Το ρεσιτάλ του Πογέτ, το λάθος του Σίλβα και ο ανόητος στόχος

Ο Τσάρλυ αναλύει το ντέρμπι και τη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ. Το προπονητικό ρεσιτάλ του Πογέτ, το λάθος του Σίλβα με τον Φορτούνη και ο ανόητος στόχος του Ολυμπιακού.

Το ρεσιτάλ του Πογέτ, το λάθος του Σίλβα και ο ανόητος στόχος
ΑΕΚ-Ολυμπιακός-Πογέτ-Σίλβα

Η ΑΕΚ κέρδισε το ντέρμπι, έσπασε το αήττητο του Ολυμπιακού και απέδειξε, πρώτα από όλα στον ίδιο της τον εαυτό, πως με τον Πογέτ στον πάγκο της μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα! Είναι πολύ σημαντικό αυτός ο άνθρωπός να μείνει στην ΑΕΚ. Το ντέρμπι, αυτός το κέρδισε. Πρώτα έσωσε την παρτίδα και όταν κατάλαβε πως πρέπει να ρισκάρει, την πήρε.

Δεν του βγήκε το αρχικό σχέδιο

Αποφάσισε να ξεκινήσει με περισσότερα χαφ, με σκοπό να πάρει τον έλεγχο του κέντρου. Οι Σιμόες, Ζουκουλίνι έκαναν τριάδα στο κέντρο, ο Μπαρμπόσα, ξεκίνησε δεξιά, ο Μάνταλος αριστερά. Στα χαρτιά το σχέδιo, έπρεπε να του δώσει πλεονέκτημα στον χώρο του κέντρου, στην πράξη δεν λειτούργησε. Οι Πάρντο, Ντουρμάζ, συνέκλιναν προς τα μέσα και ανέβαιναν οι Ομάρ, Μαζουακού. Δεν πήγε καλά στα πρώτα λεπτά ούτε ο Μάνταλός με τον Ομάρ ούτε ο Μπαρμπόσα, με τον Μαζουάκου.

Έσωσε την παρτίδα με 4-2-3-1

Ο Πογέτ διάβασε πως έχει πρόβλημα από τα ανεβάσματα των ακραίων μπακ του Ολυμπιακού. Άλλαξε στο 23ο λεπτό τακτική, πήγε σε 4-2-3-1, δίνοντας στον Ζουκουλίνι το μαρκάρισμα του Μαζουάκου, αλλάζοντας πλευρά τον Μπαρμπόσα, περνώντας επιτελικό χαφ τον Μάνταλο και χαμηλά δίδυμο στον άξονα τους Γιόχανσον, Σιμόες.

Με αυτό το σχήμα ισορρόπησε και έβγαλε το πρώτο ημίχρονο. Το όπλο του ήταν τα πολλά και ασταμάτητα τρεξίματα του Αραβίδη. Είναι δύσκολος για τα στόπερ όταν παίζει σαν φορ. Ο καλύτερος τρόπος να τον μαρκάρεις είναι να πέφτει όσο γίνεται λιγότερο πάνω στα στόπερ και να παίρνει κάποιος χαφ ή ακραίος μπακ τα τρεξίματα του στα άκρα και προς τα πίσω. Στο 47ο λεπτό ο Γιόχανσον καταφέρνει να περάσει μία κάθετη πάσα στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, ο Αραβίδης που δεν κρατιόταν, έφυγε και κέρδισε την αποβολή του Μποτία.

Ο Πογέτ, από το 23ο μέχρι το 47ο λεπτό, είχε καταφέρει να σώσει την παρτίδα. Από την αποβολή και μετά, έδωσε ρεσιτάλ. Πέρναγε αυτός τις πάσες που δεν μπορούσε να δώσει ο Μάνταλος!

Λάθος του Σίλβα να βγάλει τον Φορτούνη!

Αμέσως δίνει σε όλους να καταλάβουν πως πλέον η νίκη είναι αυτοσκοπός. Μέσα Πέκχαρτ, έξω Ζουκουλίνι, επιστροφή στο 4-3-3 με τον Αραβίδη ακραίο επιθετικό και τους Μάνταλο, Γιόχανσον εσωτερικό χαφ. Στο ίδιο διάστημα η επιλογή Σίλβα ήταν λανθασμένη. Όταν μένεις με παίκτη λιγότερο, θες ποδοσφαιριστές να σου κρατάνε μπάλα, δεν τους αντικαθιστάς. Συνήθως, αυτές τις ώρες βγάζεις φορ. Ο Σίλβα θα μπορούσε να αφήσει εκτός και έναν εκ των Ντουρμάζ, Σεμπά. Η απόφαση του να βγάλει χαφ, άφησε χώρο στον άξονα για τον αντίπαλο και επέτρεψε στον Πογέτ να κάνει ακόμα πιο δημιουργική την ομάδα του.

Στην μετάδοση, για ένα περίεργο λόγο, μέτραγαν τελικές που γίνονταν με σουτ από μακριά. Στην πράξη, όμως, δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι που οι Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς έκαναν υπερπροσπάθεια και κάθε φορά που ερχόταν σε επαφή με την μπάλα οι ποδοσφαιριστές του Πογέτ, είχαν μπροστά τους ελεύθερα μέτρα. Δεν τα εκμεταλλεύονταν γιατί υπήρχε βιασύνη στην τελική επιλογή, άγχος, πίεση. Ειδικά ο Μάνταλος χάλασε πολλές έτοιμες καθαρές ευκαιρίες. Ο Πογέτ είχε επίσης πετύχει, κάθε φορά που η ΑΕΚ έκανε επίθεση, την περιοχή του Ολυμπιακού να την πατάνε πολλοί ποδοσφαιριστές.

Όλοι οι δημιουργοί στο γήπεδο

Στο 65ο λεπτό ο Γιόχανσον, έχει πολλά μέτρα και δύο πάσες δεξιά του, κρατάει μπάλα περισσότερο από ό,τι πρέπει, επιλέγει να κινηθεί στην λανθασμένη πλευρά, πέφτει, χάνεται μία καλή ευκαιρία και δείχνει κουρασμένος. Ο Πογέτ εκείνη την στιγμή έδειξε πως έχει πλήρη αντίληψη τι συμβαίνει στο παιχνίδι και δεν έχει σκοπό να αφήσει την ευκαιρία που του δόθηκε να κερδίσει τον Ολυμπιακό.

Στο 68ο λεπτό βγάζει Γιόχανσον, περνάει Βάργκας. Παίζει τον Ολυμπιακό με Βάργκας, Μάνταλο εσωτερικούς χαφ, Αραβίδη, Μπαρμπόσα και Πέκχαρτ. Για να βρει την καλή τελική επιλογή, να του δώσει την νίκη, περνά στον αγώνα και τον Μπουονανότε. Έχει στο γήπεδο όλους τους δημιουργούς του. Το πέναλτι πιθανότατα να μην έπρεπε να δοθεί.

Αυτός ο προπονητής δεν πρέπει να χαθεί!

Κάποια στιγμή θα τύχαινε να αδικηθεί και ο Ολυμπιακός. Αυτό που μένει είναι πως η ΑΕΚ είχε στον πάγκο της έναν προπονητή που είδε την ευκαιρία να κερδίσει τον Ολυμπιακό και έκανε ότι μπορούσε, ό,τι πέρναγε από τα δικά του χέρια για να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές του να κερδίσουν. Να τους αποκλείσει κάθε άλλη σκέψη και να τους κάνει να καταλάβουν πως αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και για εμένα, είναι δεδομένο πως αυτός ο άνθρωπός δεν πρέπει να χαθεί από την ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Μελισανίδης πρέπει άμεσα να κινήσει τις διαδικασίες για να τον κρατήσει!

Το κυνήγι ενός ανόητου στόχου

Ξέρω πως δεν μπορούν να το αναληφθούν τώρα αυτό αρκετοί φίλοι του Ολυμπιακού, αλλά αυτή η ήττα ήρθε στο κατάλληλο χρονικό σημείο! Τώρα που έρχονται οι πραγματικά σοβαροί στόχοι. Είναι κωμικό να κυνηγά μία ομάδα να πάρει πρωτάθλημα χωρίς ήττα. Ευτελίζει τον θεσμό.

Ο Σίλβα, πλέον, έχασε τον στόχο του αήττητου. Απαλλάσσεται από ένα αχρείαστο βάρος και μπορεί να ασχοληθεί με την προοπτική για μία καλή ευρωπαϊκή πορεία. Είναι μεγάλο πράγμα να περάσεις γύρο στην Ευρώπη, στο δεύτερο μισό της σεζόν. Τα σπουδαία για τους ερυθρόλευκους ξεκινούν την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλα τα ρεπορτάζ του ντέρμπι

Άκης Γεωργίου: Κέρδισε η ΑΕΚ με πέναλτι, γράφτηκε ιστορία

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Στο ντέρμπι νίκησε ο Καλογερόπουλος

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK