Φυσικά και μπορεί να περάσει, αλλά..

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την προσπάθεια της ΑΕΚ να προκριθεί στον τελικό μέσα από τα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και για τον ενθουσιασμό στον περίγυρο που -φυσικά- δεν αγγίζει την ομάδα και τον Χιμένεθ που ξέρει, έχει καεί στον χυλό και προσέχει για να… έχει!

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
kolovetsios aidarevic EUROKINISSI SPORTS

Από τη στιγμή που οι τέσσερις φιναλίστ του Κυπέλλου είναι η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ το γεγονός ότι θα έβγαζε ντέρμπι η κληρωτίδα σε κάθε περίπτωση ήταν κάτι αναπόφευκτο. Συνεπώς τα περί επιλογής και προτιμήσεων από οποιαδήποτε προέλευση μόνο ως χαριτωμένες… γραφικότητες μπορούν να εκληφθούν. Τελικά το μπαλάκι της ΑΕΚ βγήκε μαζί με αυτό του Ολυμπιακού και αυτό του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ ΤΟ… ΠΕΤΑΓΜΑ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ

Σε επίπεδο περίγυρου, παρατηρείται ένα… (πολύ γενικό) πέταγμα χαρταετού σε ότι αφορά την ΑΕΚ, το οποίο στηρίζει τη λογική του στην κακή κατάσταση του Ολυμπιακού το τελευταίο διάστημα. Σε επίπεδο ομάδας κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και πολύ δύσκολα θα συμβεί για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αρχικά γιατί η ΑΕΚ παρότι έχει πάρει τα πάνω της δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι ομάδα της εμπιστοσύνης και μετά γιατί στο Φάληρο έχει καεί στο παρελθόν η γούνα του νυν προπονητή της. Ο Χιμένεθ ήταν ο κόουτς που οδήγησε την ΑΕΚ στην τραυματική 6άρα του 2011 στο «Καραϊσκάκη» και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα στοιχείο που μπορεί να εξηγήσει τη σοβαρότητα με την οποία ο Ισπανός θα ζυγίσει αυτή τη φορά την κατάσταση.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΜΑΡΤΙΑ

Τα περί πτώσης του Ολυμπιακού έχουν απόλυτη ισχύ πέρα για πέρα και αυτό μαρτυρούν και τα αποτελέσματα των «ερυθρολεύκων» το τελευταίο διάστημα. Έχουν αποδυναμωθεί μετά τον Γενάρη, έχουν πάθει μια κρίση αυτοπεποίθησης και βρίσκονται σε δύσκολη καμπή. Βέβαια αυτό από μόνο του δε λέει κάτι, γιατί και στον αγώνα του πρώτου γύρου στον οποίο η ΑΕΚ έχασε με κάτω τα χέρια με 3-0, πάλι ο Ολυμπιακός προερχόταν από κακό φεγγάρι με τις ήττες από Λάρισα και ΑΠΟΕΛ.

Θα πει κανείς ότι τότε η ΑΕΚ είχε τον Κετσπάγια που ζύγισε λάθος την κατάσταση, ενώ τώρα έχει έναν κανονικό προπονητή. Και αυτό ισχύει, όμως αν ανατρέξει κανείς στο τι έλεγε τότε ο περίγυρος δεν θα βρει πολλά σχόλια του στιλ «πού πάμε τώρα με τον Τιμούρ, μειονεκτούμε». Αντίθετα θα βρει πολλά σχόλια του τύπου «πάμε να τους τελειώσουμε». Οπότε το πρώτο πράγμα που απαιτείται είναι να παραμείνει η μπάλα στο έδαφος, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.

ΤΟ ΣΥΧΝΟ "ΧΑΝΤΑΚΩΜΑ" ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Το δύσκολο κομμάτι για την ΑΕΚ είναι το πρώτο ματς του «Καραϊσκάκη». Και μόνο το «τελείωμα» δύο προπονητών μετά από τους αγώνες της «Ένωσης» στο Φάληρο για το πρωτάθλημα πέρσι και φέτος, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Όπως επίσης και τα σκορ που μόνο τιμητικά δεν μπορεί να τα πεις. 4-0 και 3-0.

Το (εν μέρει) θετικό της κλήρωσης είναι ότι το πρώτο ματς είναι εκτός έδρας, κάτι που δίνει επιλογές στον Χιμένεθ ως προς το πλάνο του. Μπορεί να διαλέξει να πάει να το χτυπήσει, μπορεί να επιλέξει να πάει για να μην χάσει, μπορεί χίλια δύο. Το ζήτημα είναι αυτό που θα αποφασίσει ο κόουτς να γίνει καλά με παίκτες (πλέον) που είναι σε θέση να υποστηρίξουν το σχέδιο και να γίνουν συμβατοί σε αυτό.

ΤΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Από την άλλη, στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ έχει μια επιπλέον αβάντα στα ματς με τον Ολυμπιακό, που μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα. Του πήρε κυριολεκτικά τον αέρα στην Καλογρέζα με τρεις συνεχόμενες νίκες σε ισάριθμα ματς από τότε που ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία επιστρέφοντας από τον Γολγοθά της Β’ και της Γ’ Εθνικής. Αν η ΑΕΚ τα πάει καλά στο πρώτο ματς, τότε θα είναι σε θέση να παίξει όλες της τις πιθανότητες σε ένα μέρος που αποδεδειγμένα το έχει απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, έστω και με υπερβατικό τρόπο. Όλα αυτά όμως είναι θεωρία, αφού μιλάμε για μπάλα και τα πάντα μπορούν να κριθούν από μία στραβοκλωτσιά.

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Τα της παράδοσης έχουν τον ρόλο τους. Μεγάλο-μικρό, δεν έχει σημασία. Όλα μετράνε. Βέβαια από πλευράς παράδοσης, πριν η ΑΕΚ κοιτάξει την προϊστορία με τον Ολυμπιακό μοιραία υπάρχει στο μυαλό της η Μεγάλη Τετάρτη (ημέρα διεξαγωγής του πρώτου ματς), η οποία είναι ιστορικά για την «Ένωση» κάτι σαν… Μεγάλη Παρασκευή αφού σχεδόν το σύνολο των ματς που έχουν γίνει τη συγκεκριμένη μέρα δυσκολεύεται να κερδίσει ακόμα και σε… μπιρίμπα.

Μεγάλη Τετάρτη ο Τελικός του Μπάκα, η απώλεια του πρωταθλήματος του 1996 στο ματς με τον Παναθηναϊκό (κεφαλιά Μπορέλι), ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκη» το 2005 και ένα σωρό… κοσμοϊστορικά γεγονότα που αγγίζουν τον σύλλογο σε όλα τα σπορ (π.χ. υποβιβασμός του μπάσκετ στην Α2 το 2011 σε έναν αγώνα με τον Πανιώνιο στα Άνω Λιόσια).

Οι παραδόσεις, όμως, είναι για να σπάνε και για να δημιουργούν ιστορίες. Καμία δεν είναι ικανή για να καθορίσει το αποτέλεσμα. Σε αυτό (στο αποτέλεσμα) πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν το μυαλό του Χιμένεθ, τα πόδια των ποδοσφαιριστών και βέβαια η τύχη.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΕΚ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ;

Φυσικά και μπορεί η ΑΕΚ να περάσει τον Ολυμπιακό και να πάει στον Τελικό. Φαβορί δεν ξέρω αν είναι, προσωπικά δεν το πιστεύω, και δεν ξέρω αν παίζει και κάποιο ρόλο αυτό πέραν από τη μάχη των εντυπώσεων. Στο κάτω-κάτω η ΑΕΚ λίγα πράγματα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια ως φαβορί. Περισσότερο ως αουτσάιντερ κάνει πατατράκ στους αντιπάλους της, παρά σαν φαβορί. Εκεί που την έχουν για… μισοπεθαμένη, δηλαδή, τους ρίχνει μια «δαγκωματιά». Όταν είναι σε θέση οδηγού σαν να μην ξέρει να το διαχειριστεί.

Τα υπόλοιπα θα τα γράψει η ιστορία όταν έρθει η ώρα. Προς το παρόν σε πρώτο πλάνο είναι το αμέσως επόμενο ντέρμπι που ακολουθεί, την άλλη Κυριακή κόντρα στον Παναθηναϊκό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK