Το τέλος του τίκι τάκα και οι αλλαγές του Ενρίκε

Ο Τσάρλυ γράφει για την Μπαρτσελόνα, το τίκι τάκα που ξεπεράστηκε και την αξιοποίηση των Νεϊμάρ, Μέσι και Σουάρες.

Το τέλος του τίκι τάκα και οι αλλαγές του Ενρίκε

Το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, έχει εξελιχθεί. Σε υψηλό επίπεδο έχει πάει σε έναν συνδυασμό ταχύτητας, διασκελισμού και τεχνικής κατάρτισης. Αποτέλεσμα αυτού είναι να νικηθούν οι τακτικές χωρίς μπάλα, αλλά και να ακυρωθεί και το ποδόσφαιρο ανάπτυξης με τις πολλές μικρές πάσες.

Το ποδόσφαιρο ξεπέρασε το τίκι τάκα

Η Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια δεν μπορούσε να παίξει το τίκι τάκα στο ανεπτυγμένο επίπεδο που παιζόταν μέχρι τα τέλη του 2011. Τα χρόνια για τον Τσάβι πέρασαν, ο Ινιέστα ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς και το δίδυμο που έπαιζε τον βασικό ρόλο στην αναχαίτιση αλλά και στον τρόπο που μεταφερόταν η μπάλα, δεν μπορούσε να αγωνιστεί στα ίδια επίπεδα. Αποτέλεσμα, όταν η μπάλα χανόταν να μην υπήρχαν οι ανάλογες επιστροφές και να είναι εύκολο για τον αντίπαλο να χτυπήσει με γρήγορο κάθετο ποδόσφαιρο καθώς οι γραμμές της Μπάρτσα ανέβαιναν όλες μαζί και η άμυνα ήταν ψηλά.

Η Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια πληγώθηκε πολλές φορές, γνώρισε δύο διασυρμούς το 2013 από την Μπάγερν, αποκλείστηκε το 2014 από την Ατλέτικο και στο κλάσικο η Ρεάλ της είχε πάρει τον αέρα. Βλέποντας στο 3-1 του πρώτου γύρου, τους παίκτες του Αντσελότι να καλπάζουν και να φθάνουν με κάθετα τρεξίματα σε θέση βολής και την ομάδα του Ενρίκε να χρειάζεται να αλλάξει καμία τριανταριά πάσες για να βγάλει επίθεση, ήταν φανερό πως το ποδόσφαιρο είχε ξεπεράσει το τίκι τάκα της Μπαρτσελόνα. Την βδομάδα που πέρασε παρακολουθήσαμε δύο σπουδαίες παραστάσεις από την Μπάρτσελόνα , οι οποίες προήλθαν από μία διαφορετική λογική ποδοσφαίρου.

Κατέβασε μέτρα, μείωσε ποσοστά κατοχής

Ο Ενρίκε από την στιγμή που ενσωματώθηκε στην ομάδα του και ο Σουάρες, πήρε την σοφή απόφαση, να στηριχτεί επιθετικά στην δυνατότητα που έχουν οι Σουάρες, Νεϊμάρ, Μέσι να διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα χωρίς την αναγκαστική συμμετοχή των υπολοίπων. Είναι και αφελές να έχεις αυτούς τους τρεις στην επίθεση και να πιστεύεις πως χρειάζεται να δώσουν καμία πενηνταριά πάσες οι Μπούσκετς, Ράκιτιτς για να ανέβουν περιοχή και να απειλήσεις. Όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο των ποδοσφαιριστών σου τόσο πρέπει να τους απλοποιείς σαν προπονητής τους ρόλους. Όλα έγιναν πιο εύκολα με την απόφαση του Ενρίκε να κατεβάσει μέτρα η Μπαρτσελόνα, να μειώσει ποσοστά κατοχής μπάλας και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει χώρους για να μπορούν να χτυπήσουν άμεσα με κάθετο ποδόσφαιρο.

Τα τρεξίματα των Σουάρες, Μέσι, Νεϊμαρ από τον χώρο της σέντρας δημιουργούν διαδρόμους, διαδρόμους που εκμεταλλεύονται οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα με κάθετο ποδόσφαιρο. Θα έλεγε κανείς πως το ποδόσφαιρο που παίζει η Μπαρτσελόνα έχει κάποια επιρροή, από αυτό που ακολουθεί ο Αντσελότι στην Ρεάλ με τους Ρονάλντο, Μπέιλ, Μπενζεμά. Το κοινό είναι τα μέτρα, οι χώροι που αναζητούνται η διαφορά είναι πως στην Ρεάλ στηρίζονται κυρίως στον διασκελισμό που βγάζουν οι τρεις επιθετικοί τους, ενώ στην Μπάρτσα ψάχνουν πολύ την κάθετη πάσα.

Γιατί σπαταλούνται οι ευκαιρίες

Στα παιχνίδια με Σίτι και Ρεάλ, παρατηρήθηκε μία ευκολία στο να σπαταλούνται ευκαιρίες. Πιθανότατα στην πορεία το ποσοστό αποτελεσματικότητας να αυξηθεί, όμως δεν είναι τόσο εύκολο, όσο φαίνεται να τελειώσουν σωστά οι φάσεις. Επιστρέφω εκεί που ξεκίνησα, το ποδόσφαιρο έχει γίνει υπερβολικά γρήγορο. Το βλέπεις από το σπίτι σου και κουράζεσαι που το παρακολουθείς, για να προλάβεις τις φάσεις. Οι ποδοσφαιριστές για να δημιουργήσουν τελική, τρέχουν σαν σπρίντερ και μεταφέρουν με ποιότητα και με πλήρη έλεγχο την μπάλα, είναι επόμενο, όταν θα έρθει η τελική απόφαση και το μυαλό να μην είναι καθαρό αλλά και το σώμα να μην έχει την πλήρη αρμονία. Η Μπαρτσελόνα βέβαια παίζει το συγκεκριμένο ποδόσφαιρο κάποιους μήνες και αν έρθει η βελτίωση στην τελική προσπάθεια, μπορεί να κατακτήσει τα πάντα.

Η συμβολή του Σουάρες

Σημαντική αλλαγή έχει φέρει και η προσθήκη του Σουάρες αλλά και ο τρόπος αξιοποίησης του. Τα καλά χρόνια της Μπαρτσελόνα, ο Μέσι ξεκίναγε τακτικά από δεξιά και στην πράξη έπαιζε παντού. Όπου και να τον ξεκινήσεις τον Μέσι, είναι δεδομένο πως θα κάνει τα πάντα, θα είναι δημιουργός, εκτελεστής και θα κινηθεί σε όλους τους χώρους του γηπέδου. Η Μπαρτσελόνα που θαυμάσαμε τα καλά της χρόνια είχε σαν τελευταίο εκτελεστή τον Ετό. Ο Μέσι δημιουργούσε ρήγματα με τις ενέργειες του αλλά υπήρχε ένας ποδοσφαιριστής που απασχολούσε μόνιμα τα αντίπαλα στόπερ και για τον Μέσι ήταν εύκολο να τον ελευθερώσει. Από το 2010 και μετά, πιθανότατα για να ξεπεράσουν τα νούμερα του Μέσι κάθε προηγούμενο, ο Μέσι τακτικά υπολογιζόταν σαν φορ και οι επιθετικοί πήγαιναν στα άκρα. Πολλές φορές έμοιαζε σαν να ανοίγουν όλοι για να σκοράρει ο Μέσι. Αυτό το ποδόσφαιρο είχε σαν αποτέλεσμα να σπάει ο Λίο κάθε ρεκόρ παραγωγής τερμάτων, από ένα σημείο και μετά όμως η Μπαρτσελόνα έγινε μία ομάδα που αναζητά ρεκόρ του Μέσι και όχι το Τσάμπιονς Λιγκ. Η εικόνα του παιχνιδιού του πρώτου γύρου στο Μπερναμπέου ήταν δραματική. Βλέπαμε τους Νεϊμάρ, Σουάρες απομονωμένους στα δύο άκρα και η μπάλα να μην φθάνει ποτέ σε αυτούς καθώς η Μπάρτσα δεν έπαιζε το απέναντι γήπεδο, αλλά μόνο τον χώρο που βρισκόταν η μπάλα.

Αξιοποίηση και του απέναντι γηπέδου

Ο Ενρίκε γύρισε το παιχνίδι γιατί άλλαξε τους ρόλους και την φιλοσοφία. Πλέον το 4-3-3 μοιάζει να ακολουθείται πιο πιστά από ότι τα περασμένα χρόνια. Ο Σουάρες παίζει ανάμεσα στα αντίπαλα στόπερ, όπως τα πρώτα χρόνια ο Ετό, ο Μέσι ξεκινά από δεξιά και ο Νεϊμάρ αριστερά. Με το τέλος του τίκι τάκα πλέον αξιοποιείται και το απέναντι γήπεδο. Ο Ενρίκε προσάρμοσε την φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου και στα προσόντα των ποδοσφαιριστών του. Έδωσε σημαντικούς ρόλους, που επιτρέπουν μεγάλη συμμετοχή στο παιχνίδι στους Νεϊμάρ, Σουάρες.

Δεν είμαι σίγουρος για το πού μπορεί να φτάσει η Μπαρτσελόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Βλέπετε η τελευταία γραμμή άμυνας δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες. Κατεβάζοντας πάντως πιο χαμηλά τις υπόλοιπες γραμμές ο Ενρίκε, βοήθα στο να μην είναι εκτεθειμένες οι αδυναμίες των αμυντικών του και έχει προσφέρει διαδρόμους και χώρους για να εκμεταλλευτούν τα τρία αστέρια του. Όταν έχεις τους Μέσι, Νεϊμάρ, Σουάρες , το ζητούμενο είναι να εκμεταλλευτείς και τους τρεις, από την στιγμή που ο Ενρίκε τα καταφέρνει, η Μπαρτσελόνα μπορεί να κερδίσει τους πάντες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK