Η Ρόμα στην Αθήνα για πρώτη φορά

Ο Zastro γυρίζει πίσω τον χρόνο στο μακρινό 1957 και θυμάται την πρώτη επίσκεψη της Ρόμα στην Αθήνα.

Η Ρόμα στην Αθήνα για πρώτη φορά

Ήταν 26 Ιουνίου του 1957, όταν επιτέλους θα ξεκινούσε η σεζόν που ο Κώστας Νεστορίδης μπορούσε να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ. Ο "Νέστορας" επί 2 χρόνια είχε μείνει στο ψυγείο εξ αιτίας του ότι ο Πανιώνιος δεν είχε συναινέσει για τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ κι έτσι οι φίλοι της ομάδας δεν τον είχαν θαυμάσει ακόμη σε επίσημο αγώνα με τη φανέλα της. Ο Νεστορίδης ακόμα θεωρείτο ένας μεγάλος ζογκλέρ και όχι σκόρερ, αφού η καριέρα του σαν γκολτζής απογειώθηκε στα χρόνια του με την ΑΕΚ. Για να γιορτάσει λοιπόν αυτό το μεγάλο γεγονός κι αυτή τη μεγάλη μεταγραφή (επιτέλους) η διοίκηση της ΑΕΚ, αποφάσισε να διοργανώσει ένα τεράστιο διεθνές φιλικό για τα δεδομένα της εποχής, φέρνοντας στην Αθήνα τη μεγάλη AS Roma.

Η Ρόμα στην Αθήνα για πρώτη φορά

Πράγματι, εκείνο το μεσημέρι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, πάνω από 20 χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τον αγώνα, αψηφώντας την αφόρητη ζέστη και την εντελώς "εκτός σεζόν" ημερομηνία. Όπως βλέπουμε στην ιστορική φωτογραφία, οι ομάδες αντήλλαξαν λάβαρα (το λάβαρο της ΑΕΚ από πίσω είχε την Ελληνική σημαία) και συζήτησαν για ένα είδος "αδελφοποίησης" της εποχής, το οποίο βέβαια έμεινε στα λόγια αφού οι καιροί δεν το επέτρεπαν.

Η Ρόμα στην Αθήνα για πρώτη φορά

Για την ιστορία, το παιχνίδι έληξε με 1-3 υπέρ της Ρόμα, ένα σκορ άκρως τιμητικό για την ΑΕΚ, η οποία είχε να αντιπαρατάξει ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές απέναντι στα θηρία των Ρωμαίων. Στη Ρόμα αγωνίζονταν τεράστιας κλάσης και φήμης ποδοσφαιριστές, όπως ο Σουηδός Νόρνταλ, ο Βραζιλιάνος Ντίνο Ντα Κόστα και ασφαλώς ο εθνικός ήρωας των Ουρουγουανών, Αλσίδες Γκίτζια, ο άνθρωπος που "κήδεψε" τους Βραζιλιάνους στο παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 μέσα στο Μαρακανά των 200 χιλιάδων θεατών, βγάζοντας τη σέντρα στην ισοφάριση του Σκιαφίνο και πετυχαίνοντας το νικητήριο και καθοριστικό γκολ του ιστορικού τελικού.

Η Ρόμα στην Αθήνα για πρώτη φορά

Εκείνη η ΑΕΚ, συμμετείχε μετά από 2 χρόνια στο εθνικό πρωτάθλημα (το 1956 συμμετείχε στο Κύπελλο το οποίο και κατέκτησε) και ολοκλήρωσε τη σεζόν τελικά στη δεύτερη θέση, με δύο βαθμούς λιγότερους από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό Πειραιώς και ισοβαθμώντας με τον Παναθηναϊκό. Ο Κώστας Νεστορίδης, ολοκλήρωσε την πρώτη επίσημη σεζόν της καριέρας του στην ομάδα με 12 γκολ σε 22 εμφανίσεις, δείχνοντας από την πρώτη κιόλας χρονιά τις άγριες διαθέσεις του, τερματίζοντας 2ος πανελλήνιος σκόρερ πίσω από τον Κώστα Γεωργόπουλο του Πανιωνίου που σημείωσε 15 γκολ. Μια μεγάλη καριέρα είχε μόλις ξεκινήσει και ο Νεστορίδης θα παρέμενε ακόμη 7 σεζόν στην ΑΕΚ, σκοράροντας συνολικά 174 γκολ σε 207 εμφανίσεις!

News 24/7

24MEDIA NETWORK