Χιμένεθ, αυτή είναι η διάταξη που ταιριάζει στην ΑΕΚ

Τα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια της ΑΕΚ και τα δύο ματς πρωταθλήματος έδωσαν από μόνα τους την απάντηση τους για την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί ο Μανόλο Χιμένεθ. Ο Τσάρλυ γράφει για το πώς πρέπει να "κουμπώσουν" παλιοί και νέοι παίκτες στην ενδεκάδα της Ένωσης.

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÌÐÑÉÆ / EUROPA LEAGUE / AEK - BRUGGE (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÌÐÑÉÆ / EUROPA LEAGUE / AEK - BRUGGE (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Με τις προσθήκες των Σέρχιο Αραούχο, Παναγιώτη Κονέ δίνεται η δυνατότητα στον Μανόλο Χιμένεθ να συνεχίσει σε μία σταθερή πορεία, εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία που του δίνει το ρόστερ του, κρύβοντας αδυναμίες. Το 3-5-2 με τις παραλλαγές του ταιριάζει πολύ στο υλικό της ΑΕΚ. Όπως έχουμε πει κρύβει αδυναμίες. Όμως υπάρχει το 3-5-2 που είναι ικανό να βγάλει επιθετικότητα και αυτό που σε κάνει παθητικό και σε εγκλωβίζει να παίζεις πολύ βαθιά. Το πώς θα εφαρμοστεί και η αποδοτικότητα που θα έχει η κάθε διάταξη εξαρτάται και από τους ποδοσφαιριστές που καλούνται να υπηρετήσουν τον κάθε ρόλο.

Γράφω αυτό το κείμενο γιατί πιστεύω πως στο ρόστερ κουμπώνει τέλεια το 3-5-2. Στην ΑΕΚ δεν υπάρχουν εξτρεμ να κάνουν την διαφορά, το πλάτος θα ζητηθεί κυρίως από ανεβάσματα των δύο μπακ,η άμυνα με τριάδα στόπερ και χαφ έχει μεγαλύτερη ασφάλεια και η παρουσία του Αραούχο, δημιουργεί προοπτική για να δημιουργηθούν υψηλού επιπέδου δίδυμα στην επίθεση.

ΤΟ 3-5-2 ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΒΑΡΙΑ ΚΟΡΜΙΑ

Το παιχνίδι στους "Ζωσιμάδες" δείχνει τι δεν πρέπει να κάνει ο Χιμένεθ. Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα έτσι και στον άξονα χρησιμοποιήσεις βαριά κορμιά. Η αρχική σύνθεση στα Γιάννενα είχε στον άξονα τους Γιόχανσον, Αιντάρεβιτς, Σιμόες. Είδαμε και στην πράξη πως παίζοντας το 3-5-2 με βαριά χαφ στην τριάδα του άξονα, οι αποστάσεις δεν καλύπτονται.

Η ενδεκάδα που κατέβασε ο Χιμενεθ, νομοτελειακά κρατούσε την ΑΕΚ χαμηλά. Με τρεις στόπερ και δύο ψηλά κορμιά στα χαφ, δικαιολογείσαι να παίξεις μόνο, σε διαστήματα που αντιλαμβάνεσαι πως είναι οι συνθήκες του αγώνα τέτοιες, που θα μείνεις χαμηλά.

Σε συνθήκες που δεν μπορείς να αποφύγεις την πίεση χρησιμοποιείς σχηματισμό με τρεις στόπερ, δύο ψηλά χαφ και πας σε ανταρτοπόλεμο. Αυτό το πλάνο δεν γίνετε να είναι για να ξεκινήσεις αγώνα που πρέπει να κερδίσεις.

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΗΡΘΕ Ο ΚΟΝΕ

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο γρήγορος τραυματισμός του Τσιγκρίνσκι έφερε στην τριάδα της άμυνας τον Γιόχανσον και πέρασε στο κέντρο τον Γαλανόπουλο. Ο Αϊντάρεβιτς συνέχισε όμως να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Δεν χωρά η συγκεκριμένη διάταξη, καθώς έτσι κι αλλιώς κρατάς τρεις παίκτες στην τελευταία γραμμή άμυνας και ποδοσφαιριστή με λίγα μέτρα στο κέντρο. Η απόκτηση του Κονέ ήρθε για να μην χρειάζεται ο Χιμένεθ να χρησιμοποιεί συχνά τον βαρύ Αϊντάρεβιτς. Η μία παραπάνω λύση στον άξονα ήταν απαραίτητη και θα βοηθήσει αρκετά τον Ισπανό τεχνικό.

ΚΑΙ ΣΤΟΠΕΡ ΚΑΙ 6ΑΡΙ Ο ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ

Από την στιγμή που δεν αποκτήθηκε στόπερ είναι δεδομένο πως ο Γιόχανσον θα πάρει πολύ χρόνο στο κέντρο της άμυνας. Ο Σουηδός, δεν έκανε καλή περσινή σαιζόν και εμφανίζεται βαρύς. Τον επηρέασε αρκετά που τον υπολόγιζαν σαν εσωτερικό χαφ και όχι σαν κλασικό 6άρι.

