Allen Iverson: Ο πραγματικός ήρωας στην πόλη του Rocky

Κανείς δε μπόρεσε να εξηγήσει πώς γινόταν αυτό το κορμί να ορμά ξανά και ξανά μέσα στα πεντάρια της εποχής. Πάνω τους, πάνω τους, πάνω τους. Οι κοντοί τον έπαιζαν ένα μέτρο πίσω για να μην γελοιοποιηθούν. Το Contra.gr σας παρουσιάζει έναν παίκτη που αγαπήθηκε από τους φιλάθλους αλλά τον μίσησε το σύστημα.

Allen Iverson: Ο πραγματικός ήρωας στην πόλη του Rocky

Ανέκαθεν η Φιλαδέλφεια ήταν μία από τις πιο εμβληματικές πολιτείες των ΗΠΑ, αφού πέραν ότι φιλοξένησε την πρώτη προεδρική κατοικία, εκεί υπεγράφη η διακήρυξη ανεξαρτησίας το 1776. Στη σύγχρονη εποχή, οι πρώτες εικόνες της πέρασαν μέσα από την ταινία του Rocky, όπως κι από την ομότιτλη ταινία -Philadelphia με τον Tom Hanks και τον Denzel Washington- όπου και τραγουδήθηκε από το "αφεντικό" (Bruce Springsteen) το "Streets of Philadelphia". Αυτοί οι περίφημοι δρόμοι βρήκαν τη δεκαετία 96-06 τον κύριο εκφραστή τους. Τον μεγαλύτερο πολεμιστή που έπαιξε ποτέ το παιχνίδι του μπάσκετ.

Allen Iverson: Ο πραγματικός ήρωας στην πόλη του Rocky

Η οδός Jordan, η φυλακή και το draft του '96

Ο μικρός Allen γεννήθηκε το 1975 στο Hampton της Virginia. Κι επειδή η 15χρονη μητέρα του δεν τα έφερνε βόλτα (αργότερα θα δηλώσει ότι δεν πλήρωναν το ρεύμα για να του αγοράζει παπούτσια), μετακομίζουν στο σπίτι της γιαγιάς, η οποία έμενε στην οδό Jordan (!) παρακαλώ. Από μικρός φαινόταν πως είχε κάτι το ξεχωριστό, το μικροκαμωμένο αυτό αγόρι, αφού στο "High School", κατάφερε το 1993 κάτι μοναδικό, να βγει καλύτερος παίκτης της πολιτείας σε μπάσκετ και αμερικάνικο ποδόσφαιρο.

Allen Iverson: Ο πραγματικός ήρωας στην πόλη του Rocky

Η ζωή του, όμως, θα αλλάξει μια για πάντα, όταν ένα σοβαρό επεισόδιο σε μια αίθουσα bowling, όπου ενεπλάκη με την παρέα του εναντίον λευκών, τον οδήγησε για 4 μήνες στη φυλακή, απ' όπου βγήκε τελικά, μιας κι οι δικαστές πείστηκαν για την αθωότητά του. Η ρετσινιά αυτή, όμως, θα τον συνόδευε για όλη του τη ζωή κι ήταν η μόνη που μπορούσε να σταματήσει τη "θανατηφόρα" σταυρωτή του. Το 1994 τελικά το κολέγιο Georgetown θα τον δεχτεί στο πανεπιστήμιο και το '96 οι 76ers θα τον επιλέξουν στο draft στο νούμερο 1, το οποίο ονομάστηκε "The Allen Iverson draft". Ο μύθος είχε μόλις ξεκινήσει.

H "crossover" ντρίμπλα που εξέθεσε τον Jordan

Την πρώτη του χρονιά μια φάση ήταν αρκετή για να γίνει "talk of the state" για μήνες. Οι 76ers υποδέχονται τους Bulls και σε μία φάση ο Jackson από τον πάγκο των ταύρων φωνάζει "Michael"!. O "Air" έχει αλλάξει τα screen και ο Iverson βρίσκει το ίνδαλμά του απέναντί του. Με μία cross over που έγινε σήμα κατατεθέν του, στέλνει το Θεό για τις αγαπημένες του τσίχλες, πετυχαίνει το καλάθι με το πλήθος να παραληρεί. Αργότερα οι δηλώσεις του προσβάλλουν τον Jordan κι όπως είπε δημοσιογράφος της εποχής, όταν προσβάλλεται ο Michael, η Αμερική προσβάλλεται. Αυτό ήταν. Μπήκε στο μάτι του κυκλώνα, όλα τα φώτα ήταν πάνω του κι όπως έδειξε η ιστορία όχι άδικα.

Το '99 οδηγεί μετά από 7 χρόνια την ομάδα στην post season, κάνοντας έναν αγώνα με 9 κλεψίματα. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Το 2001 φτάνει στην κορύφωση της καριέρας του αφού ανακηρύσσεται MVP, πρώτος σκόρερ και πρώτος "κλέφτης" της λίγκας, την ώρα που η ομάδα του παίζει στον τελικό ενάντια στους Lakers. H εικόνα του συνοφρυωμένου κομισάριου David Stern τη στιγμή της απονομής του τίτλου του MVP, καταδεικνύει ότι o Allen αποτελεί το "μαύρο πρόβατο" για τον οργανισμό.

Τα ράστα και η ταύτιση με τους φτωχούς

Ο Iverson έφερε τη μόδα του ράστα στο ΝΒΑ, με το εκκεντρικό του ντύσιμο, το μανίκι στο χέρι, με τις παιδικές του παρέες, όπου τις είχε να κάθονται πίσω από τον πάγκο της ομάδας. Με τις παρέες αυτές μοίραζε ρούχα παπούτσια, δώρα στις γιορτές ακόμη και χρήματα, σαν άλλος Ρομπέν των Δασών, αντί να πηγαίνει προπόνηση. Ο φτωχός κόσμος της πόλης ταυτίστηκε μαζί του, αφού ένιωσε πως είναι ένας από αυτούς κι όταν έπιασε το μεγάλο όνειρο, δεν τους ξέχασε. Το σύστημα ήθελε να τον κάνει image maker σαν τον Air, τον Magic και τον Bird, αλλά αυτός δε συμβιβάστηκε ποτέ και το έκανε όπως έμαθε με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Allen Iverson: Ο πραγματικός ήρωας στην πόλη του Rocky

Το ματς με τους Lakers: Τόξα εναντίον τανκς!

Στους τελικούς εναντίον των Lakers, ο Δαυίδ συνάντησε τον Γολιάθ. Ο 1.83 και 70 κιλά, εναντίον του 2.13 και των 140 κιλών. Πήγε στον πόλεμο με κάτι Eric Snow, Aaron McKey, McGregor και τον Mutombo, όπου ο Shaq τον πέταγε κάτω σαν μύγα. Την ίδια ώρα ο Ο'neal είχε στο πλευρό του, τους Kobe, Horry, Ficher, Horace Grant, Fox, Bryan Saw και στον πάγκο τον Ζεν Μάστερ, Ρhil Jackson (κάντε την πρόσθεση των τίτλων του καθενός). Τόξα εναντίον τανκς λοιπόν.

Η σειρά όπως είναι γνωστό έληξε 4-1 υπέρ των "λιμνάνθρωπων", όμως στο 1ο παιχνίδι έλαβε μία παράσταση που όμοιά της οι φίλαθλοι του LA κι ο Jack δεν ξαναείδαν. Στο 1ο ημίχρονο η εικόνα μιλάει από μόνη της. Στο 2ο οι Lakers αντεπιτίθενται κι οδηγούν τον αγώνα στην παράταση. Εκεί, στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του ο αφηγητής λέει χαρακτηριστικά:

"Lakers had the momentum, Shaq, the lead and the crowd, but Phily had the answer". (Οι Lakers είχαν το momentum, τον Shaq, το προβάδισμα και το πλήθος. Η Φιλαδέλφεια όμως είχε την απάντηση). Οι 76ers φεύγουν με το διπλό με τον Iverson να έχει 48, τον Shaq 44 και τον κύριο Kobe 15 με 7/21 εντός παιδιάς.

Προφήτευε τις φάσεις στην άμυνα...

Ναι, στην επίθεση ήταν ένα θαύμα της φύσης. Όμως τι γινόταν με τις αμυντικές ικανότητές του; Ήταν κοντός, αδύνατος και "ευάλωτος" σε κάθε mismatch. Κι όμως και εκεί έβρισκε τη λύση καθώς ήταν ένα βήμα μπροστά από τον επιθετικό χάρη στα γρήγορα πόδια του και την αντίληψή του μέσα στο παρκέ. Ήταν ένας αθλητής που ταλαιπωρούσε τους αντιπάλους του στην άμυνα και λόγω της κορμοστασιάς του, εκνεύριζε ακόμη περισσότερο τους σταρ του ΝΒΑ. Γιατί απλά δεν του το είχα. Αυτός για ακόμη μια έδινε τις απαντήσεις του...

Allen Iverson: Ο πραγματικός ήρωας στην πόλη του Rocky

Η ψυχική δύναμη, το παρατσούκλι και η υπόκλιση

Κανείς δε μπόρεσε να εξηγήσει πώς γινόταν αυτό το κορμί να ορμά ξανά και ξανά μέσα στα πεντάρια της εποχής. Πάνω τους, πάνω τους, πάνω τους. Οι κοντοί τον έπαιζαν ένα μέτρο πίσω για να μην γελοιοποιηθούν. H ψυχική δύναμη είναι αυτή που μετράει, κι αυτός είχε περίσσευμα. Κατάφερε να υποκλιθεί όλο το ΝΒΑ στο μεγαλείο του και να επιβάλει μία νέα τάξη πραγμάτων στο μαγικό αυτό κόσμο. Οι μιμητές του αμέτρητοι. Μετά τον Jordan ήταν ο μόνος που τα γήπεδα γέμιζαν για την παράστασή του. Όσο για το "The Answer" τα λόγια είναι περιττά. Μετά το Magic, το μεγαλύτερο παρατσούκλι που δόθηκε ποτέ.

ΥΓ: την ιστορία τη γράφουν και θα τη γράφουν όσοι κολυμπούν κόντρα στο ρεύμα.

* Η ανάλυση-σχόλιο έγινε από τον προπονητή μπάσκετ, Μπάμπη Σκουζή.

Διαβάστε ακόμη:

Κόμπε Μπράιαντ: Ας περάσει πρώτα αυτή την πίστα (του κορυφαίου Laker) και τα ξαναλέμε

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο άνθρωπος που έσπασε το καλούπι στο ΝΒΑ

News 24/7

24MEDIA NETWORK