Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985

Photostop στη σεζόν 1984/85 εν μέσω εκλογικού πυρετού. Το πρωτάθλημα που διεκδικούσαν οι τέσσερις μεγάλοι και κατάληξε στον ΠΑΟΚ, η 2η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός των ημιτελικών στην Ευρώπη που έσωσε την παρτίδα στο τέλος και ο Ολυμπιακός του Νταϊφά που ξέμεινε από ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985

Λίγο πριν μπει το καλοκαίρι του 1985, η Ελλάδα βιώνει μια από τις πιο έντονες προεκλογικές περιόδους όλων των εποχών, με το δίπολο ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας να συγκεντρώνει υψηλότατα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις εγκαθιδρύοντας ουσιαστικά το δικομματισμό στη χώρα. Από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου προκηρύσσει τις Εκλογές για τις 2 Ιουνίου του 1985, το Πρωτάθλημα παίρνει φωτιά. Ο μέχρι πρότινος βέβαιος πρωταθλητής ΠΑΟΚ που είχε αποκτήσει διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του με 4 (Παναθηναϊκός και ΑΕΚ) και 5 (Ολυμπιακός) βαθμούς, δείχνει να «ζαλίζεται» από την κορυφή και μένει στο 1-1 με το φαβορί για υποβιβασμό και ουραγό Πιερικό στην Κατερίνη. Οι εκδρομείς οπαδοί του ΠΑΟΚ, δυσαρεστημένοι από το τελικό σκορ, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και ξηλώνουν δοκάρια, πάγκους, καταστρέφουν τα πάντα. Κάπως έτσι, εν μέσω προεκλογικής περιόδου σφοδρότατων αντιπαραθέσεων, το πρωτάθλημα πέντε στροφές πριν το τέλος ξαναπαίρνει φωτιά.

Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985

Την ίδια στιγμή που ο ΠΑΟΚ ασθμαίνει, ο Παναθηναϊκός έχει ολοκληρώσει τη μεγαλειώδη πορεία του μέχρι τον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και δείχνει έτοιμος να κάνει την τελική αντεπίθεση, η ΑΕΚ με τον Αντώνη Γεωργιάδη να αντικαθιστά τον Βέντζελ Χάλαμα έχει ξεκινήσει το ντεμαράζ της με συνεχόμενες νίκες και ο Ολυμπιακός του Σταύρου Νταϊφά μετά από 4 απογοητευτικές σερί ισοπαλίες έχει απολύσει το Γερμανό Γκέοργκ Κέσλερ και προσπαθεί να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας με το Θανάση Μπέμπη στην τρίτη του (υπηρεσιακή) θητεία στον ερυθρόλευκο πάγκο. Η σεζόν για τον Ολυμπιακό δεν είναι η καλύτερη δυνατή, μπορεί ο Σταύρος Νταϊφάς να ενίσχυσε την ομάδα σημαντικά κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο και η νίκη επί του πρωτοπόρου ΠΑΟΚ να αναπτέρωσε τις ελπίδες για τίτλο ο Ολυμπιακός όμως μαστίζεται από εσωτερικά προβλήματα και είναι φανερό ότι χρήζει ανανέωσης εκ βάθρων.

Η ΑΕΚ από την άλλη, με τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο να έχει επιστρέψει στο διοικητικό προσκήνιο, έχει ήδη κάνει το δικό της «ηλεκτροσόκ» έχει διώξει τον Χάλαμα και στη θέση του μέτριου Σταμπάχρ (που στην ιστορία έμεινε ως Στάμπαχερ για λόγους ευφωνίας) έχει φέρει στην Ελλάδα το Μαγυάρο «Κόμη» Μάρτον Εστερχάζυ (στη φωτό στην πρώτη του συνέντευξη στην Ελλάδα στο Γιάννη Φιλέρη μαζί με το Νίκο Στράτο και τον μετέπειτα Πρόεδρο της ΑΕΚ Κώστα Γενεράκη) για να κάνει την αντεπίθεσή της στο δεύτερο γύρο του Πρωταθλήματος. Η αντεπίθεση αυτή δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά εκείνη την Άνοιξη του ’85, αφού η ΑΕΚ περνάει αήττητη από την Τούμπα (με γκολ μεταξύ άλλων του Εστερχάζυ) και κάνει τις σερί νίκες που αναφέρθηκαν προηγουμένως, οι οποίες της επιτρέπουν να (ξανα)έχει βλέψεις για τον τίτλο. Την ίδια μέρα άλλωστε που ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ «κολλάει» στην Κατερίνη, η ΑΕΚ με τρία γκολ του Σουηδού Χάκαν Σάντμπεργκ, περνάει «αέρα» από το Καραϊσκάκης απέναντι στο δυνατό Εθνικό και πλησιάζει το Δικέφαλο του βορρά στους 4 βαθμούς.

Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985

Ισόβαθμος με την ΑΕΚ στη δεύτερη θέση, ο «Ευρωπαίος» Παναθηναϊκός του Γιάτσεκ Γκμοχ που τέλη Απριλίου έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη Λίβερπουλ στον ημιτελικό του Πρωταθλητριών και έστρεφε πλεόν την αποκλειστική σπουδή και προσοχή του στο Πρωτάθλημα. Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις εκείνης της περιόδου είχαν αποσυντονίσει τον Παναθηναϊκό στο Πρωτάθλημα, όπου η ομάδα απέδιδε σπουδαίο ποδόσφαιρο κατά διαστήματα, πλην όμως διακρίνονταν έντονα προβλήματα στην άμυνα, σε αντίθεση με τον επιθετικό πλουραλισμό και τη σπουδαία μεσαία γραμμή όπου δέσποζαν οι σπουδαίοι Ρότσα και Ζάετς. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε φθάσει στα όριά του, ειδικά μετά την εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ και η θέση του Γκμοχ παρά την ονειρώδη πορεία στην Ευρώπη, ήταν επισφαλής. Ήταν γεγονός ότι εκείνη η ήττα στα τέλη Ιανουαρίου με την κεφαλιά ψαράκι του Ράντε Πάπριτσα, είχε δώσει το απαραίτητο boost στον ΠΑΟΚ του Βάλτερ Σκότσικ και την πίστη ότι το πρωτάθλημα μπορεί να κατακτηθεί.

Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985
Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985
Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985

Η επόμενη αγωνιστική προμηνυόταν ομηρική και βγαλμένη από τα όνειρα κάθε φιλάθλου: ΑΕΚ εναντίον Ολυμπιακού σε ένα ματς «ο θάνατός σου η ζωή μου» στη Νέα Φιλαδέλφεια, Παναθηναϊκός εναντίον του πέμπτου Ηρακλή με Χατζηπαναγή στο ΟΑΚΑ, ενώ ο ΠΑΟΚ οργάνωνε εκ νέου απόβαση στη Δράμα με μοναδικό στόχο την αποφυγή κάζου παρόμοιου με της Κατερίνης. Στον πολιτικό στίβο στο μεταξύ, απομένουν μόλις είκοσι ημέρες για τις Εκλογές, το θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινα και η πόλωση είναι στα ουράνια. Κάθε σπίτι σχεδόν στις γειτονιές της Ελλάδας έχει αναρτήσει σημαία των δύο μεγάλων κομμάτων, οι πολιτικές συγκεντρώσεις στις πλατείες χτυπάνε πρωτοφανή νούμερα συμμετοχής και οι μηχανισμοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα που έδιναν «παράσταση νίκης».

Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985

Επιστρέφοντας στα ποδοσφαιρικά, «παράσταση νίκης» δεν έδωσε ο ΠΑΟΚ στη Δράμα, παρά το κατάμεστο από οπαδούς του γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ κολλάει για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική, περνάει εφιαλτικές στιγμές και βρίσκεται πίσω στο σκορ με 2-0 χάρη στην πολύ καλή εμφάνιση των Μαυραετών. Αποφεύγει τη βέβαιη ήττα με μια πολύ ωραία γυριστή κεφαλιά του Χρήστου Δημόπουλου στο 71’ και λυτρώνεται τέσσερα λεπτά πριν το τελευταίο σφύριγμα από το διαγώνιο σουτ του Αλαβάντα μετά την προσπάθεια του Σκαρτάδου. Αναλογικά με την εικόνα του ματς, ο ΠΑΟΚ πρέπει να μείνει ευχαριστημένος από το τελικό 2-2, είναι όμως φανερό μετά τη δεύτερη σερί ισοπαλία, ότι διέρχεται κρίση και φαντάζει πιθανό οι κόποι μιας ολόκληρης σεζόν να πάνε χαμένοι εξ αιτίας του underachieve στο τέλος.

Ο Παναθηναϊκος στο μεταξύ μπαίνει στο γήπεδο κόντρα στον Ηρακλή δεχόμενος την ψυχρολουσία στο 16ο λεπτό με το γκολ του Γκρέταρσον. Ισοφαρίζει μεν ο Ζάετς τρία λεπτά αργότερα, αλλά το γκολ της νίκης δεν έρχεται. Ο Γκμοχ πραγματοποιεί τη συνήθη αλλαγή του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη και ο Δραμινός τον δικαιώνει 14 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, σημειώνοντας το αγχώδες και τελικό 2-1. Η απόσταση από τον ΠΑΟΚ μειώνεται κι άλλο και πλέον είναι στους 3 βαθμούς, με πιθανό συγκάτοικο την ΑΕΚ η οποία δοκιμάζεται στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Με νίκη πλησιάζει στους τρεις πόντους κι εκείνη, με νίκη ο Ολυμπιακός πλησιάζει στους 4 και αφήνει την ΑΕΚ έναν βαθμό πίσω του. Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας γεμίζει ασφυκτικά, ο κόσμος είναι τόσο πολύς που παρακολουθεί το ματς όρθιος από τα κάγκελα δίπλα στο σκάμμα.

Το πρώτο ημίχρονο αποτελεί μονόλογο της ΑΕΚ που τη σταματά η αστοχία των Εστερχάζυ-Σάντμπεργκ, αλλά και η εξαιρετική ημέρα του Νίκου Σαργκάνη. Όλοι έχουν την αίσθηση ότι θα δουν το ίδιο μοτίβο και στη συνέχεια, ο Ολυμπιακός όμως σε μια υποδειγματική αντεπίθεση στο 56’ και μετά την εξαιρετική συνεργασία των διόσκουρων Αναστόπουλου και Μητρόπουλου, θα βρει το γκολ χάρη στην ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Τάκη Περσία που είχε αντικαταστήσει το Μίλος Σέστις στην ανάπαυλα. 0-1 και το πέταλο της «21» σηκώνεται στον αέρα. Ο Μπέμπης γυρνάει αμέσως αδικαιολόγητα τον Ολυμπιακό πίσω και η ΑΕΚ κατασκηνώνει στο μισό γήπεδο. Ο επιρρεπής αμυντικά Ολυμπιακός δεν αντέχει πάνω από 7 λεπτά και δέχεται την ισοφάριση. Ο Μάρτον Εστερχάζυ θα κάνει ένα σόλο από αριστερά και την κατάλληλη στιγμή θα σεντράρει στη μεγάλη περιοχή, όπου ο Χάκαν Σάντμπεργκ από στάση και με θαυμάσια φαλτσαριστή κεφαλιά θα στείλει τη μπάλα πρώτα στο κάθετο δοκάρι και κατόπιν στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Σαργκάνη.

Η ΑΕΚ θα πιέσει για το δεύτερο γκολ, το παιχνίδι όμως θα κυλήσει χωρίς περαιτέρω συγκινήσεις και θα λήξει ισόπαλο, σενάριο απευκταίο και για τους δύο μονομάχους. Η διαφορά από τον ΠΑΟΚ δεν θα μειωθεί και ο μοναδικός στόχος που είχε απομείνει και σε Πειραιά και σε Νέα Φιλαδέλφεια θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο (νωρίτερα είχαν αποχαιρετίσει και οι δύο το Κύπελλο με επίπονους αποκλεισμούς, η ΑΕΚ στο πρώτο κιόλας παιχνίδι από τη Λαμία με 1-0 και ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό στη φάση των «16» με δύο ήττες, 0-1 και 1-2). Η κατάσταση πλέον στη βαθμολογία τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, κρέμεται σε μια κλωστή, αφού και οι τέσσερεις προπορευόμενοι δύνανται να τερματίσουν από πρώτοι και πρωταθλητές έως τέταρτοι και κατά συνέπεια εκτός Ευρώπης.

Πριν την καθοριστική 28η αγωνιστική παρεμβάλλεται η κομβικής ψυχολογικής σημασίας φάση των ημιτελικών του Κυπέλλου, όπου επίσης έχουν να αναμετρηθούν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός. Οι Πράσινοι δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο στους Θεσσαλονικείς, κερδίζουν με το καθαρό 2-0 χάρη στα γκολ του Κώστα Αντωνίου και του Χουάν Ρότσα και αποκτούν τεράστιο προβάδισμα και εν όψει της τελικής μάχης της 30ης αγωνιστικής στην Τούμπα, που κατά όλες τις ενδείξεις θα κρίνει τον τίτλο. Κάπως έτσι, η μάχη του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ στην Τούμπα, αποκτά χαρακτήρα «τελικού» για το Δικέφαλο, με την ελπίδα ότι ο Παναθηναϊκός θα σκόνταφτε και στην Πάτρα απέναντι στην Παναχαϊκή. ΑΕΚ και Ολυμπιακός που είναι τα μεγάλα outsiders, έχουν φαινομενικά εύκολα ματς, με τη Δόξα Δράμας στη Φιλαδέλφεια η πρώτη και με τον Απόλλωνα Θεσσαλονίκης στο ΟΑΚΑ ο δεύτερος. Οι νίκες πράγματι είναι εύκολες (2-0 η ΑΕΚ τη Δόξα και 3-1 την Καλαμαριά ο Ολυμπιακός) το ενδιαφέρον όμως εξ αρχής εστιάζετο στα ματς ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού.

Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην πολιτική αντιπαράθεση ξεφεύγει. Η «Αυριανή» δημοσιεύει φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παρέα με δύο Γερμανούς στην κατοχή και «ξεπουλάει» το τιράζ κάνοντας ρεκόρ με 1 εκατομμύριο φύλλα, ο Μένιος Κουτσόγιωργας κάνει λόγο για «μάχη του φωτός που αντιπροσωπεύει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο σκότος της δεξιάς της ΝΔ» και οπαδοί των δύο κομμάτων φτάνουν σε σημείο ακόμη και βιαιοπραγίας προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της παράταξης που υποστηρίζουν. Η βία που όλοι καταδίκαζαν εντός γηπέδων, έχει μετακομίσει για τα καλά στους δρόμους και έχει πολιτικά αίτια. Το ποδόσφαιρο μοιάζει ένα υγιές αποκούμπι και η απάντηση είναι τα κατάμεστα γήπεδα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα για τη μεγάλη μάχη του τίτλου μία εβδομάδα πριν τις καλπες και τη διακοπή.

Ο ΠΑΟΚ δεν αφήνει περιθώρια στον ΟΦΗ. Επιβάλλεται πλήρως και κερδίζει άνετα με 3-0 και ο Παναθηναϊκός όμως δεν παραδίδει τα όπλα και φεύγει νικητής από την Πάτρα, κερδίζοντας την Παναχαϊκή με 2-0. Η δύναμη της Τούμπας μίλησε και οι ποδοσφαιρστές του ΠΑΟΚ μπροστά στον «ιερό» στόχο του τίτλου, έβαλαν τέλος στα τρία σερί αρνητικά αποτελέσματα, επαναφέροντας το ψυχολογικό αβαντάζ στη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο ομάδες πλέον έχουν δέκα ημέρες καιρό μέχρι τη ρεβάνς του Κυπέλλου και το βάρος πέφτει στον ΠΑΟΚ, ο οποίος μπορεί να έχει τον αέρα των 3 βαθμών από τον Παναθηναϊκό, ταξιδεύει όμως στην επικίνδυνη Νέα Σμύρνη τη στιγμή που ο διώκτης του Παναθηναϊκός υποδέχεται τον ουραγό και με μόλις 3 νίκες Πιερικό. Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον μονομερώς στις Εκλογές.

Πέμπτη, 30 Μαΐου 1985, η Πλατεία Συντάγματος «βουλιάζει» από το πλήθος του κόσμου στη συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας με ομιλητή τον Αρχηγό της Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προεκλογική συγκέντρωση από καταβολής δημοκρατικού πολιτεύματος, με περισσότερους από 800 χιλιάδες ανθρώπους να κατακλύζουν την Αθήνα και εκατοντάδες καπνογόνα να μετατρέπουν τη νύχτα σε μέρα. Η συγκέντρωση Μητσοτάκη είναι εντυπωσιακή και αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον η «απάντηση» του Ανδρέα Παπανδρέου. Ακριβώς το επόμενο βράδυ είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ και ζούμε το απόλυτο: 1 εκατομμύριο κόσμος δημιουργεί μια πρωτοφανή πυκνή λαοθάλασσα, δεν αφήνει τον Ανδρέα να μιλήσει για αρκετά λεπτά, αφού και ο ίδιος έχει πληροφορηθεί το εύρος του κόσμου και «σπάει» το ρεκόρ της μεγαλύτερης προεκλογικής συγκεντρωσής μία ημέρα μετά την προηγούμενη! Ο Ανδρέας δείχνει να τα έχει χαμένα κι εκείνος στην αρχή της ομιλίας, δηλώνει – και έχει απόλυτο δίκιο – ότι η συγκέντρωση θα μείνει στην ιστορία – και έμεινε – και φλερτάρει με τους οπαδούς του: «Γιορτή, πανηγύρι, μυσταγωγία της δημοκρατίας και της νίκης.»

Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985

Η νίκη για τον Ανδρέα πράγματι έρχεται, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και εκείνες τις Εκλογές με σχετική άνεση (45,8% έναντι 40,9% της ΝΔ) σε μια πρωτοφανή άνοδο του δικομματισμού που έπιασε το ασύλληπτο ποσοστό του 86,7% με ουσιαστικά 9 στους 10 Έλληνες να ψηφίζουν ένα από τα δύο κόμματα.

Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί (για τους νικητές) και η περισυλλογή (για τους ηττημένους) των πολιτικών αποτελεσμάτων και εξελίξεων, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό για την «ανύποπτη» ρεβάνς του 2-0. Το βράδυ της 5ης Ιουνίου είναι ονειρικό για το Δικέφαλο και τον κόσμο του που γέμισε ασφυκτικά την Τούμπα και μετέδωσε το απαράμιλλο πάθος του στους ποδοσφαιριστές: στο 39’ βρίσκει το πρώτο γκολ με την κεφαλιά του Θωμά Σίγγα και στο 43’ ο Γιώργος Κωστίκος με ανάποδο ψαλίδι γράφει το 2-0 και ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός δείχνει να τα έχει χαμένα, η Τούμπα ζει μια από τις πιο έντονες βραδιές στην ιστορία της, το πάθος και η ενέργεια του κόσμου είναι τέτοια που φαντάζει αδύνατον για οποιαδήποτε ομάδα να γλυτώσει. Είναι τέτοια η ένταση του ματς, που ο Κωστίκος μετά τη σημείωση του γκολ, μένει αναίσθητος από την ένταση και χρειάζεται ιατρική βοήθεια για να επανέλθει. Το δεύτερο ημίχρονο εξακολουθεί να αποτελεί παράσταση για ένα ρόλο και με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ο Χρήστος Δημόπουλος κάνει την ατομική προσπάθεια από δεξιά, την κατάλληλη στιγμή σεντράει στον Κυριάκο Αλεξανδρίδη και ο τελευταίος σημειώνει το πολυπόθητο τρίτο γκολ που σημαίνει πρόκριση. Το κερασάκι θα βάλει ο Άρης Καρασαββίδης μετά από ασσίστ του Πάπριτσα δέκα λεπτά πριν το τέλος, όταν από πολύ κοντά θα κάνει το τελικό 4-0 και θα δώσει την πρόκριση στον τελικό στον ΠΑΟΚ.

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει, ο ΠΑΟΚ είναι πιο κοντά από ποτέ στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του και μόνο ο Βάλτερ Σκότσικ εφιστά την προσοχή σε όλους, θυμίζοντας το πολύ κρίσιμο ματς με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Το ψυχολογικό αβαντάζ όμως έχει αλλάξει πλέον τελειωτικά στρατόπεδο, ο Βαρδινογιάννης είναι έξαλλος με τον Γκμοχ και τον τερματοφύλακα Θωμά Λαφτσή και θέτει άπαντες προ των ευθυνών τους. Το σοκ όμως για τον Παναθηναϊκό είναι τεράστιο και μεγαλύτερη απόδειξη από το παιχνίδι με τον Πιερικό δεν μπορεί να υπάρξει. Την ίδια ώρα που ο Πανιώνιος υποχρέωνε τον ΠΑΟΚ σε λευκή ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη επιβεβαιώνοντας τους φόβους του Σκότσικ και που ΑΕΚ και Ολυμπιακός κολλούσαν σε δύο καταδικαστικές ισοπαλίες σε Καλαμαριά και Λάρισα αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τον τελευταίο και κάτοχο μόλις 10 βαθμών Πιερικό στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ τεταμένη παρά την παρουσία μόλις 5 χιλιάδων θεατών. Ο Παναθηναϊκός παρ’ότι φαβορί για το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο και παρά την πολύ σημαντική επιτυχία της πρόκρισης στους «4» του Πρωταθλητριών, είναι έτοιμος να εκραγεί. Ο Γκμοχ έχει ουσιαστικά τελειώσει από το τριφύλλι, ο Βαρδινογιάννης είναι αποφασισμένος να κάνει τεράστιες εκκαθαρίσεις στο ρόστερ και ο κόσμος είναι πικραμένος από τον εξευτελιστικό αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ και το διαφαινόμενο κίνδυνο να μείνει η ομάδα ακόμη και εκτός Ευρώπης την επόμενη σεζόν. Τα πράγματα έρχεται να τα κάνει ακόμη χειρότερα το γκολ του Τσέπτιμπη για το οποίο φέρει τεράστια ευθύνη ο Λαφτσής, παρόλα αυτά ο Δήμος Κάβουρας θα ισοφαρίσει και θα δώσει και το προβάδισμα στο σκορ με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Νωρίτερα και υπό κλίμα τεράστιων αποδοκιμασιών, ο Σαραβάκος έχει εκτελέσει πέναλτι που είχε κερδίσει πάλι ο Κάβουρας, επιδεικτικά άουτ και έχει εξαγριώσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Ο Πιερικός παρά το γεγονός ότι έχει ήδη υποβιβαστεί και παρά το όνομα του αντιπάλου και τον εκτός έδρας χαρακτήρα του παιχνιδιού, ισοφαρίζει εκ νέου με τον Τσέπτιμπη μετά από υποδειγματική αντεπίθεση και τελική πάσα του Βαϊνά στον σκόρερ. Η ομάδα της Κατερίνης που κατηγορήθηκε από τους ΠΑΟΚτσήδες ότι ενήργησε για λογαριασμό του Βαρδινογιάννη και σταμάτησε την πορεία του ΠΑΟΚ προς τον τίτλο, έκανε το για πολλούς ακατόρθωτο και έκοψε βαθμούς και από τον Παναθηναϊκό και μάλιστα μέσα στο ΟΑΚΑ, χαρίζοντας ουσιαστικά το Πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ και θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμη και την έξοδο του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο UEFA της επόμενης σεζόν. Υποβιβάστηκε τελικά τερματίζοντας στην τελευταία θέση μόλις με 12 βαθμούς σε 30 αγώνες, αλλά έμεινε στην ιστορία ως «ρυθμιστής» της μάχης του τίτλου.

Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985
Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985

Τα νέα από το ΟΑΚΑ έφθασαν πολύ γρήγορα στα αυτιά των ανθρώπων του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη και ξεκίνησε ένα ατέλειωτο πανηγύρι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ όχι μόνο κατακτά το Πρωτάθλημα και είναι στον τελικό του Κυπέλλου φαβορί απέναντι στη Λάρισα έχοντας αποκλείσει με εμφατικό τρόπο τον Παναθηναϊκό, αλλά πραγματοποιεί και το όνειρο πολλών οπαδών του αφού έχει την ευκαιρία να αφήσει και εκτός Ευρώπης έναν εκ των εκπροσώπων του πρώην ΠΟΚ που για τον κόσμο του είναι υπεύθυνο για απώλεια πολλών τίτλων τη δεκαετία του ’70. Η υποδοχή στο αεροδρόμιο της Μίκρας είναι παροιμιώδης για τα δεδομένα της εποχής και ο ΠΑΟΚ ζει μαγικές στιγμές.

Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985
Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985

Η κατάσταση βαθμολογικά είναι κρίσιμη: Παναθηναϊκός 42, ΑΕΚ 41, Ολυμπιακός 40 και Ηρακλής 39 κυνηγούν τις δύο προνομιούχες θέσεις για έξοδο στο Κύπελλο UEFA. Η ΑΕΚ υποδέχεται τη Λάρισα στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Ολυμπιακός το Αιγάλεω στο ΟΑΚΑ και ο Ηρακλής ταξιδεύει στον Πειραιά για να αντιμετωπίσει τον Εθνικό στο Καραϊσκάκης. Τα βλέμματα όμως είναι στην Τούμπα και στη «φιέστα» του ΠΑΟΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό που καίγεται για βαθμό/βαθμούς.

Οι τρεις διώκτες του Παναθηναϊκού, κάνουν το χρέος τους, ο Ολυμπιακός μάλιστα είναι θαυμάσιος και διαλύει με 6-0 το Αιγάλεω, ενώ ο Ηρακλής κερδίζει εμφατικά με 3-1 τον Εθνικό. Η ΑΕΚ που είχε το πιο δύσκολο έργο κερδίζει τη Λάρισα πιο δύσκολα απ’ ότι δείχνει το τελικό 3-1 και η κατάσταση μένει απαράλλακτη. ΑΕΚ σίγουρα δεύτερη με 43 βαθμούς, 3 λιγότερους από τον Πρωταθλητή ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός 42 ισόβαθμος με τον Παναθηναϊκό κι Ηρακλής σίγουρα εκτός με 41 βαθμούς. Ο χωρίς ηθικό και με ημερομηνία λήξης Παναθηναϊκός πρέπει πάση θυσία να κάνει αποτέλεσμα στη γιορτινή Τούμπα, ειδάλλως θα έχουμε το παράδοξο η ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, να μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για την επόμενη σεζόν.

Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό, το μεθύσι της επιτυχίας του ΠΑΟΚ δεν έχει περάσει και ο αγώνας της 16ης Ιουνίου στην Τούμπα δεν έχει καμία σχέση με το εφιαλτικό ματς του Κυπέλλου. Άμαθος να διαχειρίζεται μεγάλες επιτυχίες και πάντοτε υπερβολικός όπως και στις αποτυχίες, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει το ματς χλιαρά και απλώς επιδίδεται σε διοργάνωση φιέστας. Ο Παναθηναϊκός είναι κακός, ο ΠΑΟΚ όμως είναι αδιάφορος και πανηγυρίζει το νταμπλ πριν την ώρα του. Χιλιάδες ασπρόμαυρα σημαιάκια κυματίζουν στην Τούμπα και το κλίμα είναι γιορτινό από πολύ νωρίς. Το ματς δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας μέχρι το 77’ που ο Σαραβάκος αφυπνίζει τον ΠΑΟΚ βάζοντας τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ. Ο ΠΑΟΚ αντιδρά αμέσως και ισοφαρίζει με το Σκαρτάδο 4 λεπτά αργότερα και πάλι από λάθος του Λαφτσή που έκανε την τελευταία του εμφάνιση με τη φανέλλα του Παναθηναϊκού.

Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985
Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985

Το παιχνίδι λήγει 1-1, ο Παναθηναϊκός σώνει τη χρονιά με την ικανοποίηση ότι αφήνει τον «αιώνιο αντίπαλο» εκτός ευρώπης και ο Βαρδινογιάννης ξεκινά από την επόμενη κιόλας ημέρα το rebuilding. Το ίδιο θα κάνει και ο Σταύρος Νταϊφάς με μια σεζόν καθυστέρηση, ενώ η ΑΕΚ θα βυθιστεί στην εσωστρέφεια και θα αργήσει αρκετά να ξαναεπιστρέψει στο προσκήνιο, παρά το γεγονός ότι προκρίθηκε και θα αγωνιστεί στην Ευρώπη.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη είναι έτοιμος να εκδράμει στο «φιλικό» όπως εικάζει γι’ αυτόν ΟΑΚΑ απ’ όπου ξεκίνησε η μεγάλη προσπάθεια για την κατάκτηση του τίτλου με εκείνο το 0-1 την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου. Αντίπαλός του στον τελικό, η Λάρισα του Αντρέι Στρεϊλάου, μια ομάδα αποτελούμενη κυρίως από ταλέντα της περιοχής της Θεσσαλίας και δύο διεθνείς Πολωνούς τους Άνταμτσικ και Κμίετσικ.

Το πρωτάθλημα και οι εκλογές του 1985

Το ματς έχει ξεκάθαρο φαβορί τον ΠΑΟΚ και η κάθοδος των οπαδών του ΠΑΟΚ στην Αθήνα γίνεται εν μέσω γιορτινής ατμόσφαιρας και «σιγουριάς» για την κατάκτηση του νταμπλ. Σάββατο 22 Ιουνίου είναι έτοιμος να ξεκινήσει ο 43ος τελικός Κυπέλλου που θα σηματοδοτήσει την απαρχή της κυριαρχίας της σπουδαιότερης επαρχιακής ομάδας όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία...

News 24/7

24MEDIA NETWORK