Ο Πέλκας, ο Δώνης και η... ιεροσυλία του 10!

Το Contra.gr γυρίζει πίσω το χρόνο και θυμάται το θράσος του Δημήτρη Πέλκα να ζητήσει το νούμερο φανέλας που φορούσε ο Γιώργος Κούδας, τον Γιώργο Δώνη που έκανε τη χάρη στο μικρό, τη φοβερή αφήγηση του Κώστα Ιωσηφίδη και το τελικό διαζύγιο μ' ένα ... μεγάλο βάρος.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Το 77 που φοράει από το καλοκαίρι του 2015 ο Δημήτρης Πέλκας είναι ο τέταρτος κατά σειρά διαφορετικός αριθμός φανέλας για τον βραχύσωμο μεσοεπιθετικό του ΠΑΟΚ, ο οποίος σε ηλικία 10 ετών είχε πάρει, με την παρότρυνση και του προπονητή του, το... "βαρύ κι ασήκωτο" 10. Ενα νούμερο που είχε το θράσος να το ζητήσει από την πρώτη μέρα που "ανέβηκε" από τη δεύτερη ομάδα στην επαγγελματική.

Η αναφορά στην μικρή ιστορία με την οποία ξεκίνησε η “σχέση” του Πέλκα με το "10" είναι χαρακτηριστική, έτσι όπως αποτυπώθηκε από τους ανθρώπους της ασπρόμαυρης ΠΑΕ, πριν από πέντε χρόνια... «Πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν να ζητήσουν αυτό το νούμερο και σίγουρα ποτέ πριν καταφέρουν να συστηθούν στο ποδοσφαιρικό κοινό. Ιανουάριος του 2012 κι ο Κώστας Ιωσηφίδης ενημερώνει τον Πέλκα να περάσει από τα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για να υπογράψει το επαγγελματικό του συμβόλαιο. «Ποιό νούμερο να σου κρατήσω μικρέ; Το 93; (σ.σ. η παράδοση λέει ότι οι πιτσιρικάδες παίρνουν τη φανέλα με τη χρονολογία γέννησης τους)»... «Το 10 θέλω κύριε Κώστα αν είναι ελεύθερο»...Σχεδόν ιεροσυλία! Δεν το πήρε τότε... ». Και τότε δεν το είχε πάρει διότι το είχε ο Τζουλιάνο Σπαντάσιο, που είχε αποκτηθεί λίγους μήνες νωρίτερα από τους ασπρόμαυρους.

Το επόμενο καλοκαίρι, ο Γιώργος Δώνης αποφάσισε όχι μόνο να του κάνει το χατήρι, αλλά σε μια προσπάθεια να πετάξει τον Δημήτρη Πέλκα στα βαθιά, προσπαθούσε να του δώσει να καταλάβει ότι το «10» είναι μια φανέλα στο ποδόσφαιρο που θέλει πολλά για να μπορέσεις να τη φορέσεις, και όχι να... σε φορέσει εκείνη.

Η ταχύτητα και η ικανότητά του να κινείται γρήγορα με τη μπάλα στα πόδια, έδωσαν γρήγορα στον Δημήτρη Πέλκα τη ταμπέλα του «νέου Κούδα» την οποία ο τότε 18χρονος μεσοεπιθετικός την αποδεχόταν. Και μαζί την την αποδεχόταν και ο κόσμος του «Δικεφάλου του βορρά» που το είχε ανάγκη, που έψαχνε νέους «δικούς του» ήρωες. Με τον ΠΑΟΚ να έχει περάσει μια διετία έντονων οικονομικών προβλημάτων, τα «φώτα» είχαν πέσει, όχι τόσο από επιλογή, όσο από ανάγκη, στις ακαδημίες της ομάδας. Ο Κώστας Σταφυλίδης, ο Εργκους Κάτσε και ο Δημήτρης Πέλκας ήταν τα παιδιά στα οποία ο δρόμος για την επαγγελματική ομάδα άνοιξε.

Τότε, ο Γιώργος Κούδας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σπορ" είχε πει : «"τα χρόνια μας το 10 το έπαιρνε ο μπαλαντέρ της ομάδας. Αλλά να ξέρετε ότι δεν κάνει η φανέλα τον παίκτη, αλλά ο παίκτης τη φανέλα. Είτε το 10 φοράει κάποιος, είτε το 7, είτε το 17, μέοα στο γήπεδο κρίνονται όλα. Ο Κρόιφ έπαιζε με το 14! Τότε λέγαμε ότι είναι καλύτερος από δεκάρι και γι' αυτό πήρε το 14... Εγώ πήρα το 10 στον ΠΑΟΚ το 1968, στα 22 μου. Χαίρομαι όμως βλέποντας σ' ένα παιδί 18 ετών να δίνουν το 10. Σημαίνει πολλά...»

Ο Δημήτρης Πέλκας έκανε ο,τι μπορούσε για να σηκώσει το βάρος του «10». Είναι μια φανέλα, που όποιος τη φοράει, γνωρίζει πως αυτομάτως τραβάει επάνω του όλα τα βλέμματα. Η σεζόν τελείωσε με τον Πέλκα να γράψει 16 συμμετοχές και ένα γκολ, που είχε μάλιστα έρθει στη πρώτη του συμμετοχή στο γήπεδο της Τούμπας.

Το επόμενο καλοκαίρι, που ήταν ουσιαστικά και το πρώτο με την «συμμετοχή» του Ιβάν Σαββίδη, ο Δημήτρης Πέλκας μετακόμισε στον Απόλλωνα Καλαμριάς, εκεί που πήρε 22, κάτι που έκανε και το επόμενο καλοκαίρι, όταν βρέθηκε στην Πορτογαλία και την Σετούμπαλ. Το καλοκαίρι του 2015, όταν επέστρεψε στη Τούμπα, ο Δημήτρης Πέλκας πήρε το 77, καθώς το «10» είχε κάτοχο. Το συγκεκριμένο νούμερο το είχε, μέχρι την τελευταία μέρα του Αυγούστου ο Φακούντο Περέιρα, που παραχωρήθηκε δανεικός, και δυο μέρες αργότερα το πήρε ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ.

Και η αλήθεια είναι πως ο 24χρονος Πέλκας δεν το αναζήτησε ποτέ. Ισως λόγω του τρόπου με τον οποίο κύλισε η πρώτη τους απόπειρα «συνεργασίας», ίσως διότι δεν ήρθε ακόμα το πλήρωμα του χρόνου για τη συγκεκριμένη «επανένωση»...

News 24/7

24MEDIA NETWORK