Όταν ο Σαρούνας έβγαλε το κόκκινο κασκόλ

Από σχέση στοργής, έγινε σχέση οργής. Ο Ολυμπιακός πρόσφερε το 2007 Γη και Υδωρ στον Γιασικεβίτσιους για να φορέσει τη φανέλα του. Εκείνος, όμως, όχι απλά την αρνήθηκε, αλλά έβγαλε από το λαιμό το ερυθρόλευκο κασκόλ που του έδωσε ένας φίλαθλος. Ο Γιάννης Ψαράκης θυμάται και θυμίζει...

Όταν ο Σαρούνας έβγαλε το κόκκινο κασκόλ

Κρατάει χρόνια αυτή η… κολόνια, πολυκαιρισμένη πλέον και δίχως ίχνος αρώματος, ανάμεσα στον Ολυμπιακό, τους οπαδούς του και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Για την ακρίβεια κρατάει πάνω από 10 χρόνια, από εκείνο το απόγευμα της 19ης Αυγούστου του 2007 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όταν ο «Σάρας» αποποιήθηκε τα… ερυθρόλευκα.

Η ιστορία ξεκινάει μερικούς μήνες νωρίτερα. Άνοιξη του 2007, οι τότε μικρομεσαίοι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ολοκλήρωναν τις υποχρεώσεις τους στους ημιτελικούς της Δύσης για τα πλέι-οφ του ΝΒΑ, χάνοντας -σχεδόν με συνοπτικές διαδικασίες- με 4-1 από τους Γιούτα Τζαζ. Ο 31χρονος τότε Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είχε πάει στο Όκλαντ μέσω ανταλλαγής από τους Ιντιάνα Πέισερς και δεν είχε σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι των «πολεμιστών».

Το συμβόλαιό του (4 εκατομμύρια δολάρια, καθαρά 2,4) ήταν σε ισχύ, αλλά μπορούσε εύκολα να σπάσει, με αποτέλεσμα ο Σάρας να ετοιμάζεται να βγει στην ευρωπαϊκή αγορά, με προϋπηρεσία σε Λιέτουβος, Ολίμπια Λουμπλιάνα, Μπαρτσελόνα και Μακάμπι έχοντας κατακτήσει με τις δύο τελευταίες τρία τρόπαια της Ευρωλίγκα!

Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού αποκαλύπτεται πριν μπει καλά-καλά το καλοκαίρι με τους αδερφούς Αγγελόπουλους, τότε, να είναι έτοιμοι να… σπρώξουν άφθονο χρήμα στην αγορά, προκειμένου να πλαισιώσουν έναν άλλο Λιθουανό, και συμπαίκτη του Σάρας στα χρόνια του στη Λιέτουβος Ρίτας, τον Άρβιντας Ματσιγιάουσκας. Το ενδιαφέρον έγινε φλερτ, το φλερτ έγινε… έρωτας και κατόπιν πρόταση. Μία πρόταση που άρμοζε μόνο σε Μίδα…

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εφημερίδων και site η πρόταση του Ολυμπιακού έφτανε στα 7,7 εκατομμύρια δολάρια για συμβόλαιο διετούς διάρκειας, ποσό υπέρογκο για την εποχή ξεπερνώντας ακόμη και τα χρήματα που έπαιρνε ο MVP της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τότε, Θοδωρής Παπαλουκάς, πρωταθλητής Ευρώπης ένα χρόνο πριν!

Λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο η απόκτηση του Γιασικεβίτσιους από τον Ολυμπιακό παρουσιαζόταν ως τελειωμένη υπόθεση από μεγάλη μερίδα του Τύπου και των ΜΜΕ. Ο ίδιος ετοιμαζόταν να έρθει στη χώρα μας όχι για να… παρουσιαστεί, αλλά για να παίξει με την Εθνική Λιθουανίας στο τουρνουά Ακρόπολις στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας τον Σεπτέμβριο που ακολουθούσε. Και τότε έγινε το… μοιραίο…

Στην έξοδο των επιβατών, τον Γιασικεβίτσιους τον περίμεναν δεκάδες δημοσιογράφοι, κάμερες, τηλεοπτικά συνεργεία, φωτογράφοι αλλά και φίλαθλοι για να τον αποθεώσουν ως… εν δυνάμει ερυθρόλευκο. Εκείνος βλοσυρός και απόμακρος, βγήκε από την αίθουσα και δεν έδειξε να ξαφνιάζεται από αυτό που συνάντησε. Έκανε μάλλον αναμενόμενες δηλώσεις του στυλ «είμαι ακόμη παίκτης των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και δεν γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση» και «έχω ενημερωθεί για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, αλλά πρώτα θα πρέπει να λυθεί το συμβόλαιό μου στο ΝΒΑ για να μπορώ να πω περισσότερα».

Όταν οι δηλώσεις ολοκληρώθηκαν και πριν κάνει δύο βήματα, ένας πιτσιρικάς τον πλησίασε και του έβαλε στον λαιμό ένα κασκόλ του (ποδοσφαιρικού) Ολυμπιακού με το σήμα του Champions League. Ο Λιθουανός, δίχως χρονοτριβή, σήκωσε το αριστερό χέρι, τράβηξε από πάνω του το κασκόλ και το άφησε να πέσει κάτω… Ήταν η αρχή του τέλους!

Όχι, εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε Παναθηναϊκός στο κάδρο. Ο Γιασικεβίτσιους είχε πράγματι ως πρώτη επιλογή την παραμονή στο ΝΒΑ, δεύτερη να επιστρέψει στη Μπαρτσελονα και τρίτη τον Ολυμπιακό όπου προπονητής ήταν ο Πίνι Γκέρσον, με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στη Μακάμπι. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν τρελαίνομαι και τόσο να συνεχίσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό» είχε εκμυστηρευτεί αργότερα σε Έλληνα φίλο του, όπως και έγινε.

Ο καιρός πέρασε, ο Σάρας συνέχισε την προετοιμασία με τη Λιθουανία όταν εμφανίσθηκε στο προσκήνιο η παρέμβαση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που του πρότεινε να πάει στον Παναθηναϊκό. Στα πόδια του, όμως, είχε ήδη στηθεί ένα απίστευτο… παζάρι προσφορών με τη Ρεάλ να μπαίνει επίσης στο «κόλπο», τον Ολυμπιακό να ανεβάζει την προσφορά σε 10 εκατομμύρια για τρία χρόνια, αλλά τελικά να φοράει τα πράσινα…

Παραμονές των ημιτελικών του Ευρωμπάσκετ ο τότε μάνατζερ του Παναθηναϊκού Μάνος Παπαδόπουλος με… μυστική αποστολή φτάνει στη Μαδρίτη έχοντας στα χέρια του ένα συμβόλαιο έτοιμο προς υπογραφή. Όπως και έγινε. Δέκα μέρες αργότερα και ενώ έχει αποδεσμευθεί από τους Ουόριορς, ο Γιασικεβίτσιους ντύνεται στα πράσινα και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην Ευρώπη…

Απόψε στο ΣΕΦ θα βρεθεί για μία ακόμη φορά αντιμέτωπος με την ομάδα που απαρνήθηκε και από... Μεσσίας έγινε persona non grata στον Πειραιά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK