Το Western του 1999

Photostop στη σεζόν 1999-2000 Part2. O Ολυμπιακός της μετά Μπάγεβιτς εποχής, η ΑΕΚ που περίμενε με το... μαχαίρι στα δόντια τους ερυθρόλευκους και το ντέρμπι που έμεινε στην ιστορία για τις πιστολιές στο Members Club του γηπέδου.

Το Western του 1999

Ο πιο καυτός Νοέμβριος στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος είναι εν εξελίξει. Το πρωτάθλημα, οι ανακατατάξεις και η ένταση είναι στο peak και άπαντες οι Έλληνες φίλαθλοι παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον τις αλλαγές κυρίως στον Ολυμπιακό. Ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει μόλις απολύσει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς με αφορμή το περιστατικό με το Ζλάτκο Ζάχοβιτς, επιρρίπτοντας του τις ευθύνες της κακής πορείας του Ολυμπιακού στο Champions League, η ΑΕΚ έχει μόλις αποκλείσει ασθμαίνοντας την πολύ καλά οργανωμένη ΜΤΚ του μετέπειτα γνώριμου στο ελληνικό κοινό Χενκ Τεν Κάτε, με μια έυστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ντράγκαν Τσίριτς στη Νέα Σμύρνη και ο μοναδικός ήρεμος είναι ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Κυράστα που στο ξεκίνημα της σεζόν θεωρούνταν μια ομάδα σχεδόν υπό διάλυση.

Το ευρωπαϊκό όραμα Κόκκαλη

Το ρεπορτάζ μονοπωλεί η επόμενη μέρα στον πάγκο του Ολυμπιακού, με το Σωκράτη Κόκκαλη να διαρρέει στους σωστούς "κύκλους" ότι η επιλογή που θα γίνει, προτάσσει το ευρωπαϊκό προφίλ της ομάδας και θέτει ως αποκλειστικό στόχο να μεγαλουργήσει ο σύλλογος στο Κύπελλο UEFA. Δεν συμπληρώνονται 24 ώρες από την είδηση-βόμβα της απομάκρυνσης Μπάγεβιτς και την Πέμπτη το απόγευμα ο Πέτρος Κόκκαλης παρουσιάζει τον Ιταλό Αλμπέρτο Μπιγκόν.

Το Western του 1999

Εμφανίζεται ένας καλοστεκούμενος κύριος με χωρίστρα και μιλανέζικο αέρα. Ο 52χρονος τότε τεχνικός από την Padova, δεν είχε και τόσο αξιόλογη καριέρα, με μοναδική εξαίρεση στο βιογραφικό του, το scudetto με τη μεγάλη Napoli του Diego Maradona το μακρινό 1990.

Αποτελεί κοινό μυστικό ωστόσο, ότι ο Μπιγκόν δρούσε περισσότερο ως "ενδιάμεσος" του Μαραντόνα με τον Πρόεδρο της ομάδας Corrado Ferlaino, ενός ανθρώπου με άπειρες διασυνδέσεις στην camorra, που ακόμη και σήμερα σε ηλικία 84 ετών, απασχολεί την ιταλική δικαιοσύνη.

Το Western του 1999

Ο Φερλαΐνο - Πρόεδρος της Νάπολι από το 1969 (!) - τον καιρό που διαχειριζόταν την ωρολογιακή βόμβα που λέγεται Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, έχει ουσιαστικά παραδώσει τα κλειδιά και το γενικό κουμάντο της ομάδας στο Λουτσάνο Μότζι, αργότερα πρωταγωνιστή του calciopolis, του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ο Μπιγκόν λοιπόν, ήταν ο κατάλληλος "προπονητής" για όλες αυτές τις προσωπικότητες στην Καλαβρία, ένας άνθρωπος μειλίχιος, βολικός και προπαντός υπάκουος.

Το Western του 1999

Για να μην τα πολυλογούμε, επρόκειτο για έναν μέτριο προπονητή, γεγονός που μαρτυρά και η φτωχή του καριέρα μετά την παρένθεση της Νάπολι. Επόμενος σταθμός του μετά τη μεγάλη Νάπολι του Μαραντόνα, η μικρή Λέτσε της Serie B, από την οποία φεύγει πολύ γρήγορα. Τίποτα το ιδιαίτερο και οι επόμενοι σταθμοί της καριέρας του, κυρίως δουλειές "ειδικών αποστολών" όπως το μπαράζ αποφυγής του υποβιβασμού της Ουντινέζε το 1992 και η μικρή παρένθεση στην Άσκολι το 1995. Στο μεσοδιάστημα, ο προπονητής που κατέκτησε Πρωτάθλημα και Σούπερ Καπ, μένει άνεργος αφού κανείς δεν τον εμπιστεύεται. Η πρώτη "κανονική" δουλειά του Μπιγκόν, έρχεται τη σεζόν που αναλαμβάνει και ο Μπάγεβιτς τον Ολυμπιακό: μεταναστεύει στην Ελβετία και τη Σιόν, με την οποία κατακτά το νταμπλ στο υποβαθμισμένο ελβετικό πρωτάθλημα, πολύ γρήγορα όμως αποχωρεί και επιστρέφει στη Β εθνική και την Perugia για λίγες αγωνιστικές (προτού απολυθεί εκ νέου).

Το Western του 1999

Έκτοτε είναι άνεργος και σίγουρα όταν του τηλεφώνησε ο θαυμαστής του ιταλικού ποδοσφαίρου Πέτρος Κόκκαλης, δεν πίστευε στ’ αυτιά του ότι θα αναλάμβανε μια ομάδα επιπέδου Champions League. Σε κάθε περίπτωση, ο Μπιγκόν παρουσιάζεται σαν μεγάλη επιτυχία της διοίκησης του Ολυμπιακού και σαν το απαραίτητο συστατικό που έλειπε για την πολυπόθητη ευρωπαϊκή διάκριση. Εν όψει μάλιστα της μάχης με τη Γιουβέντους στις 25 Νοεμβρίου για το Κύπελλο UEFA, ο Ιταλός φάνταζε ο ιδανικός προπονητής στην ιδανική ομάδα. Το κακό για τον Μπιγκόν, ήταν ότι η πρεμιέρα του στον πάγκο του Ολυμπιακού επρόκειτο να γίνει σε ένα από τα πιο καυτά παιχνίδια της σεζόν, εκείνο απέναντι στην πληγωμένη και αδηφάγα για "εκδίκηση" ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την πρόσληψή του.

Με το μαχαίρι στα δόντια

Η ΑΕΚ περίμενε τον Ολυμπιακό με το μαχαίρι στα δόντια, σε ένα παιχνίδι κατά τεκμήριο εξαγνισμού της όποιας αποτυχίας στη σεζόν. Αποτελούσε κοινό μυστικό, ότι ο Μελισσανίδης ήταν στα πρόθυρα της αποχώρησης, έχοντας αποτύχει οικτρά και στο οικονομικό και στο αγωνιστικό σκέλος (όπως αποδεικνύεται αργότερα το άνοιγμα της ΠΑΕ επί Μελισσανίδη - Στάθη θα εκτοξευθεί κατά 5 δισεκατομμύρια δραχμές) πληρώνοντας επί της ουσίας την επιλογή Τουμπάκοβιτς που δεν του βγήκε και τον οικονομικό στραγγαλισμό που επέφερε ο αποκλεισμός από την ΑΙΚ Στοκχόλμης στα προκριματικά των ομίλων του Champions League. Η ENIC και η Netmed περίμεναν από το Μελισσανίδη να ενεργοποιήσει την option αγοράς των μετοχών της ΠΑΕ για να απεμπλακούν από την ΑΕΚ, ο Μελισσανίδης από την άλλη εμφανιζόταν αποστασιοποιημένος και κατηγορούσε ευθέως το σάπιο σύστημα που είχε εγκαθιδρύσει ο Ολυμπιακός διά του πρώην Αντιπροέδρου της ΠΑΕ, Θωμά Μητρόπουλου.

Το Western του 1999

Εκείνη την εποχή (γνωστή ως εποχή της "Παράγκας" στο ελληνικό ποδόσφαιρο) ο αστικός μύθος έλεγε ότι ο Θωμάς Μητρόπουλος είχε διαμορφώσει έτσι το σύστημα, τελειώνοντας από το 1997 την παρασκηνιακή κυριαρχία του Παναθηναϊκού, ούτως ώστε να ευνοείται μονομερώς ο Ολυμπιακός, από την ελεγχόμενη από τον παράγοντα του Αιγάλεω ΕΠΟ, ΚΕΔ και ΕΠΑΕ. Δύο περίπου χρόνια αργότερα, στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και στην εκπομπή "Ζούγκλα" του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, θα παρουσιαστεί στο κοινό και ακουστικό υλικό με τηλεφωνικές συνομιλίες εμπλεκομένων στην υπόθεση, με τον τότε Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά Γιάννη Σπάθα, να συνομιλεί με παράγοντες του ποδοσφαίρου, διαιτητές, δικηγόρους και πολλούς άλλους, με όρους όπως "περίεργος", "κοκκαλιάρης" κλπ να εισβάλλουν στην καθημερινότητα του Έλληνα φιλάθλου. Αλησμόνητη θα μείνει η αποστροφή του λόγου του Γιάννη Σπάθα που ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς: "Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε, όλοι οι άλλοι να πάνε να γ....θούν".

Το Western του 1999

Η εν λόγω έρευνα με τις τηλεφωνικές συνομιλίες, εκπορευόταν απ’ ευθείας από το γραφείο του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Φλωρίδη, κυνηγό του "κυκλώματος" και άσπονδου πολέμιου των ηγετών της τότε ΕΠΟ αλλά και της ΕΠΑΕ στην οποία Πρόεδρος ήταν ο αδελφός του Θωμά Μητρόπουλου, Βίκτωρας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και μέλος μάλιστα της ομάδας του "Γουέμπλεϊ". Η έρευνα Φλωρίδη δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα, γεγονός πάντως είναι ότι μετά τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών, ο Θωμάς Μητρόπουλος αποσύρθηκε από το προσκήνιο (και το παρασκήνιο) και την ΕΠΟ ανέλαβε ο Βασίλης Γκαγκάτσης. Ανάμειξη της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο "κύκλωμα" δεν αποδείχτηκε ποτέ, ουδείς τιμωρήθηκε ή δικάστηκε, πλην όμως η αμφιβολία αιωρούνταν χρόνια, όπως άλλωστε και πριν και κατά τη διάρκεια της "ηγεμονίας" του Θωμά Μητρόπουλου στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα

Απέναντι σε αυτό το "σύστημα" αισθανόταν ότι καλείται να αντεπεξέλθει ο Μελισσανίδης, γνώριμος αυτών των δύσβατων μονοπατιών από τον καιρό της δικής του κυριαρχίας στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου την τριετία 1992-95, όπως επίσης λέει ο αστικός μύθος. Στα "στέκια" και στο χαλασμένο τηλέφωνο της εποχής, επικρατούσε η άποψη ότι από το επικείμενο ντέρμπι της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, ο Μπιγκόν πρέπει να φύγει οπωσδήποτε νικητής. Ολόκληρος ο οργανισμός ΑΕΚ έχει μπει σε μια διαδικασία αίσθησης αδικημένου πριν ακόμη αδικηθεί, η δυσπιστία έχει χτυπήσει κόκκινα και η ένταση παρά τον κεκλεισμένων των θυρών χαρακτήρα του παιχνιδιού, είναι πρωτόγνωρη και έχει μεταφερθεί ακόμη και στους ποδοσφαιριστές. Πρόκειται για ένα παιχνίδι "καταδικασμένο" να συζητηθεί, κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε και κυρίως ότι εκείνο το βράδυ στο "Νίκος Γκούμας" θα γυριζόταν το πρώτο Western στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου...

Το Western του 1999

Η λεωφόρος Δεκελείας από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και των οπαδών της ΑΕΚ, με ασύλληπτο ξύλο, στημένα οδοφράγματα (!) και καμένους κάδους απορριμάτων. Όλα ξεκίνησαν για ασήμαντη αφορμή όταν αφηνιασμένοι οπαδοί κινήθηκαν εναντίον του διερχόμενου από τη Δεκελείας μοτοσικλετιστή της Τροχαίας Δημήτρη Αντωνόπουλου. Ο άτυχος αστυφύλακας μπήκε σε μια πολυκατοικία για να προφυλαχτεί, αλλά οι χούλιγκαν τον κυνήγησαν, τον βρήκαν και τον έδειραν, προκαλώντας του εκδορές και κάταγμα στο χέρι. Διμοιρίες των ΜΑΤ επενέβησαν και διέλυσαν τους οπαδούς χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, αλλά η συμπλοκή γενικεύτηκε με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές σε μια ταβέρνα στη συμβολή των οδών Δεκελείας και Φωκών αλλά και σε διερχόμενα αυτοκίνητα.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Πατρινός διαιτητής, Βαγγέλης Δημητρόπουλος, καταφθάνει φρουρούμενος στο γήπεδο. Το κατ’ ευφημισμόν "κεκλεισμένων των θυρών" παιχνίδι μετρά ήδη υπεράριθμους οπαδούς της ΑΕΚ στη θύρα 18, μια ανάσα μακριά από τα "μάρμαρα" των επισήμων όπου έχει πάρει τη θέση του ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελένη, το Γιώργο Λούβαρη και άνω των 30 ατόμων της προσωπικής τους ασφαλείας. Λίγα μέτρα πιο δίπλα, ο Πρόεδρος της ΕΠΑΕ Βίκτωρ Μητρόπουλος, επίσης συνοδευόμενος από τους άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας. Άγνωστο πως τόσοι πολλοί άνθρωποι έλαβαν διαπίστευση από την ίδια την ΕΠΑΕ προκειμένου να παρευρεθούν διά ζώσης στο "Νίκος Γκούμας", ακόμη πιο αξιοπερίεργο το γεγονός ότι οι περισσότεροι διαπιστευμένοι "επίσημοι" της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι διαλεχτά μέλη της Οriginal 21.

Η ώρα του αγώνα

Οι ομάδες κάνουν την εμφάνισή τους για την αναγνωριστική βόλτα στον αγωνιστικό χώρο, τον Αλμπέρτο Μπιγκόν συνοδεύει ο Πέτρος Κόκκαλης και οι δύο άνδρες δείχνουν σε καλή διάθεση, αντιστρόφως ανάλογη με το κλίμα στην εξέδρα που μυρίζει μπαρούτι. Ο Μπιγκόν, θέλοντας να δείξει εξ αρχής ότι βάζει το στίγμα του στον Ολυμπιακό, διατηρεί μεν το μόνιμο επί Μπάγεβιτς 4-4-2, αλλά διαφοροποιεί τα πρόσωπα. Απουσιάζει ασφαλώς ο τελών υπό σιωπηρή τιμωρία Ζλάτκο Ζάχοβιτς, ο Μπιγκόν όμως επαναφέρει το "δυσαρεστημένο" Νινιάδη, ξεκινά προς έκπληξη όλων το Σάββα Πουρσαϊτίδη ως αριστερό μπακ και αντί του Σίνισα Γκόγκιτς ξεκινά βασικό τον επίσης παραγκωνισμένο Αλέξη Αλεξανδρή ως παρτενέρ του Τζιοβάνι στην επίθεση. Ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς από την άλλη, παρουσιάζει τη γνωστή ΑΕΚ του κάτι σαν 4-3-2-1 με το Μαλαδένη και τον Τσίριτς στην πλάτη του Νικολαϊδη και την τριάδα Μάρκου, Σαβέβσκι και Ζήκου στη μεσαία γραμμή.

Το Western του 1999

Το παιχνίδι ξεκινάει, είναι πολύ κακό, με αργό τέμπο και αισχρό θέαμα. Ο Ολυμπιακός είναι εντελώς ανόρεχτος, η ΑΕΚ νοσεί από την έναρξη της σεζόν και το άδειο γήπεδο δεν τη βοηθά καθόλου. Στην αποκρουστική εικόνα του πρώτου εικοσαλέπτου έρχεται να κουμπώσει άψογα η σουρεαλιστική έμπνευση των ιθυνόντων της γηπεδούχου να επιστρατεύσουν ηχητικά εφέ με μακρόσυρτες αποδοκιμασίες και ουρλιαχτά που έπαιζαν διαρκώς από τα μεγάφωνα, μετατρέποντας το σκηνικό σε creepy βιντεοταινία του Dario Argento. Όλα κρέμονταν σε μια κλωστή και ήταν βέβαιο ότι αναμενόταν η αφορμή για την έκρηξη. Με τη συμπλήρωση του εικοσαλέπτου, ο Χρήστος Μαλαδένης στρώνει τη μπάλα καθαρά με το χέρι μπροστά του και στη συνέχεια ανατρέπεται από τον Κυριάκο Καραταΐδη. Το πέναλτι είναι ξεκάθαρο, το ίδιο ξεκάθαρο με το χέρι που προηγήθηκε, ο ανεκδιήγητος Δημητρόπουλος όμως, δεν σφυρίζει τίποτα.

Το Western του 1999

Από το σημείο εκείνο και μετά, δεν υπάρχει παιχνίδι. Οι παίκτες της ΑΕΚ αμφισβητούν και ειρωνεύονται κάθε απόφαση του διαιτητή, ακόμη και τις σωστές. Η προδιάθεση του αδικημένου είχε βρει αντίκρυσμα στη φάση του Μαλαδένη και ανακατεμένα με τις... κραυγές λύκων από τα μεγάφωνα, ακουγόταν στα μικρόφωνα της τηλεόρασης του SuperSport (τότε) ο οχετός ύβρεων των παριστάμενων "επισήμων" ΑΕΚτζήδων προς το πρόσωπο του διαιτητή, του Βίκτωρα Μητρόπουλου αλλά και του Σωκράτη Κόκκαλη. Ποδόσφαιρο έχει σταματήσει να παίζεται στον αγωνιστικό χώρο του "Νίκος Γκούμας", οι παίκτες της ΑΕΚ, προεξέχοντος του Γιάννη Καλιτζάκη, είναι υπέρ το δέον σκληροί και προκαλούν σε κάθε φάση το Δημητρόπουλο να τους τιμωρήσει, την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί το χειρότερό του ημίχρονο από την αρχή της σεζόν. Το παιχνίδι θα κυλήσει με αλλεπάλληλα φάουλ στη μεσαία γραμμή, κραυγές διαμαρτυρίας και ατέλειωτο εκνευρισμό για κάθε απόφαση του διαιτητή και των βοηθών.

Το Western του 1999

Η λήξη του πρώτου σαραπενταλέπτου, θα βρει τον Τάσο Μητρόπουλο και το Γιάννη Καλιτζάκη να βρίζονται με αχαρακτήριστες φράσεις στη φυσούνα, ενώ Κασάπης, Ατματσίδης και Ζήκος "έχουν από κοντά" και διαμαρτύρονται στο Δημητρόπουλο. Στην εξέδρα το κλίμα είναι το χειρότερο δυνατό, ο Μητρόπουλος έχει δυσανασχετήσει από τις ύβρεις των οπαδών της ΑΕΚ και τους κοιτάζει με νόημα. Κάποιοι θα ισχυριστούν αργότερα, ότι ο Πρόεδρος της ΕΠΑΕ θα κάνει και χειρονομία εναντίον τους, αλλά μπροστά στο χαμό που πρόκειται να ακολουθήσει, φαντάζει πταίσμα ακόμη και να προέβη πραγματικά στην απρεπή χειρονομία. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκινάει ακριβώς από εκεί που τελείωσε το πρώτο: οι παίκτες της ΑΕΚ "βαράνε στο ψαχνό", ο νέος Ολυμπιακός του Μπιγκόν είναι από κακός έως κάκιστος και δεν συμβαίνει το παραμικρό μπροστά στις δύο εστίες.

Η επίμαχη φάση

Όλα συνηγορούν σε ένα "βολικό" 0-0 γεμάτο ανούσιες διαμαρτυρίες, αφού κανείς δεν έχει ούτε τη διάθεση ούτε την ικανότητα να δημιουργήσει κάτι το αξιοσημείωτο ποδοσφαιρικά, μέχρι που το ρολόι δείχνει το 65ο λεπτό: ο Γιάννης Καλιτζάκης, γνωστός με το προσωνύμιο "Νίντζα" από την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, κάνει αναίτια στο κέντρο του γηπέδου δολοφονικό τάκλιν από πίσω στο Τζιοβάνι. Ο Βραζιλιάνος σφαδάζει στο έδαφος και ο Δημητρόπουλος δεν έχει άλλη επιλογή: δεύτερη κίτρινη και αποβολή. Ακολουθεί πανδαιμόνιο, ο Καλιτζάκης πετάει τη φανέλα, βρίζει πρόσωπο με πρόσωπο το Δημητρόπουλο και κατευθύνεται προς τα "μάρμαρα" που κάθεται ο Βίκτωρας με απειλητικές διαθέσεις. Τον συγκρατεί ο πάντοτε νηφάλιος Νίκος Πανταζής που αποσοβεί τα χειρότερα. Το παιχνίδι έχει τιναχτεί στον αέρα, οι οπαδοί κινούνται προς το μέρος του Βίκτωρα, πετούν μπουκάλια και βρίζουν εν χορώ. Σπεύδει ο Νίκος Στράτος που καλεί το Μητρόπουλο να αποχωρήσει για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τα χειρότερα όμως έρχονται εντός αγωνιστικού χώρου για την ΑΕΚ. Ο Τουμπάκοβιτς αλλάζει άμεσα το Σαβέβσκι με τον Τραϊανό Δέλλα για να αποκαταστήσει το δίδυμο των στόπερ και προς έκπληξη όλων αντικαθιστά και το Χάρη Κοπιτσή με τον Ευρυπίδη Κατσαβό. Ο πάγκος του Ολυμπιακού αντιδρά σχεδόν άμεσα, με την κίνηση που θα κρίνει το παιχνίδι: στη θέση του αρνητικού Αλεξανδρή θα περάσει ο Σίνισα Γκόγκιτς και λίγο αργότερα ο Κωστούλας, θα περάσει στη θέση του Πουρσαϊτίδη. Ο Ολυμπιακός μπορούσε πλέον να ρισκάρει και μαζί με την αλλαγή του Πασσαλή στη θέση του Γιαννακόπουλου στο ημίχρονο, έχει τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές στο τερέν για να εξυπηρετήσει το παλιομοδίτικο αλλά αποτελεσματικό 3-5-2 του Αλμπερτίνο Μπιγκόν. Η υπεροχή των ερυθρόλευκων δεν αργεί να μετουσιωθεί σε γκολ, όταν ο Σίνισα Γκόγκιτς θα βγάλει τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς πρόσωπο με τον Ατματσίδη και ο Δέλλας θα του "μαζέψει" τα πόδια, για να αποσοβήσει τον κίνδυνο. Καταφανέστατο πέναλτι και δίκαιη αποβολή. Η ΑΕΚ με 9.

Το Western του 1999

Εκτελεστής του πέναλτι ο ίδιος ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και η σεμνή τελετή λαμβάνει τέλος ένα τέταρτο πριν το τελικό σφύριγμα του Δημητρόπουλου. Ο Σωκράτης Κόκκαλης και η συνοδεία του, αποχωρούν εσπευσμένα από το γήπεδο δεχόμενοι σωρεία αντικειμένων, ύβρεων, ενώ ορισμένοι πλησιάζουν αρκετά κοντά με τους σωματοφύλακες και φτύνουν και προπηλακίζουν όποιον βρίσκεται μπροστά τους. Στο γενικό χαμό πέφτει αναίσθητος ένας φίλος της ΑΕΚ και μεταφέρεται άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο κατόπιν υπόδειξης του ιατρού και σημερινού Προέδρου της ΠΑΕ, Βαγγέλη Ασλανίδη. Ο ατυχής Ευάγγελος Θωμαΐδης διακομίζεται στο "Αγία Όλγα" όπου αργότερα δυστυχώς διαπιστώνεται ο θάνατός του από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία μόλις 50 ετών.

Το Western του 1999

Με την ΑΕΚ να αγωνίζεται με 9 ποδοσφαιριστές, όλους τους παριστάμενους να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο πλην του παιχνιδιού και τον Ολυμπιακό απελευθερωμένο, φαινόταν από μίλια μακριά ότι δεν θα αργούσε να έλθει και το δεύτερο γκολ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του βοηθού Τάπρατζη ο οποίος μετά το γκολ του Ολυμπιακού, έκοβε τους ερυθρόλευκους με ανύπαρκτα offside σε κάθε τους επίσκεψη στα καρέ του Ατματσίδη. Στις καθυστερήσεις ο Νινιάδης δίνει την τελική πάσα στον Τζιοβάνι και ο Βραζιλιάνος δεν δυσκολεύεται να γράψει το τελικό 0-2. Ότι χειρότερο σε εξέλιξη, δευτερόλεπτα πριν το τελικό σφύριγμα του Δημητρόπουλου.

Το Western του 1999

Φαρ ουέστ...

Τη συνέχεια δεν θα μπορούσε να τη φανταστεί ούτε ο Σέρτζιο Λεόνε: σκηνές φαρ ουέστ σε αγωνιστικό χώρο και κερκίδα, με το Μητρόπουλο να προσπαθεί να αποχωρήσει κατευθυνόμενος προς τα σκαλιά που οδηγούν στο Members Club του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ ένα "μπουλούκι" τον βρίζει, τον φτύνει και προσπαθεί να σπάσει τον κλοιό των σωματοφυλάκων για να τον χτυπήσει. Κάποιος κατορθώνει και ξηλώνει τη συρόμενη πόρτα του Members Club και υψώνοντάς την πετάει προς το μέρος του Προέδρου της ΕΠΑΕ, ο οποίος προσπαθεί να βαδίσει στο διάδρομο δεχόμενος μπουνιές, κλωτσίες και λογής αντικείμενα. Το ξύλο μεταξύ σωματοφυλάκων και οπαδών είναι ανείπωτο και δυστυχώς η ίδια εικόνα επικρατεί και εντός αγωνιστικού χώρου. Οπαδοί από τη Θ18 έχουν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο και επιτίθενται στο διαιτητή Δημητρόπουλο, ο οποίος προσπαθεί να αποχωρήσει προστατευόμενος από ένα αυτοσχέδιο τείχος που έστησαν οι αστυνομικοί γύρω του.

Το Western του 1999

Κάποιοι σπάνε προσωρινά τον αστυνομικό κλοιό, ο Δημητρόπουλος δέχεται αρκετές κλωτσιές, ακούει τους εκτός εαυτού οπαδούς να τον απειλούν ότι δεν θα επιστρέψει ζωντανός στην Πάτρα και μέσα στο γενικό χαμό αναγνωρίζει και ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που του επιτίθενται. Όπως θα σημειώσει αργότερα στο φύλλο αγώνος, ο αποβληθείς Δέλλας του πετά με δύναμη τη μπάλα στο πρόσωπο και ο αρχηγός της ΑΕΚ Μιχάλης Κασάπης τον κλωτσάει με δύναμη στο αριστερό γόνατο και του φωνάζει εν εξάλλω "είσαι στημένος και αλήτης, γ... το μ... της μάνας σου". Λίγα μέτρα πιο πέρα, Ατματσίδης και (Τάσος) Μητρόπουλος πιάνονται στα χέρια επειδή κάποιος είπε στον Ηλία ότι ο Τάσος έκανε άσεμνη χειρονομία στο τέλος του αγώνα και η σύρραξη γενικεύεται. Κλωτσίες, μπουνιές, σπρωξίματα στη φυσούνα με Ατματσίδη, Ζήκο, Καλιτζάκη, Μαλαδένη από τη μία και Μητρόπουλο, Καραταΐδη, Καραπιάλη, Πουρσανίδη από την άλλη.

Αυτόπτες μάρτυρες ορκίζονται ότι το σκηνικό συνεχίζεται και εντός αποδυτηρίων, με ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ να βγαίνουν από τα ντουζ ημίγυμνοι, με τις πετσέτες ζωσμένες στη μέση και να χτυπούν με δύναμη την πόρτα στο "καμαράκι" του διαιτητικού τρίου, απειλώντας ότι θα πληρώσει ακριβά αυτά που έκανε. Λίγο πιο πέρα ο Κώστας Νεστορίδης σε έξαλλη κατάσταση βρίζει έξω από την πόρτα το Δημητρόπουλο και απειλεί ότι θα τον πνίξει με τα ίδια του τα χέρια, ενώ οι αστυνομικοί δεν ξέρουν ποιόν να πρωτοπροστατεύσουν. Ακριβώς την ίδια στιγμή, στο Members Club που έχει καταφύγει ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, εκτυλίσσονται σκηνές saloon με πυροβολισμούς, μαχαίρια, μπουνιές, καρεκλιές, σπασμένα τζάμια και τραπέζια.

Το Western του 1999

Σχεδόν ταυτόχρονα με το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει καταφθάσει στο γήπεδο και βρίσκεται στο Members Club αναζητώντας το Μητρόπουλο. Τον βρίσκει σε μια γωνία της αίθουσας να παρακολουθεί σε μια τηλεόραση στιγμιότυπα του αγώνα από το συνδρομητικό, παρουσία δύο ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας. Ο διάλογος σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους εκτυλίχθηκε ως εξής: Μελισσανίδης: "Αν είσαι άντρας διώξε τους φουσκωτούς σου κι έλα έξω να τα πούμε σαν άντρες οι δυο μας". Μητρόπουλος: "Και ποιος είσαι εσύ; Τι είσαι εσύ;" Μελισσανίδης: "Τι ποιος είμαι εγώ ρε π..., τι ‘να αυτά που κάνατε στην ΑΕΚ απόψε γ... την κοινωνία μου; Δε ντρέπεστε λίγο ρε π....;" Εκείνη τη στιγμή, ένας εκ των μόνιμων συνοδών του Βίκτωρα Μητρόπουλου, ο Νίκος Γιαννουδάκος, βγάζει από την εσωτερική θήκη ένα 22άρι περίστροφο και πυροβολεί δύο φορές στον αέρα και κατά ορισμένους αυτόπτες, ρίχνει ακόμη δύο πιστολιές προς το πάτωμα.

Το Western του 1999

Ακολουθεί χαμός, καρέκλες και τασάκια ίπτανται στον αέρα, βγαίνουν μαχαίρια και παρευρισκόμενοι οπαδοί σπάνε ότι βρίσκουν μπροστά τους. Ένας όμιλος ατόμων πέφτει πάνω στους γεροδεμένους συνοδούς του Βίκτωρα, ο οποίος φυγαδεύεται από το Βασίλη Δημητριάδη μαζί με το Μελισσανίδη στα αποδυτήρια της ΑΕΚ. Στο Members Club το ξύλο εξακολουθεί να πέφτει βροχή, με το Γιαννουδάκο να καταλήγει αιμόφυρτος στο πάτωμα και τις αστυνομικές δυνάμεις να καταφθάνουν -επιτέλους- στο χώρο αφού έπρεπε αφ΄ενός να συνοδεύσουν την αποστολή του Ολυμπιακού στο πούλμαν για να αποχωρήσει και κατά δεύτερον να προστατεύσουν το διαιτητικό τρίο που έμενε κλειδαμπαρωμένο στο "καμαράκι" περικυκλωμένο από οπαδούς και λοιπούς παρευρισκόμενους.

Η κατάσταση δείχνει να εκτονώνεται, ο Γιαννουδάκος μεταφέρεται άμεσα στο "Αγία Όλγα" προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και προς έκπληξη των εναπομείναντων δημοσιογράφων και λίγων οπαδών, στην αίθουσα του Members Club εισβάλλουν τα ΜΑΤ που ποδοπατούν και ξυλοκοπούν τους αθώους παρευρισκόμενους που έτυχε να παραμείνουν στο χώρο.

Ο Γιαννουδάκος, όπως διαπιστώνεται στο νοσοκομείο, φέρει τραύμα στον αριστερό μηρό από γυαλί που χρησιμοποιήθηκε ως αυτοσχέδιο μαχαίρι και κατόπιν τίθεται υπό κράτηση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Η επίσημη διαπίστευσή του ήταν "οδηγός του Προέδρου της ΕΠΑΕ", όλοι όμως γνώριζαν το θηριώδη περουκοφόρο γυμναστή που εκτελούσε χρέη σωματοφύλακα του Βίκτωρα Μητρόπουλου και είχε συμμετάσχει μάλιστα και σε ορισμένες βιντεοταινίες της δεκαετίας του ’80 ως κομπαρσος (!), υποδυόμενος πάντοτε το "σκληρό" ή το μπράβο. Θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του στον ανακριτή, και αφού ορίστηκε χρηματική εγγύηση 2 εκατ. δραχμών, εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Πολύ αργότερα και επειδή αντιμετώπιζε ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών μετέτρεψε την αρχική κατηγορία της "απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή" που είχε απαγγελθεί στον κατηγορούμενο σε "απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης".

Το Western του 1999

Επιστρέφοντας στα επακόλουθα του παιχνιδιού, ο Πέτρος Στάθης παραιτείται από Αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ και καταφέρεται με ανακοίνωση προσωπικά εναντίων του Βίκτωρα Μητρόπουλου, ενώ το εντυπωσιακό του πράγματος είναι ότι εκδίδει ανακοίνωση για πρώτη φορά στα χρονικά και η ίδια η Netmed, ως συνιδιοκτήτρια της ΠΑΕ ΑΕΚ, στην οποία αναφέρει ότι "δεν θα ανεχθεί τα αποτελέσματα των αγώνων να εξαρτώνται από οτιδήποτε άλλο εκτός από την αγωνιστική αξία των ομάδων. Σήμερα στρατεύεται με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε μια σταυροφορία για να εξασφαλίσει ότι φαινόμενα παρακμής σαν το σημερινό δεν θα επαναληφθούν. Στον αγώνα αυτόν καλούμε να συμπαραταχθούν οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς, η EΠΟ και η EΠAE, κάθε ποδοσφαιρική ομάδα και οι φίλαθλοι".

Κατά την έξοδό τους από τα αποδυτήρια, Ατματσίδης, Κασάπης και Νικολαΐδης ανακοινώνουν στους δημοσιογράφους ότι αποχωρούν από την Εθνική ομάδα, ενώ το φύλλο αγώνα "καίει" την ΑΕΚ και κυρίως τον αρχηγό Μιχάλη Κασάπη: τιμωρείται αργότερα με εξοντωτική ποινή 23 αγωνιστικών για την κλωτσιά και τις ύβρεις στο Δημητρόπουλο, τιμωρία που ουσιαστικά του τελειώνει την καριέρα. Η ΑΕΚ δεν συνέρχεται από το σοκ, ο Τουμπάκοβιτς αντέχει μέχρι την 13η αγωνιστική όταν και απολύεται μετά την εντός έδρας ήττα από τον Πανιώνιο και ο Μελισσανίδης αποχωρεί και από το management και από τα κοινά της ομάδας για αρκετά χρόνια. Την ομάδα θα αναλάβει ο Γιάννης Παθιακάκης που θα τα πάει αρκετά καλά, θα της ανυψώσει ηθικό και ψυχολογία και μάλιστα θα φτάσει και μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου αποκλείοντας με ένα καθαρό 3-0 τον Ολυμπιακό, που στο μεταξύ έχει απολύσει μετά το Μπάγεβιτς και τον "καμπαρντίνα" Μπιγκόν, που επίσης τσακώθηκε με το Ζάχοβιτς, αντικαθιστώντας τον με το Γιάννη Μαντζουράκη, τον άνθρωπο "που μύριζε το στόμα του". Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία...

Το Western του 1999

*πηγές για τη μεταφορά του ρεπορτάζ: Εφημερίδες "Ελευθεροτυπία", "Ριζοσπάστης", "ΤΑ ΝΕΑ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Α' Μέρος: Το θυελλώδες ξεκίνημα της τελευταίας σεζόν της χιλιετίας

News 24/7

24MEDIA NETWORK