Τα λεφτά της Πριμέρα και ο Μπεργκ

Το νέο τηλεοπτικό τοπίο στην Πριμέρα φέρνει πακτωλό εκατομμυρίων στις ομάδες (το λιγότερο 62.000.000€) και ταυτόχρονα τη δυνατότητα μεταγραφών με σκοπό να ανταγωνιστεί την... Πρέμιερ Λιγκ. Κάπως έτσι ο Μάρκους Μπεργκ βρίσκεται στο... μπλοκάκι αρκετών συλλόγων, αφού το γκολ... πουλάει.

Τα λεφτά της Πριμέρα και ο Μπεργκ
berg celta ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Γρανάδα τερμάτισε στην τελευταία θέση της πρώτης κατηγορίας του ισπανικού πρωταθλήματος, όμως σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν θα βγει άκρως κερδισμένη. Αυτό γιατί θα λάβει, βάσει του νέο τηλεοπτικού συμβολαίου, 62.000.000€. Η γενναία αύξηση των εσόδων δίνει πλέον τη δυνατότητα στις ομάδες να ενισχυθούν σημαντικά το καλοκαίρι, με στόχο σιγά-σιγά η Πριμέρα να ανταγωνιστεί σε εμπορικότητα την Πρέμιερ Λιγκ, όπου το χρήμα... ρέει άφθονο.

Για να καταλάβετε πόσο αλλάζει πλέον ο χάρτης στην Πριμέρα αξίζει να δούμε πως θα μοιράζονται πλέον τα χρήματα:

-- Το 50% του συνόλου πηγαίνει ισόποσα και στις 20 ομάδες (περίπου 50.000.000€).

-- Το 25% βγαίνει με βάση τη θέση που τερμάτισαν οι ομάδες τα τελευταία πέντε χρόνια.

-- Το υπόλοιπο 25% είναι βάσει εισιτηρίων, τηλεθέασης και άλλων παραγόντων που δείχνουν την εμπορικότητα του συλλόγου.

Έτσι, η Αλαβές, για παράδειγμα, που τερμάτισε στην 9η θέση θα λάβει περίπου 94.000.000€. Ένα ποσό τεράστιο σε σχέση με το παρελθόν. Αν σε αυτό προσθέσουμε εισιτήρια, χορηγούς και άλλους πόρους, τα έσοδα... εκτοξεύονται.

Κάπου εδώ έρχεται και ο... Μάρκους Μπεργκ. Δεν είναι τυχαίο πως ακούστηκε για την Μάλαγα του Μίτσελ, με το ενδιαφέρον να είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό. Ο Σουηδός βρίσκεται στο ραντάρ ομάδων από την Πριμέρα από την περσινή κιόλας περίοδο, όμως παρότι υπήρξαν προχωρημένες επαφές, τελικά ο αστέρας των πράσινων παρέμεινε με το τριφύλλι στο στήθος.

Επειδή όμως θέαμα σημαίνει γκολ και πολλές ομάδες στην Ισπανία ψάχνουν φορ ( η Βαλένθια για παράδειγμα παίζει ξανά... μπάλα για Μήτρογλου ), δεν θα μας κάνει εντύπωση αν προς το τέλος Αυγούστου γίνει μία ακόμα επαφή για τον Μπεργκ. Βέβαια, τα 10.000.000€ της ρήτρας δύσκολα θα πληρωθούν, οπότε οι πράσινοι είναι καλυμμένοι.

Σε επίπεδο συμβολαίων, πάντως, η Λα Κορούνια ( ένα ακόμα παράδειγμα) έχει βγει στην αγορά προσφέροντας για φορ κοντά στο 1.800.000€ το χρόνο. Χρήματα που άλλες χρονιές θα έμοιαζαν απλησίαστο όνειρο. Όλα αυτά τα αναφέρουμε για να έχετε μία εικόνα τι γίνεται στην αγορά της Ευρώπης και πως αυτό επηρεάζει και το δικό μας πρωτάθλημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK