Γρηγόρης Γεωργάτος: Ήθελε πάντα να επιστρέψει στον Ολυμπιακό

Λίγες ημέρες πριν από το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, ο Zastro θυμάται την επιστροφή του Γρηγόρη Γεωργάτου στην Ελλάδα, το "όχι" του Ολυμπιακού, η αγκαλιά του Μάκη Ψωμιάδη και το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού.

Γρηγόρης Γεωργάτος: Ήθελε πάντα να επιστρέψει στον Ολυμπιακό

Στο Appiano Gentile η ατμόσφαιρα ήταν βαριά. Το πούλμαν της Inter είχε μόλις επιστρέψει από το αεροδρόμιο του Linate, o Έκτορ Κούπερ κατηφής και αμίλητος κατέβηκε πρώτος, κατάκοπος και καταρρακωμένος ψυχολογικά, πρόθυμος όμως να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και να καθησυχάσει τους λιγοστούς φίλους της Inter που βρίσκονταν στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Λίγες ώρες πριν είχε χαθεί ένα ακόμη πρωτάθλημα, ένα scudetto που άπαντες στοιχημάτιζαν ότι – επιτέλους – θα καταλήξει στη nerazzurra πλευρά του Μιλάνο.

Γρηγόρης Γεωργάτος: Ήθελε πάντα να επιστρέψει στον Ολυμπιακό

Ήταν αρχές Μαΐου του 2002, η Ίντερ με προβάδισμα ενός βαθμού από τη Juventus, είχε κατηφορίσει στην πρωτεύουσα και με νίκη κόντρα στη Lazio κατακτούσε τον πολυπόθητο τίτλο. Παρότι προηγήθηκε δύο φορές, ισοφαρίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο κατέρρευσε προδομένη από το άγχος. Για πολλοστή φορά ο Massimo Moratti έφτανε στην πηγή όταν εκείνη στέρευε.

Μια γνώριμη φιγούρα κατεβαίνει τελευταία από το πούλμαν, αμίλητη και νευρική κατευθύνεται προς το αυτοκίνητό, χωρίς διάθεση για λόγια και δικαιολογίες. Ήταν ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ο συμπαθής "Γκέο" των οπαδών της Inter, ο Greco με τη θαυμαστή φαλτσαριστή σέντρα που τόσο λάτρευε το San Siro και ο Christian Vieri. Λίγο πριν μπει στο αυτοκίνητο, ένα φευγάτο βλέμμα στον ουρανό της Λομβαρδίας: είναι Μάιος μήνας, αλλά και πάλι έχει συννεφιά στο συμπαθητικό χωριό δίπλα στο Cantù, το Μιλάνο είναι σαν το Λονδίνο, όταν έχει ήλιο οι κάτοικοι το γιορτάζουν στα πάρκα. Δεν το αντέχει αυτό ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ειδικά από τη στιγμή που με τον ερχομό του Κούπερ, τη θέση του στην ενδεκάδα πήρε εκείνος ο περίεργος Σλοβάκος, ο Βράτισλαβ Γκρέσκο, ο κύριος υπεύθυνος για οπαδούς και Τύπο της "καταραμένης" ήττας από τη Lazio στο Olimpico.

Ήθελε Ολυμπιακό

Του λείπει η Ελλάδα, του λείπει το κλίμα, ο ήλιος, οι φίλοι του, ο Ολυμπιακός. Την απόφαση την έχει πάρει καιρό τώρα, πείστηκε τελειωτικά μετά την τραγωδία στη Ρώμη και ένα ακόμη χαμένο πρωτάθλημα, αυτός που είχε συνηθίσει στη νίκη και στην Inter σιγά σιγά θα μετατρεπόταν σε έναν ακόμη loser, μια ακόμη "αποτυχημένη μεταγραφή", ένα ακόμη καλοπληρωμένο αγαπημένο παιδί του Moratti. Δεν αντέχεται το Μιλάνο, η ομίχλη, το μουντό περιβάλλον και η ζωή στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Εν αντιθέσει με τα θρυλούμενα και το φανταχτερό κόσμο της μόδας και το χρυσό περιτύλιγμα που το περιβάλλει, το Μιλάνο είναι κατά βάση μια βιομηχανική πόλη. Εκτός από το ιστορικό κέντρο, τη Galleria, τη Madonnina, τη Via della Spiga, η πόλη είναι σχεδόν τόσο άσχημη όσο το κρύο και ακόμα πιο βόρειο Τορίνο.

Γρηγόρης Γεωργάτος: Ήθελε πάντα να επιστρέψει στον Ολυμπιακό

Λίγο πριν αποχωρήσουν οι ποδοσφαιριστές για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, ο Έλληνας αριστερός μπακ-χαφ, ζητάει ακρόαση από το Beppe Oriali, τεχνικό διευθυντή της Ίντερ και τον νούμερο 2 της εταιρείας μετά το Μassimo Moratti, στα μεταγραφικά ζητήματα. "Θέλω να φύγω, δεν αντέχω άλλο". Η απόφαση δεν είναι εύκολη, ο Γεωργάτος είναι χρήσιμος σύμφωνα με τον προπονητή, πάνω απ’όλα έχει καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο που τον εκτιμά. Ανέκαθεν όμως ο Massimo Moratti έκανε τα χατίρια στους παίκτες του, τους αντιμετώπιζε πάντοτε σαν παιδιά του. Η Inter συναινεί και χαρίζει την ελευθερία στον Έλληνα, αρκεί να μην παραμείνει στο campionato. Ο Γεωργάτος συμφωνεί άμεσα, άλλωστε δεν θέλει να ξανακούσει για Ιταλία και το "ξοκόβει" στον Oriali που έψαχνε ένα συμφέρον deal ανταλλαγής. Επιτέλους, θα επέστρεφε στην αγαπημένη του Αθήνα, στο μυαλό του είναι η επιστροφή στον Ολυμπιακό.

Λίγες μέρες πριν ωστόσο, ο Ολυμπιακός έχει κάνει το colpo grosso του καλοκαιριού και έχει φέρει στον Πειραιά τον πλέον περιζήτητο αριστερό μπακ του Πρωταθλήματος, το Στέλιο Βενετίδη, έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΠΑΟΚ. Ο Λούβαρης τον θέλει πίσω, το συζητάει με τον τότε προπονητή της ομάδας Τάκη Λεμονή, αλλά αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι η υπογραφή του Γεωργάτου, ακυρώνει μια μεταγραφή 3 εκατομμυρίων ευρώ, που δεν είναι δυνατόν να καθίσει στον πάγκο ώστε να αγωνίζεται ο 30χρονος Πειραιώτης με καταγωγή από την Κεφαλλονιά. Το σοκ για το Γεωργάτο είναι μεγάλο, δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να του κλείσει την πόρτα ο Ολυμπιακός, θα κατηγορήσει το Λεμονή για εκείνη την απόφαση της διοίκησης του Ολυμπιακού, ήξερε όμως και ο ίδιος ότι θα κόστιζε στο Σωκράτη Κόκκαλη περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ και ξεκίνησε να αναζητεί την επόμενη στέγη της καριέρας του.

Από τον Παναθηναϊκό στον Μάκη Ψωμιάδη

Πρώτη προτεραιότητά του η Αθήνα, η απόφαση όμως είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έχει εκτεθεί κατ΄επανάληψη, είναι δηλωμένος Ολυμπιακός, πολλάκις έχει καταφερθεί εναντίον των άμεσων ανταγωνιστών των ερυθρολεύκων και οι αντίπαλοι οπαδοί τον αντιπαθούν, αρκετοί τον μισούν κιόλας, ως γρανάζι της παντοκρατορίας Κόκκαλη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρά το παρελθόν του, ο Παναθηναϊκός κινείται για την απόκτησή του, ο Άγγελος Φιλιππίδης τον πρεσάρει στενά, στην αρχή ο Γρηγόρης το παίρνει στην πλάκα, αντιλαμβάνεται ότι οι "πράσινοι" μιλάνε σοβαρά όταν στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο Βαρδινογιάννης που του εγγυάται προστασία από τους σκληροπυρηνικούς. Ο Γεωργάτος δείχνει να το σκέπτεται, οι επιλογές δεν ήταν πολλές, μέχρι που εμφανίζεται στη ζωή του ο τυφώνας Μάκης Ψωμιάδης!

Camera:   DCS520C
Serial #: K520C-10124
Width:    1728
Height:   1152
Date:  12-08-02
Time:   03:39:43
DCS5XX Image
FW Ver:   3.2.3
TIFF Image
Look:   Product
Sharpening Requested: No
Counter:    [87474]
ISO Speed:  400
Aperture:  f2.8
Shutter:  1/125
Max Aperture:  f2.8
Min Aperture:  f22
Exposure Mode:  Shutter priority AE (Tv)
Compensation:  +0.0
Flash Compensation:  +1.0
Meter Mode:  Evaluative
Flash Mode:  E-TTL (1st curtain sync)
Drive Mode:  Continuous
Focus Mode:  AI Servo
Focus Point:  --o--
Focal Length (mm):  17
White balance: Auto
Time: 03:39:43.153
Camera: DCS520C Serial #: K520C-10124 Width: 1728 Height: 1152 Date: 12-08-02 Time: 03:39:43 DCS5XX Image FW Ver: 3.2.3 TIFF Image Look: Product Sharpening Requested: No Counter: [87474] ISO Speed: 400 Aperture: f2.8 Shutter: 1/125 Max Aperture: f2.8 Min Aperture: f22 Exposure Mode: Shutter priority AE (Tv) Compensation: +0.0 Flash Compensation: +1.0 Meter Mode: Evaluative Flash Mode: E-TTL (1st curtain sync) Drive Mode: Continuous Focus Mode: AI Servo Focus Point: --o-- Focal Length (mm): 17 White balance: Auto Time: 03:39:43.153 INTIME SPORTS

Το πρέσινγκ του Μάκη στο Γεωργάτο είναι παροιμιώδες. Είναι παικταράς, μπαλαδόρος από εκείνους που ο Μάκης ερωτεύεται παράφορα και εκτός των άλλων, της απόλυτης έγκρισης του καινούριου προπονητή της ΑΕΚ, του κυρίου Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η πρόσληψη Μπάγεβιτς δεν είχε απλώς ταρακουνήσει τα κιτρινόμαυρα θεμέλια το καλοκαίρι του 2002, τα είχε συνθλίψει. Ο Ψωμιάδης παρουσίασε τον "προδότη" στο "Πεντελικόν", έβγαλε έξω με τη βία τους συγκεντρωμένους απ’ έξω οπαδούς, δήλωσε με εμφανή εκνευρισμό στις κάμερες και στους δημοσιογράφους ότι "Οι εποχές Μάτσα-Καζαντζίδη τελειώσανε. Τα κουμάντα τελειώσανε κύριοι"! Ο Ψωμιάδης είχε "καθαρίσει" τον Σάντος, έκανε το απίστευτο και επαναπροσέλαβε τον Μπάγεβιτς που ήταν κόκκινο πανί από το 1996 στο Νίκος Γκούμας και συν τοις άλλοις για πρώτη φορά τα έβαζε με τους οργανωμένους, αντί να τους χαϊδεύει όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις. Δεν ήταν δυνατόν να "κολλήσει" στο Γεωργάτο.

Είχε βάλει στο μυαλό του να φέρει τον "καραφλό" στην ΑΕΚ και δεν υπήρχε περίπτωση να μην τα καταφέρει. Ο Γεωργάτος θα ζήσει απίστευτες στιγμές, με κορυφαία την εικόνα του Μάκη να καταφθάνει στο ραντεβού και να αδειάζει δυο μαύρες πλάστικές σακκούλες με χρήματα μπροστά του. "Είσαι ο Έλληνας Ρομπέρτο Κάρλος αγόρι μου να πούμε"! Το δίλημμα δεν ήταν δύσκολο για το Γεωργάτο, ο Παναθηναϊκός ήταν η λογική επιλογή, αλλά έτσι θα έκλεινε για πάντα η πόρτα για την πολυπόθητη επιστροφή στον Ολυμπιακό, συνεπώς κολακευμένος και από τις...ψωμιάδιες φιλοφρονήσεις, αποφάσισε τον Ιούλιο να πει το μεγάλο "ναι" στην ΑΕΚ. Ο Μάκης είναι τρισευτυχισμένος, έχει κλείσει "παιχταρά" και θέλει να τον επιδείξει σε συνέντευξη Τύπου.

Είναι 23 Ιουλίου του 2002 και στην αίθουσα Τύπου στη Νέα Φιλαδέλφεια ο περιχαρής Μάκης είναι πραγματικός χείμαρρος: "Η ΑΕΚ σήμερα γιορτάζει, υπογράψαμε έναν τεράστιο παίκτη, το Γρηγόρη Γεωργάτο (το όνομα το είχε προφέρει με σαρδάμ από τα πολλά ρο) έναν παικταρά που θα κάνει τρομερά πράματα με τη φανέλα της ΑΕΚ. Μην ακούτε μερικούς που διαμαρτύρονται και λένε για τον παικταρά, ο κόσμος της ΑΕΚ εμένα προσωπικά το Σάββατο που είχα πάει στο Κολωνάκι να κουρευτώ με ρωτούσε Πρόεδρε τί θα γίνει να πούμε με το Γρηγόρη, πότε θα έρθει ο παικταράς στην ομάδα. Λοιπόν, αυτά". Ο Γεωργάτος εμφανώς τρακαρισμένος δίπλα στο αφεντικό, με χαμηλά το βλέμμα αναλογιζόταν αν είχε κάνει το σωστό, έξω γινόταν χαλασμός και ο Μάκης έλεγε τα δικά του.

Γρηγόρης Γεωργάτος: Ήθελε πάντα να επιστρέψει στον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Πράγματι, έξω από την αίθουσα Τύπου του "Νίκος Γκούμας" μύριζε μπαρούτι. Οι οργανωμένοι, με πολλά προηγούμενα από το "Πεντελικό" και την απίστευτη επιλογή επαναπρόσληψης Μπάγεβιτς, είχαν αφηνιάσει και με την υπογραφή Γεωργάτου. Οι πενιχρές αστυνομικές δυνάμεις ήταν αδύνατον να συγκρατήσουν το μίσος, το αυτοκίνητο του Γεωργάτου θα υποστεί σοβαρές φθορές, κλωτσιές, μπουνιές, απ’ όλα είχε ο μπαξές. Ο Γεωργάτος προτείνει στον Ψωμιάδη "να το χαλάσουμε, δεν πειράζει" αλλά ο Μάκης είναι ανένδοτος. Κάνει νεύμα σε δύο από τα "παιδιά" που τον συνοδεύουν και διαβεβαιώνει το Γεωργάτο ότι δεν θα του πειράξουν ούτε τρίχα από το μαλλί που δεν έχει. Εντελώς συμπτωματικά, λίγες μέρες μετά το συμβάν με το Audi του Γεωργάτου και την "ασέβεια" στο Μάκη, το Πρακτορείο ΠΡΟΠΟ γνωστού συνδεσμιακού – εκ των ηγετών της oRiginal – γίνεται καλοκαιρινό.

Ο Μπάγεβιτς... έσωσε τον Γεωργάτο

Οι οπαδοί ηρεμούν, έχουν λάβει το μήνυμα ότι ο Μάκης δεν υπολογίζει τίποτα είτε λέγεται Μπάγεβιτς είτε Γεωργάτος είτε οποιοσδήποτε. Ο Μάκης εξακολουθεί να κάνει μεταγραφές, φέρνει στην ΑΕΚ και τον Κατσουράνη, τους Ράιτ και Σεντένο, το Ναλιτζή, πείθει και το Μπορμπόκη να επιστρέψει και ονειρεύεται Πρωτάθλημα και δεύτερη αυτοκρατορία με το Μπάγεβιτς στο τιμόνι. Την περασμένη σεζόν άλλωστε έχει χάσει το νταμπλ στην ισοβαθμία, χάνοντας με 4-3 το ματς-τελικό με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, αποτέλεσμα για το οποίο θεώρησε αποκλειστικά υπεύθυνους τον "καρπουζά από το Εστορίλ" Φερνάντο Σάντος και τους λιγόψυχους ποδοσφαιριστές που αποκάλεσε "κότες λυράτες" στο τέλος του αγώνα.

Γρηγόρης Γεωργάτος: Ήθελε πάντα να επιστρέψει στον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Ο Γεωργάτος θα ξαναβρεί τον αγαπημένο του Μπάγεβιτς, τον προπονητή που τον καθιέρωσε και θα παίξει μεγάλη μπάλα στην πιο θεαματική ΑΕΚ της δεκαετίας του 2000. Αγωνίζεται πιο απελευθερωμένα, πιο προωθημένος στα αριστερά, αφού πίσω του υπάρχει η σιγουριά του Μιχάλη Κασάπη και εκείνη η ΑΕΚ είχε το μυαλό περισσότερο στην επίθεση παρά στην άμυνα. Η σεζόν είναι πολύ καλή, στο Champions League η παρουσία είναι ονειρώδης αλλά η πρόκριση χάνεται στις λεπτομέρειες. Highlights της σεζόν οι δύο ισοπαλίες με τη Ρεάλ Μαδρίτης των Ζιντάν, Ρονάλντο και Ρομπέρτο Κάρλος, οι εκτός έδρας νίκες σε Ριζούπολη και Τούμπα, οι δύο ισοπαλίες με τη Roma του Τότι, του Καφού και του Μπατιστούτα. Με τις εμφανίσεις του έχει κερδίσει το απαιτητικό και καχύποπτο κοινό της ΑΕΚ, το γκολ του με τη Μακάμπι είναι πραγματικά για ανθολογία και σιγά σιγά ο κόσμος της ΑΕΚ που εκτιμά το ωραίο ποδόσφαιρο περνά από την ανοχή στο θαυμασμό.

Τα πυρά των οπαδών άλλωστε εξακολουθεί να συγκεντρώνει ο Μπάγεβιτς, η κατάσταση εντός της ομάδας δεν έχει εκτονωθεί παρά τη φαινομενική ανακωχή και υποβόσκει μια ατέρμονη κόντρα εντός και εκτός ομάδας. Ο Γεωργάτος που είναι "παλιά καραβάνα" στα αποδυτήρια ξέρει ότι στην άτυπη μάχη Νικολαΐδη - Τσιάρτα δεν πρέπει να πάρει θέση, οφείλει να παραμείνει αποστασιοποιημένος παρότι στο Νίκος Γκούμας τον έφερε ο Ψωμιάδης. Πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει τον Ολυμπιακό κι ας μην το ομολογεί, εξάλλου δεν ήταν και εύκολο να πει στο Μάκη "θέλω να φύγω" όπως έκανε κάποτε με το Μοράτι και τον Οριάλι. Η σεζόν του θα κλείσει με πολύ καλά στατιστικά, αλλά η ΑΕΚ δεν θα κατορθώσει να πάρει κάποιον τίτλο παρά την εντυπωσιακή κατά διαστήματα απόδοσή της.

Γρηγόρης Γεωργάτος: Ήθελε πάντα να επιστρέψει στον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Οι κιτρινόμαυροι θα τερματίσουν μόλις δύο βαθμούς πίσω από τους ισόβαθμους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό (που έλυσαν τις διαφορές τους στο αμαρτωλό ματς "της Ριζούπολης"), θα αποκλειστούν από τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό του Κυπέλλου και μετά το Champions League θα απωλέσουν μια τεράστια ευκαιρία για ευρωπαϊκή διάκριση, αποκλειόμενοι από τη Μάλαγα στη φάση των "16" του Κυπέλλου UEFA, σε μια σειρά παιχνιδιών που ο Μπάγεβιτς φοβήθηκε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Σε γενικές γραμμές, άπαντες έμειναν ευχαριστημένοι από τη σεζόν του "καραφλού", μπορεί να μην χειροκροτήθηκε όσο άλλοι, αναγνωρίστηκε όμως ότι τίμησε το ψωμί του και άξιζε την παραμονή του για μια ακόμη σεζόν στην ομάδα. Το ζητούμενο είναι σε ποια ομάδα...

"Δεν παίζεις μπάλα πιτσιρίκο..."

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2003, ο Νικολαΐδης έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο σπίτι του στη Φιλοθέη συνοδευόμενος από μερικά ... άσβερκα παιδιά, για να διαπιστώσει "αν ξενυχτάει". Όπως θα πει ο Μάκης "Ήμουνα απ έξω και χτύπησα το κουδούνι να δω αν είναι μέσα. Μου απάντησε στο θυροτηλέφωνο και του είπα εντάξει Ντέμη, περαστικός ήμουνα, καληνύχτα". Τα πράγματα βέβαια δεν είχαν γίνει ακριβώς έτσι. Αντιγράφοντας από το ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" της εποχής, τη νύχτα της 16ης Ιανουαρίου του 2003 στη Φιλοθέη, είχαν λάβει χώρα τα εξής:

"Από προχθές ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ ξεκίνησε μία σειρά από αιφνιδιαστικές επισκέψεις, τηλεφωνικές και προσωπικές στα σπίτια των ποδοσφαιριστών, για να διαπιστώσει αν αυτοί βρίσκονται εκεί ή ξενυχτούν αδικαιολόγητα. Κάποια στιγμή πήρε τηλέφωνο και τον Ντέμη Νικολαΐδη. Ο παίκτης δεν σήκωνε το ακουστικό του και για τον λόγο αυτό ο Ψωμιάδης πήγε στο σπίτι του, στη Φιλοθέη. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο παίκτης, ο Ψωμιάδης συνοδευόμενος από ανθρώπους της προσωπικής ασφάλειάς του (ήταν τρία αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν 10 άτομα) μετέβησαν στο σπίτι του και πήραν εκ νέου τηλέφωνο, αλλά για μία ακόμα φορά ο Νικολαΐδης δεν απάντησε. Τότε ο Ψωμιάδης κτύπησε το κουδούνι του σπιτιού και ο Νικολαΐδης αναγκάστηκε να βγει στο κεφαλόσκαλο. Μέσα στο σπίτι βρίσκονταν η σύζυγός του Δέσποινα Βανδή και κάποιοι φίλοι του ποδοσφαιριστή. Ακολούθησαν διάλογοι και απειλές που οδήγησαν το Νικολαΐδη να επικοινωνήσει με την αστυνομία και εν τέλει να καταλήξει στο ΑΤ της περιοχής".

Camera:   DCS520C
Serial #: K520C-10231
Width:    1728
Height:   1152
Date:  28-12-01
Time:   15:28:02
DCS5XX Image
FW Ver:   3.2.3
TIFF Image
Look:   Product
Sharpening Requested: Yes
Counter:    [34341]
ISO Speed:  200
Aperture:  f4.0
Shutter:  1/250
Max Aperture:  f2.8
Min Aperture:  f22
Exposure Mode:  Shutter priority AE (Tv)
Compensation:  +0.0
Flash Compensation:  +0.0
Meter Mode:  Evaluative
Flash Mode:  E-TTL (1st curtain sync)
Drive Mode:  Continuous
Focus Mode:  AI Servo
Focus Point:  --o--
Focal Length (mm):  34
White balance: Auto
Time: 15:28:02.705
Camera: DCS520C Serial #: K520C-10231 Width: 1728 Height: 1152 Date: 28-12-01 Time: 15:28:02 DCS5XX Image FW Ver: 3.2.3 TIFF Image Look: Product Sharpening Requested: Yes Counter: [34341] ISO Speed: 200 Aperture: f4.0 Shutter: 1/250 Max Aperture: f2.8 Min Aperture: f22 Exposure Mode: Shutter priority AE (Tv) Compensation: +0.0 Flash Compensation: +0.0 Meter Mode: Evaluative Flash Mode: E-TTL (1st curtain sync) Drive Mode: Continuous Focus Mode: AI Servo Focus Point: --o-- Focal Length (mm): 34 White balance: Auto Time: 15:28:02.705 INTIME SPORTS

Σύμφωνα με την αναφορά στο ΑΤ Φιλοθέης: "Ο Μάκης Ψωμιάδης πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του Ντέμη Νικολαΐδη συνοδευόμενος από δέκα άτομα της προσωπικής του ασφάλειας

Ψωμιάδης: "Γιατί δεν σηκώνεις το τηλέφωνο;".

Νικολαΐδης: "Γιατί να το σηκώσω; Είμαι στο σπίτι μου με φίλους και θέλω να ξεκουραστώ".

Ψωμιάδης: "Ό,τι ώρα σε παίρνω τηλέφωνο θα το σηκώνεις και ό,τι ώρα έρχομαι στο σπίτι σου θα μου ανοίγεις".

Νικολαΐδης: "Και ποιος είσαι εσύ που θα μου επιβάλεις τι θα κάνω στο σπίτι μου. Άφησε με να ξεκουραστώ. Είμαι σπίτι μου και είναι δικαίωμά μου να κάνω ό,τι θέλω".

Ψωμιάδης: "Είσαι πολύ μικρός για να μου κάνεις εμένα τέτοιες μαγκιές. Μου δημιουργείς πρόβλημα. Μόνο να ζητάς χρήματα ξέρεις και τίποτα άλλο. Ξενυχτάς και δεν παίζεις μπάλα πιτσιρίκο. Δεν θα τα πάμε καλά. Δεν θα σου δίνω τόσα χρήματα τον χρόνο για να κοροϊδεύεις εμένα και την ΑΕΚ".

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, οι φίλοι του Νικολαΐδη βγήκαν από το σπίτι. Ο Ντέμης είπε στον Ψωμιάδη να πάρει τους ανθρώπους του και να φύγει. Μόλις ο Ψωμιάδης είδε τους φίλους του Ντέμη "μαλάκωσε" και του είπε: "Έλα Ντέμη. Εμείς οι δύο είμαστε η ΑΕΚ. Έχω ματώσει, πήρα την ομάδα ενώ ήταν μπ…… ο και την έκανα μαγαζί γωνία. Θέλω όμως να με σέβεσαι". Ο Νικολαΐδης, όμως, απάντησε: "Σήκω φύγε από εδώ αλήτη. Δεν θέλω να σε ξέρω". Τότε ο Μάκης Ψωμιάδης τον άρπαξε από τον λαιμό, τον απώθησε με το σώμα και του είπε: "Τελείωσες από την ΑΕΚ κωλόπαιδο. Σήκω και φύγε από το μαγαζί μου. Θα σε τελειώσω. Θα σου σπάσω τα πόδια. Εμένα μη μου κάνεις τέτοια και μην τολμήσεις να κάνεις καμία κίνηση, γιατί θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα".

Ο Ψωμιάδης στη συνέχεια αποχώρησε από το σπίτι του παίκτη, αλλά ένα αυτοκίνητο με άνδρες της προσωπικής ασφάλειάς του παρέμεινε έξω απ' αυτό. Ο Νικολαΐδης πήρε αμέσως τηλέφωνο τον δικηγόρο του, Παναγιώτη Ζαχόπουλο, και τον ενημέρωσε για όσα συνέβησαν. Ο τελευταίος τον συμβούλεψε να πάει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και να καταγγείλει το γεγονός. Ο παίκτης λοιπόν πήρε τηλέφωνο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και λίγο αργότερα ένα περιπολικό κατέφθασε έξω από την οδό Πίνδου 20, όπου διαμένει ο παίκτης. Μόλις οι άνθρωποι του Ψωμιάδη που βρίσκονταν έξω από το σπίτι τούς είδαν έφυγαν αμέσως. Τον ποδοσφαιριστή πήρε το περιπολικό και πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Φιλοθέης, όπου κατήγγειλε το γεγονός αυτό και στη συνέχεια το ίδιο περιπολικό τον πήγε πάλι σπίτι του. Η Δέσποινα Βανδή έπαθε σοκ από το συμβάν και από χθες το πρωί ο Ντέμης Νικολαΐδης προσέλαβε άνδρες για προσωπική ασφάλεια του ίδιου και της συζύγου του".

Οι δύο Χαρίλαοι και η ασημένια Ferrari

Το γεγονός όπως ήταν φυσιολογικό είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και ντόμινο εξελίξεων, με κορυφή την αποχώρηση του Νικολαΐδη το καλοκαίρι για την Ισπανία και την Ατλέτικο και τη σταδιακή αποχώρηση του Μάκη από το προσκήνιο. Επελέγησαν σαν frontmen στην εταιρεία οι δύο ξαδελφοί του, ο Χαρίλαος και ο έτερος Χαρίλαος Ψωμιάδης, τους οποίους για να ξεχωρίζουν μέσα στην ΑΕΚ, ανέφεραν ως Χαρίλαο "παρά πέντε" και Χαρίλαο "και πέντε". Παρενεβλήθησαν βέβαια και ο Φίλων Αντωνόπουλος με την ασημένια Ferrari του, κανείς ωστόσο τόσο άξιος όσο ο Alejandro Sclavenitis, ο Πρίγκιπας του Manzanillo που το 2001 θα επένδυε 25 δισεκατομμύρια δραχμές στην ΑΕΚ. Όπως είναι απόλυτα κατανοητό, ο Γεωργάτος δεν μπορούσε ακριβώς να ζητήσει από τον Ψωμιάδη να αποχωρήσει, δεν ήταν και ότι πιο σώφρον για εκείνη την εποχή να ανοίξει ο οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής κόντρα με το Μάκη.

Ο κλοιός γύρω από τον Ψωμιάδη όμως ήταν ασφυκτικός και η φυγή του Νικολαΐδη δεν συγχωρέθηκε ποτέ από σύσσωμο το κοινό της ΑΕΚ. Ο Μάκης κάνει πίσω υπό το βάρος βαρύτατων κατηγοριών, 30 Ιουνίου με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου και κατόπιν αιτήσεως της ΠΑΕ ΑΕΚ διατάχθηκε η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του Μάκη και των δύο Χαριλάων Ψωμιάδη μέχρι του ποσού των 25.000.000 ευρώ, ενώ λίγο αργότερα η ΠΑΕ ΑΕΚ κατέθεσε και αγωγή κατά των, κατηγορώντας τους για υπεξαίρεση ύψους 44.361.139 ευρώ (μαζί με τους τόκους). Ήταν προφανές ότι ο Ψωμιάδης είχε τελειώσει από την ΠΑΕ ΑΕΚ, η οποία πορεύθηκε με διοίκηση ορισμένη από το Πρωτοδικείο, Πρόεδρο το Γιάννη Γρανίτσα και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Πέτρο Στάθη.

Γρηγόρης Γεωργάτος: Ήθελε πάντα να επιστρέψει στον Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Παρά τα τρομακτικά οικονομικά προβλήματα και το διοικητικό χάος, ο Στάθης θα κάνει μεταγραφές, με στόχο την εξασφάλιση των εσόδων από το Champions League που θα επέτρεπαν στο δικέφαλο να αναπνεύσει οικονομικά και να αποφύγει τη διάλυση. Ο Γεωργάτος καλωσορίζει το Γιάννη Οκκά, το Νίκο Λυμπερόπουλο και όλοι οι συμπαίκτες του πλην Νικολαΐδη, αίρουν τις αντιρρήσεις τους και παραμένουν στην ομάδα. Η ΑΕΚ μοιάζει τόσο πλήρης που χρακτηρίζεται Dream Team από τον Τύπο, ενώ στο προσκήνιο έρχεται και το όνομα οτυ Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος διευκόλυνε ταμειακά την ομάδα στις μεταγραφές Λυμπερόπουλου και Οκκά. Τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν προς το καλύτερο, ο Γεωργάτος όμως δεν είναι συμμερίζεται την αμέριστη αισιοδοξία των υπολοίπων.

Θα κάνει ένα καταπληκτικό ξεκίνημα στη σεζόν, σε αντίθεση με το αγχώδες της ΑΕΚ, σκοράρει απανωτά 4 γκολ στα ματς με τον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, είναι από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της, ενώ το κλίμα είναι πιο βαρύ από ποτέ και για την εταιρεία και για το Μπάγεβιτς. Ψωμιάδης πλέον δεν υπάρχει, ο Γεωργάτος δεν είναι ευτυχισμένος στην ΑΕΚ και επικοινωνεί τακτικά με το Γιώργο Λούβαρη. Ήθελε και θέλει να επιστρέψει στον Ολυμπιακό και στηριζόμενος στην ειλικρινή σχέση με το Μπάγεβιτς, του ανακοινώνει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ομάδα πριν τη λήξη του συμβολαίου του. Ο Βόσνιος κατανοεί το πρόβλημα του ποδοσφαιριστή, αλλά του επισημαίνει ότι η απόφαση δεν μπορεί να είναι δική του, παραπέμποντάς τον στη διοίκηση.

Ο Στάθης ακούει προσεκτικά το Γεωργάτο, του αναφέρει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποχωρήσει, αρκεί να καλυφθεί ένα ποσό της τάξης των 400 χιλιάδων ευρώ. Ο Ολυμπιακός δεν καλύπτει το ποσό, ο Γεωργάτος βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ δύσκολη απόφαση για την καριέρα του, αλλά δεν είναι δυνατόν να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο Λεμονής έχει απολυθεί εδώ και καιρό, στον πάγκο του Ολυμπιακού έχει παραμείνει ο Όλεγκ Προτάσοφ, ο οποίος δεν φέρει αντιρρήσεις στη διοίκηση σχετικά με τη μεταγραφή του Γεωργάτου. Ο Λούβαρης πείθει και τον Κόκκαλη, που ούτως ή άλλως αγαπούσε το Γεωργάτο και εκτιμούσε ανέκαθεν το ταλέντο του, αλλά το αγκάθι των 400 χιλιάδων ευρώ που ζητούσε η ΑΕΚ παραμένει το δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Υπέγραψε με "κλειστά τα μάτια"

Τότε έγινε το μη αναμενόμενο: ο Γεωργάτος αποφάσισε να καλύψει ο ίδιος τις απαιτήσεις της ΑΕΚ, εξαγοράζοντας την ελευθερία του και αμέσως μετά ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού από το Γιώργο Λούβαρη. Ο "Λου" έκλεισε το ραντεβού, ο Γεωργάτος εμφανίστηκε με την ίδια δίψα του 1996 στον Κόκκαλη και υπέγραψε το συμβόλαιό του χωρίς καν να το διαβάσει, χωρίς μάνατζερ, χωρίς δικηγόρους. Ήθελε μόνο ένα πράγμα, να επιστρέψει στον Ολυμπιακό και αυτό ο Κόκκαλης το εκτίμησε. Στα 31 του είχε ακόμη πολλά να δώσει, ξαναβρήκε παλιούς φίλους στο Ρέντη, προσπάθησε όσο μπορούσε να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να κατακτήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Γρηγόρης Γεωργάτος: Ήθελε πάντα να επιστρέψει στον Ολυμπιακό

Λόγω της κόντρας του με τον Ότο Ρεχάγκελ, έμεινε εκτός της αποστολής της Εθνικής για το Euro του 2004 στην Πορτογαλία και αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι στον Ολυμπιακό. Κατέκτησε ακόμη τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (2004/05 – 2005/06 – 2006/07) και έκλεισε μια τεράστια καριέρα στα 35 του χρόνια, φορώντας τη φανέλα που αγαπούσε. Λατρεύτηκε και από τον κόσμο του Ολυμπιακού, γι’ αυτό, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη διοίκηση της Παναχαϊκής, επέστρεψε στον πειραϊκό σύλλογο αναλαμβάνοντας αρχικά το σχεδιασμό των ακαδημιών και το περασμένο Ιούνιο προήχθη στη θέση του τεχνικού διευθυντή στη θέση του αποχωρήσαντος Πιέρ Ισά. Σίγουρα στο ντέρμπι του Σαββάτου θα φέρει στο νου του το πέρασμά του από την ΑΕΚ. Παρά τους κακούς οιωνούς την σεβάστηκε και με το πέρασμα του χρόνου τον σεβάστηκε κι εκείνη. Πάντα όμως θα θέλει να κερδίζει ο Ολυμπιακός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ντέμης Νικολαΐδης: Ο απόλυτος

Κώστας Κατσουράνης: Ο αρχηγός που δίχασε

News 24/7

24MEDIA NETWORK