Όταν ο Πάουλο Σόουζα ήθελε Παναθηναϊκό

Πώς ο Πάουλο Σόουζα ψάχτηκε για τον Παναθηναϊκό και πώς ο ΠΑΟΚ ψάχτηκε για την περίπτωση του Πορτογάλου.

Όταν ο Πάουλο Σόουζα ήθελε Παναθηναϊκό

Είναι κάποια πράγματα τα οποία μπορεί να άλλαζαν την ιστορία έτσι όπως γράφτηκε. Μία από αυτή είναι ο Πάουλο Σόουζα, ο οποίος τούτη τη στιγμή θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Ιταλία -λόγω της πορείας με την Φιορεντίνα- ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα έριχνε... τα δίχτυα του στον Παναθηναϊκό ελπίζοντας σε συνεργασία.

Ο Πορτογάλος, ο οποίος φόρεσε την φανέλα του τριφυλλιού και έμεινε αξέχαστος όχι μόνο για το φοβερό γκολ που είχε πετύχει κόντρα στη Γιουβέντους, αλλά και το περίφημο περιστατικό με το... κρασί, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στα μικρά τμήματα της Εθνικής Πορτογαλίας, ενώ το 2008 έγινε βοηθός του Κάρλος Κεϊρόζ. Η συνέχεια γνωστή. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς αναλαμβάνει την ΚΠΡ, ενώ τον Ιούνιο του 2009 πηγαίνει στη Σουόνσι εκεί όπου άρχισε να δείχνει δειλά-δειλά τις ικανότητές του. Αφού τερμάτισε τη Σουόνσι στην υψηλότερη θέση που είχε πάρει στο πρωτάθλημα (7η) τα τελευταία 27 χρόνια(!), αποχώρησε για τη Λέστερ εκεί όμως που τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ρόδινα. Απόλυση σε τρεις μήνες λόγω της μίας μόνο νίκης σε 9 αγώνες.

Κάπου εκεί, τον Μάιο του 2011, το όνομά του άρχισε να ακούγεται για τον Παναθηναϊκό. Ηταν η συνέχεια μίας γενικότερης παραφιλολογίας ότι ο Σόουζα είναι ιδανικός για τεχνικός διευθυντής στο τριφύλλι. Αφού πρώτα ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει αυτή η θέση παρά μόνο του προπονητή, έκανε κάποια ανοίγματα... καλής θέλησης προς τον Παναθηναϊκό, αλλά βρήκε τοίχο. Ο Παναθηναϊκός συνέχεια με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα μέχρι το 2012, ακολούθως με τον Ρότσα, μέχρι να έρθει ο... αξέχαστος Φάμπρι.

Η συνέχεια του Σόουζα αφορούσε την Ουγγαρία και την Βιντεότον, επόμενος σταθμός το Ισραήλ και η Μακάμπι Τελ Αβίβ όπου πανηγύρισε το πρωτάθλημα, έπειτα η Βασιλεία όπου και εκεί στέφθηκε πρωταθλητής, για να έρθει η Φιορεντίνα τον Ιούνιο του 2015.

Στο μεσοδιάστημα μέχρι να πάει στη Φιορεντίνα, ο Παναθηναϊκός πορεύτηκε με τον Γιάννη Αναστασίου στα μνημονιακά χρόνια του περίφημου τριετούς πλάνου. Ο ίδιος σιγά-σιγά ανέβαζε την προπονητική του αξία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο μέχρι να έρθει η τρέχουσα σεζόν με τη Φιορεντίνα όπου την... εκτόξευσε.

Ο ίδιος ουδέποτε έκρυψε την επιθυμία του να δουλέψει στους "πράσινους" και να προσθέσει προπονητικά ένσημα. Κρατούσε πάντα ανοιχτό το... τηλέφωνό του ελπίζοντας ότι θα γίνει κάποια κρούση, αλλά έμεινε στο... περίμενε.

Βέβαια, δεν υπήρχε μόνο ο Παναθηναϊκός, αλλά και ο ΠΑΟΚ, για τον οποίο είχε γραφτεί στα πορτογαλικά ΜΜΕ το όνομα του Σόουζα, πριν αναλάβει ο Ιγκόρ Τούντορ. Ο Ιάκωβος Αγγελίδης γνώριζε τον Πορτογάλο από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (τη σεζόν 2013-14) και τον θεωρούσε πολύ καλή περίπτωση για τον Δικέφαλο, αλλά ούτε εδώ γράφτηκε διαφορετικά η ιστορία.

O Πάουλο Σόουζα απολαμβάνει, πλέον, την απόλυτη αναγνώριση στην Ιταλία. Απολαμβάνει και την κορυφή (με συγκάτοικο την Ιντερ) μετά από 12 αγωνιστικές στη Serie A. Ο Παναθηναϊκός ήταν γι' αυτόν μία καλή ευκαιρία για σκαλοπάτι στην καριέρα του, αλλά τη βρήκε αλλού. Σε Ισραήλ και Ελβετία. Ο Παναθηναϊκός είχε κάποτε την ευκαιρία να τον φέρει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, αυτή τη φορά ως προπονητή. Τώρα πια το πουλάκι πέταξε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK