Ρίσκο Περέιρα, λάθη Αναστασιάδη και ΠΑΟ χωρίς... βαρίδια

Ο Τσάρλυ σχολιάζει όσα άφησαν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός στις αναμετρήσεις της 21ης αγωνιστικής.

Ρίσκο Περέιρα, λάθη Αναστασιάδη και ΠΑΟ χωρίς... βαρίδια

Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε το λάθος του ΠΑΟΚ, την γρήγορη αποβολή του Μπαλάφα και την συμπάθεια που τον σφύριξε ο Ιωαννίδης και πήρε προβάδισμα 5 βαθμών από τον δεύτερο ΠΑΟΚ.

Του χάλασε το σχέδιο η αποβολή

Ο Γκρανέρο ετοίμασε ένα σχήμα, δίχως καθαρό στράικερ θέλοντας να ποντάρει στην ταχύτητα του Ντουμίτρου, που τον χρησιμοποίησε σαν κεντρικό φορ και των δύο ακραίων Μπαργκάν, Καλτσά. Δεν μπόρεσε όμως να δει το αρχικό του πλάνο να λειτουργεί. Η κάμερα δεν δείχνει τι είπε ο Μπαλάφας στο διαιτητή, αλλά η γρήγορη αποβολή του τον ανάγκασε να αλλάξει σχέδιο.

Το αρχικό πλάνο ήθελε τον Μπαλάφα κοντά στους στόπερ και μαζί με τους Μπατιόν, Βεργώνη να δημιουργούν στον άξονα μία τριάδα αναχαίτισης. Ήθελε από τους Μπαργκάν, Καλτσά να προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τους Ομαρ, Μαζουακού και να χτυπήσουν στην αντεπίθεση μαζί με τον Ντουμίτρου. Η αποβολή του 6αριού Μπαλάφα, έφερε αναγκαστικά, πιο πίσω τους Μπατιόν, Βεργώνη και ανάγκασε τους Μπαργκάν, Καλτσά να παίζουν πιο εσωτερικά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν μέτρα οι παίκτες της Βέροιας και να υπάρχουν χώροι στα άκρα για τον Ολυμπιακό να χτίσει από ψηλά τις επιθέσεις του.

Το ρίσκο Περέιρα στο 62ο λεπτό

Ο Περέιρα διάβασε τον τρόπο που αμυνόταν η Βέροια, πως υπάρχει χώρος στα άκρα, τον οποίο ο Ολυμπιακός τον εκμεταλλεύεται μόνο από την πλευρά του Ομαρ και στο 62ο λεπτό πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, που τελικά του έδωσε το παιχνίδι.

Δοκίμασε να αφήσει αριστερά ποδοσφαιριστή (αρχικά Φορτούνη, στην συνέχεια Κασάμι) που θα περιμένει την μπάλα ψηλά και δεν θα χρειάζεται να καλύψει όλη την απόσταση. Απόφαση που στο τέλος του βγήκε, αλλά θα μπορούσε να αποδειχτεί καταδικαστική, αν ο Ντουμίτρου στην αμέσως επόμενη φάση μετά την αλλαγή διάταξης του Περέιρα έδινε την μπάλα στον εντελώς αμαρκάριστο Καλτσά που είχε εκμεταλλευτεί την ανισορροπία που είχε δημιουργήσει στην άμυνα του Ολυμπιακού το ρίσκο του Πορτογάλου.

Ο Ντουμίτρου δεν έδωσε την μπάλα, το 0-0 έμεινε και ο Ολυμπιακός γνωρίζοντας πως θα πάρει όποιο φάουλ ζητήσει είχε μία σύνθεση με πολλούς παίκτες ψηλά. Απόφαση που τον βοήθησε να ασκήσει έντονη πίεση και με πολλούς παίκτες να έχουν καλή πάσα και ήταν επόμενο να ξεκλειδώσει η άμυνα της Βέροιας.

Θετική και για τον Περέιρα, αλλά και για όποιον επιλέξει η ΕΠΟ αυτήν την βδομάδα νέο προπονητή στην Εθνική μας το πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο του Μήτρογλου. Δεν στέκομαι μόνο στο γκολ, αλλά περισσότερο στο γεγονός πως είχε διαρκή συμμετοχή στο παιχνίδι και τον είδαμε να στρίβει γρήγορα το σώμα του και να μπορεί να κρατήσει μπάλα να την προστατεύει χρησιμοποιώντας το κορμί του και να περνάει τον προσωπικό του αντίπαλο.

Ο ΠΑΟΚ έκανε το μεγάλο λάθος με τον Παναιτωλικό. Αν τελικά αντέξει και το αποτέλεσμα της επόμενης αγωνιστική δώσει την δυνατότητα στην ομάδα του Αναστασιάδη να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους, δεν αποκλείεται στο τέλος να λείψουν οι 3 βαθμοί με τον Παναιτωλικό. Ένα παιχνίδι που συνολικά ο σύλλογος το αντιμετώπισε με ερασιτεχνισμό.

Άδεια Τούμπα σε οριακό παιχνίδι

Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να μην αγγίζουμε τον κόσμο. Όπως είπε και ο νέος πρωθυπουργός, λέω σήμερα να πρωτοτυπήσω. Ο πρώτος που ευθύνεται για την ήττα του ΠΑΟΚ με τον Παναιτωλικό είναι ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως γίνεται σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι, η Τούμπα να έχει αυτήν την ψυχρή εικόνα με τόσα άδεια καθίσματα. Προσέξτε, το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό ήταν ίσως και το πιο σημαντικό που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ μέχρι σήμερα. Κέρδιζε και εξασφάλιζε πως την επόμενη βδομάδα με νίκη επί του Ολυμπιακού θα πατήσει στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος και θα μπει οδηγός στην τελική ευθεία. Ακόμα και καλά να μην πήγαιναν τα πράγματα με τον Ολυμπιακό, θα ήταν μία κατάκτηση ότι κατάφερε ο ΠΑΟΚ να μείνει μέχρι το ντέρμπι του δευτέρου γύρου σε απόσταση βολής από τον Ολυμπιακό. Πέρα από την κρισιμότητα του παιχνιδιού, η διοίκηση μετά τον Νομπόα που θα έπαιζε για πρώτη φορά βασικός, έκλεισε και την μεταγραφή του Ρικάρντο Κόστα.

Δεν συζητάω κατά πόσο θα βοηθήσουν οι δύο μεταγραφές, αυτό θα φανεί στην πράξη, η διοίκηση όμως έστω και αργά έκανε το καθήκον της και έκλεισε δύο δυνατά ονόματα σε θέσεις που η ομάδα πονούσε. Η μεταγραφή του Κόστα επικοινωνιακά ήταν και μία νίκη της διοίκησης του ΠΑΟΚ απέναντι σε αυτήν του Ολυμπιακού. Ο κόσμος όμως δείχνοντας να μην αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη προσπάθεια έχει κάνει η ομάδα για να διεκδικήσει τον τίτλο, έλαμψε δια της απουσίας του.

Λανθασμένο αρχικό σχήμα

Αν αφήσουμε έξω το γεγονός πως ο κόσμος δεν βοήθησε την προσπάθεια της ομάδας, από την εικόνα ήταν φανερό πως το αρχικό σχήμα που εφάρμοσε ο Αναστασιάδης ήταν εντελώς λανθασμένο. Ο ίδιος δικαιολόγησε την απόφαση του να κρατήσει στον πάγκο τον Μακ, λόγω ενός προβλήματος στην μέση που παρουσιάστηκε στον ποδοσφαιριστή την περασμένη βδομάδα. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής πάντως όταν μπήκε έδειξε πως ήταν καλά και όταν ρωτήθηκε δεν έδωσε το άλλοθι που ισχυρίστηκε ο προπονητής του. Δεν ήταν όμως το μόνο λάθος που έκανε ο Αναστασιάδης. Δεν σημαίνει πως επειδή θεώρησε πως έπρεπε να προφυλαχτεί ο Μακ δικαιολογείται να εκθέσει τον Τζανδάρη βάζοντάς τον στα αριστερά, ούτε να αφήσει στον άξονα τον Μαντούρο ως μοναδικό παρτενέρ του Νομπόα.

Νομπόα, Ρικάρντο Κόστα

Ο Αναστασιάδης πέταξε ένα ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ ταλαιπωρήθηκε πολύ από τις επιλογές των Τζανδάρη στα αριστερά και του Σαλπιγκίδη στα δεξιά και δεν βοηθήθηκε από την απόφαση του Αναστασιάδη να περάσει, μετά το γκολ της ισοφάρισης, τον Ρικάρντο Κόστα σε ρόλο αμυντικού χαφ. Αλλαγή που είχε λογική καθώς, ο Αναστασιάδης υπολόγιζε πως η ομάδα του θα ασκήσει έντονη πίεση και ήθελε να δώσει την δυνατότητα να προωθείται στον, καλό στην αντίπαλη περιοχή, Πορτογάλο.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ σκληρό, το μόνο που μπορεί να κρατήσει ο ΠΑΟΚ είναι η εικόνα από την συνεργασία στην φάση του γκολ των Νομπόα, Μακ. Ο Νομπόα δεν είναι έτοιμος, αλλά στην επανάληψη όταν ανέβηκαν οι γραμμές, έδειξε πως έχει την δυνατότητα να δώσει την απλή πάσα, σε σωστό χώρο και χρόνο κάτι που έλλειπε από τον άξονα του ΠΑΟΚ. Επίσης στις λίγες αλλαγές παιχνιδιού που έκανε ο Ρικάρντο Κόστα, από τον τρόπο που χτύπαγε την μπάλα έδειξε πως είναι σε άλλο επίπεδο. Μόνο να δεις το πώς πασάρει ο Κόστα και το πώς ο Κατσικάς φθάνει για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική είναι η μεταγραφή του.

