Όταν η ΕΡΤ (δεν) έκοψε τα επεισόδια του ντέρμπι

Πριν από μερικά χρόνια (πάνω από πέντε), στην τότε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, κάποιοι ήθελαν να αποκρύψουν την αλήθεια. Να μην μεταδώσουν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, τα επεισόδια που είχαν δημιουργηθεί σε ένα ντέρμπι μεταξύ ομάδων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο ρόλος του αρχισυντάκτη του αθλητικού τμήματος, η απόφαση του γενικού διευθυντή και η "αόρατη" εντολή για "κόψιμο" των στιγμιοτύπων.

Όταν η ΕΡΤ (δεν) έκοψε τα επεισόδια του ντέρμπι
Ποδόσφαιρο Ελλάδα INTIME SPORTS

Το ματς τελειώνει νωρίς, την ώρα δηλαδή που ολοκληρώνεται το απογευματινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, μπουκάλια εκσφενδονίζονται από μικρή μερίδα οπαδών των γηπεδούχων προς τους ποδοσφαιριστές των φιλοξενούμενων. Την ίδια ώρα υπάρχει συμπλοκή των αστυνομικών δυνάμεων με τους θερμόαιμους της εξέδρας. Τα επεισόδια μόλις είχαν αρχίσει. Το δελτίο ειδήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος φωνάζει στον σκηνοθέτη "πάμε στη LIVE εικόνα από το γήπεδο". Στο κοντρόλ επικρατεί πανικός. Και εκεί αρχίζουν όλα.

Τα επεισόδια δεν θα παίξουν ξανά!

Αποστολή εξετελέσθη. Η δημόσια τηλεόραση είχε δείξει σε "ΖΩΝΤΑΝΗ" μετάδοση τα επεισόδια (μικρής έκτασης) και όλοι στο κοντρόλ έδιναν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον, για την ετοιμότητα σε δημοσιογραφικό και τεχνικό επίπεδο. Ο αρχισυντάκτης αποχωρεί από το κοντρόλ των ειδήσεων και εκείνη την ώρα δέχεται το τηλεφώνημα που θα τον συνταράξει: "τα επεισόδια δεν θα παίξουν ξανά, είναι εντολή", ήταν τα λόγια υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΡΤ.

Το δίλημμα του δημοσιογράφου...

Ο διάλογος συνεχίστηκε επί τρία λεπτά.

- Μα, αφού τα δείξαμε LIVE στο δελτίο!
- Δεν πειράζει...
- Θα τα παίξουν όλα τα κανάλια (ιδιωτικά), εμείς τους δώσαμε την εικόνα!
- Εμείς δεν θα τα δείξουμε...
- Θα το σκεφτώ!
- Είναι εντολή...
- Ο γενικός διευθυντής τι λέει;
- Δεν με νοιάζει...
- Εμένα με νοιάζει. Θέλω να κάνω σωστά τη δουλειά μου!

Ο δημοσιογράφος έκλεισε απότομα το τηλέφωνο και κατευθύνθηκε προς τον 2ο όροφο του Ραδιομεγάρου για να σκεφτεί τι θα κάνει.

Η λύση από τον Γενικό!

Κάθισε στο γραφείο του και άρχιζε να καπνίζει. Δεν ήξερε τι να κάνει! Το εσωτερικό τηλέφωνο χτυπάει: ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ.

- Τι θα κάνουμε με τα επεισόδια το βράδυ (κεντρικό δελτίο ειδήσεων).
- Μου είπαν να μην τα "παίξω"...
- Ποιος; Έλα κάτω!

Δεν υπάρχει περίπτωση, θα μεταδοθούν...

Ο διάλογος συνεχίστηκε με ένταση και εξηγήσεις.

- Ποιος σου το είπε; Δεν υπάρχει περίπτωση, θα μεταδοθούν...
- O κύριος...
- Σου είπε τον λόγο;
- Όχι, μόνο ότι ήταν εντολή!
- Καλά και ποιος είναι; Δική του είναι η ΕΡΤ;
- Ρωτήστε τον...
- Φτιάξε video, να είναι μεγάλο και να έχει όλα τα επεισόδια. Θα "παίξουν" ό,τι κι αν γίνει.

Σε μία σύσκεψη που κράτησε μία ώρα, με πολλά τσιγάρα, πολλά τηλέφωνα και αγωνία, γενικός διευθυντής και αρχισυντάκτης το αποφάσισαν. Και δεν έκαναν πίσω. Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας μεταδόθηκαν κανονικά στο κεντρικό δελτίο.

Είχε δοθεί ή όχι εντολή για "κόψιμο";

Τα ερωτήματα πολλά. Ποιος ήθελε να "κόψει" τα επεισόδια; Είχε δοθεί εντολή στο υψηλόβαθμο στέλεχος ή την είχε βγάλει από το μυαλό του για να εξυπηρετήσει συμφέροντα. Κι αν ακόμη είχε δοθεί εντολή, δεν θα ενημερωνόταν ο γενικός διευθυντής που είχε και την ευθύνη των δελτίων;

H ομάδα δεν είχε ανάμιξη...

Όπως αποδείχθηκε την επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος της ομάδας που ενδεχομένως θα είχε συμφέρον να μην μεταδοθούν τα επεισόδια από τη δημόσια τηλεόραση, δεν είχε ασχοληθεί καν με το θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες ο σύμβουλός του σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό διευθυντή είπε χαρακτηριστικά: "καλά κάνετε που τα δείξατε, πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Και σε εμάς και σε εσάς".

Σχόλιο:

Ο φόβος φυλάει τα έρμα, λέει ο θυμόσοφος λαός. Ταιριάζει γάντι για κάθε Μέσο που... σέβεται τον εαυτό του, πόσο μάλλον αν αυτή είναι η κρατική τηλεόραση. Ασυναίσθητα, κάθε Μέσο -ηλεκτρονικό ή μη- θέλει να τα έχει καλά με όλους. Αυτό βγαίνει από την ανάγκη... να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Κάθε τι που μπορεί να ενοχλήσει τους ισχυρούς παράγοντες των ομάδων γίνεται τροφή για περισσότερη σκέψη. Όλο αυτό πηγάζει από τον φόβο μη βρεθείς στο στόχαστρο και της νοοτροπίας ότι κάνω δημοσιογραφία για την ενημέρωση και όχι για την αλήθεια. Όσο απλό ακούγεται τούτο, τόσο δύσκολο είναι να κατανοηθεί.

Στην (πρώην) ΕΡΤ όλο αυτό γινόταν... στο τετράγωνο. Υπό το βάρος του "πληρώνει ο λαός" και της όσο το δυνατόν αντικειμενικότερης δημοσιογραφίας, έφταναν στο σημείο της αδιαφορίας. Καλύτερα να "εξαφανίσουμε" μια είδηση για να μη μας πρήζουν, παρά να χτυπά μανιωδώς το τηλέφωνο από αγανακτισμένους τηλεθεατές και προέδρους. Αυτούς που οι περισσότεροι δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν...

Π.Β.

News 24/7

24MEDIA NETWORK