2012-13 | Ο Δώνης και... η τριγωνομετρία

Το Contra.gr σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Overlap.gr αναλύει τις πρώτες, τακτικές σκέψεις του Γιώργου Δώνη ενόψει της νέας σεζόν ύστερα από το φιλικό αγώνα με την Οτελούλ.

2012-13 | Ο Δώνης και... η τριγωνομετρία

Το φιλικό του ΠΑΟΚ με την Οτελούλ (ήττα με 0-1) αποτέλεσε, έστω και με ανεπίσημο τρόπο, την έναρξη της τελικής φάσης της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ για την επερχόμενη σεζόν. Το εν λόγω φιλικό παιχνίδι προφανώς και δεν αποτέλεσε δεδομένο για εξαγωγή συμπερασμάτων, όμως αποτελεί αφορμή για μία πρώτη τακτική κουβέντα και αποκρυπτογράφηση των τακτικών πλάνων/σκέψεων του Δώνη που με βάση το ρεπορτάζ δουλεύει το 4-4-2 και ιδιαίτερα τον ρόμβο – γεγονός που από μόνο του αποτελεί σημαντική τακτική διαφοροποίηση από τους προκατόχους του και δίνει τροφή για τακτικούς προβληματισμούς.

Ο ρόμβος σε 4-4-2

Όπως όλα δείχνουν ο Δώνης θα βασίσει ένα μεγάλο μέρος του τακτικού του σχεδιασμού στο 4-4-2 με ρόμβο. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την εν λόγω εφαρμογή που στο παρελθόν επιχείρησε να υιοθετήσει, ανεπιτυχώς, κι ο Σάντος. Η αλήθεια είναι ότι οι ΠΑΟΚτσήδες έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στην εφαρμογή των πιο in-fashion 4-3-3 και 4-2-3-1 με τους πειραματισμούς του Δώνη να εξάπτουν το ενδιαφέρον σε "ποδοσφαιρικό λαό" γνωστό με την εμμονή του στους 2 επιθετικούς.

Η επιλογή του Δώνη φαίνεται να έχει στιβαρές θεωρητικές βάσεις αφού το ρόστερ του ΠΑΟΚ, στα χαρτιά, φαίνεται να διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την επιτυχημένη εφαρμογή του - εν αντιθέσει με τα 4-2-3-1 και 4-3-3 όπου η απουσία χαφ/εξτρέμ υψηλού επιπέδου, συμμετοχικού επιθετικού κλάσης δεν ευνοούν την ορθή τους εφαρμογή.

2012-13 | Ο Δώνης και... η τριγωνομετρία

Μπορεί ο ΠΑΟΚ του Δώνη με μία απαραίτητη προσθήκη στα χαφ να παίξει 4-4-2 σε ρόμβο;

Γιατί ναι;

Γιατί:

- O ΠΑΟΚ διαθέτει ένα εξαιρετικό ζευγάρι επιθετικογενών πλάγιων αμυντικών (Ετό/Αποστολόπουλος – Σταφυλίδης/Λίνο) για τα ελληνικά δεδομένα - στοιχείο απαραίτητο για την κάλυψη του πλάτους του γηπέδου στο ρόμβο.

- Ο ΠΑΟΚ διαθέτει τον Γκαρσία, ίσως τον καλύτερο δημιουργικό ανασταλτικό μέσο στην χώρα, έναν παίκτη που αποκτά αξία όταν έχει την μπάλα στα πόδια – θέση κλειδί στον ρόμβο.

- Η παρουσία 3 κεντρικών αμυντικών μέσων μπορεί να διασφαλίσει την ανασταλτική συνοχή στον άξονα: την αχίλλειο πτέρνα του περσινού ΠΑΟΚ, εκεί που η στατικότητα του Γκαρσία και η απουσία ενός "Βιτόλο" αποδυνάμωσε την ανασταλτική ικανότητα της ομάδας.

- Οι Λάζαρ και Φωτάκης αρέσκονται στο να κινούνται στους πλάγιους χώρους – στοιχείο απαραίτητο για την ορθολογική επιθετική ανάπτυξη του ρόμβου.

- Ο ΠΑΟΚ διαθέτει αρκετούς κεντρικούς επιθετικούς που όμως δεν αποδίδουν καλά μακριά από την περιοχή και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως πλάγιοι επιθετικοί που πατούν την αντίπαλη περιοχή (Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης, Γιάννου, Παπάζογλου).

- Ο ΠΑΟΚ δεν διαθέτει εξτρέμ υψηλού επιπέδου (Γεωργιάδης, Ρομπέρ, Πόποβιτς) με συνέπεια να μην γίνεται απειλητικός σε συστήματα με 1 φορ περιοχής.

2012-13 | Ο Δώνης και... η τριγωνομετρία

Το 4-3-3 αποτελεί μία "σίγουρη" τακτική επιλογή για τον Δώνη

Γιατί όχι;

Γιατί:

- Ο ρόμβος στερείται αυξημένου αγωνιστικού πλάτους: τακτικό δεδομένο απαραίτητο για ομάδες που θέλουν να παίξουν επιθετικό, γρήγορο, σύγχρονο ποδόσφαιρο.

- Ο ρόμβος δεν είναι το καταλληλότερο σύστημα απέναντι στα 4-2-3-1 και 4-3-3 που χρησιμοποιούνται κατά κόρον αυτή την περίοδο στην ποδοσφαιρική πιάτσα, αφού οι πλάγιοι αμυντικού δέχονται μεγάλη πίεση εξαιτίας του αριθμητικού μειονεκτήματος στα φτερά.

- Δεν υπάρχει παίκτης που θα αναλάβει τον ηγετικό ρόλο του Γκαρσία στην νευραλγική θέση της "πρώτης πάσας" στον άξονα.

- Οι ανασταλτικά ασυνεπείς Έτο και Λίνο θα δεχθούν ακόμα πιο μεγάλη πίεση σε έναν τέτοιο σχηματισμό.

- Ο ΠΑΟΚ ακόμα δεν έχει βρει (αν και ψάχνει) επιτελικό μέσο επιπέδου που θα αναλάβει τον πολυδιάστατο ρόλο (εκτελεστικό και δημιουργικό) πίσω από τα δύο φορ.

Εναλλακτικά τακτικά πλάνα

Ο Δώνης γνωρίζει τα παραπάνω και προφανώς στο μυαλό του έχει και εναλλακτικούς τακτικούς σχηματισμούς εν όψει της νέας σεζόν – έτσι κι αλλιώς έχει αποδείξει με τον πρότερο προπονητικό του βίο ότι επιλέγει πολλά συστήματα κατά την διάρκεια της χρονιάς - όπως το περσινό "ασύμμετρο" 4-2-3-1 στον Ατρόμητο με τον Επστάιν σε ρόλο εξτρέμ στα αριστερά και τον Μπρίτο σε ρόλο μέσα δεξιά στην απέναντι πλευρά – τρικ που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τον Σάντος με τους Βιεϊρίνια και Σορλέν στις πλευρές.

Προφανώς πιο συμβατικά συστήματα παραμένουν στις επιλογές του Έλληνα τεχνικού με το ρόστερ να ενισχύει αυτές τις επιλογές – αν και είναι αλήθεια με σημαντικά μειονεκτήματα σε κάθε περίπτωση (που θα αναλυθούν λίαν συντόμως). Η επιθυμία του Δώνη για μεταγραφές "πολυθεσίτων" καταδεικνύει εν πολλοίς τους τακτικούς του προβληματισμούς.

2012-13 | Ο Δώνης και... η τριγωνομετρία

Μπορούν οι Λάζαρ ή Φωτάκης να παίξουν τον Σορλέν του Σάντος ή τον Μπρίτο του περσινού Ατρομήτου;

Συμπέρασμα

Ο Δώνης δείχνει αποφασισμένος να πειραματιστεί αρκετά με το 4-4-2 στον φετινό ΠΑΟΚ – με τον ρόμβο να είναι το επικρατέστερο σύστημα με βάση τα χαρακτηριστικά των "ενδεκαδάτων" της ομάδας. Οι παίκτες-τοτέμ του "δικεφάλου" – Γκαρσία, Λίνο, Σαλπιγγίδης, Λάζαρ – φαίνεται να ταιριάζουν, θεωρητικά, στις παραπάνω εφαρμογές με την Ιταλία του Πραντέλι να αποτελεί το τελευταίο χαρακτηριστικό επιτυχημένου παραδείγματος ενός συστήματος που χαρακτηρίζεται από ειδικούς αξιόπιστο μόνο για διοργανώσεις μικρής χρονικής διάρκειας.

Μεγαλύτερο τροχοπέδη σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί το γεγονός ότι η ραχοκοκαλιά του ΠΑΟΚ έχει μάθει να αγωνίζεται με 4-2-3-1 και ελέγχεται το κατά πόσον η ομάδα θα επιδείξει την απαιτούμενη πειθαρχία και τακτική προσαρμοστικότητα. Όπως και να έχει και μόνο η σκέψη δημιουργεί μεγάλο τακτικό ενδιαφέρον εν όψει ενός πρωταθλήματος που η οικονομική κρίση και τα "απογυμνωμένα" ρόστερ τοποθετούν την τακτική μεριά του αθλήματος σε περίοπτη θέση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK