Μπουμάλ-Κίνα-Παναθηναϊκός: Ένα deal 2,7 εκατ. ευρώ!

Το ακριβή οικονομικά δεδομένα της μετακίνησης του διεθνούς Καμερουνέζου μεσοεπιθετικού στη Λάιονινγκ, για ποιον… απίθανο λόγο καθυστέρησε κατά 4 ημέρες η ανακοίνωση του "διαζυγίου" του με το "τριφύλλι", πόσα χρήματα ακριβώς "χάρισε" στους "πράσινους" και ποια ήταν η τουρκική ομάδα που τον είχε προσεγγίσει. Αναλυτικό ρεπορτάζ του Contra.gr.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το ταξίδι του στην Κίνα και η συμφωνία του με την Λάιονινγκ είχε «κλειδώσει» απ’ τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Η μεταγραφή του Ολιβιέ Μπουμάλ ωστόσο, στον κινεζικό σύλλογο ανακοινώθηκε επίσημα μόλις το μεσημέρι της Τρίτης (11/7) και υπήρχε λόγος γι’ αυτό. Ένα deal που όσο «αθόρυβα» εκτελέστηκε απ’ τον μάνατζερ του παίκτη Στράτο Φαφαλιό, τόσο εκτινάχθηκε οικονομικά στα… ύψη, αφού το σύνολο των χρημάτων που «έτρεξαν» στο «τρίγωνο» Μπουμάλ-Παναθηναϊκός-Λάιονινγκ, έφτασε τα 2,7 εκατ. ευρώ.

Με μεγάλο κερδισμένο βεβαίως τον Καμερουνέζο μεσοεπιθετικό, ο οποίος έκανε ένα συμβόλαιο… ζωής, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Ας δούμε λοιπόν όλες τις λεπτομέρειες γύρω απ’ το deal της μετακίνησης του «Μπούμι» στην Κίνα, αλλά και τα ακριβή οικονομικά στοιχεία της αλληλένδετης συμφωνίας των τριών πλευρών.

--- Η ανακοίνωση της μεταγραφής του Μπουμάλ στη Λάιονινγκ καθυστέρησε κατά 4 ημέρες, για καθαρά τυπικούς λόγους. Αλλά ήταν απαραίτητο όλο αυτό. Για τη λύση του συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό και τη συμφωνία που έκανε με τους «πράσινους» τόσο στα χρήματα που «χάρισε», όσο και στον διακανονισμό που έκανε για ένα άλλο μικρό υπόλοιπο (χαρτιά που είχε υπογράψει ο Καμερουνέζος απ’ την περασμένη εβδομάδα), έπρεπε να δώσει το «ΟΚ» και η ΕΠΟ, διότι όλα τα απαιτούμενα έγγραφα έπρεπε να κατατεθούν πρώτα στην Ελληνική Ομοσπονδία. Κι εκείνη ακολούθως, εφόσον έκρινε πως όλα ήταν εντάξει, θα έδινε το «πράσινο φως» για να φύγει το ITC (Διεθνές Μεταγραφικό Πιστοποιητικό) του παίκτη προς την Κίνα. Για τυπικούς λόγους ωστόσο, η ΕΠΟ ήθελε να έχει στη διάθεσή της το γνήσιο της υπογραφής του Μπουμάλ, ο οποίος ήταν ήδη στην Κίνα. Το θέμα λοιπόν προχώρησε μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Κίνα, στην οποία πήγε ο παίκτης, κατέθεσε το έγγραφο με το γνήσιο της υπογραφής του κι εκείνη ακολούθως το προώθησε προς την Αθήνα και την Ομοσπονδία. Ολο αυτό βεβαίως, χρειαζόταν 3-4 μέρες (αφού μεσολάβησε και σαββατοκύριακο) και γι’ αυτό η λύση του συμβολαίου του Μπουμάλ με τον Παναθηναϊκό ανακοινώθηκε κι επίσημα μόλις το μεσημέρι της Τρίτης.

--- Από το τρομερό deal με την Λάιονινγκ, ο 28χρονος μεσοεπιθετικός θα βάλει στον λογαριασμό του τον επόμενο 1,5 χρόνο το ιλιγγιώδες ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ. Κι αυτό αφορά τις καθαρές απολαβές του, αφού η κινεζική ομάδα έχει αναλάβει να πληρώσει και την εφορία που της αντιστοιχεί. Με απλά λόγια για κάθε έναν απ’ τους 18 μήνες του συμβολαίου του με τη Λάιονινγκ, ο «Μπούμι» θα εισπράττει 122.222 ευρώ! Δηλαδή ένα δίμηνό του στην Κίνα, ισοδυναμεί σχεδόν με το συμβόλαιο που είχε στον Παναθηναϊκό (250.000 ευρώ).

--- Ο Μπουμάλ χάρισε στον Παναθηναϊκό τα χρήματα του τελευταίου χρόνου του συμβολαίου του (2017-18), τα οποία αντιστοιχούσαν σε 250.000 ευρώ (άνω των 400.000 ευρώ με την εφορία). Παράλληλα, χάρισε άλλο ένα ποσό περίπου 50.000 ευρώ από δεδουλευμένα της περσινής περιόδου (με την εφορία πάνω από 90.000), ενώ δέχθηκε να αποπληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, ένα πολύ μικρό υπόλοιπο (περίπου 50.000 ευρώ) που είχε απομείνει απ’ την περασμένη χρονιά. Ο Παναθηναϊκός βεβαίως δεν είχε το παραμικρό οικονομικό «κέρδος» από τη μεταγραφή του, ωστόσο αλάφρυνε τον προϋπολογισμό του με ένα ποσό που φτάνει περίπου το μισό εκατ. ευρώ.

--- Εκτός απ’ τη Λάιονινγκ, η πλευρά του Μπουμάλ είχε δεχθεί μία επίσης πολύ δελεαστική πρόταση απ’ την τουρκική Αλάνιασπορ. Και μάλιστα ο εκπρόσωπός του έκανε και σχετικό ταξίδι στην Τουρκία, για να αξιολογήσει μαζί με τον Καμερουνέζο άσο τα δεδομένα. Η τουρκική ομάδα, ήθελε να δεσμευτεί με 3ετές συμβόλαιο με τον «Μπούμι», προσφέροντας λίγο λιγότερα απ’ τους Κινέζους. Κι ο παίκτης επέλεξε εντέλει την προοπτική της Κίνας (απ’ τη στιγμή που η απόκλιση στα χρήματα δεν ήταν μεγάλη), ακριβώς για να είναι «διαθέσιμος» και πάλι στην «αγορά» σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

--- Το καθοριστικό ραντεβού με τους Κινέζους έγινε στις 13 Ιουνίου, στο περιθώριο του φιλικού αγώνα της εθνικής Καμερούν με την Κολομβία στη Μαδρίτη. Η κλήση του «Μπούμι» στην εθνική των «λιονταριών» ήταν καθοριστική. Η Λάιονινγκ έψαχνε εναγωνίως για winger, οι άνθρωποί της βρίσκονταν εκείνες τις ημέρες στη Μαδρίτη κι όλα πήρα το δρόμο τους σε χρόνο… dt.

Photo Credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK