγάλο παιχνίδι που έκανε ο Τσίμιροτ χαμηλά πρέπει να το βρει η ΑΕΚ από τον Σιμόες, το κράτημα μπάλας του Μπερμπάτοφ που δεν γίνεται να το δώσει ο Αραβίδης, το χρειάζεται από τον Μάνταλο και με βοήθειες από τους δύο εξτρέμ.

Όπλο η φόρμα και τα τρεξίματα

Το όπλο της ΑΕΚ, που δεν είχε ο ΠΑΟΚ, λέγεται Αραβίδης. Φορ δηλαδή, με ικανότητα να καλύψει την απόσταση που χρειάζεται από το ύψος που βρίσκονται οι στόπερ, μέχρι την αντίπαλη περιοχή και να χτίσει παιχνίδι στην πλάτη τους. Η αδυναμία του Ολυμπιακού λόγω της παρουσίας του αόρατου Αθανασιάδη, έγινε όπλο με τον ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ πρέπει να καταφέρει να αναδείξει πως οι Μποτία, Σιόβας δημιουργούν ένα προβληματικό αμυντικό δίδυμο.

Ο Αραβίδης έχει τον τρόπο να εξαντλεί τα αντίπαλα στόπερ, τα πρεσάρει εξαντλητικά, κινείται σε πολλούς χώρους, βάζει ένταση στο παιχνίδι του. Χρειάζεται τροφοδότηση και να καλύψουν οι τρεις κοντινή του συμπαίκτες (οι Μάνταλος, Βάργκας και αν προλάβει ο Μπαρμπόζα) την αδυναμία του να κρατήσει ο ίδιος την μπάλα ψηλά.

Πρακτικά, έχουμε ένα ντέρμπι με δύο ομάδες που θα προσπαθήσουν να κρύψουν την ίδια αδυναμία, αυτή που αντιμετωπίζουν στο κέντρο της άμυνας και για αυτόν τον λόγο θα παίξει σπουδαίο ρόλο το ποια ομάδα από τις δύο θα κάνει δικό της τον χώρο του κέντρου.

Όταν θα μπει ο Τσόρι

Σε ένα πρόσφατο κείμενο, ο Σταύρος Γεωργακόπουλος σωστά επισήμανε πως ο Ολυμπιακός έχει σαν όπλο τις ποιοτικές λύσεις από τον πάγκο. Ο Μάρκο Σίλβα μπορεί να αλλάξει την εικόνα του παιχνιδιού βάζοντας τον Τσόρι, τον Καμπιάσο ή να προσφέρει κάτι διαφορετικό με την χρησιμοποίηση του Πουλίδο, ή του Παρντο, αν προτιμηθεί να ξεκινήσει για πρώτη φορά μετά το παιχνίδι με την Άρσεναλ βασικός ο Σεμπά.

Είναι δουλειά του Πογέτ να έχει έτοιμους τους ποδοσφαιριστές του να ανταποκριθούν σε μία πιθανή αλλαγή ρυθμού που θα κοιτάξει να δώσει στο δεύτερο ημίχρονο ο Σίλβα με την παρουσία του Τσόρι και ο ίδιος φυσικά θα πρέπει να γνωρίζει πως είναι από τα παιχνίδια που θα χρειαστεί να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές του όχι μόνο με το αρχικό του πλάνο, αλλά και με το κοουτσάρισμά του. Για τον Πογέτ θα είναι πολύ σημαντικό να δει σωστές αντιδράσεις από τους παίκτες του, όταν θα αμύνονται βαθιά, αλλά και να πιεστεί το αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού.

Ο Σίλβα θα κάνει ζημιά στην ομάδα του αν συνεχίσει να μην χρησιμοποιεί τον Κασάμι. Θα πρέπει επίσης να βρει τρόπο να μην περιορίσουν τα χαφ της ΑΕΚ τον Ιντέγε, όπως έγινε με τον ΠΑΟΚ. Ο Νιγηριανός θα μπορεί να κάνει την διαφορά αν του φέρει κοντά του παίκτες και κινείται εκεί που θα βρίσκεται ο Άρθο. Ο Ολυμπιακός όσο πιο βαθιά βάλει την άμυνα της ΑΕΚ, τόσο πιο επιρρεπής στο λάθος και εύθραυστη θα την κάνει. Ανασταλτικά δεν μαρκάρεται σαν κλασικός φορ ο Αραβίδης, θέλει συνολική δουλειά από την άμυνα, είναι στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του και παίζει με τρόπο που οδηγεί σε λάθη τους αντίπαλους αμυντικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Προπονήθηκε ξανά ο Μπαρμπόσα

Τσόρι και Καμπιάσο αλλάζουν τα δεδομένα

News 24/7

24MEDIA NETWORK