Παίζοντας σαν εσωτερικός χαφ φάνηκαν αδυναμίες του στο κουβάλημα της μπάλας. Για αυτόν τον ρόλο ο Σουηδός είναι πράγματι βαρύς, για στόπερ και 6άρι όχι. Το ποδοσφαιρικό του στιλ, είναι για να δίνει βάθος πίσω από δύο χαφ, σε οποιονδήποτε σχηματισμό με τριάδα στον άξονα και να πάει στο κέντρο της άμυνας όταν η ομάδα του αγωνιστεί με τριάδα.

Επειδή ο Τσιγκρίνσκι τραυματίζεται και οι μοναδικοί στόπερ ποιότητας που διαθέτει ο Χιμένεθ είναι οι Βράνιες, Τσόσιτς, είναι λοιπόν δεδομένο πως από την στιγμή που δεν αποκτήθηκε τις τελευταίας ημέρες των μεταγραφών στόπερ, ο Γιόχανσον θα πάρει αρκετό χρόνο στο κέντρο της άμυνας.

ΣΠΑΝΙΟ... ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Η πρόκριση στο Europa League έφερε προσδοκία, ενθουσιασμό και χρήμα, υπάρχει και λογικά ο παροξυσμός για τον Αραούχο, ποδοσφαιριστής που θα πατήσει το γκάζι στον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ. Εδώ θέλω λίγο να σταθώ, συνήθως ο κόσμος αεροδρόμιο πάει για ποδοσφαιριστές καινούριους, που η εικόνα δεν τους έχει φθείρει.

Το άγνωστο πάντα είναι και πιο ελκυστικό, είναι μεγάλη υπόθεση και δείχνει και την χρησιμότητα του ποδοσφαιριστή, το γεγονός που ο κόσμος πήγε να υποδεχτεί κάποιον που έχει ήδη γνωρίσει.

"ΒΓΑΙΝΕΙ" Ο ΤΣΟΣΙΤΣ

Υπάρχουν κάποια καλά νέα στην ΑΕΚ, που ο Χιμένεθ μπορεί να επενδύσει σε αυτά. Η παρουσία του Τσόσιτς στον ρόλο που του έχει ανατεθεί είναι πολύ καλή. Αριστερός στόπερ που να καλύπτει την πλευρά και να δίνει ανεβάσματα, γρήγορος και με μπάλα και χωρίς, με καλό δεξί πόδι τόσο στην μεταβίβαση όσο και στην εκτέλεση. Δεν ξέρω πως θα αμύνεται και αν είναι αποτελεσματικός παίζοντας σε δίδυμο. Για τον ρόλο του σε τριάδα μέχρι στιγμής είναι άψογος.

Η πιο θετική είδηση που έφερε το γήπεδο είναι πως ο Σιμόες είναι καλά. Έβγαλε τον πρώτο κύκλο παιχνιδιών και έδειξε πως είναι το μηχανάκι που μας συστήθηκε την πρώτη σεζόν. Για να έχει η ΑΕΚ ένταση στην πίεση στην μπάλα και για την αμυντική συνοχή της, είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο να είναι σε καλή κατάσταση ο Σιμόες και φαίνεται να έχει αφήσει πίσω του τα προβλήματα. Και στα δύο παιχνίδια με την Μπριζ, ο Σιμόες ήταν ο ποδοσφαιριστής που έκανε την διαφορά.

ΑΥΤΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ 3-5-2

Ο Αραούχο γνωρίζουμε πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει. Και επειδή δεν είναι στράικερ καθαρό, η συγκεκριμένη διάταξη με δύο στην επίθεση θα τον βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Είτε με δημιουργό στο στιλ του Χριστοδουλόπουλου, είτε με τον Λιβάγια παρτενέρ, είτε με τον Κλωναρίδη που θα χτυπά με ταχύτητα, τα δίδυμα που θα δημιουργηθούν θα προσφέρουν απειλεί, θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν από την αντίπαλη άμυνα.

Η διάταξη με τρεις στόπερ και τρεις χαφ, θέλει ορμή στην κατοχή μπάλας, σε κάθε κερδισμένη μονομαχία, κάτι που η παρουσία γρήγορων χαφ και η προσθήκη του Αραούχο στην επίθεση, αυτή την ορμή, την επιθετικότητα στην κατοχή μπορεί να την δώσει. Η ΑΕΚ έχει κερδίσει ήδη ένα σημαντικό στοίχημα, βελτιώθηκε σε σχέση με τον περσινό της εαυτό, είναι επίσης σπουδαίο που κατάφερε να μπει στους ομίλους και έχει βρει την διάταξη που τις επιτρέπει να είναι σκληρή και επικίνδυνη στα δυνατά παιχνίδια. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK