Εθνική, Σάντος και ΠΑΟΚ, 8 χρόνια μετά

Μπορεί κανείς να μη το παραδέχεται και κανείς να μη λειτουργεί έχοντας χαρτί με βουλοκέρι από τους ανωτέρους, το όνομά όμως, του Φερνάντο Σάντος πλανάται τόσο πάνω από την εθνική Ελλάδας όσο και απο τον ΠΑΟΚ. Μια ιστορία με μπόλικες αλήθειες, μεγάλους μύθους, σκέψεις, πόθους και σχέδια.

Portugal coach Fernando Santos waits for the kick-off of the Confederations Cup, Group A soccer match between New Zealand and Portugal, at the St. Petersburg Stadium, Russia, Saturday, June 24, 2017. (AP Photo/Ivan Sekretarev)
fernando santos portugal AP IMAGES

Πριν από σχεδόν μια 8ετία, ο Φερνάντο Σάντος έμπαινε στο τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με τον ΠΑΟΚ και ο Θοδωρής Ζαγοράκης είχε βάλει όσα μέσα διέθετε για να στηρίξει τον Πορτογάλο τεχνικό, σε μια σεζόν που ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για προπονητή του Δικεφάλου του βορρά: Πρόωρο αποκλεισμό από την Ευρώπη και εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό. Δυο "μαχαιριές" ικανές να ρίξουν τον οποιονδήποτε προπονητή του ΠΑΟΚ από τη καρέκλα του, όχι όμως και τον Φερνάντο Σάντος επί προεδρίας Ζαγοράκη.

Αρχικά, ο "Ζαγόρ" είχε προχωρήσει σε προφορική συμφωνία με τον Πορτογάλο για ανανέωση της συνεργασίας τους. Μια συμφωνία – μήνυμα στα αποδυτήρια. Μια κίνηση " εσείς μπορεί να φύγετε, αυτός όχι" την οποία ο Σάντος κατάφερε να αξιοποιήσει... δαμάζοντας το "κλουβί με τους τρελούς", όπως μερικοί αποκαλούσαν τα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ με Πάμπλο Γκάρσια, Σέρτζιο Κονσεϊσάο, Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, Πάμπλο Κοντρέρας, Βίκτορ Βιτόλο κ.α.

Κατά την διάρκεια εκείνης την σεζόν (2009-10), ο Φερνάντο Σάντος δέχθηκε τη κρούση από την Ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και συμφώνησε, πολύ πριν την ολοκλήρωσή της, να αναλάβει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο ΠΑΟΚ έφτασε όσο πιο κοντά δεν έχει φτάσει τα τελευταία 15 χρόνια, στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος, αν και τα οικονομικά προβλήματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Το ασπρόμαυρο πρότζεκτ της τριετίας 2007 – 2010 έφτανε στο τέλος του, όσον αφορά την χρηματοδότησή του από τους φίλους του Δικεφάλου του βορρά και είχε έρθει η στιγμή που είτε έπρεπε να σηκώσει το βάρος ένας επιχειρηματίας, είτε η ίδια η ομάδα να αρχίσει να τροφοδοτεί τα ταμεία. Για την ιστορία, τίποτα από τα δυο δεν συνέβη, ο ΠΑΟΚ άρχισε να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες και η εθνική Ελλάδος, με τον Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι της, να παραμένει στα ψηλά.

ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και στην Εθνική Ελλάδος. Και το κοινό πρόσωπο... εξακολουθεί να είναι ο Φερνάντο Σάντος. Εδώ και καιρό, στην Θεσσαλονίκη και στα ποδοσφαιρικά στέκια, το σενάριο που κανείς δεν υιοθετεί αλλά όλοι μεταφέρουν, όλοι συζητούν, όλοι ρωτούν να μάθουν αν θα γίνει, με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει, αλλά και το... γιατί να γίνει, είναι ένα. Η προσέγγιση και η επιστροφή του Φερνάντο Σάντος. Αυτή η τάση δεν έχει καμία σχέση με το εσωτερικό του Δικεφάλου του βορρά. Δεν προέρχεται από το εσωτερικό της Τούμπας. Τόσο στην εθνική όσο και στον ΠΑΟΚ, το συγκεκριμένο σενάριο έχει τη κωδική ονομασία "από το καλοκαίρι και μετά".

Αυτή τη στιγμή η Εθνική Ελλάδος έχει προπονητή και μάλιστα υπάρχουν τάσεις παραμονής του Σκίμπε ενώ ο ΠΑΟΚ έχει προπονητή, ο οποίος πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους διοικούντες των ασπρόμαυρων. Τα σενάρια είναι μακροπρόθεσμα και σε αυτά δεν έχει την παραμικρή συμμετοχή... το κεντρικό πρόσωπο αυτών. Δηλαδή ο ίδιος ο Φερνάντο Σάντος, που θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, στα γήπεδα της Ρωσίας.

Βέβαια, όλα αρχίζουν και τελειώνουν από την αδυναμία του ΠΑΟΚ και την εθνικής να διαχειριστούν την επόμενη μέρα της φυγής του Φερνάντο Σάντος. Με τους ασπρόμαυρους να έχουν ως μακροβιότερο τεχνικό την τελευταία επταετία τον Βλάνταν Ίβιτς των 70 αγώνων και την εθνική να μην έχει προκριθεί στη τελική φάση των δυο μεγάλων διοργανώσεων (Γιούρο 2016 και Μουντιάλ 2018) μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Πορτογάλο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK