Ο Σαββίδης και οι Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ

Ο Ιβάν Σαββίδης αναφέρθηκε στους Ελληνες της πρώην ΕΣΣΔ, με αφορμή την συνεδρίαση των ηγετών των Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων της πρώην ΕΣΣΔ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο Bsgreeks.blogspot.com και δόθηκε στον ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφο, Νίκο Σιδηρόπουλο, στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Σαββίδης και οι Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ

Αναλυτικά:

- Ιβάν Ιγνάτεβιτς! Θα ήθελα ν’ ακούσω τις δικές σας εντυπώσεις για τη Συνεδρίαση των Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ στην Αστανά, που μόλις ολοκληρώθηκε.

- Οι εντυπώσεις μου, δεν είναι απλά θετικές. Θα έπρεπε να δώσουμε σημασία σε αυτό, δουλέψαμε με μια ανάσα. Συζητήσαμε αναλυτικά όλα τα βασικά ζητήματα. Κάναμε προτάσεις για την επανεκκίνηση της δουλειάς μας. Μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας σε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και όχι μόνο, της συνεδρίασης μας στην Αστανά. Πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Αδιαφορία, είναι κάτι που παρατηρείται στη διάρκεια των συνεδριάσεών μας, σήμερα δεν υπήρξε! Πιστέψτε με, έχω την ικανότητα να αντιλαμβάνομαι απόλυτα το ακροατήριο. Όταν δείχνει ενδιαφέρον, τους κεντρίζει, τους εμπλέκει και όταν απλά το ακροατήριο παρακολουθεί μια ανιαρή συζήτηση. Αναλογικά, με το επίπεδο των θεμάτων που τέθηκαν αλλά και τις απόψεις που εκφράστηκαν, αυτή ήταν η πιο παραγωγική συνάντηση των Ελλήνων του πρώην Σοβιετικού χώρου τα τελευταία χρόνια. …Για την κατάσταση των θεμάτων στις ελληνικές νεολαιίστικες δομές αλλά και την μετάδοση στην πολιτική μας για τη νεολαία, ενός νέου παλμού. Θα πρέπει σε καθημερινή βάση να παλεύουμε για να κερδίσουμε τη νεολαία μας. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε γι αυτήν, όλες τις προϋποθέσεις ώστε οι εκπρόσωποι της νεολαίας μας να γίνουν γνήσιοι Έλληνες, για τους οποίους σε 10 -15 χρόνια θα περηφανεύομαστε και θα μπορούμε με ήσυχη συνείδηση να παραδώσουμε τη μεγάλη μας υπόθεση – την υπηρεσία του λαού μας, στον οποίο θα γίνουν πιστοί υπηρέτες. ... Πιστεύω στη νεολαία μας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να τη βοηθήσουμε, να μη τη μαλώνουμε, να μη τη χρησιμοποιούμε, όπως είπε κάποιος από τους ομιλητές να μη τη «χαλιναγωγούμε». Υπομονή, καλή θέληση. Εμείς ήδη από σήμερα, με κάθε τρόπο μεταξύ των οποίων και η καθιέρωση επιχορηγήσεων, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε την δική μας μελλοντική ελίτ της διανόησης, της διοίκησης και της τέχνης.

- Στη σημερινή συνεδρίαση ακούστηκε το θέμα «απομάκρυνση από τους Έλληνες» (ορθοδοξία).

- Με εξέπληξαν αρνητικά αυτά τα δεδομένα, με σοκάρισαν. Η απομάκρυνση από τη πίστη των προγόνων, οι οποίοι ήταν πιστοί σε αυτήν μέχρι το θάνατο, είναι κάποιου είδους υπενθύμιση σε εμάς, ότι κάθε ένας συμπατριώτης μας, σε στιγμές δοκιμασίας στη ζωή του, φτώχιας, πόνου, θα πρέπει να έχει τη σιγουριά της αδελφικής αλληλεγγύης, την πλάτη των συμπατριωτών του... Αυτή είναι η φτώχια μας και την ίδια στιγμή και ευθύνη. Οπωσδήποτε θα ερευνήσουμε βαθιά το συγκεκριμένο θέμα. Για μένα η εξίσωση «Έλληνας – ορθόδοξος Χριστιανός» συμπληρώνεται από βαθιές ιστορικές και πνευματικές έννοιες.

- Είναι πολύ σημαντικό από τη ζωή και τη δραστηριότητα των ελληνικών κοινοτήτων, να καυτηριάσουμε τους πολιτικάντηδες, τις ίντριγκες, τις διαμάχες, το χαμηλό πολιτιστικό επίπεδο διαλόγου...

- Χρησιμοποιήσατε ορολογία της περιόδου της «Ιεράς Εξέτασης». Θα πρέπει για την εξυγίανση του κλίματος στις κοινότητές μας, να χρησιμοποιήσουμε ένα «θεραπευτικό» know how: να συμμετέχει στο κίνημα μας ο μέγιστος δυνατός αριθμός σοβαρών και αξιοπρεπών συμπατριωτών μας, οι ηθικοί μας ηγέτες, οι ποιμένες μας. Θα πρέπει να θέσουμε ενώπιον μας τον στόχο – να μη χάσουμε στη διαδρομή το δρόμο προς το ναό, τουλάχιστον μερικών από τους συμπατριώτες μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να εκλέξουμε στις ηγετικές θέσεις των κοινοτήτων, τους πλέον αξιόλογους, αυτούς που έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για μια τέτοια υπεύθυνη και σκληρή δουλειά, υψηλη πατριωτική αποστολή. Ανθρώπους με ποιότητα. Αναγνωρισιμότητα στο περιβάλλον των συμπατριωτών μας. Είναι πραγματικά δώρο Θεού – να είσαι αποτελεσματικός ηγέτης της κοινότητας, το πρότυπο της νεολαίας της. Θα πρέπει να αποτελείς το παράδειγμα για όλους, σε κοιτάζουν όλοι οι συμπατριώτες σου. Δεν θα πρέπει να είσαι λερωμένος. Θα πρέπει να είσαι ολοκληρωμένος σε όλα: γνώσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνικού έθνους, των προγόνων μας. Θα πρέπει να έχεις αναγνωρισιμότητα και κύρος στο επίπεδο της πόλης σου, του νομού, της περιφέρειας. Μια που εσύ, είσαι το πρόσωπο των συμπατριωτών σου. Θα πρέπει να λαμβάνεις υπεύθυνες αποφάσεις, να ενώνεις τους Έλληνες, να μη σπέρνεις τη διχόνοια.

- Στην προηγούμενη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα της νεολαίας, για άλλη μια φορά μας απασχόλησε το θέμα της ελληνικής εκπαίδευσης, της αναγκαιότητας γνώσης της ελληνικής γλώσσаς... Έχω σημειωσει αυτό που είπε κάποιος γνωστός ηγέτης της νεολαίας μας, του συμπατριώτη σας Διονύση Αβράμοβ: «Για την απόκτηση επιπέδου « γνώσης της ελληνικής γλώσσας» από τη νεολαία μας, στην απόλυτη μορφή της, χρειάζονται κάποια υπέρ κίνητρα»...

- Ναι, και πάλι μας απασχόλησε αυτό το οξύ και επώδυνο θέμα, «η Αχίλλειος πτέρνα» για τη νεολαία και το κίνημά μας. Το κίνημά μας συμπληρώνει ήδη πάνω από 20 χρόνια και φαινομενικά θα έπρεπε στις συνεδριάσεις μας, η ελληνική γλώσσα να χρησιμοποιείται ισότιμα με τη ρωσική. Αλλά αυτό δεν έχει γίνει. Υπάρχουν κάποιοι ηγέτες κοινοτήτων και ομοσπονδιών, οι οποίοι μπορούν οργανικά να περνούν στις δηλώσεις τους, στην ελληνική «θερινή ώρα». Αλλά αυτοί αποτελούν σαφή μειοψηφία. …Ίσως, να συμφωνήσω με το Διονύση. Για την απόκτηση κάποιου επιπέδου στα ελληνικά από τη νεολαία μας, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αγαπάει την καριέρα της, χρειάζεται κάποια παρέμβαση από πάνω. Και θα το κάνουμε αυτό στο άμεσο μέλλον. Θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια έρευνα με τη συμμετοχή της νεολαίας μας, με θέμα «Ποιοι οι κύριοι λόγοι που σας εμποδίζουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας;» . Τι άλλο εκτός από την αδράνεια και την τεμπελιά; Και πολύ σωστά μου θυμίζετε την ομιλία μου τον Οκτώβριο του 2008 στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Ελληνικής νεολαίας της Ρωσίας και του πρώην Σοβιετικού χώρου. Τους είχα δώσει τότε, στους ηγέτες της νεολαίας μας, ένα χρόνο για την εκμάθηση, έστω και σε ένα μέσο επίπεδο, της ελληνικής γλώσσας. Το τι βγήκε από αυτή την κατευθυντήρια οδηγία «ντιρεκτίβα», το βλέπουμε όλοι μας. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Με ντιρεκτίβες και διαταγές τα ζητήματα δεν επιλύονται. Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε επιχειρηματικές δομές με το κοινωνικό κίνημα! Εκεί μπορείς να απολύσεις τον ανεπείδεκτο εργαζόμενο. Δεν έμαθες σε ένα χρόνο αγγλικά, γερμανικά, ελληνικά – απολύεσαι. Είναι αναγκαίο με αυτό το ζήτημα να ασχολούμαστε συστηματικά. Να οργανώνουμε περιοδικά, σεμινάρια ελληνικών για τουςπροέδρους των κοινοτήτων και τους ηγέτες της νεολάιας. Να έχουμε αυτό το ζήτημα των ζητημάτων υπό διαρκή έλεγχο. Όχι με το καμτσίκι, αλλά με μια καλή συντροφική κουβέντα. Εμείς τέλος πάντων, «θα πρέπει να καταστρέψουμε την Καρχηδόνα» - «να διαλύσουμε» τα κενά στην ελληνική, την ελληνική σιωπή των ενήλικων και νέων ηγετών. Το να είσαι Έλληνας – σημαίνει να είσαι ορθόδοξος και να γνωρίζεις τη μητρική σου γλώσσα. Αυτό είναι μία αξιωματική αλήθεια.

- Στην ομιλία σας, ακούστηκε η προειδοποίηση για την ποντιακή διάλεκτο της ελληνικής, ότι την αναμένει η μοίρα της «νεκρής» γλώσσας. Σε αυτή τη διάλεκτο της αρχαιοελληνικής μιλούν και αισθάνονται οργανικά πλέον των δύο εκατομμυρίων Ελλήνων.

- Μεταξύ αυτών των δύο εκατομμυρίων που θα μειώνονται ούτως ή άλλως συνεχώς και εγώ, ο ταπεινός σας υπηρέτης. Αισθάνομαι οργανικά στη ρωμαίικη. Τα ελληνικά μου βελτιώνονται, αλλά θα ήθελα να τα χρησιμοποιώ καλύτερα. Πίσω από τη «δική μας» γλώσσα δεν υπάρχει κράτος και επομένως δεν έχει το καθεστώς της κρατικής γλώσσας με ότι αυτό συνεπάγεται. Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Η προσπάθεια δημιουργίας Δημοκρατίας του Πόντου... Εμείς, οπωσδήποτε θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε τη γλώσσα των μεγάλων προγόνων μας. Βιβλία, ντοκυμαντέρ, θεατρικά έργα. Στην πρωτεύουσα του Ποντιακού Ελληνισμού τη Θεσσαλονίκη δουλεύουν αρκετοί ποντιακοί ραδιοσταθμοί, στην Ελλάδα έχει το κοινό του και ένα τηλεοπτικό κανάλι. Αλλά, επαναλαμβάνω, μια ζωντανή γλώσσα αναπτύσσεται, μόνο οταν έχει το καθεστώς της επίσημης «κρατικής».

News 24/7

24MEDIA NETWORK