Ζιντάν: σαν να γεννήθηκε για να είναι προπονητής στην Ρεάλ!

Ο Ζινεντίν Ζιντάν που σεβάστηκε τους πρωταθλητές του και με όπλο την ικανότητα και το... μάτι μετράει πλέον 3 κατακτήσεις CL σε 2,5 χρόνια, ο χρόνος που είναι με τον Γιούργκεν Κλοπ και την Λίβερπουλ και ο τραυματισμός του Μοχάμεντ Σαλάχ που άλλαξε τα δεδομένα στο Κίεβο. Γράφει ο Τσάρλυ.

Real Madrid coach Zinedine Zidane smiles after winning the Champions League Final soccer match between Real Madrid and Liverpool at the Olimpiyskiy Stadium in Kiev, Ukraine, Saturday, May 26, 2018. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Real Madrid coach Zinedine Zidane smiles after winning the Champions League Final soccer match between Real Madrid and Liverpool at the Olimpiyskiy Stadium in Kiev, Ukraine, Saturday, May 26, 2018. (AP Photo/Efrem Lukatsky) AP

Παρακολουθήσαμε ένα μεγάλο τελικό από δύο μεγάλους συλλόγους. Η Ρεάλ του Ζιντάν συνεχίζει να γράφει ιστορία. Πέρυσι έγινε η πρώτη που στον θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ που κατέκτησε δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο, φέτος η πρώτη ομάδα μετά το 1976 και την Μπάγερν που κατακτά τρίτο συνεχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ

Ζούμε την απόλυτη δικαίωση του Ζιντάν. Ο μεγάλος Ζιντάν ξέρει τι είναι να είσαι πρωταθλητής και γνωρίζει την ψυχή και την δύναμη που αποκτούν οι ποδοσφαιριστές που κατακτούν μεγάλα τρόπαια. Το περασμένο καλοκαίρι σεβάστηκε το ποδόσφαιρο, σεβάστηκε τους παίκτες του, σεβάστηκε τους δύο φορές πρωταθλητές Ευρώπης.

Δεν πείραξε την ομάδα που κατέκτησε δύο συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ, τους έδωσε το δικαίωμα να πολεμήσουν οι ίδιοι ποδοσφαιριστές για να υπερασπιστούν τους τίτλους τους και να κρατήσουν το στέμμα τους για ακόμα έναν χρόνο. Δικαιώθηκε σε απόλυτο βαθμό, η ίδια ενδεκάδα που κέρδισε με 4-1 πέρυσι την Γιουβέντους, επικράτησε με 3-1 επι της Λίβερπουλ.

Οι ίδιοι ποδοσφαιριστές κατακτούν τρίτο συνεχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ και πρέπει να συνεχίσουν οι ίδιοι να πολεμούν. Ο Ζιντάν πιέστηκε για να πάει σε αλλαγές, πόσο όμορφο όμως είναι που οι ίδιοι ακριβώς ποδοσφαιριστές συνεχίζουν και γράφουν ιστορία. Πράγματι η Ρεάλ ήθελε φρεσκάρισμα, το πιο πιθανό ήταν, αν έκανε αλλαγές, αν αποφάσιζε ο Ζιντάν να αλλάξει φορ, να φρεσκάρει την ενδεκάδα του, το πιο πιθανό είναι στο πρωτάθλημα να μην γινόντουσαν τόσα λάθη και να κυνηγούσε την Μπαρτσελόνα.

Όμως το σημαντικό για τον Ζιντάν ήταν να έχει φρέσκια την καλή του ενδεκάδα για τα νοκ άουτ παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί οι Μόντριτς, Κρος, Μπενεμά, Ρονάλντο, Καρβαχάλ, Μπέιλ να μην αντέχουν να βγάλουν όλη την χρονιά σε υψηλή ένταση, όμως για τα μεγάλα παιχνίδια η ενδεκάδα της Ρεάλ σε καλή κατάσταση μοιάζει ανίκητη. Ο ίδιος ξέρει πώς να διαχειρίζεται αυτά τα ειδικά παιχνίδια και σαν μεγάλο όπλο έχει την ατομική ποιότητα των ποδοσφαιριστών της, που είναι όλοι τους ικανοί να κάνουν το εξωφρενικό.

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΛΑΧ ΑΛΛΑΞΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Αυτή ήταν και η διαφορά του τελικού, η Λίβερπουλ είχε τα όπλα της και έκανε το παιχνίδι της, έπαιξε το χαρτί της έντασης, της πίεσης από το ξεκίνημα. Έτρεξε πολύ, όσο είχε τον Σαλάχ στο γήπεδο δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Ρεάλ, δεν της επέτρεψε να έχει σίγουρη κατοχή και κατάφερε να κρατά χαμηλά και τα δύο μπακ, κάτι που τακτικά ήταν τεράστια νίκη για τον Κλόπ.

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γινόταν στην διάρκεια. Ήταν δεδομένο πως η Ρεάλ θα περάσει δύσκολα στο πρώτο ημίχρονο και ο χρόνος θα είναι με το μέρος της. Όμως η έξοδος του Σαλάχ ήταν μία σημαντική ανάσα για την Ρεάλ και άλλαξε το παιχνίδι. Η Λίβερπουλ στον πάγκο δεν είχε να ρίξει κάποιον σαν τον Μπέιλ και η έξοδος του Σαλάχ, αμέσως δημιούργησε διαφορετικά δεδομένα.

Η Λίβερπουλ στήριζε την πίεση της, τον φόβο που δημιουργούσε στην Ρεάλ με την επιθετική της τριάδα, δεν μπορούσε χωρίς τον Σαλάχ να ασκήσει τον ίδιο φόβο. Όταν οι ομάδες ξαναμπήκαν στο γήπεδο μετά την διακοπή από τον τραυματισμό του Σαλάχ, υπήρχε ένα άλλο παιχνίδι.

Οι παίκτες του Ζιντάν είχαν πολύ πιο εύκολη κατοχή, κυκλοφόρησαν άνετα την μπάλα και από εκεί και πέρα πήραν τον έλεγχο του αγώνα και έδειξαν όλες τις αρετές τους. Ήταν δεδομένο πως αν η Λίβερπουλ δεν μπορούσε να βγάλει ένταση, η Ρεάλ θα είχε μεγάλο πλεονέκτημα και από την στιγμή που βγήκε ο Σαλάχ, αυτό συνέβη, αυτόματα ο Μαρσέλο κέρδισε μέτρα και η Ρεάλ έγινε αφεντικό του τελικού.

Σίγουρα είχε μαζί της πολλές λεπτομέρειες, όμως και την πολυτέλεια να φέρνει από τον πάγκο ποδοσφαιριστή ικανό να πετύχει ένα τόσο απίστευτο τέρμα και έναν προπονητή που πάντοτε ξέρει πως θα βοηθήσει την ομάδα του, να εκμεταλλευτεί την υπεροχή της.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΟΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Για την Λίβερπουλ δεν αξίζουν κλάματα, ο Κλοπ δουλεύει σωστά, παλεύει ακόμα με λιγότερα όπλα και ο χρόνος είναι μαζί του. Η Λίβερπουλ αυτά τα δυόμιση χρόνια δουλειάς με το Γερμανό τεχνικό έχει κάνει άλματα. Το πρότζεκτ έχει περιθώρια βελτίωσης. Το ποδοσφαιρικό πλάνο υπάρχει, δουλεύει, η ομάδα εξελίσσεται, ο χρόνος είναι με την Λίβερπουλ.

Χρειάζεται ποιοτικές προσθήκες που θα δώσουν μεγαλύτερο βάθος, αλλά και καλύτερες ποιοτικές επιλογές σε κομβικές θέσεις στην βασική ενδεκάδα. Άλλωστε είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη, η Λίβερπουλ ανέβηκε πολλά επίπεδα με τις προσθήκες των Σαλάχ, Φαν Ντάικ, έχει κλείσει τον Κεϊτα για το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά στον Φεκίρ, αν υπήρχαν αυτοί οι δύο στο Κίεβο και ένας τερματοφύλακας επιπέδου ομάδας που αγωνίζεται στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το πιθανότερο ήταν η τύχη του τελικού να ήταν διαφορετική.

Την επόμενη σεζόν, τα υλικά που θα έχει ο Κλοπ θα είναι περισσότερα. Η Ρεάλ έχει την τύχη να έχει πολλά όπλα και ένα προπονητή που τους στηρίζει και ξέρει πώς να τους βοηθήσει με τις αλλαγές του.

ΕΧΕΙ ΑΣΤΡΟ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΤΙ

Σίγουρα έχει και το κοκαλάκι της νυχτερίδας, όμως τρία Τσάμπιονς Λιγκ δεν παίρνεις μόνο με τύχη, αλλά φυσικά δεν μπορείς να τα κατακτήσεις και αν έχεις γκίνια. Ο Ζιντάν ρέντα διαθέτει αλλά ξέρει πότε και πώς να παρέμβει. Στον τελικό κατάλαβε πως έχει κερδίσει η ομάδα του τον έλεγχο, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να έχει σίγουρη κυκλοφορία μπάλας και μπορεί να στερηθεί έναν δημιουργό για να κερδίσει ένα παίκτη στην αντίπαλη περιοχή, άλλωστε ο Ίσκο είχε φθάσει δύο φορές σε θέση εκτέλεσης αλλά δεν είχε σκοράρει.

Ο Ζιντάν κατάλαβε πως οι παίκτες του μπορούν να φέρνουν με συχνότητα την μπάλα στην περιοχή, δίχως να έχουν ανάγκη τον Ίσκο σαν επιπλέον χαφ, αποφάσισε να αλλάξει την τακτική του σε 4-3-3, να κερδίσει πλάτος και ταχύτητα, επιπλέον ποδοσφαιριστή στην περιοχή του Κάριους και δύο λεπτά αργότερα είδε τον Μπέιλ να κάνει κάτι μαγικό.

Ο Ζιντάν μοιάζει σαν να γεννήθηκε για να βρίσκεται σε αυτόν τον πάγκο, βρήκε ένα ρόστερ γεμάτο ποιότητα αλλά επειδή έχει τεράστια προσωπικότητα, καταφέρνει να παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζεται και βοηθά πολύ με τον τρόπο που επεμβαίνει στα παιχνίδια, είναι πολλές οι φορές σε αυτήν την διαδρομή των τριών Τσάμπιονς Λιγκ που άλλαξε την τακτική του και έδωσε στους παίκτες του αυτό που χρειαζόντουσαν για να ελέγξουν και να κερδίσουν τον αγώνα. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη συνεργασία έφερε 3 Τσάμπιονς Λιγκ σε 2 ½ χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK