Βοηθήστε τον αρχηγό για να γράψετε ιστορία

Ο Τσάρλυ γράφει για τον μεγάλο αρχηγό, τον Δημήτρη Διαμαντίδη και την μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού να γράψει την ιστορία με επική ανατροπή στη σειρά με την Μπασκόνια.

Βοηθήστε τον αρχηγό για να γράψετε ιστορία

Για όσα έκανε στην Βιτόρια ο Διαμαντίδης, γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά αυτές της ημέρες. Στο Contra.gr τόσο o Σωτήρης Γεωργίου όσο και ο Ζastro έγραψαν υπέροχα κείμενα. Πλέον πρέπει να πάμε στην επόμενη ημέρα.

Την Παρασκευή, πήραμε μία πρώτη γεύση από το τι μπορεί να κάνει μία τεράστια προσωπικότητα, ο απόλυτος ηγέτης που αρνείται να πεθάνει και διψά για να τελειώσει την σπουδαία καριέρα του με ένα ακόμα Final 4. Η εικόνα του ήταν συγκλονιστική, δεν μιλάμε απλά για μία μεγάλη εμφάνιση, αλλά για μία μάχη που σου δημιουργεί πολύ έντονα συναισθήματα.

Έκλαψε κόσμος!

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού συγκινήθηκαν γνωρίζοντας, πως παρακολουθούν μία από τις τελευταίες παραστάσεις του. Είναι μία από τις ελάχιστες φορές που η πίκρα και h έντονη στεναχώρια που έμεινε στο τέλος δεν ήρθε επειδή δεν πήραν οι ίδιοι οι οπαδοί την ικανοποίηση να δουν την ομάδα τους να κερδίζει, αλλά γιατί ένιωσαν πως οι συμπαίκτες του Διαμαντίδη και ο προπονητής τους δεν βοήθησαν τον δικό τους άνθρωπό, αυτόν που μαζί του έχουν ζήσει απίστευτες χαρές και μικρές έντονες λύπες, να πετύχει μία τεράστια νίκη και να κάνει ένα βήμα για την τελευταία του μεγάλη Ευρωπαϊκή παράσταση.

Η αλήθεια είναι πως είτε αποκλειστεί ο Παναθηναϊκός είτε όχι, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι από το μέγεθος και την επιρροή που έχει αφήσει ο Δημήτρης Διαμαντίδης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, στην χώρα αλλά και φυσικά στους φίλους του Παναθηναϊκού. Την Παρασκευή το βράδυ, όμως, υπήρχαν έντονα συναισθήματα. Έντονη συγκίνηση, φόρτιση, επικοινώνησαν μαζί μου τόσο στο facebook όσο και πιο άμεσα, φίλοι του Παναθηναικού που έκλαιγαν με λυγμούς! Δεν συνέβη αυτό γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία για την ζωή τους να δούνε για ακόμα μία φορά τον Παναθηναϊκό στο Final 4 αλλά γιατί ήξεραν πως βλέπουν κάτι όμορφο στην ζωή τους να τελειώνει και τουλάχιστον θέλουν να συμβεί, όσο πιο έντονα, όσο πιο εμφατικά και επιτυχημένα γίνεται.

Σε αυτήν την ιστορική προσδοκία, λοιπόν, σε αυτό το ραντεβού με την ιστορία, μόνο ο Διαμαντίδης, έχει το δικαίωμα να μην παραβρεθεί. Μόνο ο Διαμαντίδης δικαιούται να καταρρεύσει, να τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του, να φθάσει μέχρι εκεί που αντέχει, να σηκώσει τα χέρια και να πάρει το τελευταίο χειροκρότημα στην διοργάνωση της Ευρωλίγκα. Οι υπόλοιποi όφειλαν και οφείλουν να πολεμήσουν για να έχει ο αρχηγός όσο πιο έντονο, πιο εμφατικό κλείσιμο καριέρας γίνεται. Το γεγονός πως ο Διαμαντίδης ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ο Παναθηναϊκός έχασε γιατί δεν πήρε στοιχειώδες βοήθεια από το προπονητικό τιμ και τους συμπαίκτες του, γέμισε τον κόσμο θυμό.

Δεν μπορούσε να χωνέψει ο κόσμος πως έφτασε σε τόσο υψηλά επίπεδα απόδοσης ο Διαμαντίδης, ότι βρέθηκε σε τόσο μεγάλη βραδιά και oi υπόλοιποι δεν τον βοήθησαν να πανηγυρίσει και να κάνει ένα βήμα προς το τελευταίο του Final 4. Πλέoν αυτό που περιμένουν όλοι είναι να βγουν μπροστά, το τεχνικό τιμ, ο Τζόρτζεβιτς και οι συμπαίκτες του και να τον βοηθήσουν να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε ακόμα μία χρυσή σελίδα.

Έχει μάθει να χάνει ο Μπουρούσης

Αποδείχτηκε στο παιχνίδι της Παρασκευής ότι η Λαμποράλ είναι σίγουρα καλύτερα δουλεμένη ομάδα από τον Περάσοβιτς, από ότι ο Παναθηναϊκός, από τον Τζόρτζεβιτς. Όμως επίσης, είναι και εύθραυστη. Έχει μικρό ρόστερ, δεν έχει φανέλα και την κρίσιμη στιγμή λυγίζει. Είναι μία καλά δουλεμένη ομάδα, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Μπουρούση, που κάνει μία τεράστια χρονιά, που βγάζει ποιότητα αλλά που ο Παναθηναϊκός έχει μάθει να τον κερδίζει και ό ίδιος, έχει συνδυάσει την καριέρα του με πικρές στιγμές, απέναντι στον Παναθηναϊκό. Αυτά την κρίσιμη στιγμή, στην πίεση παίζουν τον ρόλο τους, όπως έπαιξαν και την Παρασκευή στην Βιτόρια, αλλά ο Διαμαντίδης, έμεινε μόνος του.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΝ!

Βοηθήστε, λοιπόν, τον Διαμαντίδη, να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε ακόμα μία μεγάλη επιτυχία. Να γίνετε, μαζί του η πρώτη ομάδα, στην Ευρωλίγκα που θα ανατρέψει. Ο Παναθηναϊκός των 6 ευρωπαϊκών, απέναντι στην μικρή Λαμποράλ μπορεί να το πετύχει. Ο Διαμαντίδης είναι έτοιμος και σας περιμένει, να τον βοηθήσετε και να μείνετε στην ιστορία, ως η πρώτη ομάδα που έκανε το 0-2, 3-2.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΕ ΠΑΒΛΟΒΙΤΣ

Αυτός που είναι υποχρεωμένος να δει τα λάθη του και να διαβάσει καλύτερα τον αντίπαλο είναι ο Τζόρτζεβιτς! Δεν χρειάζεται να είσαι προπονητής, ούτε καν να έχεις σκάσει την μπάλα του μπάσκετ, για να καταλάβεις πως ο Πάβλοβιτς δεν έχει θέση απέναντι σε μία ομάδα που όπλο έχει την ενέργεια, που ψάχνει πολύ το γρήγορο σουτ και ότι δεν μπορεί να μαρκάρει στην περιστροφή τον Μπέρτανς. Δεν μπορώ να καταλάβω, πως γίνεται ένας επαγγελματίας για να μην παραδεχτεί ένα λάθος του να κάνει τόσο μεγάλο κακό στον εαυτό του και να αδικεί τόσο πολύ την δουλειά του. Δεν πήγαν πολλά πράματα καλά στα δύο παιχνίδια με την Λαμποράλ. Όμως αν έλειπαν τα 13 λεπτά του Πάβλοβιτς την Παρασκευή, ο Παναθηναϊκός θα είχε κάνει το πολυπόθητο μπρέικ. Φαίνεται απλοϊκό αλλά είναι και η πραγματικότητα.

ΕΧΑΣΕ 13 ΠΟΝΤΟΥΣ

Στα 13λεπτά του Πάβλοβιτς, ο Παναθηναϊκός έχασε με 13 πόντους. Ακόμα και αυτοί που έχουν παρακολουθήσει ελάχιστα Ευρωλίγκα, έχουν μάθει το σύστημα που κάνει η Λαμποράλ, όταν παίζει την μπάλα από έξω και την κίνηση για να βγει ο Μπέρτανς ελεύθερος για τρεις. Είναι ανεπίτρεπτο που ο Τζόρτζεβιτς άφηνε πάνω του τον Πάβλοβιτς και έδινε την δυνατότητα στον Μπέρτανς να εκτελεί ανενόχλητος. Και ήταν αηδιαστική η εικόνα, να έχει αδικαιολόγητα μέσα τον συγκεκριμένο παίκτη στο 4ο δεκάλεπτο, να ανοίγει η διαφορά στους 8 πόντους , λόγω της αδυναμίας του να αγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο και την ίδια στιγμή να προκαλεί, να δέχεται τεχνική ποινή και ο πάγκος να δέχεται στωικά αυτήν την συμπεριφορά.

Δεν έχει λογική να παίρνει χρόνο ο Πάβλοβιτς. Δεν χρειάζεται ανάλυση, τον βλέπεις και καταλαβαίνεις, πως δεν έχει πόδια, είναι μία ατυχής επιλογή και είναι απαράδεκτο, που ακόμα την στηρίζει ο Τζόρτζεβιτς, κάνοντας κακό στην δουλειά του. Πέρα από τον Πάβλοβιτς, τα δύο πρώτα παιχνίδια έδειξαν πως ο Παναθηναϊκός έχει πιο βαθύ ρόστερ από την Λαμποράλ, αλλά ο Περάσοβιτς έχει δώσει ρόλους ξεκάθαρους στους παίκτες του και η ομάδα του βγάζει μία ενέργεια έναν ρυθμό που μόνο αν τον ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός μπορεί να αναδείξει τα δικά του πλεονεκτήματα.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΡΔΟΣ

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 10 πόντους όσο υπήρχε ο Χάντερ στο γήπεδο, με 9 με τον Διαμαντίδη και 5 πόντους στα 17 λεπτά του Κούζμιτς. Είναι θετικό που κουμπώνει καλά το μαρκάρισμα του Κούζμιτς στον Μπουρούση. Το βλέπουμε όλη την χρονιά, συνέβη και στα δύο παιχνίδια με την Λαμποράλ, ο Ραντούλιτσα μπορεί να βάζει πόντους, αλλά τρώει στην άμυνα περισσότερους. Όσο λιγότερο χρόνο πάρει, τόσο καλύτερος θα είναι ο Παναθηναϊκός και ο ίδιος ο Ραντούλιτσα θα μπορέσει να γίνει πιο χρήσιμος σαν επιθετικό όπλο.

Κανονικά τα παιχνίδια με την Λαμποράλ, θα πρέπει να ταιριάζουν πολύ στον Καλάθι, που είναι ο άσσος με την πιο γρήγορη ντρίπλα στην Ευρώπη. Ο Καλάθης πήγε καλά στην άμυνα την Παρασκευή, δεν έχει βοηθήσει, όμως επιθετικά και είναι σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να ανέβει. Κέρδος, ο Χάένς, που δείχνει να έχει μπει στην σειρά περισσότερο από τον Έλιοτ Γουίλιαμς. Του ταιριάζει ο γρήγορος ρυθμός και η ένταση που βάζουν στο παιχνίδι τους οι παίκτες του Περάσοβιτς και είναι φανερό πως, μπορεί να ανταποκριθεί. Ο Χέινς είναι ένα μεγάλο κέρδος, συν ένας παίκτης απέναντι σε μία ομάδα που το μειονέκτημα της είναι το μικρό βάθος στο ρόστερ της.

Κατώτερος των προσδοκιών ο Γουίλιαμς

Κατώτερος, των προσδοκιών που ο ίδιος δημιούργησε σε αυτά τα δύο παιχνίδια είναι ο Έλιοτ Γουίλιαμς. Ο Αμερικάνος, δυσκολεύεται, γιατί είναι άπειρος και δεν διαβάζει την άμυνα. Με το που παίρνει την μπάλα, πάει να εκμεταλλευτεί την δυνατότητα που έχει να περνά τον παίκτη του. Η γκαρντ, όμως της Λαμποράλ, έχουν γρήγορα πόδια τον έχουν διαβάσει και δεν του επιτρέπουν να εκμεταλλευτεί το γρήγορο πρώτο του βήμα.

Ο Αμερικανός δεν σκέφτεται καθόλου να δημιουργήσει, κοιτάει μόνο το καλάθι και εγκλωβίζεται. Είναι απαράδεκτο στο σύγχρονο μπάσκετ, ένα περιφερειακός σκόρερ να μην έχει δώσει ούτε μία ασίστ σε δύο παιχνίδια. Αν από εδώ και μπρος δημιουργήσει περισσότερο, θα δυσκολέψει την αντίπαλη άμυνα και θα ξεμπλοκάρει και στην επίθεση.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣ

Είναι δεδομένο πως για να γίνει το 0-2, 3-2, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται 5άδες που μπορούν, να αντεπεξέλθουν στην ενέργεια που βάζει στο παιχνίδι της η Λαμποράλ. Να ανέβουν επιθετικά οι Γουίλιαμς, Καλάθης και να φτιάξει τα ποσοστά του συνολικά στα τρίποντα. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε την Παρασκευή να κατεβάσει χαμηλά την Λαμποράλ, όμως ποτέ δεν έλεγξε το παιχνίδι, γιατί δεν είχε το σίγουρο σουτ και δεν μπορούσε να βάλει εύκολα την μπάλα στο καλάθι. Το γεγονός αυτό αναγκάζει και τον Τζόρτζεβιτς να βάλει περισσότερο τον Ραντούλιτσα και όταν συμβαίνει αυτό αδυνατεί η άμυνα.

Δεν είναι τυχαίο που στο τέλος της 4ης περιόδου, όταν ο Διαμαντίδης έκανε τα όργια, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε ικανός να σκοτώσει την Λαμποράλ, είχε βρει τον τρόπο να σκοράρει πήρε ψυχολογία, την φόβισε και εκεί φάνηκε πως ο αντίπαλος έχει μικρότερη φανέλα.

Το πρόβλημα δηλαδή ήταν πως ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να βρει σε δύο παιχνίδια τρόπο να παίζει καλά επιθετικά και αμυντικά, χωρίς να χρειαστεί να κάνει όργια ο Διαμαντίδης. Και το παιχνίδι, εκεί χάθηκε. Γιατί ο Τζόρτζεβιτς, μέσα από τα πολλά λάθη του, είχε μία πολύ έξυπνη διαχείριση στον Διαμαντίδη.

Όταν είδε πως ξεφεύγει το πρώτο παιχνίδι, δεν τον έφθειρε, τον κράτησε στον πάγκο. Την Τετάρτη τον χρησιμοποίησε μόνο 8.59, στο παιχνίδι της Παρασκευής τον κράτησε φρέσκο, αλλά στα κρίσιμα, όταν δεν ήταν στον παρκέ ή δεν είχε αυτός τον έλεγχο, οι συμπαίκτες του τα έκαναν θάλασσα!

Στο ξεκίνημα την 4ης περιόδου, το παιχνίδι πήγε στους 9 πόντους, 62-53, την ώρα που ο Τζόρτζεβιτς, ήθελε να τον κρατήσει φρέσκο για το τέλος. Στην παράταση, ο Τζόρτζεβιτς στο ξεκίνημα τον κρατά λίγο στον πάγκο, για να τον έχει φρέσκο στο τέλος, αλλά ο τρόπος που διαχειρίστηκαν τις επιθέσεις, οι συμπαίκτες του, έκαναν την συγκεκριμένη επιλογή να φαίνεται καταστροφική. Η Λαμποράλ έγινε αφεντικό και στην παράταση και ο Παναθηναϊκός δεν εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ που είχε δημιουργηθεί.

ΣΤΟ 5ο ΜΑΤΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ

Τα πράγματα, δεν είναι εύκολα, αλλά θα γίνουν πιο απλά, αν έρθει η πρώτη νίκη την Τρίτη. Ο πρώτος στόχος είναι να ξαναπάνε στην Βιτόρια, αν συμβεί αυτό, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν και ο Παναθηναϊκός των 6 ευρωπαϊκών και με τον Διαμαντίδη να αρνείται να παραδοθεί, είναι σε θέση να γράψει ιστορία και να γίνει η πρώτη oμάδα που θα κάνει το 0-2, 3-2!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δημήτρης Διαμαντίδης: ο "ΕΝΑΣ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK