Η στρατηγική της μεγάλης μάχης

Η προεκλογική μάχη για τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης Κυριακής, είναι μείζον θέμα για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Παράλληλα αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα, μαίνεται άλλη μια μάχη, στον μικρόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, για τις εκλογές της ΕΠΟ.

Η στρατηγική της μεγάλης μάχης

Η παραδοξότητα στη σύγκριση των δύο διαδικασιών, είναι πως στις βουλευτικές υπάρχουν δύο (τουλάχιστον) πόλοι που διεκδικούν την εξουσία, ενώ στις ποδοσφαιρικές ο υποψήφιος είναι ένας, πλην όμως η αντιπαράθεση έχει την ίδια ένταση και σφοδρότητα, λαμβανομένων υπόψη των μεγεθών.

Η επικαιροποίηση του μετώπου των τριών

Οι πρόσφατες συναντήσεις του Ιβαν Σαββίδη με τους Γιάννη Αλαφούζο και Δημήτρη Μελισσανίδη, δεν ήταν τίποτα άλλο πέρα από την επικαιροποίηση του μετώπου των τριών, εναντίον αυτού που αποκαλούν «σύστημα» ή και «εγκληματική οργάνωση», που εμπεριέχεται στο όποιο «σύστημα».

Στόχος πρώτος ή ΕΠΟ. Από την Ομοσπονδία ελέγχονται, καθώς σ’ αυτή ανήκουν, τα δύο τεράστια και καθοριστικά κεφάλαια της ποδοσφαιρικής ζωής: η διαιτησία και η αθλητική δικαιοσύνη.

Οι τρεις «πολέμησαν» τη διοίκηση Σαρρή και το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν με την κατάσταση που θεωρούν συνέχειά της. Δηλαδή την υπό τον Γκιρτζίκη διοίκηση, που αναμένεται να προκύψει στις 23/1, αφού δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος.

Υπάρχει ένας μόνον τρόπος να μην προχωρήσει αυτή η κατάσταση: να γίνει κάτι πριν τη διαδικασία ώστε να απαξιωθούν ηθικά τα πρόσωπα που θα εμπλέκονται στη νέα κατάσταση. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Όποιος μπορεί να κάνει «βαθιά» ανάγνωση στις τελευταίες ανακοινώσεις, και ειδικά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θα καταλάβει εύκολα. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από εκείνη της Παρασκευής.

“Απευθύνουμε έκκληση στην ελληνική Δικαιοσύνη να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να σταματήσει την άνομη δράση εκείνων που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο και να προστατεύσει τη νομιμότητα και τις ΠΑΕ, που επιλέγουν να ανταγωνίζονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μέσα από την αγωνιστική τους απόδοση και την τήρηση των υποχρεώσεών τους".

Οι τρεις "μηχανισμοί"

Μένει κάτι λιγότερο από μια εβδομάδα για τις εκλογές της ΕΠΟ και κάτι περισσότερο για τις βουλευτικές. Οι πιθανότητες «να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες η ελληνική δικαιοσύνη», σε μέρες προεκλογικού πυρετού, δεν είναι πολλές. Το μέτωπο των τριών είναι όμως αποφασισμένο να εξαντλήσει τις πιθανότητες για άμεση δράση. Μόνο τυχαία δεν είναι η κορύφωση της «καμπάνιας» τις τελευταίες ημέρες, που εκφράστηκε με την απειλή ή «πρόβα» αποχώρησης του ΠΑΟΚ, στον «Ταρλά» και της επίσημης θέσης αργότερα πως η αποχώρηση από το πρωτάθλημα είναι μια υπαρκτή σκέψη, αν δεν κτλ. Ο «μηχανισμός» ΠΑΟΚ, κινεί, όπως λέγεται και φαίνεται, το επικοινωνιακό της συμμαχίας. Όλα τα περί των ραντεβού της Παρασκευής και οι «ερμηνείες τους» προέκυπταν μέσω Θεσσαλονίκης.

Όσο για τον Παναθηναϊκό «μηχανισμό», εκτιμάται πως έχει πάρει «εργολαβία» το «δικαστικό» κομμάτι της ιστορίας.

Η ΑΕΚ, ως ενεργός μηχανισμός και οργανισμός, δεν έχει μεν αγωνιστικό μπλέξιμο με τη SuperLeague και όσα συμβαίνουν, αλλά από την άλλη μεριά σύντομα θα εμπλακεί, αφού στόχο έχει να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία. Ετοιμάζεται γι αυτό και παράλληλα έχει το ρόλο του ισχυρού συμμάχου και του ενεργού, όπως λέγεται, συμβούλου στην πορεία της αντιπαράθεσης.

Η 26η Ιανουαρίου εκτιμάται πως θα είναι μια διαφορετική μέρα για τη χώρα, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία. Οι περισσότεροι από μας τους ταπεινούς δεν ξέρουν πως θα είναι. Κάποιοι έχουν πιθανώς καλύτερη εικόνα, για το τι μπορεί να συμβεί (και στο ποδόσφαιρο) όποιος και αν έχει το τιμόνι της χώρας.

Έτσι το «σχέδιο Β», που είναι συνέχεια των όσων τώρα συμβαίνουν, έχει χρονικό ορίζοντα τη λήξη των αγωνιστικών δραστηριοτήτων για τη σεζόν 2014-15. Προσδοκούν πως έως τότε θα έχει ασχοληθεί η Δικαιοσύνη με τις ανοιχτές υποθέσεις. Ακόμα και αν δεν γίνει αυτό, ελπίζουν πως με τον συνεχή πόλεμο φθοράς, θα εξαναγκάσουν τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ και τη διοίκησή του σε παραίτηση, ενώ παράλληλα θα έχουν βρει έναν άνθρωπο κοινής αποδοχής να ηγηθεί του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα έχουν ετοιμάσει δηλαδή μια «νέα πρόταση», κάτι που δεν κατάφεραν για την Παρασκευή.

Δεν είναι τυχαία η διαρροή

Μόνον τυχαία δεν είναι η διαρροή πως «αν δεν αλλάξει η κατάσταση, σκέφτονται να μην κατέβουν στο νέο πρωτάθλημα». Αυτό ενδεχομένως να είναι, υπό προϋποθέσεις, το έσχατο μέτρο, αν δεν αποδώσουν όλα τα άλλα.

Έως τότε δεν θα αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω. Καμία απόφαση, καμία κλήρωση διαιτητών, κανένα «ανάποδο σφύριγμα», δεν θα περνάει έτσι. Οι ανακοινώσεις και οι «κύκλοι» θα εμφανίζονται με καταιγιστικό ρυθμό. Θα αφορούν είτε στο «σύστημα», είτε στον Ολυμπιακό, για τον οποίο θεωρούν, πιστεύουν και το λένε πως είναι ο ευνοούμενος της κατάστασης.

Θα έχουμε δηλαδή ένταση στη μάχη ως τη λήξη του α΄ ημιχρόνου, που είναι την Παρασκευή, ημέρα των εκλογών στην ΕΠΟ και έναρξη του β’ ημιχρόνου στις 26 Ιανουαρίου, την επομένη των βουλευτικών εκλογών.

Η λήξη; Θα δείξει. Υπάρχει και η άλλη πλευρά που δεν φαίνεται διατεθειμένη να πέσει αμαχητί. Στην πραγματικότητα δεν θέλει καν να σκέφτεται ότι θα «πέσει».

Ωστόσο η κλιμακούμενη ένταση θα συνεχιστεί από το μέτωπο των τριών, με την προσδοκία πως θα έχει και ένα κάποιο μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα. Να είναι δηλαδή «τα όργανα» πιο προσεκτικά, όσο το πρωτάθλημα θα παραμένει κούρσα για τρεις.

Θα φανεί στην πορεία

Το αν και κατά πόσο αυτή η εκστρατεία θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους τρεις «στρατηγούς» της μάχης, θα φανεί στην πορεία. Όπως θα φανεί, αν «νικήσουν», κατά πόσο θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που πρωτίστως έχει να κάνει με την Ομοσπονδία αρχικά και στη συνέχεια με τη Λίγκα, η ηγεσία και ο τρόπος λειτουργίας της οποίας επίσης βάλλονται.

Πριν αρκετά χρόνια, η μεγάλη φίρμα, τότε, Λίτσα Διαμάντη, είχε «απογειώσει» το λαϊκό τραγούδι (στίχοι Πυθαγόρας, μουσική Κατσαρός), που έλεγε: «Δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία, στην περίπτωσή μας όμως, δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Γίνεται επίκαιρο για τα του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο με μια σημασία και ανάγνωση, για το πριν, το τώρα και το μετά.

Η ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μοιάζει με τους αθάνατους στον μύθο του «Χαϊλάντερ»: Στο τέλος μένει μόνον ένας. Αν αλλάξει η ιστορία, θα αλλάξουν όλα.

Υπάρχει όμως ευτυχία που να κόβεται στα τρία;

Σ.Κ.

Διαβάστε ακόμη:

Μετωπική χωρίς ανάσα!

Σκέψεις να μην κατέβουν στο νέο πρωτάθλημα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK