Χρυσό παράσημο για το ζεύγος Λάσκαρη

Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου παρασημοφόρησε το ζεύγος Λάσκαρη για τις πρωτοβουλίες του στην προσπάθεια επαναπατρισμού δύο εικόνων με ιστορική σημασία.

Το χρυσό παράσημο του Αποστόλου Παύλου απονεμήθηκαν στο ζεύγος Λάσκαρη από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου για τη συμβολή του στον επαναπατρισμό των εικόνων του Ιερού Ναού Αγίου Ιακώβου Τρικώμου.

Κατά την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής "οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, εκλάπησαν από τον ναό του Αγίου Ιακώβου στο Τρίκωμο, μετά την τουρκική εισβολή. Εντοπίσθηκαν το 2007 στη Ζυρίχη και μετά από ενέργειες της Εκκλησίας και των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατασχέθηκαν από την ελβετική Ιντερπόλ, ενώ παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία επαναπατρισμού τους.

Μετά και την πλήρη τεκμηρίωση της κυπριακής προέλευσης των εικόνων και της κλοπής τους, ακολούθησε λήψη νομικών μέτρων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας-Αμμοχώστου. Το Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τον Ρωσοεβραίο έμπορο τέχνης, κάτοχο των εικόνων. Η ετυμηγορία του κυπριακού δικαστηρίου χρησιμοποιήθηκε στα ελβετικά δικαστήρια, όπου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και ο Ρωσοεβραίος έμπορος τέχνης υπέγραψαν συμβιβαστικό διακανονισμό για επιστροφή των εικόνων στην Κύπρο. Οι εικόνες επέστρεψαν στις 31 Μαρτίου 2016 και εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ".