Δημήτρης Σαλπιγγίδης: Η φανέλα με το... 14

Ανήμερα των γενεθλίων του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, το Contra.gr καταγράφει τα σημαντικότερα γεγονότα της πολύχρονης καριέρας του.

Δημήτρης Σαλπιγγίδης: Η φανέλα με το... 14

Μετά από τόσα χρόνια καριέρας στα ελληνικά γήπεδα, είναι λίγα τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Είναι ΠΑΟΚ από μικρό παιδί. Ηθελε να γίνει παλαιστής, αλλά τον κέρδισε το ποδόσφαιρο. Είναι από τα καλύτερα παιδιά σε χαρακτήρα και ήθος στο χώρο του αθλητισμού. Αγαπά παθολογικά τη Θεσσαλονίκη.

Γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1981 στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του τον έσπρωξαν από νωρίς στον αθλητισμό γι' αυτό και από τη δεύτερα δημοτικού γράφτηκε στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Δεν έμεινε πολύ, όμως, αφού τα όνειρά του ανήκαν αλλού: "Ήμουν 10 χρονών όταν συνειδητοποίησα ότι θέλω να γίνω ποδοσφαιριστής. Μέχρι τότε ήθελα να γίνω παλαιστής. Κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη και είμαι οπαδός του ΠΑΟΚ, όπως και μεγάλος μέρος της πόλης. Παίζω στην ομάδα από τη δεκαετία του '90 και αισθάνομαι μια χαρά. Παίζω σε μια ομάδα που έχει μεγάλες φιλοδοξίες", δήλωσε πρόσφατα ανατρέχοντας στο παρελθόν.

Δημήτρης Σαλπιγγίδης: Η φανέλα με το... 14

Αριστερά ο νεαρός, παλαιστής, Σαλπιγγίδης

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την εφηβική ομάδα του Αστέρα Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και το 1995 βρέθηκε στην ποδοσφαιρική ακαδημία του Γιώργου Κούδα. Το 1997 εντάχθηκε στην ερασιτεχνική ομάδα του ΠΑΟΚ, στον οποίο το 1999 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, σε ηλικία 18 ετών. Η πρώτη του παρουσία σε επίσημο αγώνα έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 1999 στον εντός έδρας αγώνα εναντίον της Λοκομοτίβ Τιφλίδας (2-0) για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου είχε περάσει ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και σκόραρε στο 88' το δεύτερο τέρμα της ομάδας του. Στο δεύτερο μισό της ίδιας περιόδου (1999-2000) δόθηκε δανεικός στη Λάρισα, που αγωνιζόταν τότε στη Β' Εθνική, όπου σε 7 αγώνες δεν σημείωσε κανένα τέρμα. Επέστρεψε στον ΠΑΟΚ και αγωνίστηκε στο πρώτο μισό της περιόδου 2000-01, χωρίς να πάρει όμως ευκαιρίες. Για τον επόμενο ενάμισι χρόνο δόθηκε δανεικός στην Καβάλα και την περίοδο 2001-02 σημείωσε 20 γκολ σε 28 συμμετοχές (πρώτος σκόρερ της Γ' Εθνικής).

Δημήτρης Σαλπιγγίδης: Η φανέλα με το... 14

Ο Σαλπιγγίδης κάτω, τέταρτος από δεξιά

Ο τότε προπονητής του ΠΑΟΚ Άγγελος Αναστασιάδης τον κάλεσε πίσω στην ομάδα το καλοκαίρι του 2002. Ο 21χρονος τότε Σαλπιγγίδης δεν είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής, καθώς την ίδια περίοδο αγωνιζόταν στον σύλλογο και ο Γιάννης Οκκάς και συνήθως αγωνιζόταν ως αλλαγή. Όταν ο τελευταίος μεταγράφηκε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2003, ο Άγγελος Αναστασιάδης του εμπιστεύτηκε θέση βασικού και το περιβραχιόνιο του αρχηγού και εκείνος ολοκλήρωσε την περίοδο με 16 γκολ στο ενεργητικό του, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε ηγέτης της ομάδας. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Ο "Σάλπι" ήταν, πλέον, βασικό και αναντικατάστατο μέλος του Δικεφάλου του Βορρά.

Η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό

Αν κάτι έχει σημαδέψει την καριέρα του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στον ΠΑΟΚ και έχει γίνει "μαύρο" πρόβατο για μερίδα του κόσμου, ήταν η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό τον Αύγουστο του 2006. Μία μέρα πριν τα γενέθλιά του, στις 17 του μήνα (σαν χθες δηλαδή), έρχεται η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Δημήτρη Κριτή για το Contra.gr και οι "πράσινοι" ανακοινώνουν επίσημα την απόκτηση του Έλληνα επιθετικού.

Ιδού το σχετικό δημοσίευμα του Contra.gr:

Δημήτρης Σαλπιγγίδης: Η φανέλα με το... 14

Το στόρι

Ο ΠΑΟΚ του Γούμενου είναι γεμάτος χρέη. Ο Παναθηναϊκός θέλει τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη και ο τότε ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου αποφασίζει να πει το "ναι". Στα ταμεία της ΠΑΕ μπαίνουν 1,8 εκ. ευρώ συν έμψυχα ανταλλάγματα, ενώ ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής συμφώνησε για συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές ύψους 800.000 ευρώ.

Για εκείνη τη μεταγραφή και τα όσα βίωσε τις μέρες μέχρι την υπογραφή στον Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης παραχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο συνέντευξη στην εφημερίδα "Arena Press", όπου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

"Εκείνο το καλοκαίρι έκανα προσφυγή, όχι για να φύγω, αλλά για να ενεργοποιήσω κάποιους ανθρώπους μέσα στην ομάδα. Ξεκινούσε η προετοιμασία και δεν είχε γίνει τίποτα, ήμασταν σε. νάρκωση. Λίγο πριν την έναρξη της προετοιμασίας μίλησα μ' έναν άνθρωπο, ο οποίος μου είπε ότι μαζεύτηκαν μερικοί επιχειρηματίες και συγκέντρωσαν ένα ποσό σε μετρητά για μένα και το υπόλοιπο της οφειλής θα μου δοθεί σε επιταγή. Απάντησα ότι δεν έκανα προσφυγή για να φύγω, αλλά για να μπει η ομάδα σ' έναν δρόμο. Όντως πληρώθηκα και απέσυρα την προσφυγή, εάν δεν δεχόμουν θα έμενα ελεύθερος. Πριν απ' αυτό υπήρχε πρόταση από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όμως, δεν κρίθηκε ικανοποιητική οικονομικά από τον τότε πρόεδρο, στην συνέχεια συμφώνησε με την Μέταλουργκ Ντόνετσκ, αλλά δεν ήθελα να πάω εγώ εκεί. Έμεινα και είχαμε πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα. Ήταν η περίοδος που έγιναν συναυλίες και έστελνε μηνύματα ο κόσμος στα ηλεκτρονικά μέσα προς οικονομική ενίσχυση της ομάδας. Εδώ, είναι η παραπλάνηση του κόσμου, έλεγαν κάποιοι ότι μάζευαν τα λεφτά για να μείνω, ενώ τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα, εγώ είχα πληρωθεί από τους επιχειρηματίες. Γυρίσαμε Αύγουστου από την προετοιμασία, τότε, ήρθε σε συμφωνία ο κ. Γούμενος με τον Παναθηναϊκό και πληρώθηκαν από την μεταγραφή μου οι υπόλοιποι παίκτες, γιατί πολλοί λένε ότι δεν πληρώθηκαν και πήρε τα χρήματα ο ίδιος ο Γούμενος".

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ MOTIONTEAM

- Πώς αιτιολόγησε ο κ. Γούμενος την πώλησή σου;

" Μου είπε ότι η ομάδα δεν είναι βιώσιμη, αλλά εμένα θα με πληρώνει γιατί μπορεί να με πουλήσει και να πάρει χρήματα και όλοι οι άλλοι θα είναι απλήρωτοι, ενώ εάν φύγω από την ομάδα θα λειτουργήσει και θα είναι βιώσιμη η ΠΑΕ για τους επόμενους μήνες με τα χρήματα της πώλησής μου".

Θα μπορούσες να του πεις "όχι, δεν φεύγω".

" Φυσικά, αλλά τότε δεν ένιωθα μόνο ποδοσφαιριστής, ένιωθα και πολλά άλλα, ήμουν πολύ πιεσμένος. Θα έμενα σε μία ομάδα στην οποία θα ήμουν μόνο εγώ πληρωμένος και όλοι οι άλλοι απλήρωτοι και αυτό δεν θα μπορούσα να το δεχτώ. Κανένας δεν μπορεί να είναι στον εργασιακό του χώρο ο μοναδικός πληρωμένος και να νιώθει όμορφα, είναι το χειρότερο".

Στον πρώτο του επίσημο αγώνα με τη νέα του ομάδα, παίζει και σκοράρει κόντρα στο Αιγάλεω στο "Στ. Μαυροθαλασσίτης", στη νίκη του Παναθηναϊκού με 4-1, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της σεζόν 2006-07.

Δημήτρης Σαλπιγγίδης: Η φανέλα με το... 14

Η απόπειρα απαγωγής

Η διαφαινόμενη μεταγραφή του Σαλπιγγίδη στον Παναθηναϊκό δεν είχε αφήσει, όπως ήταν λογικό, ανεπηρέαστους τους οπαδούς του ΠΑΟΚ που ήλπιζαν μέχρι την ύστατη στιγμή ότι ο Ελληνας επιθετικός θα αλλάξει γνώμη και θα παραμείνει στον Δικέφαλο του Βορρά.

Ακόμα κι όταν είδαν ότι ο "Σάλπι" δύσκολα δεν θα φορέσει την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, αποφάσισαν να πράξουν με τους... δικούς τους κανόνες. Με έναν πρωτοφανή και άκρως σουρεαλιστικό τρόπο, μερίδα οπαδών του Δικεφάλου προσπάθησαν να εμποδίσουν την μεταγραφή. Συγκεκριμένα, τη μέρα που η Εθνική ομάδα επέστρεφε από την Αγγλία όπου είχε δώσει φιλικό με τα "λιοντάρια" (ήττα με 4-0), περίπου 15-20 οπαδοί του ΠΑΟΚ μετέβησαν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησαν να... "απαγάγουν"(!) τον διεθνή επιθετικό λίγο μετά την άφιξη της αποστολής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Τελικά, η απαγωγή δεν έγινε, αφού ο Σαλπιγγίδης βγήκε από άλλη έξοδο και δεν έγινε αντιληπτός. Το περιστατικό είχε επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο Σαλπιγγίδης: " Με πήρε τηλέφωνο ένας άνθρωπος και μου είπε ότι θα με απαγάγουν από το αεροδρόμιο, πρώτη φορά είχα μιλήσει μαζί του, γι' αυτό τον λόγο, ήρθε κάποιο φιλικό μου πρόσωπο και με πήρε και έφυγα από την πίσω έξοδο".

Η επιστροφή και οι αποδοκιμασίες

Στα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό ουδέποτε έκρυψε την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, ήταν επαγγελματίας, με Ε κεφαλαίο και τίμησε όσο λίγοι το συμβόλαιό του στους "πράσινους", με τους οποίους πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο Ελλάδας.

Δημήτρης Σαλπιγγίδης: Η φανέλα με το... 14

Το καλοκαίρι του 2010 αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό, παρά το γεγονός πως οι "πράσινοι" του προσέφεραν νέο συμβόλαιο με υψηλότερες αποδοχές. Η επιθυμία του να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ δεδομένη και από τη στιγμή που υπήρχε ίδια επιθυμία και από πλευράς της τότε διοίκησης, φόρεσε ξανά τα μελανόλευκα.

Δημήτρης Σαλπιγγίδης: Η φανέλα με το... 14

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους παραχωρεί την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την επιστροφή του, στο Contra.gr και την Άννα Σαλαπάτα και μιλά για όλους και για όλα, ενώ όπως ήταν λογικό κάνει ειδική αναφορά και στις αποδοκιμασίες των οπαδών του ΠΑΟΚ προς το πρόσωπό του: "Δεν θα μπορούσα να μην τους καταλάβω από τη στιγμή που και εγώ μεγάλωσα σ’ αυτή την πόλη, ξέρω τον παλμό, τον τρόπο του μέσου ανθρώπου που υποστηρίζει μία ομάδα εδώ στην Θεσσαλονίκη. Τώρα για το πως αντιμετωπίζω τα πράγματα, δεν θα έλεγα ότι τα αντιμετωπίζω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σίγουρα έκανα κάποια λάθη, δεν τοποθετήθηκα πολλές φορές σε συγκεκριμένα θέματα για συγκεκριμένες κατηγορίες, το έκανα αργά. Αλλά έτσι είναι η ζωή, κάνουμε λάθη και μαθαίνουμε από αυτά. Από 'κει και πέρα νομίζω ότι, όσον αφορά τα γεγονότα, όλα τα λέει η ιστορία και οι πράξεις. Εγώ εκδηλώθηκα όταν ήμουν μικρός, στη συνείδηση του κόσμου στη Θεσσαλονίκη αυτό έμεινε. Αποκόμισα μεν πολλή αγάπη, όταν όμως ήρθε η στιγμή που έπρεπε να φύγω από την ομάδα γιατί δεν άντεχα (και αν έμενα έτσι όπως ήταν η ομάδα εκείνη την περίοδο, δεν θα έκανα καλό σε κανένα), μερίδα του κόσμου με θεώρησε προδότη. Ακριβώς επειδή είχα εκφράσει τα συναισθήματά μου για την ομάδα όταν πρωτόπαιξα".

To εξωτερικό

Η παρουσία στον Παναθηναϊκό και την Εθνική Ελλάδας έφερε στον Σαλπιγγίδη την ευκαιρία να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Προτάσεις υπήρχαν, από Αγγλία και Γερμανία, ειδικά το καλοκαίρι του '10 που έμεινε ελεύθερος από τους "πράσινους". Ο διεθνής στράικερ, όμως, είχε πάρει την απόφασή του και ήταν σίγουρος για αυτή: ήθελε να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του, ήθελε να φορέσει ξανά τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ήθελε να δείξει σε όλους ότι έφυγε όχι γιατί ήθελε, αλλά γιατί έπρεπε: "Είχα πολλές προτάσεις από το εξωτερικό, αλλά ήδη είχα -πολύ καιρό πριν- πάρει την απόφασή μου να έρθω στον ΠΑΟΚ. Δεν ξέρω αν θα μετανιώσω μετά από 5-6 χρόνια. Μπορεί και να μετανιώσω", δήλωσε τότε ο "Σάλπι". Αν τελικά μετάνιωσε; Μόνο ο ίδιος πλέον το ξέρει...

Κεφάλαιο Εθνική

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης μετρά 82 συμμετοχές και 13 γκολ με την Εθνική ομάδα των Ανδρών, ενώ έχει πλούσια θητεία σε Νέων και Ελπίδων. Εκτός αυτών, ο 33χρονος επιθετικός έχει συνδέσει το όνομά του με κάποια από τα σημαντικότερα γκολ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος:

Το γκολ στα μπαράζ με την Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2009:

Πρώτο γκολ της Εθνικής σε Παγκόσμιο Κύπελλο:

Το γκολ στα μπαράζ με τη Ρουμανία τον Νοέμβριο του 2013:

Το μέλλον

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είναι ξεκάθαρο από τα μέχρι τώρα επίσημα παιχνίδια του ΠΑΟΚ ότι δύσκολα θα βρεθεί στην αρχική ενδεκάδα με τον Τούντορ στον πάγκο. Ο Κροάτης δεν φαίνεται να τον υπολογίζει, αλλά συνάμα δεν φαίνεται να υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησης του παίκτη από την ομάδα. Για να το πούμε απλά, στο πλάνο του Άρνεσεν για τον νέο ΠΑΟΚ, ο "Σάλπι" δεν καλύπτει τα "θέλω" του, αλλά υπάρχουν δύο αστερίσκοι στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πρώτον, ο παίκτης έχει συμβόλαιο και δεύτερον είναι η μεγάλη συμπάθεια του Ιβάν Σαββίδη. Κι αν για το δεύτερο μπορεί να γίνει μία... εξαίρεση, το πρώτο είναι που περιπλέκει την υπόθεση...

* Κάποιες φωτογραφίες και στοιχεία αλιεύθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK