Euro 1960: Σοβιετική κυριαρχία εν μέσω απουσιών

Το όνειρο του Ανρί Ντελονέ παίρνει σάρκα και οστά. Το 1958, δεκαεπτά εθνικές ομάδες συγκρούονται στα προκριματικά. Το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης γίνεται πραγματικότητα. Οι ομάδες που ρίχνονται στη μάχη λίγες και οι απουσίες σημαντικές (Ιταλία, Δυτική Γερμανία). Η τελική φάση του πρώτου τουρνουά διεξάγεται το πενταήμερο 6-10 Ιουλίου του 1960 στη Γαλλία. Τέσσερις οι ομάδες, όσοι και οι αγώνες (δύο ημιτελικοί, μικρός τελικός, τελικός).

Euro 1960: Σοβιετική κυριαρχία εν μέσω απουσιών

Οι Εθνικές που φτάνουν μέχρι τέλους είναι αυτές των Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία και Σοβιετική Ένωση. Μετά από συγκλονιστικό ματς, οι "πλάβι" επικρατούν 5-4 στο πρώτο ματς. Ο δεύτερος ημιτελικός είναι παράσταση για έναν ρόλο, καθώς οι Σοβιετικοί συντρίβουν με 3-0 τους Τσεχοσλοβάκους και στη συνέχεια σηκώνουν το τρόπαιο, αφού πρώτα επικρατούν στην παράταση χάρη σε τέρμα του Πονεντέλνικ.

Ο τελικός:

10/07/1960

Παρίσι, Παρκ Ντε Πρενς (17.966 θεατές)

Σοβιετική Ενωση – Γιουγκοσλαβία 1-1 (2-1 παρ.)

Σκόρερ: 49’ Μετρεβέλι, 114’ Πονεντέλνικ – 41’ Γκάλιτς

Σοβιετική Ενωση: Γιασίν, Τσέκελι, Μασλένκιν, Κρουτίκοφ, Βοΐνοφ, Νέτο, Μετρεβέλι, Β. Ιβάνοφ, Πονεντέλνικ, Μπομπούκιν, Μέσκι.

Γιουγκοσλαβία: Βίντινιτς, Ντούρκοβιτς, Γιουσούφι, Ζάνετιτς, Μιλαντίνοβιτς, Πέρουζιτς, Γέρκοβιτς, Σεκουλάρατς, Γκάλιτς, Μάτους, Κόστιτς.

Το αστέρι: Λεβ Γιασίν

Οι πρώτοι σκόρερ:

Οτ (Γαλλία) 2

Β. Ιβάνοφ (ΕΣΣΔ) 2

Πονεντέλνικ (ΕΣΣΔ) 2

Γκάλιτς (Γιουγκοσλαβία) 2

Γέρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία) 2

Λεβ Ιβάνοβιτς Γιασίν. Σε τρεις λέξεις περικλείεται η επιτομή του τερματοφύλακα. Ο Σοβιετικός πορτιέρο, επονομαζόμενος και ως "μαύρη αράχνη", έχει μείνει στην ιστορία ως ο μοναδικός που να αγωνίζεται με το Νο1 στην πλάτη και να παίρνει τη Χρυσή Μπάλα (1963). Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, έχει αποκρούσει περί τα 150 πέναλτι. Όσο για το μυστικό της επιτυχίας του, δεν διστάζει να το μαρτυρήσει: "Πρώτα καπνίζω ένα τσιγάρο για να ηρεμήσω. Μετά πίνω ένα δυνατό ποτό για να τονώσω τους μύες μου και είμαι έτοιμος". Τόσο απλά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK