ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακός;

Βάζουμε στη ζυγαριά το αποψινό ντέρμπι της Τούμπας. Δέκα συντάκτες του Contra.gr γράφουν για την αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και διαλέγουν... σημείο. Δείτε τα αποτελέσματα.

ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακός;

Ισοπαλία ο Θέμης Καίσαρης

Εύκολα εντοπίζει κανείς το πρώτο ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ: να σταματήσει να δέχεται γκολ και να δίνει καθαρές ευκαιρίες στην αντεπίθεση, αυτό δηλαδή που συμβαίνει σε κάθε του ήττα. Έχει δύο στοιχεία που του δίνουν ελπίδα: ο βαρύς στα πρώτα του ματς Ρικάρντο Κόστα θα έχει παρτενέρ τον Βίτορ και όχι τον ακατάλληλο Κατσικα, ενώ στο κέντρο θα επιστρέψει ξεκούραστος ο Κάτσε. Όχι πως έτσι εξασφαλίζεται σίγουρα η καλή λειτουργία στο αμυντικό τρανζίσιον, γιατί είναι θέμα συνολικών τοποθετήσεων, αλλά τουλάχιστον εκεί θα πρέπει να στηριχτεί ο ΠΑΟΚ.

Για τον Ολυμπιακό υπάρχει το ενδιαφέρον ερώτημα που προκύπτει απ’το γεγονός πως τον Περέιρα ακόμα τον μαθαίνουμε. Ο Πορτογάλος δεν έχει καθίσει στον πάγκο σε παρόμοιο ματς, αφού όλοι οι αγώνες που έχει δώσει μέχρι τώρα ήταν παιχνίδια με τον Ολυμπιακό αφεντικό, σε proactive λογική, να θέλει μόνο τη νίκη.

Με τον Μίτσελ ο φετινός Ολυμπιακός έκανε καλά ματς σ’αυτή τη λογική, τα προβλήματα τα είχε στους αγώνες που έπρεπε να κυριαρχήσει. Με τον Περέιρα οι ερυθρόλευκοι βρήκαν καλύτερη ισορροπία στο χορτάρι, έκλεισαν κενά μέσω των καλύτερων τοποθετήσεων και προσπαθούν να χτίσουν με υπομονή τις επιθέσεις τους. Δεν τους έχουμε δει να αμύνονται χαμηλά για μεγάλο διάστημα με τον Πορτογάλο στον πάγκο, ούτε το πως επιτίθενται στην κόντρα κι αν θέλουν κάτι τέτοιο.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του αγώνα να είναι η πίεση που πλέον δουλεύει ο Περέιρα. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, η φάση στο gif απ’το παιχνίδι με τον Ατρόμητο: η επίθεση σταματά, ο Ατρόμητος παίρνει την μπάλα και ο Αγκουαζί “πνίγεται” από τρεις ερυθρόλευκους, χάνει την μπάλα και ο Τσόρι σουτάρει.

Λογικά θα το δούμε και στην Τούμπα, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο θα το κάνει ο Ολυμπιακός, πόσο καλά μπορεί να το εφαρμόσει και την αντίδραση του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος θα χρειαστεί τους Κόστα, Νομπόα και Κάτσε για να βγάλει την μπάλα απ’την άμυνα χωρίς λάθη και να χτίσει τις επιθέσεις που θέλει.

Νομίζω πως θα σκοράρουν και οι δύο ομάδες, γι’αυτό και θα πάω με την ισοπαλία. Ο Ολυμπιακός είναι σε καλύτερο φεγγάρι, αλλά δεν έχει αναγκαιότητα νίκης και ο ΠΑΟΚ θα έχει το όπλο της (πολιτισμένης εύχομαι) Τούμπας. Αν σκληρύνει στον άξονα με Μιλοβόγεβιτς, Μανιάτη και Κασάμι θα αυξήσει και τις πιθανότητές του.

Ισοπαλία ο Στέλιος Γρηγοριάδης

Aν με υποχρέωναν, σώνει και καλά, να ποντάρω στο ντέρμπι της Τούμπας, θα έπαιζα στο ΠΡΟ-ΠΟ... 1-Χ-2. Στο Στοίχημα 1-Χ με... κάλυψη στο 2. Κουτοπονηριά; Οχι. Υπεκφυγή; Οχι. Απλώς θέλω να πω ότι δυσκολεύομαι να "δω" αν θα υπάρξει νικητής και ποιος θα είναι. Αν ο φετινός Ολυμπιακός ήταν ανώτερος από τον περσινό, θα του έδινα προβάδισμα, σε συνδυασμό με την κάκιστη εικόνα του ΠΑΟΚ στους τελευταίους αγώνες.

Εχει όμως και ο Ολυμπιακός τα πολλά αγωνιστικά προβλήματά του και δε νομίζω ότι μπορεί να αντέξει στην πίεση της "καυτής" Τούμπας για να "κλέψει" τους τρεις βαθμούς. Δε νομίζω, όμως, ότι και ο ΠΑΟΚ μπορεί εύκολα να κερδίσει επειδή συμβαίνει να χρειάζεται τη νίκη πιο πολύ αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, εκτός και αν πιάσει ξαφνικά πολύ καλή απόδοση, που δεν το πιστεύω. "Γέρνω", λοιπόν, στο Χ, αφού υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας που με υποχρεώνει να προτιμήσω την ισοπαλία. Περιμένω ένα παιχνίδι νευρικό, "φορτωμένο" με υπερένταση, χωρίς ρυθμό, χωρίς ποιότητα, χωρίς θέαμα και με λιγοστό χρόνο "κανονικού" ποδοσφαίρου. Μακάρι για το τελευταίο να βγω ψεύτης...

Ισοπαλία ο Σταύρος Γεωργακόπουλος

Όταν αναφερόμαστε σε ένα παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού και σε κάθε άλλο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος είναι δύσκολο να γίνουν προγνωστικά. Για τον απλούστατο λόγο ότι σε τέτοια παιχνίδια δεν μετράει συνήθως το ποιος είναι ο καλύτερος, αλλά το ποιος το θέλει πιο πολύ!

Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, οι γηπεδούχοι φαίνεται να είναι εκείνοι που θέλουν τον αγώνα της Κυριακής για μια σειρά από πολύ συγκεκριμένους λόγους. Πρώτος και καλύτερος το ότι ενδεχόμενη νίκη θα αποτελέσει γι’ αυτούς κολυμπήθρα του Σιλωάμ μετά τις τελευταίες αρνητικές εμφανίσεις και τα άσχημα αποτελέσματα που τους έφεραν στο -8 από την κορυφή. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που νικήσουν για δεύτερη φορά μέσα σε μία σεζόν τον Ολυμπιακό θα έχουν να το λένε για χρόνια και παράλληλα θα ρίξουν όλα τα άλλα σε εξαγωνιστικούς παράγοντες, όπως συμβαίνει συνήθως όταν στερεύουν οι (σοβαρές) δικαιολογίες.

Η δική μου αίσθηση, ωστόσο, είναι ότι ο Ολυμπιακός θα αποδειχθεί πολύ σκληρός για να "πεθάνει" μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, έστω κι αν –λαμβάνοντας υπόψη το τι συνέβη πέρυσι στα αντίστοιχα παιχνίδια πρωταθλήματος και Κυπέλλου- λογικά θα παιχθεί "κάτι" από ποδόσφαιρο.

Κι αυτό επειδή η ομάδα του Περέιρα το πρώτο που έμαθε από τον προπονητή της είναι να «πολεμάει» με όλες της τις δυνάμεις και να μην αφήνει τίποτα στον αντίπαλο, ακόμη κι όταν δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι οι "ερυθρόλευκοι" θα παραταχθούν στην αρένα της Τούμπας ως πρόβατα για σφαγή. Αντίθετα, πιστεύω ότι θα μπουν στο τερέν σαν καμικάζι έτοιμοι για όλα και θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι όπως στο παιχνίδι του πρώτου γύρου ο ΠΑΟΚ έπαιζε για δύο αποτελέσματα, έτσι τώρα ισχύει το ίδιο για τον Ολυμπιακό. Κι από τη στιγμή που και η ισοπαλία κρατάει τους πρωταθλητές μόνους πρώτους και με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο στην κορυφή, λογικό είναι να παίξουν με περισσότερο μυαλό, περισσότερη συγκέντρωση και σαφώς λιγότερο άγχος. Αν επρόκειτο, λοιπόν, να ποντάρω στο αποτέλεσμα της κυριακάτικης αναμέτρησης θα ξεκινούσα από την ισοπαλία και θα επέλεγα ως δεύτερο σημείο το "2" παρότι σε μια τέτοια εξέλιξη μπορεί το παιχνίδι να μην τελειώσει ποτέ, εντός αθλητικών πλαισίων...

Ολυμπιακός ο Γιάννης Ζωιτός

Στη γλώσσα του στοιχήματος το διπλό του Ολυμπιακού στην Τούμπα είναι value for bet. Δεν έψαξα για την ακριβή απόδοση, αφού δεν είμαι λάτρης του... σπορ, αλλά ακόμη και μετά αποτελέσματα της Τετάρτης, φαντάζομαι πως -στον Stoiximan- θα παραμένει τουλάχιστον ελκυστική. Οι λόγοι καθαρά αγωνιστικοί. Μολονότι κάθε ματς και δη ντέρμπι ξεκινάει από το 0-0, ανεξάρτητα από τις εξωγηπεδικές συνθήκες, τι δηλαδή θα προηγηθεί της σέντρας, η ομάδα του Περέιρα έχει αβαντάζ νίκης στην παρούσα φάση.

Η -κινέζικη- εικόνα είναι χίλιες λέξεις και δεν αμφισβητείται. Δεν λάμπουν οι "ερυθρόλευκοι" με τον Πορτογάλο στον πάγκο, ούτε με τον ακίνδυνο Ατρόμητο θριάμβευσαν. Μετρημένοι και ουσιώδεις στο παιχνίδι τους παρόλα αυτά, ήλεγξαν την κατάσταση και έδωσαν συνέχεια στο νικηφόρο σερί τους. Το ίδιο έκαναν με τη Βέροια, τον ΟΦΗ, τον Παναιτωλικό, επανακτώντας την αίσθηση ανωτερότητας. Ο Σιόβας επιστρέφει στην άμυνα, για να παίξει δίπλα στον Αυλωνίτη (ή στον Σαντάνα), Μανιάτης και Κασάμι λειτουργούν καλά μαζί από τότε που ο Κοσαβάρος επανήλθε στον άξονα και ο Μήτρογλου βρίσκει γκολ όντας σε καλύτερη κατάσταση από τον Αθανασιάση.

Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ έχει ν' αντιπαρατάξει εσωστρέφεια, εκνευρισμό, διαμαρτυρία, προπηλακισμούς για τη χαμένη ευκαιρία του +5. Η επιστροφή του Κάτσε στον άξονα θα τον σκληρύνει αμυντικά και ο Ρατς θα προσδώσει ποιότητα στο παιχνίδι από τα πλάγια. Φτάνουν όμως, όταν Νομπόα ψάχνει να δει που κινούνται οι συμπαίκτες του, ο Κόστα δεν γνωρίζει το... όνομα του παρτενέρ του, με αποτέλεσμα να εκτίθεται χωρίς να φταίει, και το μέλλον του Αναστασιάδη είναι μετέωρο, χωρίς να στηρίζεται ή ν' αποκαθηλώνεται, και εξαρτάται στην παρούσα φάση από ένα και μόνο αποτέλεσμα; Η Τούμπα θα γεμίσει όπως και να 'χει, πόσο βάρος όμως ν' αντέξουν οι ποδοσφαιριστές όταν γνωρίζουν ότι σ' ένα λάθος θ' αρχίσει η γιούχα;

Οι "ερυθρόλευκοι" είναι πνευματικά απελευθερωμένοι, ακόμη και μια ήττα δεν θ' ανατρέψει τα δεδομένα, το +5 είναι μαξιλάρι για τη συνέχεια και πριν από τη Λεωφόρο. Θα παίξουν πρώτα για να μην χάσουν, είναι βέβαιο αυτό. Βέβαιο όμως είναι πως θα βρουν ευκαιρίες απέναντι σε μια άμυνα που στραπατσαρίστηκε όταν ο αντίπαλος διέθετε ταχύτητα σε πάσα/τρέξιμο/εκτέλεση. Και ο Ολυμπιακός έχει για να κάνει το 0-1 ή το 1-2.

Ισοπαλία o Kώστας Κεφαλογιάννης

Το ντέρμπι που όλοι οι ΠΑΟΚτσήδες περίμεναν πώς και πώς μετατράπηκε μέσα σε λίγες μέρες σε ένα από τα πιο περίεργα παιχνίδια της χρονιάς. Ο "Δικέφαλος" μπαίνει στη Τούμπα πληγωμένος ψυχολογικά, σε κακή αγωνιστική κατάσταση, με ένα προπονητή ημι-παραιτημένο και τον κόσμο έτοιμο να γυρίσει εναντίον του έτσι και στραβώσει το ματς! Ο Ολυμπιακός αντιθέτως έχει δέκα συνεχόμενες νίκες (με μέτρια απόδοση πάντως στις περισσότερες εξ' αυτών), αέρα οχτώ βαθμών, κανένα άγχος και το κίνητρο να δώσει τη χαριστική βολή στον αντίπαλο του.

Θεωρητικά φαβορί είναι οι "ερυθρόλευκοι". Αλλά επειδή υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο, μέσα από συνθήκες πίεσης ο ΠΑΟΚ να βγάλει σαφώς καλύτερο πρόσωπο από εκείνο που μας δείχνει το τελευταίο δίμηνο και τον Ολυμπιακό δεν τον χαλάει το "χ", θα πάω με την safe πρόβλεψη της ισοπαλίας. Το ζήτημα έτσι κι αλλιώς δεν είναι το αποτέλεσμα. Το ζήτημα να συζητάμε μόνο για αυτό το βράδυ της Κυριακής.

Ολυμπιακός ο Αποστόλης Χορτάτος

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν μετά την εμβόλιμη αγωνιστική, με την ήττα του ΠΑΟΚ στην Κρήτη και τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Ατρόμητου, οι ερυθρόλευκοι φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο για την επικράτηση στην Τούμπα την Κυριακή. Ο ΠΑΟΚ έχει καταρρεύσει ψυχολογικά, το -8 μοιάζει πλέον πολύ δύσκολο να ανατραπεί, ενώ ο Άγγελος Αναστασιάδης παραδέχεται ανοιχτά ότι έχει χάσει τη στήριξη των ποδοσφαιριστών του. Παράλληλα υπάρχει μερίδα οργανωμένων του δικεφάλου που δηλώνει ανοιχτά την αντίθεσή της με την κατάσταση (διοικητικά και αγωνιστικά) στην ομάδα και αρνείται να δώσει το παρών στο κυριακάτικο ντέρμπι.

Και δεν είναι μόνο αυτά, αφού τα προβλήματα στο στρατόπεδο των ασπρόμαυρων είναι πάμπολλα και δεν φαίνεται τόσο εύκολο να καταγραφούν. Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός προέρχεται από σερί νικών, θέλει το διπλό για να "εκδικηθεί" για την ήττα στο "Γ. Καραϊσκάκης" στον πρώτο γύρο, ενώ ενδεχόμενη νίκη θα δώσει στους παίκτες του Περέιρα την απαιτούμενη ώθηση για τη δύσκολη σειρά αγώνων που ακολουθεί σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η ζυγαριά "γέρνει" για τα καλά προς την πλευρά των ερυθρόλευκων και φαντάζει πολύ δύσκολο ο ΠΑΟΚ να καταφέρει να ξεπεράσει τον κακό του εαυτό και να πάρει το αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να ελπίζει και πάλι για το πρωτάθλημα.

ΠΑΟΚ o Kώστας Μπράτσος

Αυτήν τη φορά ο Άγγελος Αναστασιάδης θα έχει απέναντί του έναν προπονητή που γνωρίζει από κοουτσάρισμα. Αυτήν τη φορά δεν θα έχει με το μέρος του το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Αυτήν τη φορά θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν φορμαρισμένο Κώστα Μήτρογλου. Αυτήν τη φορά θα πρέπει να αντιστρέψει την ψυχολογία και ένα κατάφωρα αρνητικό κλίμα. Όμως, κι αυτήν τη φορά, ο Ολυμπιακός θα του κάνει δώρο το παιχνίδι...

Όπως προκύπτει από το "στρατόπεδο" των "ερυθρολεύκων", κανέναν (συμπεριλαμβανομένου και του Βίτορ Περέιρα) δεν θα στενοχωρούσε μία ισοπαλία σε αυτό το γήπεδο. Και όποτε ακούμε κάτι τέτοιο, γνωρίζετε όλοι την κατάληξη. Σωστό ή λάθος, εάν ο Ολυμπιακός δεν μπει με το μαχαίρι στα δόντια, θα χάσει απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν γίνεται να προσεγγίσει διαφορετικά το συγκεκριμένο παιχνίδι. Εφόσον προσθέσουμε στο μείγμα και το κλίμα της Τούμπας, ο άσος σε αυτά τα 90 λεπτά δύσκολα θα σπάσει. Στο πρωτάθλημα, βέβαια, είναι μία άλλη συζήτηση...

Ολυμπιακός ο Νίκος Γιαννόπουλος

Ακόμα και πριν διαμορφωθεί το +8 στην κορυφή, ο Ολυμπιακός διατηρούσε τον τίτλο του φαβορί σ' αυτό το παιχνίδι. Ο λόγος, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι απλός. Το ρόστερ, η ποιότητα των παικτών αλλά και το εύρος επιλογών χαρίζουν στους "ερυθρόλευκους" τεράστιο πλεονέκτημα. Ο ΠΑΟΚ έμεινε πίσω στην κούρσα του τίτλου γιατί δεν διέθετε όλα τα παραπάνω. Ούτε μεγάλο ρόστερ ούτε εύρος επιλογών ούτε τρομερή ποιότητα στους ποδοσφαιριστές. Τώρα θα αναρωτηθείτε, "ναι αλλά εδώ μιλάμε για ένα και μόνο παιχνίδι, ουσιαστικά μία μάχη". Και πάλι όμως ο στρατός που διαθέτει τα περισσότερα και τα καλύτερα όπλα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να την κερδίσει έστω και αν τελικά αυτή η νίκη δεν κρίνει τον πόλεμο. Χώρια βέβαια το γεγονός ότι η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ έχει γνωρίσει αλλεπάλληλα πλήγματα. Αυτό και αν είναι πρόβλημα για το Δικέφαλο του Βορρά, ειδικά τώρα που το ματς θα διεξαχθεί σε μία γεμάτη Τούμπα που θα κοχλάζει και θα απαιτεί τη νίκη.

Τελικό συμπέρασμα; Ολα δείχνουν Ολυμπιακό ο οποίος θα αγωνιστεί χωρίς μεγάλη πίεση, απαλλαγμένος από το άγχος της κατάκτησης του τίτλου και με την... ευτυχία του πρωταθλητή εν αναμονή. Ο ΠΑΟΚ θα παλέψει εκτός από τον αντίπαλο και με τους δαίμονές του.

ΠΑΟΚ ο Γιώργος Μυλωνάς

Μπορεί ο ΠΑΟΚ μέσα σε 1 1/2 μήνα από το +5 από τον Ολυμπιακό να πήγε στο -8 και να βρίσκεται υπό διάλυση, ωστόσο το ντέρμπι της Κυριακής είναι κάτι εντελώς ξέχωρο. Όσο αδιαφιλονίκητο φαβορί και να μοιάζει ο Ολυμπιακός, όταν μπει στην Τούμπα λογικά τα standards θα αλλάξουν. Στα περισσότερο ντέρμπι, άλλωστε, που υπάρχει μεγάλο φαβορί στα χαρτιά, σπάνια κερδίζει και το παιχνίδι. Ακόμα και στην Β' Εθνική να ήταν ο ΠΑΟΚ, το ίδιο θα ίσχυε, πόσο μάλλον φέτος που αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες αγωνιστικές ο "δικέφαλος" έχει δείξει πως μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο, ενώ κέρδισε τον Ολυμπιακό και στο Καραϊσκάκη. Στηρίζω, λοιπόν, τη νίκη του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι κόντρα στο γενικότερο κλίμα της περιόδου.

ΠΑΟΚ ο Μάνος Ανδρουλάκης

Φιλί της ζωής ή χαριστική βολή; Γενικά στη ζωή μου σκέφτομαι θετικά, επομένως ψηφίζω ΠΑΟΚ. Όχι δεν πιστεύω ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά μιας και μιλάμε για ένα ματς, θεωρώ ότι αυτό δεν θα κριθεί στην αγωνιστική αξία των δύο μονομάχων. Ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί με την άνεση του +8 και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να μην "σκιστεί" για νίκη, προκειμένου τα μέλη της αποστολής του να φύγουν σώα και αβλαβή από το γήπεδο της Τούμπας.

Στο "ασπρόμαυρο" στρατόπεδο επικράτησε αναμπουμπούλα μετά από τη δήλωση του Άγγελου Αναστασιάδη περί παραίτησης από την τεχνική ηγεσία, ωστόσο τα τελευταία νέα κάνουν λόγο για κλίμα συσπείρωσης. Επιπλέον, ο "μπαρουτοκαπνισμένος" σε ντέρμπι Αναστασιάδης, εν συγκρίσει με το ολιγοήμερο διάστημα παραμονής του Βίτορ Περέιρα στην Ελλάδα και κατ' επέκταση την απειρία του, θα παίξουν το ρόλο τους στη μάχη του πάγκου, ο οποίος ας ελπίσουμε ότι δεν θα μυρίζει ψαρίλα όπως πέρυσι. Αντί επιλόγου: Ας λήξει το ματς και ας μην νικήσει ο καλύτερος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK