ΕΡΤ: Η "δούλα" των "αιωνίων"

Παρεμβάσεις, τηλέφωνα, προσλήψεις από το παράθυρο, απομακρύνσεις δημοσιογράφων που διαφωνούσαν, ΠΑΕ που ήταν πάνω από την κυβέρνηση, "γραμμή" στα δελτία ειδήσεων και "μάχη" για να βγεις λίγα λεπτά στο γυαλί. Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση στα καλύτερά της σε μια εποχή που οι "αιώνιοι" ήταν σε συνεχή κόντρα για το ποια από τις δύο ομάδες θα επικρατούσε στο παρασκήνιο της Αγίας Παρασκευής. Και ο λόγος; Προφανής. Η επικοινωνιακή νίκη.

ΕΡΤ: Η "δούλα" των "αιωνίων"
ΕΡΤ

Το Contra.gr σάς είχε βάλει στο κλίμα όσον αφορά σε μια "σκοτεινή" περίοδο που επικρατούσε στην ΕΡΤ με το θέμα: Όταν η ΕΡΤ (δεν) έκοψε τα επεισόδια του ντέρμπι.

Πριν από αρκετά χρόνια, λοιπόν, η... δημόσια τηλεόραση είχε γίνει "προτεκτοράτο" και ουσιαστικά δούλα των "αιωνίων", με τη συμμετοχή ενός συστήματος που δρούσε απρόσκοπτα και ανεξέλεγκτα. Το δίκτυο μάλιστα ήταν τόσο καλά οργανωμένο, που μετά από λίγο καιρό τα πιόνια του παιχνιδιού "δούλευαν" αυτοματοποιημένα. Όμως, το παιχνίδι είχε δύο ισχυρούς παίκτες. Μοιραία, λοιπόν, οι ισορροπίες διαταράσσονταν και ανατρέπονταν.

Οι παρεμβάσεις

Οι δύο ομάδες είχαν ενημέρωση για το τι διαδραματιζόταν στο Ραδιομέγαρο. Είχαν καθημερινή επικοινωνία με δημοσιογράφους, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ανώτερα στελέχη, διοικητικούς υπαλλήλους και γνώριζαν τις εξελίξεις από πρώτο χέρι. Μάλιστα πολλές φορές σε κρίσιμα θέματα που "έκαιγαν", οι επικεφαλής των τμημάτων της ΕΡΤ, περίμεναν πρώτα να ενημερωθούν οι άνθρωποι "κλειδιά" και εν συνεχεία να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις. Αυτό γινόταν συχνότερα όταν οι ομάδες είχαν εσωτερικά προβλήματα, σε επεισόδια οπαδών τους και όταν η θεματολογία είχε να κάνει με τους προέδρους των ΠΑΕ. Ουκ ολίγες φορές τα συμφέροντα είχαν συγκρουστεί. Και σ' αυτή τη "μάχη" όμως ο ισχυρότερος έδειχνε τη δύναμή του. Ήταν τόσα πολλά τα γεγονότα, που οι γνωρίζοντες την κατάσταση θεωρούν ότι αυτό το ντέρμπι έληξε ισόπαλο. Ενίοτε το σκορ ήταν προκαθορισμένο αφού βόλευε και τις δύο πλευρές.

Τα τηλέφωνα

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των επιτελείων των ΠΑΕ και μιας μικρής ομάδας μέσα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ήταν καθημερινές. Ακόμη και κατά τη διάρκεια live εκπομπών και βεβαίως ποδοσφαιρικών αγώνων. Τα τηλέφωνα "άναβαν" όταν διεξαγόταν το ντέρμπι μεταξύ "αιωνίων". Εκείνες τις ώρες άλλα και την ώρα της... Αθλητικής εκπομπής, το παρασκήνιο βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο με μοναδικό πρωταγωνιστή έναν άνθρωπο: αυτόν που έκανε την περιγραφή του ματς. Κάθε του λέξη, κάθε του φράση και το κυριότερο όποιο ποδοσφαιρικό σχόλιο που θα μπορούσε να μην ήταν αποδεκτό ήταν αντικείμενο τηλεφώνου. Μάλιστα πάρα πολλοί έμπειροι και καλοί συνάδερφοι δήλωναν "κώλυμα" για να "σπικάρουν" τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις, για να μην μπουν στο στόχαστρο των ομάδων και των οπαδών τους. Συνεπώς το βάρος έπεφτε σε συναδέλφους που ήταν πιο προσεκτικοί στα σχόλιά τους και δεν δημιουργούσαν εντάσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει ξεκάθαρο offside ή κραυγαλέα περίπτωση πέναλτι και ο σχολιαστής να μην παίρνει καμία θέση και να συνεχίζει την περιγραφή του.

Ο ρόλος της "Αθλητικής εκπομπής"

Το ίδιο συνέβαινε και με την "Αθλητική εκπομπή" και ας ήταν η εκπομπή live. Υπήρχαν και τα μηνύματα. Η εκπομπή ήταν δομημένη πάνω στους "αιώνιους", όλες οι υπόλοιπες ομάδες ήταν σε δεύτερη μοίρα, ενώ και σ' αυτή την περίπτωση τα σχόλια ήταν προσεκτικά και μοιρασμένα προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Σαφώς και υπήρχαν παράπονα κυρίως στις αμφισβητούμενες φάσεις, όμως, και εκεί επικρατούσε ο νόμος του ισχυρού. Λίγες ήταν φορές που ειπώθηκε κάτι που να μην είχε αντικειμενικό υπόβαθρο. Επίσης οι παρουσιαστές της εκπομπής έπαιρναν κάθε χρόνο την έγκριση από τις ομάδες. Όχι από τον πρόεδρο της ΕΡΤ! Αλλά από τις ομάδες. Συνήθως μοιράζονταν. "Εγώ θα έχω αυτόν. Και συ αυτόν". Όλα αυτά για να κρατούν οι δημοσιογράφοι τις αόρατες ισορροπίες. Οι παρουσιαστές, βεβαίως, δεν καθόντουσαν με σταυρωμένα χέρια. Κάθε σαιζόν έβαζαν τους δικούς τους ανθρώπους -κυρίως πολιτικά πρόσωπα- για να στηρίξουν τη συμμετοχή τους στην εκπομπή. Το ίδιο έκαναν και σπίκερ για να σχολιάσουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ενίοτε οι ΠΑΕ "έβαζαν" και τον δικό τους άνθρωπο για να καλύπτει το ρεπορτάζ της ομάδας.

Οι απομακρύνσεις των δημοσιογράφων

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που διαφωνούσαν με αυτές τις πρακτικές. Από τη μία πλευρά οι δημοσιογράφοι που δεν ήθελαν να ήταν υποτακτικοί σε καμία κυβέρνηση και ομάδα. Μαζί τους η "παλιά φρουρά" της ΕΡΤ, η οποία είχε χάσει τα ηνία και σε θέσεις και σε χρήματα. Οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να επανακτήσουν την κυριαρχία τους με πολλούς τρόπους, όμως, κάθε φορά έπεφταν σε τοίχο καθώς αυτή η κατάσταση στηριζόταν πρωτίστως από την κυβέρνηση, η οποία ήταν πλήρως ενημερωμένη για το καθεστώς στο αθλητικό τμήμα. Υπήρχαν και περιπτώσεις δημοσιογράφων που απομακρύνθηκαν από συγκεκριμένα πόστα, για να μην βάζουν "τρικλοποδιές" στο έργο των επικεφαλής και σε άλλες περιπτώσεις (ευτυχώς λίγες) με εντολή άνωθεν υπήρχαν και απολύσεις συμβασιούχων, αφού τους μόνιμους υπαλλήλους δεν μπορούσε να τους κουνήσει κανείς από την ΕΡΤ.

Τα δελτία ειδήσεων

Οι αθλητικές ειδήσεις των δελτίων και αυτές συντεταγμένες στην ίδια "γραμμή". Τα video για τους "αιωνίους" είχαν τον ίδιο χρόνο για να μην δυσαρεστήσουν τις ομάδες και προφανώς περνούσαν το θέμα όχι ως ρεπορτάζ αλλά ως θέση των ομάδων. Μάλιστα στη γενική σύσκεψη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, ο γενικός διευθυντής δεν είχε καμία άποψη για τα αθλητικά θέματα που θα "έπαιζαν" στο δελτίο του, καθώς γνώριζε ότι το... παιχνίδι παιζόταν από τους πάνω ορόφους του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής. Μόνο ένας γενικός διευθυντής (στη δεύτερη θητεία του), ο οποίος είχε περάσει χρόνια από την ιδιωτική τηλεόραση, προσπάθησε να σπάσει το απόστημα, αλλά και αυτός μετά από λίγους μήνες κατάλαβε ότι η "μάχη" ήταν άνιση και αποσύρθηκε. Υπήρχαν, βεβαίως, ελάχιστες φορές που οι αρχισυντάκτες των δελτίων ειδήσεων περνούσαν την δική τους (αντικειμενική) γραμμή στα θέματα, η οποία μέσα στα πολλά δελτία της ημέρας περνούσαν απαρατήρητα. Όταν οι διευθυντές της ΕΡΤ και οι ομάδες αντιλαμβανόντουσαν τι είχε γίνει, η ειδησεογραφία είχε αλλάξει και το περιστατικό πήγαινε στο αρχείο.

Η απούσα κυβέρνηση

Και όλες αυτές οι παρεμβάσεις στον βωμό της ανεξάρτητης δημοσιογραφία και δημόσιας τηλεόρασης, γίνονταν με την ανοχή των κυβερνώντων. Η κυβέρνηση ήθελε να περνάει τη δική της γραμμή στην ΕΡΤ (στα πολιτικά θέματα) και να έχει σε ισορροπία τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα.

Ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα τότε στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, γνώριζε πολύ καλά το επικοινωνιακό κομμάτι. Προτιμούσε να παίρνει θέση όταν η κατάσταση έφτανε στο απροχώρητο. Μια τέτοια κατάσταση ήταν όταν μια χρονιά, μέλος της "Αθλητικής εκπομπής" λίγο πριν την πρεμιέρα "κόπηκε". Εκείνο το άτομο... χρησιμοποίησε όλο το κυβερνητικό εύρος των γνωριμιών που είχε και κατάφερε να κάνει το παιχνίδι... ντέρμπι. Τη λύση, λοιπόν, την έδωσε ο άνθρωπος του προέδρου, ο οποίος μετά από τηλέφωνα που δέχτηκε από ιστορικά στελέχη επανέφερε το... "κομμένο" μέλος στη θέση του. Για ακόμη μία φορά ο κομματικός μηχανισμός λειτούργησε στην εντέλεια.

* Τις περισσότερες φορές (μπορεί και όλες) οι παρεμβάσεις γινόντουσαν χωρίς οι πρόεδροι των ομάδων να ήταν ενήμεροι. Κάποιοι προσπαθούσαν να "πουλήσουν" εκδούλευση ενίοτε με επιτυχία και άλλες φορές με παταγώδη αποτυχία. Η ουσία ήταν η ίδια. Κάποιοι υπάλληλοι της ΕΡΤ έμπαιναν σε διαδικασία διαλόγου με ανθρώπους που δεν είχαν καμία δικαιοδοσία στη Δημόσια Τηλεόραση.

** Το σημερινό αθλητικό τμήμα της ΕΡΤ μπορεί να μην έχει τη... λάμψη του παρελθόντος, ωστόσο φαίνεται ότι λειτουργεί χωρίς "βαρίδια". Η Αθλητική Κυριακή έχει επιστρέψει στο κλασικό μοντέλο της, με την προβολή όλων των στιγμιοτύπων του ποδοσφαίρου, καλεσμένους απ' όλα τα σπορ, θέματα για όλα τα αθλήματα και χωρίς σχολιαστές στο πάνελ. Πολύ καλή δουλειά επίσης γίνεται στην μπασκετική εκπομπή της Euroleague, με τους συντελεστές να ρίχνουν το βάρος τους στους καλεσμένους, οι οποίοι σχολιάζουν σε κάθε αγωνιστική τα ματς των ελληνικών ομάδων.

Π.Β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Όταν η ΕΡΤ (δεν) έκοψε τα επεισόδια του ντέρμπι

News 24/7

24MEDIA NETWORK