Μαρσέλο Μπιέλσα: Ο αναμορφωτής της Μαρσέιγ

Η Μαρσέιγ πραγματοποιεί πορεία πρωταθλητισμού και το Contra.gr αναλύει τα δεδομένα. Ο αναμορφωτής Μπιέλσα, τα βαρόμετρα, Ζινιάκ, Παγέ και η ανάδειξη νέων ταλέντων, όπως οι Ιμπιλά, Τζα Τζετζέ και Μεντί.

Μαρσέλο Μπιέλσα: Ο αναμορφωτής της Μαρσέιγ

Κάποιοι τον θεωρούν "Loco" (τρελό), άλλοι σχολιάζουν τον δύστροπο χαρακτήρα του, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως είναι ιδιαίτερα υποτιμημένος με βάση την προπονητική του αξία.

Για τους φίλους της Μαρσέιγ δεν είναι τίποτα λιγότερο από τον αναμορφωτή της ομάδας, η οποία, μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος το 2010, δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσίας της.

Η κρίσιμη απόφαση του καλοκαιριού

Με την ομάδα για ακόμα μία χρονιά να πραγματοποιεί μέτριες εμφανίσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάληψη της 6ης θέση στο Σαμπιονά, οι άνθρωποι του συλλόγου έπρεπε να πάρουν μία πολύ σημαντική απόφαση για το μέλλον. Ποιος θα είναι ο προπονητής που θα προσπαθήσει να αναγεννήσει την ομάδα, η οποία μετά την φυγή του Ντιντιέ Ντεσάμπ, δυσκολεύτηκε αρκετά να βρει τον δρόμο της.

Μαρσέλο Μπιέλσα: Ο αναμορφωτής της Μαρσέιγ

Η πρόσληψη του Μαρσέλο Μπιέλσα έδειξε πως δεν υπήρχε πλέον υπομονή για πειραματισμούς. Η ομάδα έπρεπε να αποκτήσει και πάλι θέση πρωταγωνιστή στο γαλλικό πρωτάθλημα. Τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική και αγωνιστική ανάπτυξη των Παρί Σεν Ζερμέν και Μονακό, οι Μασσαλοί είχαν αρκεστεί σε ρόλο "κομπάρσου". Κάτι που δεν άξιζε σε μία ομάδα με 9 Πρωταθλήματα Γαλλίας, 10 Κύπελλα και 1 τρόπαιο Champions League.

Η αγαπημένη τακτική του Μπιέλσα

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα, όπως και στην Μπιλμπάο προσπαθεί να περάσει τη δική του αγωνιστική φιλοσοφία. Λάτρης του 4-3-3, το οποίο χρησιμοποιεί με παραλλαγές, 4-2-1-3 ή 4-1-2-3. Αρχικά, λόγω των πολλών απουσιών στην άμυνα της γαλλικής ομάδας, αποφάσισε να αγωνιστεί με 3-4-3, το οποίο χρησιμοποίησε στην Εθνική ομάδα της Χιλής, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Όμως, στη Μαρσέιγ κάτι τέτοιο δεν τελεσφόρησε, με την ομάδα να έχει άσχημες εμφανίσεις στα φιλικά, αλλά και στα πρώτα επίσημα παιχνίδια, με μία ήττα και μία ισοπαλία πριν έρθει το σερί των 7 νικών, με την αλλαγή του συστήματος.

Μαρσέλο Μπιέλσα: Ο αναμορφωτής της Μαρσέιγ

Στην Μπιλμπάο, η οποία ήταν μία proactive ομάδα, χρησιμοποιούσε έναν κόφτη (Ιτουράσπε) και δύο εσωτερικά χαφ (Ερέρα-Ντε Μάρκος). Στη Μαρσέιγ, που παίζει κι αυτή ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, αποφάσισε να επιλέξει μία διαφορετική τακτική, επιλέγοντας το "ανάποδο τρίγωνο" με δύο αμυντικά χαφ (Ιμπιλά-Ρομαό) και έναν επιτελικό μέσο (Παγέ) μπροστά τους. Η εφετινή Μαρσείγ χαρακτηρίζεται από τα υψηλά ποσοστά κατοχής της μπάλας (μ.ο 55%), την πίεση ψηλά, το κάθετο παιχνίδι και τη διαρκή δημιουργία από τα άκρα. Ο Μπιέλσα χρησιμοποιεί δύο ταχύτατα εξτρέμ (Αντρέ Αγιού-Τοβέν), έχοντας στην κορυφή της επίθεσης τον "killer" Ζινιάκ.

Τα βαρόμετρα Ζινιάκ και Παγέ

Ένα στοίχημα για τον Αργεντινό προπονητή ήταν να αναγεννήσει δύο σημαντικούς ποδοσφαιριστές για την ομάδα. Ο λόγος για τους Ντιμιτρί Παγέ και Aντρέ-Πιερ Ζινιάκ. Ο Παγέ στην πρώτη του χρονιά είχε αρκετές μέτριες εμφανίσεις και δεν βοήθησε ιδιαίτερα την ομάδα. Από την άλλη πλευρά, ο Ζινιάκ ήταν διαρκώς στους -υπό παραχώρηση- ποδοσφαιριστές, παρά το γεγονός, πως ακόμα και στις κακές του χρονιές, είχε άμεση επαφή με τα δίκτυα.

Μαρσέλο Μπιέλσα: Ο αναμορφωτής της Μαρσέιγ

Ο Μπιέλσα αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στους δύο ποδοσφαιριστές και να τους κάνει "κολώνες" της επιθετικής γραμμής. Ο Παγέ, αγωνιζόμενος πίσω από τον Ζινιάκ, έχει μοιράσει ήδη 3 ασίστ, έχει δημιουργήσει συνολικά 29 ευκαιρίες για γκολ, ενώ έχει σημειώσει και 2 γκολ σε 9 αγώνες. Η συνεισφορά του στην ανάπτυξη του παιχνιδιού είναι σημαντική, αποτελώντας έναν από τους λόγους που η ομάδα της Μασσαλίας βρίσκεται στην κορυφή της Ligue 1.

Μαρσέλο Μπιέλσα: Ο αναμορφωτής της Μαρσέιγ

Από την άλλη πλευρά, ο Ζινιάκ έχει σκοράρει 9 τέρματα (τα 8 μέσα από την περιοχή, όπως δείχνει και το γράφημα), καθώς ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας στηρίζεται πολύ στη δική του εκτελεστική δεινότητα. Με τις πολύ καλές εμφανίσεις τους κατάφεραν να κληθούν ύστερα από αρκετό καιρό στην Εθνική ομάδα της χώρας τους.

Μαρσέλο Μπιέλσα: Ο αναμορφωτής της Μαρσέιγ

Η ανάδειξη και η χρησιμοποίηση νέων παικτών

Ο Μπιέλσα είναι ένας από τους προπονητές που δεν φοβάται να "ρίξει στα βαθιά" ένα νεαρό ποδοσφαιριστή, αν θεωρεί πως μπορεί να ανταπεξέλθει. Το είδαμε στην Μπιλμπάο με την ανάδειξη σπουδαίων ταλέντων, όπως οι Χάβι Μαρτίνεθ, Ιτουράσπε, Μουνιαΐν και Ερέρα, το βλέπουμε και στη Μαρσέιγ, με τον Ζιανελί Ιμπιλά, ο οποίος έχει κλέψει -μέχρι στιγμής- τις εντυπώσεις, με το ώριμο και μεστό παιχνίδι του, παρά το γεγονός πως είναι μόλις 22 ετών.

Ένας σύγχρονος αμυντικός χαφ, ο οποίος εμπνέει σιγουριά με τη μπάλα στα πόδια, του αρέσει να ντριμπλάρει (72% επιτυχία σε προσπάθεια για ντρίμπλα), κερδίζει συχνά φάουλ, ενώ έχει μεγάλο ποσοστό πετυχημένων μεταβιβάσεων (89.1%), σε μία δύσκολη θέση.

Επιπλέον, τα δύο μπακ, Μπενζαμέν Μεντί και Μπρις Τζα Τζετζέ, βοηθούν στην ανάπτυξη από τα άκρα, είναι γρήγοροι, ενώ συγκλίνουν αρκετές φορές βοηθώντας στην επιθετική δημιουργία. Ο Μεντί είναι πιο δημιουργικός, καθώς έχει μοιράσει ήδη 3 ασίστ, ενώ έχει δημιουργήσει συνολικά 16 ευκαιρίες για γκολ. Αντίθετα, ο Τζα Τζετζέ έχει καλύτερες μεταβιβάσεις (86% επιτυχία), ενώ παίρνει πρωτοβουλίες για σουτ.

Αγαπά τις προκλήσεις

Οι αποφάσεις του Μπιέλσα ποτέ δεν στηρίζονταν στο οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας. Είναι ένας προπονητής που αναζητά προκλήσεις και αυτό ακριβώς του πρόσφερε η Μαρσέιγ. Με δύο οικονομικά και αγωνιστικά μεγαθήρια στη Ligue 1 (Μονακό, Παρί Σεν Ζερμέν), γνωρίζει πως το έργο της ομάδας του, παρά το εξαιρετικό ξεκίνημα, θα είναι δύσκολο. Όμως έχει μάθει να παλεύει και να δημιουργεί ομάδες που ακόμα κι όταν χάνουν, δυσκολεύουν αφάνταστα τον αντίπαλό τους. Αυτή ακριβώς είναι η φετινή Μαρσέιγ. Μία ομάδα που θα βάλει δύσκολα εμπόδια σε όποιον προσπαθήσει να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Και ποιος ξέρει, ίσως στο τέλος, καταφέρει η ίδια να στεφθεί πρωταθλήτρια.

Άλλωστε, όπως σχολίασε και ο Τζόναθαν Γουίλσον, μέχρι στιγμής ο Μπιέλσα ακολουθεί κατά γράμμα το πρωτόκολλο. Το στοίχημα για τον "Loco" είναι να αλλάξει το φινάλε, που συνήθως βρίσκει τις ομάδες του να έχουν κερδίσει το χειροκρότημα, αλλά μόνον αυτό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK