Ντέρμπι Υψηλής Τάσης

Υπάρχει ένα ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού που μνημονεύεται ακόμα, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και έμεινε στην ιστορία σαν το ματς "που πέσανε τα φώτα". O Zastro γυρίζει τον χρόνο πίσω στο 1993 καταγράφοντας γνωστά και άγνωστα δεδομένα του ιστορικού αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ντέρμπι Υψηλής Τάσης

Φθινόπωρο του 1993, το ΠΑΣΟΚ μετά την εξαιρετικά πολωτική εκλογική αναμέτρηση της 10ης Οκτωβρίου έχει επιστρέψει στην εξουσία και η Αθήνα αντιμετωπίζει το φάσμα της λειψυδρίας, μετά την παρατεταμένη ανομβρία που μεταξύ άλλων έχει προκαλέσει τρομερά προβλήματα διανομής ρεύματος στα αστικά κέντρα και ειδικότερα στην πρωτεύουσα. Η πρωτοφανής ξηρασία που έπληττε τη χώρα έχει εξαναγκάσει επί της ουσίας το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιών από πιθανές εκκενώσεις ρεύματος στους πυλώνες της ΔΕΗ και το σημαντικότερο, η αρμόδια υπηρεσία ύδρευσης, έχει προειδοποιήσει ότι η επάρκεια του νερού φτάνει μόλις για 34 ημέρες. Εν ολίγοις, η Αθήνα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Η ανησυχία των ανθρώπων της ΑΕΚ

Υπό αυτό το κλίμα και με την εκπεφρασμένη αδυναμία της ΔΕΗ να προστατεύσει το δίκτυο, η πρωτεύουσα προετοιμάζεται για γενικό black out που θα την βυθίσει στο σκοτάδι για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, επιφέροντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε νοικοκυριά και καταστήματα. Εν μέσω όλων αυτών, η ΕΠΑΕ, τότε διοργανώτρια του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής, αποφασίζει να ορίσει το μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού της 9ης αγωνιστικής το βράδυ, παραβλέποντας τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις του διευθυντή του Σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας Σταύρου Μαργέντη, ο οποίος από την Πέμπτη και την βραδινή προπόνηση της ΑΕΚ όπου παρατηρήθηκαν οι διαρκείς πτώσεις τάσεως λόγω υγρασίας, είχε επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ που δεν αναλάμβανε την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα.

Ντέρμπι Υψηλής Τάσης

Ο υπεύθυνος της ΔΕΗ επισήμανε ότι σε περιπτωση back out στις περιοχές πέριξ της Φιλαδέλφειας, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Με πρωτοστάτες τους Μαργέντη, Στράτο, Καγιά η ΑΕΚ προσπάθησε να βρει άλλες λύσεις, ενώ υπήρξε η σκέψη ακόμη και να αναβληθεί το παιχνίδι, αφού εξασφαλιζοταν η σύμφωνη γνώμη του Ολυμπιακού. "Φοβάμαι την υγρασία, που είναι πολύ μεγάλη στο γήπεδο", είπε ο διευθυντής του σταδίου και επισήμανε ότι οι γύρω περιοχές έχουν τυλιχθεί στο σκοτάδι. Ταυτόχρονα, θυμησε ότι υπάρχει πρόβλημα έτσι κι αλλιώς με την τροφοδοσία στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο εντείνεται αυτές τις στιγμές που η υγρασία είναι το κυρίαρχο φυσικο στοιχείο. Ο Μαργέντης προσπάθησε τότε, και εξασφάλισε τη διαβεβαίωση ανθρώπου της ΔΕΗ, ότι σε περίπτωση γενικού μπλακ σουτ θα επιβεβαιώσει με επίσημο έγγραφο ότι η ΑΕΚ ουδεμία ευθυνη φέρει για το συμβάν.

Το πλάνο για επάρκεια ενέργειας

Έτσι, αφού εγκαταλείφθηκε το ενδεχόμενο να αναβληθεί το παιχνίδι, οι άνθρωποι της ΑΕΚ επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια εξασφάλισης ενέργειας τόσης, ώστε να βγει σε πέρας ο αγώνας χωρίς προβλήματα. Έσβησαν τους προβολείς, με αποτέλεσμα ελάχιστα μόλις λεπτά πριν οι ομάδες βγουν στον αγωνιστικό χώρο η Νέα Φιλαδέλφεια να είναι βουτηγμένη στο σκοτάδι, παρακάλεσαν τους δημοσιογράφους να μην ανάψουν τα φώτα στα δημοσιογραφικά θεωρεία αν δεν ειναι μεγάλη η ανάγκη, αποσύνδεσαν ακόμη και τα air condition σε νεότευκτο Members Club στη θύρα των επισήμων. Όσο δεν άναβαν τα φώτα, ο κόσμος ανησυχούσε για το αν Θα γίνει ή όχι ο αγώνας και με εντολή της ΠΑΕ απο τα μεγάφωνα υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι το παιχνίδι θα διεξαχθεί κανονικά.

Λίγος κόσμος και επεισόδια

Παρά τη σημασία του αγώνα, ο κόσμος ήταν λιγοστός. Ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει τα 6500 εισιτήρια από τα 9 χιλιάδες που παρέλαβε, ενώ και ο κόσμος της ΑΕΚ αρνήθηκενα πληρώσει το υψηλότατο για την εποχή αντίτιμο των 10 χιλιάδων δραχμών. Ήδη όμως από το απόγευμα το πράγμα έδειχνε ότι στραβώνει: οι οπαδοί των δυο ομάδων άρχισαν το κυνηγητό και τη ρίψη αντικειμένων όταν "έτυχε" να συναντηθούν στη λεωφόρο Δεκελείας.

Ντέρμπι Υψηλής Τάσης

Μέχρι να καταφθάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις, εκτός από τους μικρο-τραυματισμούς προκλήθηκαν και υλικές ζηιιές από πέτρες, τούβλα και κάθε λογής ιπταμενα αντικείμενα, στα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στον τόπο των επεισοδίων. Στη συνέχεια οι οπαδοί των ερυθρόλευκων απομονώθηκαν από την Αστυνομία και οδηγήθηκαν στη θύρα "21", συνοδευόμενοι από τα ΜΑΤ.

Το παρασκήνιο του αγώνα

Τα επεισόδια σήμαναν "συναγερμό" στις τάξεις της Αστυνομίας, η οποία άφησε τις διμοιρίες των ΜΑΤ που διασκορπίστηκαν σε όλα τα μέρη γύρω από το γήπεδο, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην οδομαχία της Δεκελείας. Η αποστολή του Ολυμπιακού υπό στενό αστυνομικό κλοιό πλεύρισε το γήπεδο με επικεφαλής το Γενικό Αρχηγό Μιχάλη Φωτίου, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση του αγώνα και τον προπονητή Λιούπκο Πέτροβιτς να κάνει λόγο για ατμόσφαιρα Παρτιζάν - Ερυθρού Αστέρα. Ο Ολυμπιακός παρά το τρομερά βεβαρημένο πρόγραμμα των πρώτων αγωνιστικών (ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ) απέχει μόλις δύο βαθμούς από την πρωτοπόρο ΑΕΚ και παρατάσσεται αποφασισμένος: Στρακόσια, Παχατουρίδης, Καραταϊδης, Μητσιμπόνας, Ιωαννίδης, Τσαλουχίδης, Μπατίστα, Τσιαντάκης, Κρίστενσεν, Χαντζίδης, Προτάσοφ, οι 11 που επιλέγει ο Πέτροβιτς να σταματήσουν τη δις πρωταθλητρια ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ από την άλλη διάγει την καλύτερη εποχή της αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα, με έναν Μπάγεβιτς να διαφεντεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο και να "αναγκάζει" τους πάντες να εμπιστευτούν συμπατριώτες του στον πάγκο τους. Η ΑΕΚ είναι πολύ πιο τακτική ομάδα από τον Ολυμπιακό των ηρωισμών και του πάθους της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης Κόκκαλη, ο οποίος όμως με τον Πέτροβιτς εμφανίζεται δυσκολοκατάβλητος και με πολύ σημαντικές προσθήκες το Δανό Μπεντ Κρίστενσεν (για τη χάρη του οποίου θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι δύο Δανοί δημοσιογράφοι που καταγράφουν την καριέρα του) και το Χιλιανό μπαλαδόρο Φαμπιάν Εστάι, υποστηρίζει τους Ουκρανούς σταρ στο ρόστερ. Η ΑΕΚ όμως είναι πραγματικά άπιαστη εκείνη την εποχή.

Ντέρμπι Υψηλής Τάσης

Ατματσίδης, Αγορογιάννης, Κασάπης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Αλεξανδρής, Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Τσάρτας, Μπορμπόκης, οι επιλογές του Μπάγεβιτς για το ηλεκτρισμένο ντέρμπι, μια ομάδα έτοιμη, δοκιμασμένη, που βρίσκεται με κλειστά μάτια, αφού τα μοναδικά νέα πρόσωπα είναι ο νεοαποκτηθείς από το Λεβαδειακό Μιχάλης Κασάπης και ο Βασίλης Μπορμπόκης από τον Απόλλωνα Θεσσαλονίκης. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε χρόνια να δει ένα τόσο δυνατό και τεχνικό ντέρμπι πρωτοπόρων.

Οι κινήσεις στη... σκακιέρα

Οι δύο προπονητές έκαναν φοβερές κινήσεις στη σκακιέρα του ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας. Μπάγεβιτς και Πέτροβιτς ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του ντέρμπι καθένας από την πλευρq του ήταν ο δωδέκατος παίχτης της ομάδας του.

Σε πιο δυσχερή θέση ο Πέτροβιτς κατάφερε τελικά να περισώσει ό,τι ήταν δυνατόν, ειδικά μετά το 35ο λεπτό. όταν ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα παίχτες λόγω σωστής αποβολής του Μπατίστα (δεύτερη κίτρινη κάρτα) - σε πλεονεκτική θέση ο τεχνικός των γηπεδούχων, που ευτύχησε να κουτσάρει μια από τις πιο φορμαρισμένες ΑΕΚ των ημερών του. Ο Βασίλης Τσάρτας, η επιλογή της τελευταίας στιγμής για τον Μπάγεβιτς, ήταν ο κορυφαίος παίχτης των "κιτρινόμαυρων". Οι Τσαλουχίδης, Αμανατίδης είχαν προβλήματα με τον Τσάρτα, ενώ η απο-βολή του Μπατίστα "έκοψε" στα δύο τον Ολυμπιακό. Στο 12ο λεπτό ο Προτάσοφ έπιασε στον "ύπνο" την άμυνα της ΑΕΚ και με εκπληκτικό τρόπο έβγαλε μόνο τον Τσαλουχίδη, που με άψογο αριστερό πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ατματσίδη.

Ντέρμπι Υψηλής Τάσης

Επτά λεπτά αργότερα ο Δημητριάδης δεν πρόλαβε την μπάλα σε σέντρα του Κασάπη κι ενώ ήταν απέναντι από τον Στρακόσια. Στο 24ο λεπτό ο Αλεξανδρής με σουτ έστειλε την μπάλα στο αριστερό κάθετο δοκάρι του "ερυθρόλευκου" τερματοφύλακα και στη συνέχεια ο Βλάχος δεν μπόρεσε να τη στείλει στα δίχτυα. Στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου ο Μπορμπόκης βρέθηκε αμαρκάριστος στην περιοχή του Ολυμπιακού, αλλά στο σουτ που έκανε μπλόκαρε την μπάλα ο Στρακόσια. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Στρακόσια έκανε άστοχη έξοδο σε φάουλ του Αγορογιάννη, ο Μπορμπόκης σούταρε, αλλά πάνω στη γραμμή έδιωξε την μπάλα ο Αμανατίδης. Στο 58ο λεπτό ο Τσάρτας σούταρε, όμως ο Στρακόσια έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ, κάτι που επαναλήφθηκε τρία λεπτά αργότερα με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Η δράση στο ματς είναι πραγματικά καταιγιστική, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός μετά την αποβολή του Μπατίστα, κλείστηκε πάρα πολύ.

Ντέρμπι Υψηλής Τάσης

Ο Μπατίστα έπαιξε με λάθος τρόπο, είχε μεν πείσμα και πάθος, αλλά από την αρχή του αγώνα σαν να κυνηγούσε τα πόδια του Κασάπη. Δέχθηκε σωστά στο 5' την κίτρινη, ο διαιτητής του χαρίσθηκε σε μια παρόμοια φάση δέκα λεπτά αργότερα και στο 35' ήταν η χαριστική βολή. Με 10 παίκτες ο Ολυμπιακός άντεξε μέχρι το 61', οπότε ο Μητρόπουλος με κεφαλιά ισοφάρισε το γκολ που είχε σημειώσει ο Τσαλουχίδης. Ο Τάσος θα πανηγυρίσει το γκολ και είναι η πρώτη φορά που αποδοκιμάζεται από τον κόσμο του Ολυμπιακού που στα προηγούμενα παιχνίδια που τον έβρισκε αντίπαλο τον αποθέωνε. Η πίεση που δέχτηκε ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και μέχρι την ισοφάριση, ήταν αφόρητη, όμοιά της είχαν χρόνια να δουν οι θεατές του αγώνα.

Το έληξε η ΔΕΗ

Το σφύριγμα της λήξης πάντως δεν ακούστηκε απο τη σφυρίχτρα του νεότευκτου διαιτητή Α" Εθνικής, Κυριάκου Τσινασλανίδη. Ακούστηκε από τη ΔΕΗ, επτά λεπτά πριν από την κανονική λήξη του αγώνα ΑΕΚ – Ολυμπιακού. Σ' εκείνο ακριβώς το σημείο 11 παρά τέταρτο τη νύχτα, η ΔΕΗ "διαμαρτυρήθηκε" εμπράκτως για το νέφος και την ανομβρία, οι ασφάλειες στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας έπεσαν και ο αγώνας, εκ των πραγμάτων, διακόπηκε. Ο διαιτητής έδωσε περιθώριο έξι λεπτών (!) για να αποκατασταθεί η βλάβη, με τους διαλόγους Μελισσανίδη και Γενεράλη (παρατηρητής του αγώνα) να προσδίδουν το απαραίτητο φορκλόρ: "Μα τι μου λες; Εμείς θέλαμε τη διακοπή; Είναι δυνατόν;" έλεγε και ξανάλεγε ο Μελισσανίδης στον παρατηρητή τον αγώνα, ο οποίος τον πίεζε (!) ν' αποκαταστήσει τη βλάβη. " Και τι είμαι εγώ; ηλεκτρολόγος;" απαντούσε ο Τίγρης μέσα στο μπορντώ σακάκι του, μνημείο στις στυλιστικές επιλογές της εποχής.

Το ντέρμπι συνεχίστηκε εκτός γηπέδου

Από το σημείο εκείνο και έπειτα τα ενδεχόμενα ήταν δύο: αθλητικός δικαστής θα καλείτο να κρίνει βάσει του φύλλου αγώνος και των εκθέσεων των παρατηρητών της ΕΠΑΕ αν προκύπτει υπαιτιότητα κάποιου από τους διαγωνιζόμενους (εν προκειμένω της ΑΕΚ), και εάν κάτι τέτοιο δεν τεκμαίρετο τότε αυτομάτως η ΕΠΑΕ όριζε την επανάληψή του αγώνα σε διάστημα 15 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΑΕΚ θα έχανε το ματς με 2-0, ενώ ταυτόχρονα θα της αφαιρούνταν και τρεις βαθμοί. Μέσα στο γενικό χαμό, αναγνώστηκε από την τηλεόραση (!) το άρθρο του ΚΑΠ που αναφέρεται σε διακοπή αγώνα:

" Αγώνας που δεν τελέστηκε ή δεν έληξε -χωρίς να ευθύνονται οι δύο διαγωνιζόμενες ομάδες και του οποίου το αποτέλεσμα ακυρώθηκε με τελεσίδικη απόφαση, επαναλαμβάνεται μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών με απόφαση της διοργανώτριας. Το Φ.Α. που συντάχθηκε σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι άκυρο και οι ποδοσφαιριστές που έχουν δηλωθεί σ' αυτό για να αγωνιστούν δεν θεωρείται ότι αγωνίστηκαν (η ημέρα αυτού του αγώνα δεν προσμετράει για την έκτιση των ποινών). Αντίθετα, το παραπάνω Φ.Α. είναι ισχυρό για τα πραγματικά περιστατικά και για όσους γράφτηκαν σ' αυτό από το διαιτητή για παραπτώματα που τιμωρούνται με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού σύμφωνα με τις οποίες, ο διαιτητής οφείλει να περιμένει για περιστατικά έμψυχα (τραυματισμός επόπτη, για παράδειγμα) οκτώ λεπτά και για άψυχα (διακοπή λόγω ανωτέρας βίας) μέχρι δέκα λεπτά". Μπάχαλο...

Ντέρμπι Υψηλής Τάσης

Στην αίθουσα Τυπου που ήταν δεν ήταν 10 ρεπόρτερς, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δήλωνε ότι "Η διακοπή πληγώνει και τις δύο ομάδες. Ας έληγε ο αγώνας ομαλά κι ας... χάναμε. Πάντως, η ΑΕΚ δεν φταίει σε τίποτα. Ανωτέρα βία ήταν". Κι ο Λιούμπομιρ Πέτροβιτς, σε ανάλογο μήκος κύματος, επιχείρησε να εισάγει δικούς του... κανονισμούς: "Το 1-1 πρέπει να ισχύσει, ως τελεσίδικο αποτέλεσμα. Παίχθηκαν 83 από τα 90 λεπτά! Τα παιδιά ήταν γίγαντες που κράτησαν την ΑΕΚ. Τι... γίγαντες; Λιοντάρια! Ο Μπατίστα δικαίως αποβλήθηκε. Το 'βλεπα κι απορώ με τον εαυτό μου, γιατί δεν τον αντικατέστησα έγκαιρα, να τον προφυλάξω".

Μέσα στο κομφούζιο, ήταν εύκολο να... νιώθει κανείς στην ατμόσφαιρα τη δυσπιστία των "ερυθρολεύκων". Ο διευθυντής της ΠΑΕ, Μιχάλης Φωτίου, ήθελε να δει με τα μάτια του το "ρολόι της ΔΕΗ" στο γήπεδο. Δεν του αρκούσε η διαβεβαίωση του ηλεκτρολόγου Λυμπερόπουλου, που έλεγε ότι χρειάζονται περίπου 40 λεπτά για επανεκκίνηση των γεννητριών. Ο εξωδιοικητικός παράγοντας, Γιάννης Πολυκανδριώτης μουρμούριζε: "Τα ξέρουμε τα κόλπα της ΑΕΚ, από παλιά. Το 'χουν ξανακάνει με την Κολωνία" (αναφερόμενος στο ματς του 1982) ενώ ο αρχηγός Νίκος Τσιαντάκης την ίδια ώρα στο "καμαράκι" των διαιτητών υπέγραψε με επιφύλαξη το Φύλλο Αγώνα.

Ντέρμπι Υψηλής Τάσης

Την ίδια ώρα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός υποβάλλει στον αθλητικό δικαστή ένσταση για αντικανονική διακοπή και ζητάει τους τρεις πόντους νίκης "στα χαρτιά". Επικαλείται, κατά δήλωση του επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος Χάρη Καραμολέγκου, την... απορία δύο υπαλλήλων της ΔΕΗ: "Ρεύμα παρέχεται στο στάδιο κανονικά, γιατί δεν ανάβουν οι προβολείς"; Η "'Ενωση", από την πλευρά της, θεωρεί ότι ζημιώθηκε, με το Δημμήτρη Μελισσανίδη να κομπάζει ότι "Αφού ο Ολυμπιακός θέλει το ματς στα χαρτιά, χάρισμά του!". Ο υπεύθυνος της ΠΑΕ επί του γηπέδου, Γιώργος Σκούρτης, είπε ότι η ΑΕΚ είχε προειδοποιήσει (προφορικά) τη ΔΕΗ για τον κίνδυνο από τις 6.30 και, για να κατοχυρωθεί, έστειλε φαξ στις 8.30. Στο Φύλλο Αγώνα, ο ρέφερι απλώς "επισημοποιεί" την οριστική διακοπή της αναμέτρησης, καθώς παρήλθε άπρακτο το δεκάλεπτο αναμονής μέσα στο τερέν και το δεκαπεντάλεπτο στα αποδυτήρια.

Το Φύλλο Αγώνα και το επεισόδιο με Μελισσανίδη

Η "έκθεση" του Θεσσαλονικιού διαιτητή Κυριάκου Τσινασλανίδη περιέχει ωστόσο κι άλλα μαργαριτάρια. Ο σημειώνει: "Με τη λήξη του α' ημιχρόνου, στη διαδρομή προς τα αποδυτήρια, δέχθηκα επίθεση από τον κ. Μελισσανίδη, που με απώθησε βίαια με τα χέρια. Μου είπε, "είσαι στημένος από την ΕΠΟ!". Εις... απάντησιν, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είπε πολλά στον Μακεδόνα "άρχόντα". Μεταξύ άλλων: "Πρώτη φορά είδα Πόντιο να παίζει το Μελισσανίδη 10 - 90 μέσα στα Φιλαδέλφεια. Δεν τον απώθησα. Απλώς, διαμαρτυρήθηκα έντονα...". Το ματς διεκόπη "χωρίς ευθύνη των ομάδων", όπως έγραφε στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής, όμως ο έλεγχος των υπευθύνων της ΔΕΗ έγινε... μες στο σκοτάδι!

Κάποιοι από τους ειδικούς ισχυρίζονταν στα αποδυτήρια ότι βρήκαν κλειδωμένες τις πόρτες, ενώ την ίδια στιγμή οι άνθρωποι τον Ολυμπιακού διαμαρτύρονταν έντονα επειδή δεν τους επετράπη να δουν από κοντά τι είχε συμβεί, εξ ου και ζήτησαν από τον αθλητικό δικαστή τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης "μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που είναι και ο επίσημος τεχνικός σύμβουλος τον κράτους για τη διαπίστωση των πραγματικών αιτιών της διακοπής τον αγώνα". Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ζήτησε μέσω ανακοίνωσης από τον αθλητικό δικαστή πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης να λάβει υπόψη βάσει του Φύλλου Αγώνος όλα τα σχετικά στοιχεία, τα οποία κατέθεσε με υπόμνημά, επισυνάπτοντας και την ανακοίνωση της ΔΕΗ περί των διακοπών στη Βουλή και στο Περιστέρι την ίδια ημέρα:

" 'Οσον αφορά τις διακοπές που σημειώθηκαν στην Βουλή των Ελλήνων, στο στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας και στο Δημοτικό Γυμναστήριο Περιστερίου, σας γνωστοποιούμε ότι οι ανωτέρω δυσλειτουργίες δεν θα είχαν καμία συνέπεια αν οι εσωτερικές εγκαταστάσεις λειτουργούσαν ικανοποιητικά. Η αποκατάσταση των προβλημάτων τους θα μπορούσε να γίνει χωρίς την επέμβαση των συνεργείων της ΔΕΗ, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στις εσωτερικές εγκαταστάσεις των υπόψη πελατών, την ευθύνη των οποίων έχουν οι ίδιοι".

Οι διαπιστώσεις και η αντίδραση της ΑΕΚ

Εξάλλου ο προϊστάμενος στο συνεργείο βλαβών της ΔΕΗ Φιλοθέης —Κηφισιάς, την ώρα του ντέρμπι, τόνισε ότι η ΔΕΗ έδινε κανονικά ρεύμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν υπήρχε πτώση της γραμμής και η βλάβη προερχόταν από το εσωτερικό σύστημα του γηπέδου, με αποτέλεσμα να φουντώσουν οι υπόνοιες και να ακολουθήσει οργιλή απάντηση της ΑΕΚ κατά του αναπληρωτή γενικού διευθυντή διανομής της ΔΕΗ καλώντας τον να εξηγήσει πρώτιστα την έκθεση του υπεύθυνου τεχνικού τμήματος περιοχής Φιλοθέης - Κηφισιάς, στην οποία τονίζεται ότι έγινε βύθιση του δικτύου και δευτερευόντως την έκθεση του ηλεκτρολόγου του "Νίκος Γκούμας", Παναγιώτη Λυμπερόπουλου στην οποία ανέφερε με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις του προ και κατά τη διάρκεια τον ματς, επισημαίνοντας ότι και όταν ήρθαν υπάλληλοι της ΔΕΗ εκτίμησαν πως δεν μπορούν να βοηθήσούν διότι η πτώση του αυτόματου διακόπτη οφειλόταν στον κατ' επανάληψη επανοπλισμό των διακοπτών με αποτέλεσμα να πέφτει η τάση.

Ντέρμπι Υψηλής Τάσης

Ο διακόπτης παρουσίασε βλάβη και το γήπεδο τροφοδοτείτο από την εφεδρική παροχή. Η επισήμανση των δύο παρατηρητών του ντέρμπυ ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα υπήρξε δυο - τρεις φορές αυξομείωση της έντασης του φωτισμού, συνηγορεί υπέρ της ΑΕΚ, που αποδίδει τη διακοπή τού αγώνα στη ΔΕΗ. Ο παρατηρητής Κώστας Κοψαύτης, αναφέρει στην έκθεση του, ότι από τη στιγμή που μπήκε στο γήπεδο διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με το φωτισμό που παρουσίαζε συνεχή αυξομείωση και επαναλήφθηκε κατά τη διάρκειά του αγώνα.

Διαγωνισμός γνώσεων ηλεκτρολογίας

Το ντέρμπι δεν έλεγε να τελειώσει, οι αθλητικές εφημερίδες αναλόγως το χρωματισμό επιδίδονταν σε διαγωνισμό γνώσεων ηλεκτρολογίας και μηχανολογίας, έκανε δηλώσεις ο κάθε απίθανος είτε για να ενισχύσει τη θέση του Ολυμπιακού είτε εκείνη της ΑΕΚ. Τελικά έγινε το αυτονόητο και ίσχυσε ο ΚΑΠ.

Το παιχνίδι εφόσον έτσι προβλέπετο από τον κανονισμό έπρεπε να επαναληφθεί και έτσι κι έγινε. Εν τω μεταξύ, ο Ολυμπιακός είχε χαμηλώσει τους τόνους, σχεδόν αποδεχομένος ότι δνε υπήρχε υπαιτιότητα της ΑΕΚ και δεν "κατέβασε το διακόπτη ο Μελισσανίδης" όπως αρέσκοντο να λένε οι άνθρωποί του το προηγούμενο διάστημα. Εκείνο βέβαια που προξενεί τρομερή εντύπωση, είναι ότι μετά από σχεδόν μια δεκαετία, την έκφραση τη χρησιμοποίησε ο αρχηγος της ΑΕΚ Στέλιος Μανωλάς (!) λέγοντας ότι ο Μελισσανίδης κατέβασε το διακόπτη επειδή ήθελε να κερδίσει η ομάδα.

Νίκη Ολυμπιακού στον επαναληπτικό

Για την ιστορία, η επανάληψη εκείνου του αγώνα ορίστηκε για την πρώτη ημέρα του Δεκέμβρη, ο Ολυμπιακός κέρδισε μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια με 1-2 και πάσα συζήτηση πέρασε στη λήθη, όπως πέρασε και η λειψυδρία της Αττικής αφού ο χειμώνας υπήρξε λυτρωτικός. Η ΑΕΚ παρά την ήττα, κέρδισε πολύ άνετα το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα και σε καμία περίπτωση το "ματς που πέσανε τα φώτα" δεν ήταν η αιτία που ο Ολυμπιακός δνε κατέκτησε εκείνον τον τίτλο. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι παρανοούν με μια άλλη υπόθεση που δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο αυτή, εκείνη του δακρυγόνου, στο ίδιο γήπεδο τον Ιανουάριο του 1991. Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα 10 αξέχαστα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK