Meldoniumgate

Η Ελλάδα ζει στο μικρόκοσμό της, όμως στον κανονικό κόσμο και έξω από το γαλατικό χωριό το σκάνδαλο Meldonium είναι ένα κουβάρι δίχως τέλος, το οποίο επιχειρεί να ξετυλίξει ο Zastro.

Meldoniumgate

Η είδηση πέρασε στα ψιλά, ούτως ή άλλως το ελληνικό κοινό αδιαφορεί παντελώς για οτιδήποτε σχετίζεται με κανονικό αθλητισμό και στερείται φανατισμού, αντιπαράθεσης και παρασκηνίου. Ασχολούμαστε με το GrExit, τον Κοντονή, τις επιπτώσεις, τα χαμένα έσοδα, τα διαφυγόντα κέρδη, το Κύπελλο Ελλάδος που έχει κόψει σκάρτα δύο χιλιάδες εισιτήρια μέσο όρο, το Βαγγέλη, το Δημήτρη, το Γιάννη, τον Ιβάν. Πού και πού σπάει η άτιμη η μονοτονία με το παράταιρο Champios League, τη μαγεία ενός Borussia-Liverpool στο Europa League (που κάποτε ήμασταν τόσο large που αποκαλούσαμε "ουεφάκι"), ένα αναπάντεχο διπλό της Real στο clasico. Στον κανονικό κόσμο όμως και έξω από το γαλατικό χωριό (όπως θέλουμε να πιστεύουμε και να αυτοπροσδιοριζόμαστε) το σκάνδαλο Meldonium είναι ένα κουβάρι δίχως τέλος.

Meldoniumgate

Ο Carl Lewis το είπε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές: "ο αθλητισμός αργοπεθαίνει". Η δήλωση είναι τόσο νέτα που σοκάρει, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη, πολλώ δε όταν την ξεστομίζει ένας αθλητής που σημάδεψε τον παγκόσμιο στίβο πάνω από δύο δεκαετίες και εξελίχθηκε σε ακραιφνή πρεσβευτή του “fair game” ειδικά μετά από εκείνη την σκοτεινή ιστορία με τον Καναδό Ben Johnson. Ο Lewis έχει επιλεγεί ως επίτιμος πρέσβυς της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 που θέλει να (ξανα)οργανώσει το Los Angeles, στάθηκε εν συνεχεία κυρίως στο άλμα εις μήκος, στο οποίο κυριάρχησε από το ’84 μέχρι το ’96 και το θεωρεί ως το μεγαλύτερο παράσημο της καριέρας του, εν αντιθέσει με τα sprint που τον έχει συνδέσει ο υπόλοιπος πλανήτης.

Meldoniumgate
Meldoniumgate

Ο Greg Rutherford κέρδισε το χρυσό στο Λονδίνο το 2012, τα 8,31 του μέτρα απείχαν πάρα πολύ από το υπεράνθρωπο 8,95 που έδωσε τη νίκη στον Mike Powell το 1991. Ο Lewis έκρουσε τον κώδωνα απλώς χρησιμοποιώντας το παράδειγμα για να καταδείξει την γενικότερη σήψη, μία απλή πτυχή ενός προβλήματος που στοιχειώνει την εθνική ομάδα στίβου των ΗΠΑ. "Όταν αποχώρησα εγώ, ο Michael Johnson, η Joyner-Kersee και ο Edwin Moses, ήμασταν στην κορυφή του κόσμου, ο στίβος ήταν ένας φωτεινός φάρος που μάζευε τα πλοία στο λιμάνι του. Τι κερδίσαμε ως Αμερικανοί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015 στο Πεκίνο; Πόσος κόσμος παρακολούθησε τους Αγώνες; Στο Παγκόσμιο του Ελσίνκι το ’83, στη Ρώμη το ’87 υπήρχαν 60 χιλιάδες θεατές. Κανονικοί θεατές, χωρίς προσκλήσεις και υποχρεώσεις χορηγών. Σήμερα οι 25 χιλιάδες θεωρούνται ρεκόρ, έχει ακυρωθεί το 60% των meeting, οι σπόνσορες που τόσο μας αγαπούσαν στα χρυσά χρόνια, σήμερα εγκαταλείπουν το καράβι που βυθίζεται σαν τα ποντίκια. Ο στίβος αργοπεθαίνει".

Meldoniumgate
Meldoniumgate

Ο Lewis "σόκαρε". Το ακροατήριο μπορεί να τον χειροκρότησε, τις επόμενες ημέρες όμως, οι δηλώσεις του που έπαιξαν σε όλα τα σοβαρά media ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, συχνά και στα όρια του κιτρινισμού (ο τελευταίος άνθρωπος που πρέπει να μιλάει είναι ο Lewis, η πιο ήπια διατύπωση). Για το κοινό όμως ο Carl είναι ο "γιος του ανέμου" όπως μάθαμε να τον λέμε, ο Μεγάλος Gatsby που "καθάρισε" τον αθλητισμό από την κτηνωδία του ντοπέ Ben Johnson, το παράδειγμα προς μίμηση. Ο Lewis ουδέποτε ασχολήθηκε, όπως ουδέποτε απάντησε για τα διάφορα επίθετα με τα οποία τον στόλιζαν κατά καιρούς οι επαΐοντες. Τον είπαν αλαζόνα, νάρκισσο, εγωιστή, εκείνος δεν έδινε δεκάρα. Και δεν δίνει και τώρα "που δεν ήταν ο σωστός χρόνος για τέτοιες δηλώσεις, λίγους μήνες πριν τους Αγώνες στη Βραζιλία" όπως διέρρευσαν "κύκλοι" της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Και η πλάκα είναι ότι ο Carl δεν μίλησε καν για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δεν έθιξε το ένα και μοναδικό ζήτημα: το ντόπινγκ.

Εδώ και 5 μήνες, από το Νοέμβριο του 2015, η Ρωσία παραμένει ατάραχη στις κατηγορίες της WADA, που την κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ σαν τη "χώρα της ντόπας". Για την ακρίβεια, δεν ασχολείται καν, παρότι ξαναβρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με το “Meldonium”.

Meldoniumgate
AFP OR LICENSORS

Μετά τη δημόσια παραδοχή της φανταχτερής και media friendly Maria Sharapova σε εκείνη την έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι χρησιμοποιεί επί δέκα συναπτά έτη "το αντι-ισχαιμικό φάρμακο, κατόπιν συνταγής του οικογενειακού γιατρού επειδή οι δείκτες στο καδιογράφημα έδειξαν πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη λόγω κληρονομικότητας" (ούτε δικηγόρος να το έγραφε), ο τυφώνας Meldonium χτύπησε και παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του. Εντελώς συμπτωματικά, από 01/01/2016 που η WADA έθεσε εκτός νόμου το φάρμακο, βρέθηκαν επισήμως θετικοί 55 αθλητές.

Ειδικά στη Ρωσία, που το φάρμακο διατίθεται στα φαρμακεία ελεύθερα και με μια απλή συνταγογράφηση, σε 4316 δοκιμές βρέθηκαν θετικοί 724 αθλητές, ένα ποσοστό πάνω από το 17%, ενώ στις μετρήσεις στον υπόλοιπο πλανήτη, το ποσοστό έπεφτε στο 2%. Δεν γνωρίζω εάν οι Ρώσοι απαγόρευσαν το φάρμακο κατά τις επιταγές της WADA, όπως έκανε και ο Σταύρος Κοντονής προ δεκαπέντε ημερών με νομοθετική ρύθμιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Meldoniumgate

Οι Ρώσοι και ο Πούτιν δεν είναι τόσο άνετοι για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ένας είναι, ας πούμε, η κολυμβήτρια Yulia Efimova, τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και κάτοχος του χάλκινου ολυμπιακού μεταλλίου στο Λονδίνο το 2012, που ήταν και η τελευταία στους 724 που βρέθηκε θετική στο Meldonium.

Όχι ότι είναι πρωτοεμφανιζόμενη στο σπορ, μιλάμε για μια αθλήτρια που το 2014 τιμωρήθηκε με 14μηνο αποκλεισμό από την ομοσπονδία, όλως τυχαίως ακριβώς όσο χρειαζόταν για να επιστρέψει στο πανρωσικό του Kazan και να προσθέσει ένα χρυσό κι ένα χάλκινο στη συλλογή της. Μιλάμε για ένα κορίτσι 24 ετών που αντιμετωπίζει το φάσμα της εξφάνισης, τη λήξη μιας καριέρας που δεν πρόφτασε να ξεκινήσει ποτέ και άγγιξε το ολυμπιακό όνειρο. Η Yulia όμως δεν είχε το glam της Sharapova, δεν ήταν testimonial της Porsche, δεν πουλούσε σαν φρέσκο ψωμάκι στα media. H Maria "δικαιολογήθηκε" σε εκείνη την συνέντευξη ότι το mail της WADA στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, που ενημέρωνε αθλητές και ομοσπονδίες για την απαγόρευση του φαρμάκου, "δεν πρόλαβε να το διαβάσει ποτέ γιατί πήγε στο spam folder".

Meldoniumgate

Η ξανθιά καλλονή μας κορόιδευε στα μούτρα, σαν να απευθύνεται σε ιθαγενείς που δεν ξέρουν ότι μια αθλήτρια στα όρια του celebrity του Χόλυγουντ, έχει τουλάχιστον καμιά εικοσαριά γιατρούς, γραμματείς, συνεργάτες, entourage, επιφορτισμένους αποκλειστικά με την υποχρέωση να την ενημερώνουν για οτιδήποτε αφορά το "προϊόν" Sharapova. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Food and Drug Administration, ο κυβερνητικός φορέας τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων, απαγόρευσε το φάρμακο την ημέρα που η Sharapova δεν διάβασε το email. H Linda Rubin έγραψε στο Forbes, ότι το φάρμακο δεν παράγεται, δεν παρασκευάζεται και δεν υπάρχει σε αμερικανικό έδαφος, εδώ και χρόνια. Η μόνη περίπτωση να βρει κανείς το Meldonium είναι εάν το παραγγείλει απ’ ευθείας από τη Λετονία.

Η απόλυτη κοροϊδία

Η Sharapova ζει στις ΗΠΑ από οκτώ ετών, είπε ότι λαμβάνει το φάρμακο από το 2006, όταν οι ίδιοι οι ιατροί της ρωσικής ομοσπονδίας τένις ορκίζονται ότι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή του. Η απόλυτη κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο. "Δεν ξέρω - δεν είδα", κλασσική αντίδραση θα πει κανείς, αποποίηση ευθυνών και that’s that. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι, γιατί οι Ρώσοι εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι στο μάτι του κυκλώνα ως η χώρα που θέλει να συγκεντρώσει σχεδόν ολόκληρο το market poοl, επειδή – να το πούμε απλά και λαϊκά – τα φράγκα λιγόστεψαν και δεν φτάνουν για όλους.

Το πρώτο χτύπημα στην αξιοπιστία του ρωσικού αθλητισμού, ήλθε αθόρυβα σε ένα ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου ARD, που αποκάλυψε ότι ο αποκλεισμένος και κατατρεγμένος προπονητής Vladimir Mokhnev, εξακολουθεί να κάνει κανονικότατα τη δουλειά του στο Gubkin, 600 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας και παρέα με τον επίσης εξαίρετο Yuri Gordeev, εξακολουθούν να προμηθεύουν αθλητές που θέλουν να γίνουν πρωταθλητές, με παράνομα προϊόντα και αναβολικά. Και κορωνίδα στο ρεπορτάζ, το οπτικοακουστικό υλικό με τη νέα Γενική Γραμματέα της ρωσικής ομοσπονδίας αντιντόπινγκ (RUSADA) που συλλαμβάνεται να λέει σε αθλητές πότε και που θα γίνουν οι έλεγχοι και να το "κανονίζει" εντελώς παραγοντίστικα: "Είναι ΟΚ να κάνουμε το τεστ την άλλη βδομάδα; Μετά δεν θα έχουμε χρόνο και θα είναι ανιχνεύσιμο, μπορεί να έχουμε πρόβλημα" ακούγεται να λέει ανερυθρίαστα η Anna Antselevich.

Meldoniumgate

To υλικό το πήρε ασφαλώς η IAAF, το παρέδωσε προσωπικά ο Clemens Prokop, Πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας, μαζί με την έγγραφη καταγγελία. Ξεκίνησε η κλασσική διαδικασία προδικασίας, οι γνωστές Επιτροπές, η κλασσική κωλυσιεργεία που όλοι λατρεύουμε να μισούμε. Η IAAF σώπασε "για να μην κάνει κακό", εκείνος που δεν σώπασε ήταν ο Craig Reedie, πρόεδρος της WADA, που εν ολίγοις είπε πέντε μήνες πριν το Ρίο, ότι Αγώνες με Ρωσία είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. Η Ρωσία όμως δεν είναι φτωχός συγγενής των Αγώνων, δεν είναι μια Ελλάδα του ενός ή δύο μεταλλίων, δεν της αναλογούν τα ψίχουλα από την τούρτα. Η Ρωσία μέχρι πρότινος ήταν εκ των βασικών φαβορί για την πρώτη θέση στα μετάλλια, στην κολύμβηση, στο τένις, στο πατινάζ, στο βόλεϊ, στην ποδηλασία, στο στίβο, παντού.

Meldoniumgate

Δεν είναι δυνατόν, για την ακρίβεια δεν είναι εφικτό να κωφεύσει η IAAF και να λύσει το θέμα "ελληνικά" επιρρίπτοντας τις ευθύνες παντού μέχρι να μην φταίει κανένας. Το τελευταίο θύμα του “meldoniumgate” όπως το βάπτισαν οι Άγγλοι, ήταν η Katarina Konstantinova, μια 21χρονη πρωταθλήτρια του short track speed skating (αγώνας ταχύτητας στον πάγο) προ λίγων ημερών. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πατινάζ, Alexey Kravtsov έσπευσε να μιλήσει για εργαστηριακό λάθος, για συνωμοσία εναντίον της ζηλευτής εθνικής ομάδας, για βεβαιότητα σκευωρίας, για τεκμήριο αθωότητας. Στέρεψε από δικαιολογίες. Του απάντησε ο Dick Pound, Επίτιμος Πρόεδρος της WADA, με το απλούστατο και λακωνικό "έχουμε και μη δημοσιοποιήσιμα στοιχεία. Η αθλήτρια πρέπει και οπωσδήποτε θα αποκλειστεί". End of story εκεί.

Που άρχισε όμως το story;

Τι έγινε στο Λονδίνο το ’12, τι συνέβη στο Baku τον Ιούλιο του ’15, ποιος έκρυβε το “meldoniumgate” μέχρι να το κάνει viral η Sharapova; Πάνω από 6 χιλιάδες αθλητές, το 20% προερχόμενοι από χώρες του ανατολικού μπλοκ και στην πλειοψηφία τους Ρώσοι, 762 έλεγχοι, 66 διπλά θετικοί. Οι 13 είχαν ανέβει και στο βάθρο. Δεν γράφτηκε ποτέ και πουθενά, το δημοσίευσε απλώς η British Journal of Sports Medicine, μαζί με τη λίστα των αθλημάτων (15 στα 21 ήταν contaminated) και ανακαλύψαμε την Αμερική. Μιλάμε για αθλήματα που δεν βάζει ο νους, όπως το κανό, για άλλα που είναι "γνωστά" όπως η πάλη και η κολύμβηση. "Καθαρά" ήταν το τζούντο, η σκοποβολή, το πινγκ-πονγκ, η ξιφασκία, το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Ξεκίνησε έρευνα, ανακρίσεις, μόνο οι δύο από τους πενήντα συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι γνώριζαν το meldonium και το είδαν στο Αζερμπαϊτζάν. Η έρευνα ξεπέρασε σε ενδιαφέρον και δημοτικότητα (είπαμε παντού εκτός Ελλάδας) ακόμα και τους ίδιους τους αγώνες, η απήχηση του σκανδάλου μας έφερε στη συνέντευξη Τύπου της Sharapova. Και μιλάμε για μια εποχή που η WADA δεν είχε συμπεριλάβει το φάρμακο στις απαγορευμένες ουσίες, δεν το είχε εντάξει στον κατάλογο των αναβολικών. Προφανώς λοιπόν οι 48 στους 50 που αρνήθηκαν και την ύπαρξη του φαρμάκου, ήξεραν πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι εν δυνάμει διαβητικοί. Το πόρισμα της έρευνας ήταν συγκλονιστικό: 490 αθλητές "ατά πάσα πιθανότητα ήταν ντοπαρισμένοι". Το πόρισμα δεν το δημοσίευσε ούτε η British Journal of Sports Medicine, παραήταν ριψοκίνδυνο για βροχή αγωγών.

Σε επτά χώρες που έλαβαν μέρος στους αγώνες του Baku, σε Λετονία, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία και Μολδαβία, το meldonium είναι απλώς ένα γενόσημο. Οι χώρες αυτές συγκέντρωναν το 23,2% των αθλητών που συμμετείχαν στους αγώνες, 1306 άνθρωποι για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που συναντάς στα φαρμακεία όπως στην Ελλάδα το depon, δήλωσαν παντελή άγνοια. Όλοι το θυμήθηκαν μετά τη συνέντευξη Τύπου της Sharapova και όλως τυχαίως ένα διήμερο μετά την ομολογία της Μαρίας, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα επτά ακόμη Ρώσων αθλητών θετικών στο meldonium. Ανάμεσά τους ο χρυσός Ολυμπικονίκης Semion Elistratov, o παγκόσμιος πρωταθλητής Pavel Kulizhnikov και άλλοι, λιγότερο γνωστοί. Βγήκε σχεδόν αστραπιαία ο Ρώσος Υπουργός Αθλητισμού, Vitaly Mutko και επέκρινε τη WADA, είπε ότι υπάρχουν αθλητές και από άλλες χώρες (ουσιαστικά παραδεχομενος ακούσια ή εκούσια την ενοχή) που έκαναν χρήση του φαρμάκου, μίλησε ανοιχτά για Σουηδούς, Αιθίοπες, Ουκρανούς.

Μέχρι να "σκάσει" η καρδιά τους

Ο λογαριασμός ανέβηκε στους 12 αθλητές και το κουτί της Πανδώρας είχε ανοίξει, ο Mutko ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Αθλητισμού ενημέρωσε εγκαίρως όλες τις ομοσπονδίες για την απαγορευμένη ουσία, δεν είδε ομολόγους του να πράττουν το ίδιο για ένα απλό φάρμακο που η WADA το γνωρίζει από το 1975 που κυκλοφορεί και συνταγογραφείται. Στη Ρωσία για το διαβήτη, αλλού ως θεραπεία για καρδιακά προβλήματα, ως βοήθημα για το αναπνευστικό, κ.ά. Μάθαμε ότι το φάρμακο το εφηύρε κάποιος Ivars Kalvins, Λετονός Καθηγητής στο Ινστιτούτο Οργανικής Σύνθεσης και το δοκίμασε σε γουρούνια που τα έβαζε να τρέχουν για να ξεκουραστούν πιο γρήγορα και να ξανατρέξουν, μέχρι να φτάσουν στο όριο τους και να "σκάσει" η καρδιά τους. Μάθαμε ότι η σημαντικότερη εταιρεία παραγωγής του meldonium είναι η λετονική Grindeks, η οποία στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων και ότι η συνιστώμενη περίοδος για την πρόσληψή του είναι maximum έξι εβδομάδες, διότι ελλοχεύει κίνδυνος "επιπλοκών".

Meldoniumgate

Ο Sergej Sheremetiev, γιατρός της ρωσικής ομάδας στο σκι με άλμα, ισχυρίζεται ότι "το δουλεύει" είκοσι χρόνια έχει χορηγηθεί σε αθλητές του κατ’ επανάληψη πάνω από τρεις φορές το χρόνο τουλάχιστον. Είπε ότι χρησιμοποιείται κανονικά στο σκι, στο χόκεϋ, σε όλα τα χειμερινά σπορ σχεδόν και εξ όσων γνωρίζει και στα υπόλοιπα "καλοκαιρινά" αθλήματα. Η Grindeks σχεδόν άμεσα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει μέσω διάφορων πινάκων ότι η χρήση του meldonium παρέχει οποιαδήποτε έξτρα βοήθεια σε αθλητές και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να απαγορευθεί η χρήση του. Ήταν ήδη πολύ αργά όμως. Αργά διότι μετά τη Ρωσία, το περίφημο πια meldonium άγγιξε και χώρες της Αφρικής, κυρίως την Αιθιοπία (και την Κένυα) τη χώρα του Γκεμπρεσελασιέ και του Ντιμπάμπα, τνω βασιλέων του μαραθώνιου.

Η κυριαρχία της αφρικανικής χώρας, στο μαραθώνιο μεσαίων αποστάσεων τα τελευταία χρόνια ήταν σχεδόν καθολική. Και ο μαραθώνιος είναι κατ’ εξοχήν ένα άθλημα κόπωσης. Γι’ αυτό οι δηλώσεις του Γ.Γ. της Ομοσπονδίας, Bililing Mekoya, προκάλεσαν απορίες και αίσθηση: τρεις αθλητές, "κορυφαίοι δρομείς" όπως ανέφερε ο Mekoya, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επειδή βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένη ουσία, ενώ για ακόμη τρεις αναμένεται η ανάλυση και τους δεύτερους δείγματος για να τεθούν και αυτοί εκτός. Τα ονόματα παραμένουν επισήμως άγνωστα, η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε εθνικό θέμα στην Αιθιοπία, όλα τα στοιχεία είναι απόρρητα και όλες οι επίσημες τοποθετήσεις προέρχονται αυστηρά από θεσμικά κλιμάκια. Τουλάχιστον μέχρι πρότινος.

Την περασμένη εβδομάδα, κυκλοφόρησε ευρέως ότι η μια περίπτωση αφορά την παγκόσμια πρωταθλήτρια των 1500 μέτρων Abeba Aregawi, την 21χρονη αθλήτρια που ο πλανήτης θεωρεί "θηλυκό Γκεμπρεσελασιέ". Η αθλήτρια που από το 2012 απέκτησε τη σουηδική υπηκοότητα, βρέθηκε θετική στο meldonium σε μια αιφνίδια δοκιμή τέλη Ιανουαρίου στην Αντίς Αμπέμπα, ακριβώς μια βδομάδα μετά το σκάνδαλο φοροδιαφυγής που ξέσπασε στη Σουηδία, όπου καταζητείτο. Για να γλυτώσει το σκανδιναβικό δικαστήριο (ή να πληρώσει) η Aregawi δήλωσε ότι δεν έχει ζήσει ποτέ στη Σουηδία και απέκτησε την υποκοότητα, απλώς επειδή νυμφεύθηκε έναν Σουηδό. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πως η αθλήτρια ήταν παντρεμένη και στην Αιθιοπία, συνεπώς δίγαμη, με τον Αιθίοπα ασημένιο μαραθωνοδρόμο Yemane Tsegay, τον αμέσως επόμενο στη λίστα των υπόπτων για χρήση meldonium.

Meldoniumgate

Εξ αιτίας και των ροζ προεκτάσεων στο σκάνδαλο, η υπόθεση βγήκε και έξω από τα στεγανά των παροικούντων την Ιερουσαλήμ, εν συνεχεία παρουσιάστηκε και ο γιατρός της εθνικής ομάδας, Ayalew Tilahun, ο οποίος μιλώντας σε (υποτίθεται) κλειστό συνέδριο, ανέφερε ανενδοίαστα ότι Αιθίοπες αθλητές έχουν πολλάκις βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες, στεροειδή, τεστοστερόνη, εφεδρίνη, φουροσεμίδη (ένα διουρητικό που λειτουργεί σαν "κάλυψη" για την ανίχνευση) αλλά δεν θέλει να πει και ονόματα, διότι υπάρχει κυβερνητική εξεταστική επιτροπή εν εξελίξει. Είπε όμως ότι οι αθλητές πλέον είναι εννέα και οι επτά ανήκουν στην κατηγορία “top”. Τι κάνει νιάου - νιάου στα κεραμίδια.

Προ ημερών, στην υπόθεση εμπλέκεται και ο 27χρονος Endeshaw Negesse (ίσως ένα από τα εννέα ονόματα που εννοούσε ο Tilahun), επίσης μαραθωνοδρόμος νικητής σε Φλωρεντία το ‘12 και Τόκιο το ’15, μια επίσης πολύ παράξενη περίπτωση Αιθίοπα με τουρκικές και ρωσικές ρίζες, που βρέθηκε στην Αιθιοπία κάτω από τη μύτη της IAAF ακολουθώντας μια περίεργη πορεία αλλαγής τόπου διαμονής για να αποφεύγει τη WADA. Μετά τη συνέντευξη της Sharapova και ο περίεργος Αιθίοπας βγήκε στο προσκήνιο, κινδυνεύει με αποκλεισμό, κυρίως όμως IAAF και WADA περιμένουν το επίσημο πόρισμα και για τους 9 ύποπτους προκειμένου να ληφθούν μέτρα και για την ίδια την Αιθιοπία. Πέντε μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Αιθιοπία κινδυνεύει να κάνει παρέα στο κλειστό club των Ρώσων.

Όσο για την Κένυα που προστέθηκε παρενθεντικά στο κάδρο, είναι τέτοιο το μέγεθος της διαφθοράς που ο Πρόεδρος της WADA, Craig Reedie, παραδέχτηκε ότι το αρχικό τελεσίγραφο της 5ης Απριλίου ήταν δαμόκλειος σπάθη και ο κόσμος του στίβου πρέπει να είναι συγκαταβατικός (!) επειδή έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος (ας πούμε λύθηκε ως διά μαγείας το αιώνιο πρόβλημα της χρηματοδότησης) και δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για προσαρμογή στις διεθνείς συνθήκες με νομοθετική ρύθμιση. Σε αντίθετη περίπτωση, οι Κενυάτες αθλητές θα αποκλειστούν (και εκείνοι) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μεγαλώνοντας την παρέα του mildoniumgate. Τώρα, τι αποτελέσματα μπορεί να περιμένει κανείς από μια χώρα με αποδεδειγμένα ντοπαρισμένη την κορυφαία της αθλήτρια, επίσης μαραθωνοδρόμο, Rita Jeptoo και τρεις ανώτατους αξιωματούχους της Ομοσπονδίας μεταξύ φυλακής και δικαστηρίων με κατηγορίες διαφθοράς για συμμετοχή στο σκάνδαλο της ανάληψης του Παγκοσμίου από τη Ντόχα το 2019, είναι απορίας άξιο.

Μακριά η Ελλάδα

Η Ελλάδα σε όλα αυτά ήταν αδρανής. Τον καιρό των μνημονίων, ο ελληνικός στίβος και γενικότερα ο ελληνικός αθλητισμός είναι πολύ μακριά από τα χρόνια που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Δεν υπάρχει η φρενίτιδα μήτε η οικειοποίηση ενός χρυσού μεταλλίου από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Το Υπουργείο Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, δια του Σταύρου Κοντονή, κατάφερε να περάσει το "σκόπελο" του deadline, ψηφίζοντας – ούτε επίτηδες να το έκαναν – το σχέδιο νόμου "Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες διατάξεις" την Πρωταπριλιά. Πριν οκτώ ολόκληρες μέρες.

Meldoniumgate

Κατά τη συζήτηση δεν ακούστηκε ούτε μια από τις περιπτώσεις που διαβάσατε στο κείμενο, δεν αναφέρθηκε καν το όνομα της Sharapova, να μην συζητάμε για το meldonium. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας συμφώνησε ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να αποκλειστούν οι Έλληνες αθλητές που (θα) μας κάνουν περήφανους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Απομένουν 118 μέρες πριν την τελετή έναρξης της 31ης θερινής Ολυμπιάδας, η χώρα που διεκδίκησε και πήρε τη διοργάνωση, είναι σε εντελώς διαφορετική οικονομικά θέση από τότε που ανέλαβε την υποχρέωση να τελέσει τους αγώνες. Το σκάνδαλο meldoniumgate μοιάζει να είναι η χαριστική βολή σε έναν θεσμό που κάποτε θεωρείτο - και ήταν - η κορωνίδα έκφρασης του αθλητικού ιδεώδους. Κανονικά έπρεπε να το λέμε olympicgate.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μαρία Σαράποβα: Η αρχή του τέλους μιας σπουδαίας καριέρας
Θετική σε έλεγχο ντόπινγκ η Σαράποβα!
Αλλοι 99 θετικοί στο meldonium!

News 24/7

24MEDIA NETWORK