15 χρόνια Contra: Σημαντικό για 3 λόγους

Ο CEO της 24MEDIA, Σταύρος Δρακουλαράκος, γράφει για το Contra.gr και όλα αυτά που το κάνουν σημαντικό από το 2001 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα.

15 χρόνια Contra: Σημαντικό για 3 λόγους

Βαριέμαι αφάνταστα τις ανασκοπήσεις. Γράφονται συνήθως γι' αυτούς που τις έζησαν και σπάνια αφορούν τους υπόλοιπους. Συνηθίζεται να ξεκινάνε με κάποια γενικόλογα ("μια παρέα νεαρών ήμασταν, ιδέα δεν είχαμε που θα μας οδηγήσει αυτή η προσπάθεια"), να συνεχίζουν με μια ιστορία εσωτερικής κατανάλωσης ("ποτέ δεν θα ξεχάσω τότε που...") και να κλείνουν με ευχολόγια και τιμητικές αναφορές.

Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να πω με λίγα λόγια σε εσάς που το έχετε μάθει τα τελευταία χρόνια και σ' εσάς που το ακολουθείτε από τα πρώτα χρόνια, τους λόγους για τους οποίους το Contra.gr συμπλήρωσε 15 χρόνια ζωής και γιατί αυτό είναι σημαντικό για 3 λόγους.

Πρώτος λόγος: Είναι σημαντικό γιατί το Contra.gr ήταν απλό

Όταν πρωτοξεκίνησα να συνεργάζομαι, αρχικά εξ αποστάσεως και κατόπιν εσωτερικά, με την ομάδα του site, θυμάμαι τον Βασίλη Παπαχριστοδούλου να μου περιγράφει με το στεγνό ύφος του μερικά βασικά δημοσιογραφικά χαρακτηριστικά που τον βασανίζουν. Αγαπημένο παράδειγμα το "τι ωραίο που είναι το ποδόσφαιρο όταν παίζεται απλά", φράση που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον τότε κυρίως οι Έλληνες εκφωνητές, δίχως όμως να υστερούν και οι γραφιάδες.

Και μου έλεγε "τρεις ώρες προπόνησης κάθε μέρα, χιλιόμετρα τρέξιμο, εντολές, βρισίδια, σέντρες, πάσες, κεφαλιές, σκληρά μαρκαρίσματα, προσπάθεια για συνεννόηση με άλλους 10, σφυγμοί στο 140, όλα αυτά από την παιδική ηλικία, για να φτάσει ο ένας στους 1000 να κατορθώσει να παίξει σε επαγγελματική ομάδα, να βγάλουν μια ωραία ενέργεια ως ομάδα και να πει ο παπάρας τι ωραίο που είναι το ποδόσφαιρο όταν παίζεται απλά. Το απλό είναι το πιο σύνθετο πράγμα ρε φίλε!". Με αυτό μπολιάστηκε από την πρώτη ημέρα το Contra.gr και κατόρθωσε να αποτελείται από ομάδα των ανθρώπων που συνεργάζονται σύνθετα, ξανά και ξανά, μέχρι να πετύχουν το "απλό".

Δεύτερος λόγος: Είναι σημαντικό γιατί το Contra.gr είναι ο Κρόιφ

Δώστε μου μισό λεπτό, να το εξηγήσω. Το 2001 που ιδρύθηκε το Contra.gr δεν είχαμε Κριστιάνο Ρονάλντο, ούτε Λιονέλ Μέσι. Γουστάραμε Ζιντάν (κυρίως), θυμόμασταν Φαν Μπάστεν, Ρονάλντο, Μπάτζιο κλπ., αλλά το ποδοσφαιρικό δίλημμα ήταν Πελέ ή Μαραντόνα. Στην απάντηση αυτή, το Contra.gr απαντούσε "Γιόχαν Κρόιφ".

Υπερταλαντούχος, φανταιζί (λέξη της εποχής), γυναικάς, καλοπερασάκιας, αδικημένος, ηγέτης, επιρρεπής, πρωτοπόρος, παράξενος, απαιτητικός, πολυτάλαντος, δικαιωμένος. Προσωπικότητα που ευτύχησε να αφήσει το στίγμα του, κάνοντας πολλές καριέρες σε μια ζωή. Χαμηλά στα charts των τροπαιοθηκών, όμως καρφωμένος στην κορυφή των charts του ανδρικού αρχέτυπου.

Κι αν έπρεπε να επιλέξει μπαλαδόφατσες της εποχής που ιδρύθηκε, ε... τότε Μπατιστούτα και Βίνι Τζόουνς "αγκαλιά" με Γκασκόιν.

15 χρόνια Contra: Σημαντικό για 3 λόγους

(Φωτό από το μοναδικό διαφημιστικό φυλλάδιο που έβγαλε ποτέ το Contra.gr. Την άλλη πλευρά θα τη φανερώσουμε στα 20 χρόνια)

Τρίτος λόγος: Είναι σημαντικό γιατί το Contra.gr έπεσε και ξανασηκώθηκε

Θέλετε να σας πω πόσα αθλητικά brands έπεσαν και δεν επανέκαμψαν τα τελευταία χρόνια; Σημειώστε: Sportnews/Flash, Sportime (εφημερίδα & site), Sport.gr/Sportline, Φίλαθλος, Sportnet, Sportaction και σταματάω εδώ.

Το Contra.gr ιδρύθηκε το 2001 και για περίπου 8 χρόνια ήταν το κορυφαίο αθλητικό site. Μετά... life got in the way, που λένε και οι Αμερικάνοι. Εντάθηκε ο ανταγωνισμός, εμφανίστηκε η οικονομική κρίση, γλύκανε το νεύρο του.

Ώσπου αρχές του 2014, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στις ρίζες όσων έκανε καλά. Τέρμα τα "τραυματίστηκε ο Ζαφορά, ο αριστερός μπακ της Σεντ Ετιέν από το Μαρόκο" και έμφαση στα κείμενα που προσθέτουν ουσιαστική γνώση, στην αξιοπιστία έναντι της ταχύτητας, στις αναλύσεις με αξία, στο χιούμορ δίχως χάχανα, στις συνεντεύξεις με ουσία, στις απόψεις με κοχόνες.

Μόλις έκανε πράξη αυτήν την απόφαση, σχεδόν μαγικά ανταποκρίθηκε άμεσα και ο κόσμος. Συσπειρώθηκαν οι παλιοί, οι υπερφανατικοί, οι "εγώ; Μόνο Contra.gr" αναγνώστες του και προσέλκυσαν γύρω του και πολλούς νέους, με το αποτέλεσμα να είναι αυτό που βλέπετε στο σχεδιάγραμμα:

15 χρόνια Contra: Σημαντικό για 3 λόγους

(Ιανουάριος 2014 - Οκτώβριος 2015)

Να τα εκατοστήσουμε. Αληθινά, με άποψη, με ανάλυση, με αξιοπιστία, με Contra και με μπλε.

Σταύρος Δρακουλαράκος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το ροκ πάρτι του Contra.gr για τα 15 χρόνια (VIDEO)

Το portfolio από το πάρτι του Contra.gr

Τα στελέχη της 24Media μιλούν για τα 15 χρόνια του Contra.gr

News 24/7

24MEDIA NETWORK