Κάτι τρέχει με την Μπάρτσα

Το Contra.gr, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Overlap.gr, εμβαθύνει στην κατάσταση που επικρατεί στο στρατόπεδο της Μπαρτσελόνα και συμπεραίνει ότι το πρόβλημα ενδεχομένως να μην είναι αγωνιστικό.

Κάτι τρέχει με την Μπάρτσα

Mes que un club. Κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος. Οι "μπλαουγκράνα" είναι (τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια) ό,τι πιο mainstream έχει συναντήσει κανείς στο ποδόσφαιρο. Και φυσικά μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες, τουλάχιστον τα τελευταία 8-9 χρόνια, με συνεχείς παρουσίες σε ημιτελικούς και τελικούς στο Champions League, αλλά και πολλές κατακτήσεις τίτλων εντός Ισπανίας. Εφέτος όμως κάτι δεν πάει καλά. Το πρόβλημα μπορεί να δείχνει ότι είναι αγωνιστικό, όμως, ίσως είναι περισσότερο βαθύ...

Η μεταγραφή Νεϊμάρ

Το καλοκαίρι είχε προκληθεί ένας πανικός γύρω από το όνομα του Βραζιλιάνου σταρ όσον αφορά το μέλλον της καριέρας του και την ομάδα στην οποία θα καταλήξει. Μετά από αρκετές εβδομάδες το σίριαλ είχε happy end για την Μπαρτσελόνα που έκανε δικό της τον μεγαλύτερο αστέρα των Βραζιλιάνικων γηπέδων αλλά και έναν από τους πιο διάσημους celebrities της Λ. Αμερικής.

Το αντίκτυπο που είχε μία τέτοια κίνηση είχε ευεργετικά αποτελέσματα και σίγουρα θα έχει ακόμα καλύτερα στο μέλλον, καθώς το μπάσιμο της Μπαρτσελόνα σε μία χώρα όπως η Βραζιλία με τον αναρίθμητο πληθυσμό αλλά και την τεράστια ανάπτυξη και προβολή το μόνο που θα αποφέρει είναι κέρδος. Ή μήπως όχι; Ή μήπως η δίψα για την απόκτηση του Νεϊμάρ τύφλωσε τα στελέχη της Μπάρτσα και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν ελλιπείς; Ο λόγος που αποχώρησε ο Σάντρο Ροσέλ από την προεδρία των "μπλαουγκράνα" άλλωστε, ήταν η μεταγραφή Νεϊμάρ και οι αδιαφανείς διαδικασίες που τηρήθηκαν.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη αλλά και ο ντόρος γύρω από το όνομα των Καταλανών αντικατοπτρίζεται και στο γήπεδο. Αυτή η διοικητική εξέλιξη έκανε κακό στην ομάδα, αλλά δεν ήταν η μοναδική αφορμή για να χαλάσει το κλίμα.

Οι αποχωρήσεις

Πριν καν ξεκινήσουν οι αγώνες νοκ άουτ του Champions League ο Βίκτορ Βαλντές δήλωνε πως είναι η τελευταία χρονιά που αγωνίζεται με την φανέλα της Μπαρτσελόνα. Η αιτία της αποχώρησης του από την ομάδα της καρδιάς του ήταν πως ήθελε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Παρόλα αυτά δεν σταμάτησε ποτέ να δίνει τον καλύτερο εαυτό του για την ομάδα που υπηρέτησε και (αν δεν τραυματίζονταν σοβαρά) θα υπηρετούσε έως το τέλος της φετινής χρονιάς. Ο κόσμος άρχισε να κλονίζεται, καθώς είναι λίγες οι φορές που κάποιο πρωτοκλασάτο μέλος της δεν καλύπτεται αγωνιστικά από το επίπεδο της Μπαρτσελόνα.

Και αν η απόφαση του Βαλντές πίκρανε αρκετούς, τότε τι να πει κανείς για την απόφαση του ηγέτη της ομάδας, Κάρλες Πουγιόλ, να αποχωρήσει από την Βαρκελώνη στο τέλος της εφετινής αγωνιστικής χρονιάς; Και μάλιστα δίχως να λήγει το συμβόλαιο του αλλά με δική του απαίτηση για "σπάσιμο" του συμβολαίου του. Και αυτό δεν το κάνει γιατί μετά το τέλος της χρονιάς θα σταματήσει το ποδόσφαιρο. Αυτό το κάνει γιατί θέλει να αποχωρήσει από την ομάδα που λάτρεψε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Αποχωρεί από την μοναδική ομάδα με την οποία έχει συμμετοχές, όπως ακριβώς και ο Βαλντές.

Αυτές οι δυο αποχωρήσεις μπορεί να είναι οι μοναδικές που έγιναν γνωστές και πήραν τόση δημοσιότητα όμως τώρα πια τα σενάρια για περαιτέρω αποχωρήσεις από το "Καμπ Νόου" δεν σταματούν. Με τον Τσάβι να δηλώνει πως θα ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό και με τον Ινιέστα να απορεί δημοσίως με τις επιλογές του προπονητή του, τίποτα δεν θα μπορεί να προκαλέσει έκπληξη στο στρατόπεδο των "μπλαουγκράνα".

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε την ποινή απαγόρευσης μεταγραφών που επιβλήθηκε από την UEFA (η διαδικασία βρίσκεται στο επίπεδο της έφεσης από την πλευρά των Καταλανών) αλλά και την κακή αγωνιστική παρουσία του Λιονέλ Μέσι. Και μπορεί να είναι λογικό κάποια στιγμή να συμβεί και αυτό, δηλαδή να βρεθεί σε κακή αγωνιστική κατάσταση ο "εξωγήινος" Αργεντινός, όμως το μόλις 1,5 χιλιόμετρο περισσότερο που έτρεξε σε σχέση με τον τερματοφύλακα της ομάδας του στο παιχνίδι με την Ατλέτικο Μαδρίτης για τη φάση των "8" του Champions League είναι κάτι παραπάνω από ύποπτο.

Η ήττα από την Γρανάδα την φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς η Ατλέτικο έχει την ευκαιρία να ξεφύγει και την τελευταία αγωνιστική παίζουν οι δυο τους στο "Καμπ Νόου" με την Ατλέτικο να υπερηφανεύεται πως σε πέντε ματς εφέτος είναι αήττητη απέναντι στους "μπλαουγκράνα".

Το θέμα δεν είναι ότι κανείς δεν αγγίζει την "Μασία" όπως λένε και στο διάσημο πανό τους οι οπαδοί της Μπάρτσα. Το θέμα είναι πως κάτι έχει συμβεί στο εσωτερικό της ομάδας που αποδυναμώνει το καμάρι της Καταλονίας. Ίσως η μεταγραφή του Νεϊμάρ να μην είχε και τόσο ευεργετικά αποτελέσματα τελικά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK