Η αλήθεια για Μάρκο Σίλβα και τα ψέματα για Πόρτο

Στην Γουότφορντ θα συνεχίσει την προπονητική του καριέρα ο Πορτογάλος πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, βάζοντας και με τη βούλα τέλος στα διάφορα σενάρια που τον ήθελαν από πέρσι να… πεθαίνει να πάει στο Ντραγκάο. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχε καημό να πάει στην Πόρτο.

Hull City manager Marco Silva gestures during the English Premier League soccer match against  Tottenham Hotspur at the KCOM Stadium, Hull, England, Sunday May 21, 2017. (Danny Lawson/PA via AP)
marco silva AP

Ο Μάρκο Σίλβα είναι από το Σάββατο (27/5) ο νέος τεχνικός της Γουότφορντ. Την ίδια στιγμή που ανακοινώθηκε από την αγγλική ομάδα μπήκε και ένα τέλος σε όλα όσα ακούγονταν εδώ και έναν χρόνο ότι ο Πορτογάλος πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού είχε… παιδικό όνειρο να κάτσει στον πάγκο της Πόρτο.

Όποιος ήξερε τον Σίλβα, όποιος είχε συναναστραφεί έστω και λίγο μαζί του και δεν είχε… μονόπλευρη ενημέρωση, καταλάβαινε ότι επρόκειτο για έναν προπονητή που ναι μεν θα τον ενδιέφερε η προοπτική της Πόρτο, αλλά όχι ότι είχε και καμιά «κάψα» να πάει στους «δράκους». Το αντίθετο θα συνέβαινε άλλωστε. Η Πόρτο ήταν αυτή που «καιγόταν» από πέρσι να τον προσλάβει, αλλά ας όψεται η ανανέωση του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό λίγο μετά το Πάσχα του 2016, με αποτέλεσμα οι Πορτογάλοι να τοποθετήσουν στον πάγκο τους τον Νούνο.

Πέρσι στις 23 Ιουνίου όταν ο Σίλβα αποχωρούσε από το Λάνγκενφελντ και παρέδιδε τη σκυτάλη στον Βίκτορ, υπήρχε μία αίσθηση ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε την Πόρτο. Από τον Ολυμπιακό αυτό που έβγαινε εκείνη την εποχή, ήταν ότι ο Σίλβα δεν ένιωθε καλά και ήθελε να φύγει για προσωπικούς λόγους.

ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΕΩΣΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Το τι ακριβώς συνέβη και οι δρόμοι του Ολυμπιακού με τον Σίλβα χώρισαν, το γνωρίζουν ο προπονητής και η διοίκηση. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο Πορτογάλος ουδέποτε βγήκε δημοσίως και κατηγόρησε τους Πειραιώτες ότι τα χάλασαν π.χ. για το ύψος του μπάτζετ των μεταγραφών ή για τον σχεδιασμό γενικότερα. Ίσα-ίσα που και εκείνος άφηνε να εννοηθεί ότι για δικούς του λόγους αποχωρούσε.

Το μυαλό ορισμένων λοιπόν πήγε στο ότι περίμενε κάτι από την Πόρτο. Περίμενε ότι ο Νούνο θα απολυόταν τον Αύγουστο του 2016 και οι «δράκοι» θα του ζητούσαν να καλύψει το κενό που θα προέκυπτε στον πάγκο. Παραμύθια είναι όλα αυτά. Μόνο την Πόρτο δεν είχε στο μυαλό του ο Σίλβα. Μάλιστα, είχε «ενοχληθεί» κιόλας όταν του μετέφεραν τι γραφόταν στην Ελλάδα ότι «έφυγε από τον Ολυμπιακό γιατί ήθελε να πάει εξ αρχής στην Πόρτο».

Προφανώς, αν ήθελε να πάει στους «δράκους», θα μπορούσε να το κάνει τον Μάιο και να μην ανανέωνε τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό. Σε μία περίοδο δηλαδή που η Πόρτο του είχε «πιπιλίσει» τα μυαλά. Εκείνος όμως είχε σεβαστεί τη συμφωνία με τους «ερυθρόλευκους» και την τήρησε, άσχετα με τα όσα έγιναν έναν μήνα αργότερα στο Λάνγκενφελντ της Αυστρίας.

Το απέδειξε με πράξεις ακόμα και τώρα, ότι δεν έφυγε από τον Ολυμπιακό επειδή είχε καημό να πάει στην Πόρτο. Ποτέ δεν είχε τέτοια «κάψα». Μάλιστα είχε εκφράσει την απορία του σε φίλους του στη χώρα μας, για ποιο λόγο στον ελληνικό Τύπο γραφόταν συνεχώς ότι « να δείτε που κάποια στιγμή θα πάει στην Πόρτο, γιατί αυτό ήθελε εξ αρχής».

ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΑΛΛΑ...

Ο Σίλβα λοιπόν έκανε ένα ταξίδι πριν από μερικές μέρες στον Πόρτο. Μίλησε με τους ανθρώπους των «δράκων», δεν τα βρήκαν στον μισθό του και στο μπάτζετ και έφυγε με προορισμό την Αγγλία. Αυτό ήταν μία μικρή απόδειξη ότι ορισμένοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα περί Πόρτο. Προφανώς επειδή δεν είχαν μιλήσει ούτε μία φορά στη ζωή τους με τον Σίλβα και είχαν περιοριστεί στη φημολογία που είχε αναπτυχθεί γύρω από το όνομά του.

Αν είχε «κάψα» να πάει στους «δράκους», θα έριχνε νερό στο κρασί του και στις οικονομικές του απαιτήσεις, αλλά και στο μπάτζετ. Κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι « ναι, όμως, μίλησε με την Πόρτο», θα μπορούσε να δεχτεί την απάντηση ότι « είναι επαγγελματίας και μπορεί να μιλήσει με οποιονδήποτε».

Εδώ κάθισε και μίλησε με ομάδα της Τσάμπιονσιπ! Θα έκλεινε το τηλέφωνο στην Πόρτο και μάλιστα σε ανθρώπους που τους γνωρίζει και προσωπικά; Μίλησε επίσης με την Κρίσταλ Πάλας, μίλησε με γερμανικό σύλλογο και τελικά επέλεξε να συνεχίσει στην Γουότφορντ, γιατί πολύ απλά θεώρησε ότι το πρότζεκτ που του παρουσιάστηκε, τον κάλυπτε στο 100%.

Σίγουρα έγιναν λάθη πέρσι στην προετοιμασία με πρώτο-πρώτο την αποχώρηση του Σίλβα. Όμως, αποδεικνύεται έναν χρόνο αργότερα ότι ουδέποτε ο Πορτογάλος είχε στο μυαλό του την Πόρτο. Αυτό που γνώριζαν δηλαδή όλοι όσοι είχαν ανταλλάξει έστω και μία κουβέντα μαζί του μετά την αποχώρησή του από το λιμάνι, το επιβεβαίωσε με πράξεις ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, ο οποίος εξ αρχής ήθελε να κυνηγήσει το όνειρο στην Αγγλία ή την Ισπανία. Αλλά κυρίως στηνPremierLeague. Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα τον ενδιέφερε εξ αρχής…

Danny Lawson/PA via AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK