Χειρότερος όλων ο Ολυμπιακός

Ο Τσάρλυ καταθέτει την άποψή του για τον Ολυμπιακό μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Πορτογάλο Πάουλο Μπέντο και τη μεταγραφή του Αντρέ Μάρτινς.

Χειρότερος όλων ο Ολυμπιακός

Ο Πάουλο Μπέντο είναι ο διάδοχος του Βίκτορ στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Πορτογάλος προπονητής άρχισε την καριέρα του εντυπωσιακά στην Σπόρτινγκ, φαινόταν πως θα κάνει μεγάλη καριέρα, στην πορεία όμως των ετών η καριέρα του έχει πάρει την κατηφόρα.

Η εικόνα της Εθνικής Πορτογαλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και το ξεκίνημα στην προκριματική φάση για το Ευρωπαϊκό που τελικά κατακτήθηκε με τον Φερνάντο Σάντος τον στοιχειώνουν. Στη διάρκεια του EURO ανέφερα σε αρκετά άρθρα τις αλλαγές που έκανε ο Σάντος στην Εθνική Πορτογαλίας, διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις του Μπέντο. Λάθη και παραλείψεις που εγκλώβιζαν τους Πορτογάλους.

ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ 4-3-3

Ο Πάουλο Μπέντο έχει ως βασικό σύστημα το 4-3-3 με 6άρι και δύο εσωτερικούς και ως εναλλακτικό το 4-2-3-1. Ενώ ξεκίνησε εντυπωσιακά με την Σπόρτινγκ, άφησε άσχημες εντυπώσεις στο Μουντιάλ με τους Πορτογάλους και δεν βρήκε κάποια καλή πρόταση πέρυσι.

Θυμίζω πως το όνομα του έπαιξε και για την ΑΕΚ δυνατά, όταν η τελική επιλογή ήταν ο Πογέτ. Η τελευταία δουλειά του, στο ιδιαίτερο πρωτάθλημα της Βραζιλίας, ήταν αποτυχημένη.

Ο Ολυμπιακός προσφέρει την ευκαιρία στον Μπέντο να σηκώσει ξανά το όνομα του. Η αλήθεια όμως είναι πως η δουλειά που αναλαμβάνει είναι δύσκολη.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟ

Αυτό που πρέπει να γίνει στον Ολυμπιακό, για να διορθωθούν τα πράγματα και να μην εξελιχτεί χαοτικά η σεζόν, είναι κατανόηση της κατάστασης. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και σήμερα δεν έχει κανένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους διεκδικητές του πρωταθλήματος είτε με τον Μάρτινς είτε χωρίς αυτόν.

Ξεκινάει μία σεζόν που αν δούμε τα ρόστερ, δεν έχει προβάδισμα μετά από πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε, κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί, θεωρητικά όμως το πρωτάθλημα ξεκινά σε 11 ημέρες, οι "ερυθρόλευκοι" είναι γεμάτοι κενά και δεν υπάρχει καμία γραμμή που να μπορούν να πουν πως έχουν υπεροπλία. Και αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με τον τρόπο που δουλεύουν Κετσπάγια και Ιβιτς, μοιάζουν πολύ δεμένες ομάδες, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει κινηθεί σωστά στο μεταγραφικό παζάρι και έχει προσθέσει ποιότητα.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Στραματσιόνι μπορεί να φοβίζει, όμως έχει να διαχειριστεί στην επίθεση τους Μπεργκ, Λέτο, Ιμπάρμπο και Ρινάλντι, μια επιθετική τετράδα που μπορεί να δώσει το εύκολο γκολ. Αν δούμε ποιους ποδοσφαιριστές έχει αυτήν την εποχή ο Ολυμπιακός, αντιλαμβανόμαστε πως εδώ δεν μιλάμε για κλείσιμο ψαλίδας, αλλά για τεράστιο πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού.

Βλέποντας τα παιχνίδια με την Χάποελ αλλά και το ρόστερ των "ερυθρόλευκων" κατανοεί κανείς πως, παρότι η ομάδα έχει δημιουργηθεί με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ από τις υπόλοιπες, ποιοτική διαφορά δεν υπάρχει, ούτε ποδοσφαιριστές που θα έπαιζαν με κλειστά μάτια στους υπόλοιπους.

ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η ευθύνη βαραίνει εξολοκλήρου τη διοίκηση. Ο Βίκτορ και ο κάθε Βίκτορ είναι απλά τα θύματα για να συνεχιστεί η ζωή. Αυτό που βιώσαμε ήταν πολύ περίεργο και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί.

Στον Ολυμπιακό πήραν την πρωτοφανή απόφαση: να περιμένουν πρώτα να περάσουν και στη συνέχεια να κάνουν μεταγραφές. Κράτησαν την περυσινή ομάδα, που συνολικά έπαιζε ένα συγκεκριμένο, μη ελκυστικό ποδόσφαιρο και από τον Ιανουάριο η εικόνα της σταδιακά έφθινε. Το ρόστερ αποδυναμώθηκε. Ποδοσφαιριστές είτε αποχώρησαν είτε δεν υπολογίζονταν γιατί ήταν φευγάτοι, ενώ στο ξεκίνημα της προετοιμασίας απομακρύνθηκε ο προπονητής που είχε χτίσει τον περυσινό Ολυμπιακό με τη δική του φιλοσοφία.

Ο Βίκτορ έκανε λάθη, αλλά διαχειρίστηκε ένα πολύ κακό ρόστερ και είναι ο τελευταίος που φταίει.

Η διοίκηση δεν ενίσχυσε την ομάδα, ρίσκαρε να έρθει από τον πρώτο γύρο ο αποκλεισμός και μετά το πρώτο παιχνίδι φόρτωσε τους πάντες με άγχος. Άγχος που δεν υπήρχαν οι κατάλληλες προσωπικότητες για να το διαχειριστούν.

ΑΝΟΙΞΕ ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Είναι δεδομένο πως ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού, μέχρι στιγμής πάντα, ήταν ερασιτεχνισμός και έχει οδηγήσει τον σύλλογο σε μπελάδες. Αυτό που συνέβη με τη Χάποελ δεν είναι απλό στην ουσία και ανοίγει ένα φαύλο κύκλο. Ο Ολυμπιακός είχε δημιουργήσει ένα ολόκληρο δίκτυο. Η σίγουρη συμμετοχή του στο Champions League τού έδωσε ένα σημαντικό χώρο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και επέτρεψε στη διοίκηση να έχει μία ευνοϊκή για τα ταμεία της συνεργασία με τα μεγαλύτερα μανατζερικά γραφεία.

Συνεργασία που βασιζόταν στη δυνατότητα που προσφέρει η βιτρίνα του Champions League να δημιουργεί υπεραξίες. Πλέον όμως η κατάρρευση της Ελλάδος στη βαθμολογία της UEFA, πιθανότατα να οδηγεί τον πρωταθλητή σε δύο προκριματικές φάσεις. Ο Ολυμπιακός έχει να προκριθεί σε νοκ άουτ ευρωπαϊκό αγώνα από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν απέκλεισε τη Ρούμπιν Καζάν.

Είναι λοιπόν πιθανό να μην φθάνει για τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Champions League η διατήρηση των εγχώριων κεκτημένων. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργήσει, αρκεί να σκεφτεί πως για να βγει η σεζόν ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε γενναία ΑΜΚ. Χρειάστηκε να μπουν 20 εκατομμύρια μόνο και μόνο επειδή χάθηκε για έναν χρόνο η συμμετοχή στο Champions League.

Αν δεν κάνει καλή ομάδα ο Ολυμπιακός, ικανή να διαχειρίζεται νοκ άουτ ευρωπαϊκά παιχνίδια, μπορεί και να αργήσει να ξαναπαίξει Champions League.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο. εχασε το Champions League, έχει αποδυναμωθεί αρκετά και επέτρεψε στους υπόλοιπους να καλύψουν -χωρίς να κάνουν μεγάλες υπερβάσεις- έδαφος.

Το χειρότερο όλων είναι πως κινδυνεύει να κατέβει μόνιμα επίπεδο. Να πέσει οριστικά από το χώρο που είχε καπαρώσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Και αυτό θα συμβεί σίγουρα, αν δεν γίνει κατανοητό το πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με το υπερβολικά χαμηλής ποιότητας ρόστερ που υπάρχει συγκριτικά με το μπάτζετ που έχει δαπανηθεί και τα έσοδα που είχε η ΠΑΕ τα τελευταία χρόνια.

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται σοβαρές προσθήκες. Ανεξάρτητα από την απόκτηση του Αντρέ Μάρτινς, το ρόστερ παραμένει άδειο και μπορεί κάποιοι φίλοι του Ολυμπιακού να ενοχλούνται, αλλά με τις μεταγραφές που έκανε ο Παναθηναϊκός, με τον τρόπο δουλειάς των Κετσπάγια - Ίβιτς και την απίστευτη επιπολαιότητα που έδειξε η διοίκηση του Ολυμπιακού, οι "ερυθρόλευκοι" είναι αυτήν την περίοδο χειρότεροι όλων.

Ήταν τόσο περίεργη και αδικαιολόγητη η στάση της διοίκησης του Ολυμπιακού που σε πολλούς οπαδούς του συλλόγου, είχε μπει φόβος πιθανής εγκατάλειψης και πως το φιάσκο ήταν σχεδιασμένο.

Η πρώτη καλή είδηση που ήρθε μετά τον αποκλεισμό, ήταν η ΑΜΚ των 20 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η ΠΑΕ. Όμως, αν αυτά τα λεφτά δεν δοθούν σε ποδοσφαιριστές που θα κάνουν τη διαφορά, όχι μόνο τύπου Μάρτινς, οι δρόμοι είναι δύο. Είτε θα μικρύνει ο Ολυμπιακός είτε κάθε χρόνο θα πρέπει να πηγαίνει σε ΑΜΚ, το οποίο για κανέναν δεν είναι εύκολο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ανακοίνωσε Αντρέ Μάρτινς ο Ολυμπιακός
Επιβεβαίωση: Τρίτη η ανακοίνωση για Μπέντο
Οι 7+1 άγνωστες ιστορίες για τον Πάουλο Μπέντο

News 24/7

24MEDIA NETWORK