Δεν του βγήκε η απόφαση να παίξει με 3 αμυντικά χαφ

Εύκολο αποδείχτηκε το παιχνίδι με τον Πλατανιά για τον Παναθηναϊκό. Το γρήγορο γκολ του Πέτριτς και τα πολλά λάθη που έκανε μεσοαμυντικά ο Πλατανιάς τόσο με μπάλα όσο και χωρίς αυτήν, βοήθησαν τους παίκτες του Παναθηναϊκού να κερδίσουν χωρίς να πιεστούν.

Ο Χριστόπουλος πήρε την απόφαση να παίξει με τρία καθαρά αμυντικά χαφ, κάτι που δεν του βγήκε. Οι Τετέι, Μαχαμάτ, Αγκιλέρα δεν μπορούσαν να βρουν συμπαίκτες τους, ενώ και οι τοποθέτηση τους ήταν λανθασμένες. Ενώ σε πολύ άσχημη ημέρα βρέθηκαν και οι Μπανανά, Ιτούα. Αποτέλεσμα της απαράδεκτης μεσοαμυντικά εικόνας του Πλατανιά ήταν να βρει όπως και με τον Εργοτέλη, χώρους ο Πέτριτς και να αποδώσει καλά παίζοντας ξανά πίσω από δύο επιθετικούς. Σε ρόλο δηλαδή που όταν το επίπεδο ανταγωνισμού ανεβαίνει έχει αποδειχτεί πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να προσφέρει.

Χωρίς τα βαρίδια

Θετικό ρόλο στην εικόνα του παιχνιδιού και για την εύκολη παρακολούθηση του αγώνα έπαιξε πως δεν ήταν στην διάθεση του Αναστασίου οι Μπούι, Πράνιτς, Μέντες. Η εικόνα δείχνει στον προπονητή του Παναθηναϊκού, εδώ και καιρό, με ποιους πρέπει να πάει και με ποιους όχι. Αν αναληφθεί την πραγματικότητα που του δείχνουν, οι ίδιοι οι παίκτες του, τότε θα μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα του και να την εξελίξει, όσο επαναλαμβάνει σκέψεις και αποφάσεις που έχουν αποδειχτεί που δεν οδηγούν πουθενά, δεν υπάρχει σωτηρία.

Ελπιδοφόρα είναι η γλυκιά εικόνα, που έδειξε ο Παναθηναϊκός τα 20 λεπτά που έπαιξε ο Νίνης. Όπως και η νέα καλή εμφάνιση του Κλωναρίδη, η ενέργεια και η ταχύτητα που έδωσε η παρουσία του, το υπέροχο γκολ που πέτυχε, αποτέλεσμα των τεράστιων αρχικών προσόντων που έχει, που σου δείχνουν πως αν δουλευτεί και πάρει ευκαιρίες, τα περιθώρια εξελίξεις του είναι τεράστια.

Με την προσθήκη του Μαυρία, μπορεί να παίξει και 4-2-3-1.

Ο Αναστασίου, έχει την δυνατότητα να χτίσει την επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού, πάνω στον Μπεργκ, στην ποιότητα και στην δυνατότητα που έχει ο Νίνης να αξιοποιεί τον σέντερ φορ που παίζει μπροστά του αλλά και την ταχύτητα των επιθετικογενών ποδοσφαιριστών. Και με την μεταγραφή του Μαυρία, ο Παναθηναϊκός πάντοτε και με όποιο σύστημα και αν αγωνίζεται μπορεί να έχει γρήγορο ποδοσφαιριστή στο πλάι του Μπεργκ, η στα άκρα τη επίθεσης. Επίσης με την προσθήκη του Μαυρία, έχει την δυνατότητα ο Αναστασίου να χρησιμοποιεί συχνότερα και το 4-2-3-1 με τον Νίνη δημιουργό και τους Μαυρία, Κλωναρίδη στα δύο άκρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δείτε σε videos όλα τα γκολ και τα HL της 21ης αγωνιστικής

Όλα τα ρεπορτάζ και οι αγώνες της 21ης αγωνιστικής

News 24/7

24MEDIA NETWORK