Κίνδυνος...κραχ της μισής Α1

Θέμα επιβίωσης θα αντιμετωπίσουν οι μισές και πλέον ομάδες της Α1, παρότι η στοιχηματική εταιρεία "Stoiximan"προσφέρει σανίδα σωτηρίας στην λίγκα και στην Basket League, με την κεντρική χορηγία που αναμένεται να ανακοινωθεί καθώς ψηφίστηκε από τις ομάδες με συντριπτική πλειοψηφία στον ΕΣΑΚΕ.

Κίνδυνος...κραχ της μισής Α1
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Παρόλα αυτά όμως και καθώς οι τρεις μεγάλοι του ΠΟΚ έχουν κάνει ατομική συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, τα χρήματα που θα λάβουν οι 11 ομάδες θα είναι σχεδόν 1εκατ ευρώ τη σεζόν συνολικά. Μάλιστα από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν τα ποσά που θα κρατήσει ο ΕΣΑΚΕ.

Κατά συνέπεια: από τη μία και σε σχέση με το παρελθόν, οι ομάδες θα πρέπει να λένε... “και πάλι καλά”. Το ίδιο και ο ΕΣΑΚΕ καθώς κινδύνευε ακόμα και με αναβολή η πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Χωρίς κεντρική χορηγία και με τον ΟΠΑΠ διατεθειμένο να προσφέρει μόνο ψίχουλα, από τη στιγμή που είχε ξοδέψει σχεδόν όλο το μπάτζετ στους τρεις μεγάλους.

Από την άλλη, το τελικό ποσό είναι μικρότερο σε σχέση με παλαιότερες εποχές αφού υπάρχουν και άλλα... θέματα λόγω των ατομικών συμφωνιών των Ολυμπιακού,ΠΑΟ και ΑΕΚ. Περνώντας απο το...ταμείο οι 11 ομάδες της Α1 δεν θα πληρωθούν η καθεμία περισσότερα από 60.000 το χρόνο από τη συμφωνία του ΕΣΑΚΕ με τον κεντρικό χορηγό, ποσό που τις...αφήνει στον αέρα!

Κι αυτό αφού ζούσαν ουσιαστικά με τα χρήματα από την κεντρική χορηγία και τα τηλεοπτικά καθώς μάζευαν περίπου 250χιλ ευρώ και μετά είχαν τα δικά τους έσοδα από δικές τους χορηγίες και εισιτήρια.

Με το σημερινό πολύ δύσκολο οικονομικό τοπίο, οι περισσότερες ομάδες που δεν διαθέτουν άνθρωπο να βάλει χρήματα από την τσέπη του, έχουν έξοδα που φτάνουν τις 400-500.000 με ένα μικρό ρόστερ των 200.000 ευρώ. Με εγγυημένα, λοιπόν, περίπου 150-200.000 ψάχνουν τουλάχιστον 300χιλιάρικα ακόμα. Πόσο που δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί, καθώς οι ατομικές συμφωνίες των μικρομεσαίων για την φανέλα δεν ξεπερνάνε τα 50χιλ ευρώ και όλα τα υπόλοιπα έσοδα από χορηγίες είναι ελάχιστα μιας και αφορούν συνήθως ανταποδοτικές συμφωνίες.

Συνεπώς και με τα εισιτήρια να είναι ελάχιστα (200-300 συνήθως, ίσα ίσα για να βγαίνουν τα έξοδα του αγώνα βασικά), υπάρχει η σοβαρή ανησυχία για το ενδεχόμενο πολλές ομάδες της Α1 να εμφανίσουν έλλειμμα και να 'εχουν θέμα με την αυστηρή πλέον νομοθεσία. Φυσική συνέπεια αυτών να κατεβεί το επίπεδο, μέσω των αμφίβολής αξίας Αμερικάνων παικτών (δηλαδή των 2 χιλιάδων τον μήνα) κι ενώ είναι άγνωστο τι θα συμβεί και με εκείνους που έχουν ήδη χρέη να διευθετούν από προηγούμενες χρήσεις.

Ήδη πολλές ΚΑΕ ψάχνονται για να βρουν χρηματοδότη αλλά οι εποχές είναι ζόρικες , οπότε κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για το πως θα βγάλουν τη σεζόν!Και πάλι καλά δηλαδή που ήρθε και η σανίδα σωτηρίας από την εταιρεία "Stoiximan"...

Σ.Γ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK