Ο ΠΣΑΤ διέγραψε τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαλισσιώβα

Την απόφαση να διαγράψει τον αθλητικό συντάκτη Δημήτρη Μαλισσιώβα για ανάρτηση και σχόλια στο Facebook πήρε ο ΠΣΑΤ.

Ο ΠΣΑΤ διέγραψε τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαλισσιώβα

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου:

"Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ συνεδρίασε στις 19 Απριλίου και επιλήφθηκε, με την δέουσα προσοχή, λόγω της σοβαρότητάς της, της υπόθεσης της καταγγελίας ΟΛΩΝ των αθλητικών συντακτών, που εργάζονται στα κανάλια Novasports, κατά του Δημήτρη Μαλισιώβα. Η επιστολή καταγγελίας, που υπογράφεται από τον Διευθυντή του Αθλητικού Τμήματος, Γιάννη Φουρνάρο και όλους τους αθλητικούς συντάκτες του (53), στηρίζεται σε σχόλιο του ελεγχομένου στο Facebook.

Συγκεκριμένα, την ώρα που ο Δημήτρης Κανελλάκης σχολίαζε τον πρόσφατο αγώνα, Ηρακλής – Ολυμπιακός κάποιος έγραψε στο συγκεκριμένο Μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Ακούστε Κανελλάκη!!!! Ακούστε το φερέφωνο του Σάββα!!! Ακούστε πώς πανηγυρίζει μεταδίδωντας και πώς αντιμετωπίζει τις αποκρούσεις των δύο τερματοφυλάκων!!! Στον Ρομπέρτο βάζει ένα κάρο «σάλτσα», λές και είναι μάνατζέρ του, ενώ σε παρόμοια απόκρουση του τερματοφύλακα του Ηρακλή, το απόλυτο κενό, αντίγραφο του εγκεφαλικού του ιστού! Ακούστε την απόλυτη σιώπη του στο εσκέμμενο χέρι – πενάλτι που δεν δίνει ο Αρετόπουλος στην γριά! Απόλυτη σιωπή, σαν να κατάπιε την γλώσσα του! Μιλάμε για σκάνδαλο! Για αλητεία! Αυτά τα «φίδια» εκτρέφουμε και ανεχόμαστε στην πόλη μας, αλλά το μεγάλο «έγκλημα» είναι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που επιτρέπει να δυσφημίζεται ο ΠΑΟΚ απο τέτοιους, ενώ στο ίδιο βρωμοκάναλο υπάρχει ο Κωστής Μπότσαρης που θα μπορούσε να μεταδώσει αξιοπρεπέστατα παιγνίδια του ΠΑΟΚ!!!! (Κοινοποιήστε το)».

Αυτής της ανάρτησης, που σαφώς στοχοποιούσε τον συνάδελφο μας ευθέως την ώρα της δουλειάς του στο γήπεδο, παραδίδοντας του στις αρρωστημένες ορέξεις κέθε ανεγκέφαλου, ακολούθησαν αρκετά σχόλια. Πρώτο όμως, αμέσως κάτω απο αυτό το θλιβερό σχόλιο, έγινε το σχόλιο του Δημήτρη Μαλισιώβα. Το εξής: «Πολλά λαμόγια αδελφέ, πολλά λαμόγια στην δημοσιογραφιααααααααααααα».

Ακολουθεί κι άλλο σχόλιο αυτού που έκανε την αρχική ανάρτηση, προφανώς για να κάνει πιο σαφή την στοχοποίηση του Δ. Κανελλάκη: «Κανελλάκη άντε ρε πάνε στην γωνία για να δείς αν έρχομαι και πρόσεξε πώς μου μιλάς γιατί εμείς τα Παοκια έχουμε «ιδιαίτερο» τρόπο αντίδρασης!!! Άντε παλιοαρχίδι».

Στην εξέταση της υπόθεσης δεν εμφανίσθηκε ο ελεγχόμενος Δ. Μαλισιώβας, αν και έγκαιρα ειδοποίηθηκε (στην απολογία του υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει το Πειθαρχικό για την αδυναμία του να παρουσιαστεί, κάτι που δεν αληθεύει. Το mail πρός το Πειθαρχικό έφτασε 12 ώρες μετά την συνεδρίαση! Και του δόθηκε προθεσμία περίπου 30 ωρών για να απολογηθεί εγγράφως, κάτι που έκανε). Ήσαν παρόντες όμως οι περισσότεροι συνάδελφοι από τα κανάλια Novasports. Εκδήλωσαν την οργή τους για την στάση του Δ. Μαλισιώβα και επεσήμαναν ότι η άμεση ή έμμεση συμμετόχη σε στοχοποίηση συναδέλφων μας, σε μία εποχή που η βία στα γήπεδα έχει προσλάβει εκρηκτικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι απαράδεκτη συναδελφικά και άκρως επικίνδυνη. Ξεκαθάρισαν πως η γραπτή καταγγελία τους είχε αποφασιστεί και συνταχτεί ΠΡΙΝ από την πυρπόληση του αυτοκινήτου του Δ. Κανελλάκη, υπόθεση για την όποια έχουν κάνει ήδη ενέργειες προς τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Δ. Μαλισιώβας απέστειλε την απολογία του τρείς ημέρες μετά, εντός της προθεσμίας που του δώσαμε. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων:

«… Καταγγέλλομαι, διάβασα, για ένα καυστικό σχόλιο μου. Σχόλιο που έκανα για δέκα δευτερόλεπτα από το κινητό μου σε μια στιγμή που είδα μια αντιπαράθεση ανθρώπων που γνωρίζονται στη Θεσσαλονίκη. Επειδή ο πρώην δημοσιογράφος Βασίλης Μάντζας και γνωστός μου από την κοινή μας παρουσία προ 23ετίας στα ΣΠΟΡ του Βορρά, είναι ένας σκληρός άνθρωπος και δεν μου άρεσε το ύφος του λόγου του εκείνη την ημέρα, τον διέγραψα ΑΜΕΣΑ από τους λεγόμενους «φίλους μου» στο FACEBOOK, γιατί απλά απεχθάνομαι τη λεκτική βία και τη βία γενικότερα, όπως και τις ακραίες συμπεριφορές…».

«…ο καταγγέλλων προφανώς επιχειρεί ενα «τυφλό» χτύπημα, γιατί ξέρει πολύ καλά, πως δεν έχω κανέναν προστάτη ζητώντας μάλιστα τη διαγραφή μου. Σας ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ πως το σχόλιο μου δεν αφορούσε το συνεργάτη του, ούτε φυσικά καμία μετάδοση, γιατί απλά δεν γνωρίζω τον παθόντα και δεν γνωρίζω τι μεταδίδει και τι πρεσβεύει και ούτε πως πορεύεται στο χώρο. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, σε αυτό το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, που λειτουργεί δίκην καφενείου, όπου δημοσιογράφοι, οπαδοί, φίλαθλοι, συγγενείς, συμμαθητές, περίεργοι, φίλοι και γνωστοί καταγράφουν τα πάντα πολλές φορές με σκωπτικό τρόπο και αρκετές φορές με υπερβολική διάθεση, δεν μπορεί κάποιος να απομονώνει μια πρόταση και να κατασκευάζει ενόχους…».

«…Προφανώς ο νεόκοπος διευθυντής με μηδενική προϋπηρεσία στο μετερίζι του μάχιμου ρεπορτάζ φορώντας το κουστούμι του καταγγέλλοντα και με βαρύγδουπες προσπαθεί για εσωτερικούς λόγους να κερδίσει εντυπώσεις. Αυτο είναι το συμπέρασμα μου αφού πριν προβεί στην απαράδεκτη καταγγελία δεν ρώτησε για την συμπεριφορά μου στα 27χρόνια της έντιμης δημοσιογραφικής μου πορείας…».

«…Αν ενδιαφερόταν πραγματικά, θα είχε μάθει την πορεία μου, θα είχε ρωτήσει το πριν και το μετά. Δεν έχω όμως τέτοια απαίτηση, γιατί δεν έχουμε την ίδια αφετηρία, ούτε την ίδια κουλτούρα, ούτε και την ίδια πορεία στο χώρο. Τέλος δηλώνω, πως δεν προτίθεμαι, ούτε είναι αρμοδιότητα μου να επιλύσω το αίνιγμα, γιατί δέχθηκε επίθεση ο συνεργάτης του στη Θεσσαλονίκη, ούτε θα απαντήσω γιατί -όπως διαβάζουμε συχνά πυκνά- άλλα μέλη ή τεχνικοί του τμήματος που διευθύνει, δέχονται επιθέσεις κατά καιρούς σε διάφορα γήπεδα. Ούτε βέβαια θα απαντήσω στο ερώτημα, γιατί εδώ και χρόνια πολλές μεγάλες ομάδες με επίσημες ανακοινώσεις καταφέρονται κατά του Μέσου που εργάζεται…».

Μετά τέσσερις ημέρες και με την παρέμβαση του μέλους του Πειθαρχικού Συμβουλίου, Νίκου Κωνσταντόπουλου για παροχή διευκρινίσεων, ο Δ. Μαλισιώβας απέστειλε στις 25 Απριλίου συμπληρωματική κατάθεση, στην οποία ανέφερε:

«Η αναγραφή του στιγμιαίου σχολίου στη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του κ Κανελλάκη και του κ. Μάντζα που γνωρίζονται, με έφερε στη θέση να απολογούμαι ενώπιον σας για ενα σχόλιο που όλοι σας έχετε ακούσει εις βάρος του κλάδου μας. Πρός άρση παρεξηγήσεων, δηλώνω πως το σχόλιό μου αφορούσε γενικά το χώρο της δημοσιογραφίας και δεν αφορά κανένα πρόσωπο του περίφημου δημόσιου διαλόγου. Τους δυο Θεσσαλονικείς τους γνωρίζω επιφανειακά από την παρουσία μου στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησα δημοσιογραφία και για κανέναν δεν έχω άποψη.Αρα το σχόλιο μου δεν αφορά, δεν φωτογραφίζει, δεν υποδεικνύει ΚΑΝΕΝΑΝ, ούτε φυσικά τον μετέπειτα καταγγέλλοντα Δ. Κανελλάκη του οποίου το δημοσιογραφικό έργο δεν παρακολουθώ και δεν γνωρίζω. Άρα, πώς θα σχολίαζα, κάτι που δεν ξέρω και μάλιστα δημόσια επί προσωπικού, τη στιγμή που στην εργασία μου ξεψαχνίζω σχολαστικά οτιδήποτε δημοσιοποιώ; Εν κατακλείδι, σχολίασα γενικά τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της δημοσιογραφίας, σχολίασα αυτό που γνωρίζουν άπαντες. Ατυχής συγκυρία και κακό timing ήταν αυτά που προσέδωσαν τον χαρακτήρα της καταγγελίας, αφού την ώρα της αντιπαράθεσης καταγράφηκε το δικό μου σχόλιο, χωρίς εγω να παρακολουθώ όλο το διάλογο. Οσοι με γνωρίζουν ξέρουν, πως όταν έχω κάτι να πώ, το λέω γιατί το γνωρίζω και το λέω χωρίς φόβο και πάθος. Άλλωστε στη ζωη μου δεν έχω μάθει να καταγγέλλω, χωρίς να έχω εμπεριστατωμένη άποψη».

Κατόπιν όλων αυτών και επειδή:

Ο ισχυρισμός του ελεγχομένου οτι διαχώρησε άμεσα την θέση του από τον συντάκτη της αρχικής ανάρτησης κατά του Δ. Κανελλάκη, σαφώς δεν ισχύει, καθότι στην ανάρτησή του τον προσφωνεί με την λέξη «αδελφέ», που υποδηλώνει οικειότητα και ταύτιση απόψεων,

Σαφώς και εννοούσε τον Δημήτρη Κανελλάκη, τον οποίο συμπεριέλαβε σε μια σειρά αθλητικών συντακτών, που, κατά την άποψη του είναι… λαμόγια, χωρίς βεβαίως να απευθυνθεί με σχετική καταγγελία και στοιχεία στον ΠΣΑΤ και στα Όργανά του. Ουδέποτε!,

Ο Δ. Μαλισιώβας έχει, για δικούς του λόγους, ακραία εχθρότητα προς του συναδέλφους των καναλιών της Novasports, την οποία δεν έχανε στο παρελθόν την ευκαιρία να μοιράζεται με κάθε ανεγκέφαλο της εξέδρας, μέσω του Facebook. Αυτό τεκμηριώνεται απο σχετικές αναρτήσεις του στο FB, τις οποίες κατέθεσαν στο Πειθαρχικό οι καταγγέλοντες. Σε μια απο αυτές μάλιστα, αποκαλεί συλλήβδην «λαμόγια» τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κανάλι!,

Ακόμη και στην απολογία του προτάσσει αντισυναδελφική συμπεριφορά, με χαρακτηρισμούς άκρως υποτιμητικούς για τον διευθυντή του αθλητικού τμήματος, σε μία προσπάθεια να μετατραπεί από υπόλογος σε κατήγορο,

Στην προσπάθεια απαξίωσης του καναλιού και των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτό, χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα τις άθλιες επιθέσεις από την οργανωμένη αλητεία των γηπέδων εναντίον τους σε γήπεδα!,

Με την στάση του αυτή καταστρατήγησε βασικά άρθα του Καταστατικού του ΠΣΑΤ, που αναφέρονται στην επίδειξη συναδελφικού πνεύματος,

Η δημόσια στάση του με αυτή την ανάρτηση, αλλά και παλαιότερες, που έχουν συμπεριληφθεί στον φάκελλο, είναι επιεικώς απαράδεκτες και επικίνδυνες για συναδέλφους.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ την διαγραφή του Δημήτρη Μαλισιώβα από το μητρώο των μελών του ΠΣΑΤ για 12 μήνες και την κατάθεση της ταυτότητας μέλους στην γραμματεία του Συνδέσμου για το ίδιο διάστημα.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.

Με την ευκαιρία, καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χρησιμοποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ειδικά σε χαρακτηρισμούς τους απέναντι σε άλλους Αθλητικούς Συντάκτες. Στο εξής, το Πειθαρχικό Συμβούλιο ειναι αποφασισμένο να εξαντλεί την αυστηρότητα του, σε ανάλογες περιπτώσεις καταστρατήγησης του Καταστατικού του ΠΣΑΤ".

News 24/7

24MEDIA NETWORK