Τι ήθελε να πει ο Σάββας με την ατάκα "Μπαζιμπουζούκοι"

Ρεσιτάλ ιστορίας από τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Σάββα Θεοδωρίδη. Οι "Μπαζιμπουζούκοι" Αεκτζήδες μαζί με τον "πορθητή" Χιμένεθ.

Τι ήθελε να πει ο Σάββας με την ατάκα "Μπαζιμπουζούκοι"

" Είναι ντροπή. Είναι πρωτόγνωρα αυτά τα πράγματα, που έγιναν εδώ. Ούτε από τους Μπαζιμπουζούκους δεν γίνονται όσα γίνονται εδώ σήμερα. Αρχίζει το παιχνίδι και βλέπω τον Μάνταλο να φορτώνει όλη την άμυνα του Ολυμπιακού με κάρτες” τάδε έφη ο Σάββας Θεοδωρίδης. Αλλά Μπαζιμπουζούκοι; Τι είναι αυτό; Τρελάθηκε ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού με αυτά που είδε και άρχιζε να μπερδεύει τη Μοζαμβίκη με κάτι... άλλο;

Κι όμως, ο Σάββας Θεοδωρίδης μας ανάγκασε να ψαχτούμε και η αλήθεια είναι ότι φτάσαμε αρκετούς αιώνες πίσω. Για την ακρίβεια, κάπου μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα!

Στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Μπαζιμπουζούκοι (ή Βασιβουζούκοι) ήταν ασιατική, τουρανική φυλή, που χρησιμοποιήθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή σαν προφυλακή κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από το μπας (=κεφαλή) και το μποζούκ (=χαλασμένος). Σε... ελεύθερη μετάφραση δηλαδή, πρόκειται για τον "κακοκέφαλο" και χρησιμοποιείται για τον ιδιαίτερα απείθαρχο, άγριο, θηριώδη.

Τι ήθελε να πει ο Σάββας με την ατάκα "Μπαζιμπουζούκοι"

Ο Μάνταλος, μαζί με τον Αραούχο, τον Αιντάρεβιτς και τον Μπακασέτα ντύθηκαν λοιπόν άτακτοι στρατιώτες και ο Χιμένεθ ως ένας άλλος Μωάμεθ νίκησε το "κάστρο του Ολυμπιακού". Ο κ. Θεοδωρίδης παίρνει άριστα στο μάθημα ιστορίας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK