Εξώδικο σε αθλητική εφημερίδα από τον Γκιρτζίκη

Ο Πρόεδρος Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Γκιρτζίκης, απέστειλε εξώδικο προς την εφημερίδα "Goal News" για δημοσίευμά της.

Εξώδικο σε αθλητική εφημερίδα από τον Γκιρτζίκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το κείμενο του εξωδίκου:

Με κατάπληξη και οργή διάβασα το (ανυπόγραφο) άρθρο της εφημερίδος σας, στην σελίδα με επικεφαλίδα «ΧΑΤ ΤΡΙΚ» με τίτλο «ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ Ο ΓΚΙΡΤΖΙΚΗΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ», όπου αναφέρονται τα εξής. «Αναμφίβολα αποτελούσε ένα από τα πρόσωπα του Τελικού. Ο Γιώργος Γκιρτζίκης έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα γύρω από την ΕΠΟ και σε ένα ματς Ολυμπιακού και ΑΕΚ ήταν επόμενο πως θα βρεθεί υπό αφόρητη πίεση και αυτό δημιούργησε ένταση και καταστάσεις που φανερώνουν σύγχυση. Όπως το στιγμιότυπο που ανέφεραν άνθρωποι που βρίσκονταν δίπλα στον Γκιρτζίκη κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης όταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ (προσοχή, όχι κάποιος παράγοντας ομάδας) άρχισε να διαμαρτύρεται για τη διαιτησία. Ήταν η φάση του Τζεμπούρ στο φινάλε του ημιχρόνου, όταν ο Αλγερινός έφυγε πίσω από τη σέντρα και καθ’ όλα νόμιμα, αλλά ο πάγκος του Ολυμπιακού έπεσε πάνω στον βοηθό Δημητριάδη. Και από πάνω σιγόνταρε ο Γκιρτζίκης που φέρεται πως σηκώθηκε όρθιος και φώναζε «οφσάιντ», μπας και σταματήσει τη φάση. Και στο ημίχρονο, πάντως, ησυχία δεν βρήκε. Όταν τον πλησίασε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων, Νίκος Παρίσης, για να του διαμαρτυρηθεί για όσα συνέβησαν στην Ένωσή. Ο Γκιρτζίκης έγινε έξαλλος και τον απώθησε με βίαιο τρόπο.»

Το «περιστατικό» που αναφέρεται στο κείμενο είναι απολύτως ψευδές. Το γεγονός ότι ο «δημοσιογράφος» που το γράφει, αναφέρει ως «πηγές» του -απολύτως αόριστα- δήθεν «ανθρώπους που βρίσκονταν δίπλα στον Πρόεδρο» δεν το «καθαγιάζει» ούτε τον απαλλάσσει από την ευθύνη. Ο δημοσιογράφος, έχει καθήκον αληθείας (άρθρο 14 παρ.5 του Ελληνικού Συντάγματος). Το καθήκον αληθείας, δεν πρόκειται για περιορισμό της ελευθερίας του τύπου, γιατί η τελευταία δεν είναι ελευθερία στην δημοσίευση ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών. Η ελευθερία του τύπου δεν είναι ελευθερία στο ψέμα, ούτε ελευθερία παραποίησης της αλήθειας. Ο συντακτικός νομοθέτης καθιερώνει την αρχή της αλήθειας ως αντικείμενο κανόνα δικαίου από τον οποίο απορρέει το καθήκον αληθείας του τύπου, η σχετική του ευθύνη αλλά και οι σχετικές αξιώσεις των θιγομένων από ανακριβή δημοσιεύματα. Η αρχή της αλήθειας συνιστά ειδική οριοθέτηση, που αφορά τον τύπο. Από το συνταγματικό καθήκον αληθείας προκύπτει η υποχρέωση του δημοσιογράφου να ελέγχει τις πληροφορίες που περιέρχονται σε αυτόν και όχι να τις αναπαράγει «ελαφρά τη καρδία».

Το προσβλητικό και συκοφαντικό κείμενο της εφημερίδος σας, που έπληττε την τιμή και την υπόληψή μου, αξιοποιήθηκε ως πηγή και αναπαρήχθηκε ταχύτατα στην συνέχεια από μεγάλο μέρος του ηλεκτρονικού τύπου, με συνέπεια να δώσει μεγαλύτερη διάσταση στην προσβολή που υπέστην.

Όποιος βρέθηκε στο γήπεδο και διαθέτει στοιχειώδη ευθυκρισία και αντιληπτική ικανότητα, μπορούσε εύκολα να αντιληφθεί από που πήγαζε η «κακή διάθεση» του Προέδρου της Ε.Π.Ο (και όχι βέβαια «ένταση από αφόρητη πίεση» και σύγχυση», που αναφέρεται στο ρεπορτάζ). Ένας τελικός κυπέλλου Ελλάδος που έπρεπε να είναι ποδοσφαιρική γιορτή κατέληξε εντέλει να διεξαχθεί υπό αυτές, τις (γνωστές) συνθήκες. Στις δύο ομάδες επιτράπηκαν να μπουν ελάχιστα πρόσωπα, που αν μη τι άλλο, δεδομένων των συνθηκών, αυτοί οι λίγοι όφειλαν να είναι υπόδειγμα συμπεριφοράς. Όμως σε αυτούς τους λίγους δήθεν φιλάθλους παρεισέφρησε πλήθος «μπράβων» που με εξύβριζαν από την αρχή του αγώνα, εμένα και την ΕΠΟ, που είχαν προκλητική και επιθετική συμπεριφορά απέναντί μου. Ήταν οι ίδιοι που επιτέθηκαν, προπηλάκισαν και εξύβριζαν δημοσιογράφους στο τέλος του αγώνα, που προκάλεσαν φθορές στα δημοσιογραφικά θεωρεία και ανάγκασαν τον ΠΣΑΤ να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία να καταδικάσει αυτές τις συμπεριφορές (υπάρχουν φωτογραφίες που τα αποδεικνύουν). Στους ελάχιστους φιλάθλους που επιτράπηκε να μπουν στο γήπεδο υπήρχε ένας μικρός στρατός μπράβων (που δεν γνωρίζω ακόμη πως και με ποιο τρόπο μπήκε), που εξύβριζαν και προκαλούσαν τον Πρόεδρο της Ε.Π.Ο. και είχαν επιθετική συμπεριφορά από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα, που προπηλάκισαν δημοσιογράφους και που κατέστησαν αναγκαίο να υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη για αποφυγή επεισοδίων σε αγώνα κεκλεισμένων των θυρών (με 300 άτομα!!!)

Τον δημοσιογράφο της εφημερίδος σας, όμως που βρέθηκε στο γήπεδο (αν βρέθηκε), ο οποίος γράφει το σχετικό κείμενο, δεν τον απασχόλησαν όλα αυτά, αλλά προφανώς είχε εστιαστεί στις αντιδράσεις του Προέδρου της ΕΠΟ, στην ερμηνεία των συσπάσεων του προσώπου του ανάλογα με τις αποφάσεις του διαιτητή του αγώνα, ώστε να αντιληφθεί αν τις επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει…. Κύριοι σας ερωτώ, αυτό το λέτε αντικειμενική πληροφόρηση!

Κύριοι διαβάσατε την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνάδελφοι σας, το συνδικαλιστικό σας όργανο ( ο ΠΣΑΤ) για τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο! Προσέξατε ότι το κύπελλο δεν «απονεμήθηκε», αλλά ότι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ (κατά προτροπή του Προέδρου τους) το πήραν μόνοι τους! Αυτά είναι τα περιστατικά που με θλίβουν, η απαξίωση του θεσμού και όχι η διαιτησία του αγώνα. Εγώ περισσότερο απ΄ όλους σας γνωρίζω ότι έχουμε άξιους διαιτητές.

Συκοφαντία είναι η «τέχνη» (η προσπάθεια) της απομοίωσης, της αποδόμησης της προσωπικότητας κάποιου, της ηθικής του υπόστασης και της υπόληψής του, με διασπορά ψευδών ειδήσεων. Λέγεται και δολοφονία χαρακτήρα, μεταφορά εκ του αγγλικού όρου (character assassination), δηλαδή εσκεμμένη διάδοση ψευδής πληροφορίας που στοχεύει να πλήξει –να σκοτώσει- την υπόληψη κάποιου. Δεν είναι τυχαίο που ο φιλόσοφος Σωκράτης είχε χαρακτηρίσει τον συκοφάντη χειρότερο από τον δολοφόνο. («Ο συκοφάντης σκοτώνει την τιμή ενός ανθρώπου, ενώ ο φονιάς τη ζωή, αλλά επειδή η τιμή είναι ανώτερη από τη ζωή, η συκοφαντία είναι σοβαρότερη από τον φόνο, γιατί ο φονιάς σκοτώνει με μεγάλο κίνδυνο της ζωής του μόνο τους ζωντανούς, ενώ ο συκοφάντης με μια κουβέντα του και με μεγάλη ασφάλεια σκοτώνει και ζωντανούς και νεκρούς»). Όταν ο Διογένης ρωτήθηκε ποιο από τα θηρία δαγκώνει πιο άσχημα, απάντησε: Από τα άγρια ο συκοφάντης και από τα ήμερα ο κόλακας!

Δημοσιογραφία είναι η συγκέντρωση ειδήσεων και πληροφοριών, και η διάδοση τους μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης με στόχο την κατά το δυνατόν ορθή πληροφόρηση των πολιτών. Η δημοσιογραφία είναι ένα λειτούργημα που απαιτεί γνώση και ακεραιότητα, στηρίζεται στην έρευνα και την υπευθυνότητα και σκοπεί στην ανάδειξη της αλήθειας (της αληθινής είδησης).

Κύριοι προφανώς γνωρίζετε την διαφορά μεταξύ ορθής πληροφόρησης (δημοσιογραφίας) και σκόπιμα ψευδούς (συκοφάντησης). Αποφασίστε τι υπηρετείτε, την δημοσιογραφία ή την συκοφαντία. Αποφασίστε αν είστε δημοσιογράφοι η κοινοί συκοφάντες, διότι το να συκοφαντήσεις έναν έντιμο άνθρωπο, όπως έχει πει κάποιος, είναι το ίδιο εύκολο, όπως και να σκοτώσεις εκείνον που κοιμάται, να κάνεις σωστή δημοσιογραφία όμως είναι το δύσκολο και το ζητούμενο. Η εφημερίδα σας έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπηρετεί την σωστή δημοσιογραφία.Επιβάλλεται όμως να μην κάνει εκπτώσεις και να το πράττει πάντοτε. Το στοίχημα είναι δικό σας και όχι δικό μου!

News 24/7

24MEDIA NETWORK