Euro 1964: Ο ταύρος "σκότωσε" τον ταυρομάχο

Η δεύτερη έκδοση του Κυπέλλου Εθνών έχει μεγαλύτερη απήχηση. Οι 17 ομάδες των προκριματικών γίνονται 29, με την Ελλάδα να αποσύρεται στη συνέχεια μετά την κλήρωση με την Αλβανία.

Euro 1964: Ο ταύρος "σκότωσε" τον ταυρομάχο

Ο θεσμός όμως αρχίζει να κερδίζει το ενδιαφέρον του κόσμου. Τα τελικά διεξάγονται επί ισπανικού εδάφους, το τετραήμερο 17-21 Ιουνίου. Οι τέσσερις ομάδες που καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι εκεί είναι οι Ισπανία, Σοβιετική Ενωση, Ουγγαρία και Δανία. Η τελευταία, για να περάσει, χρειάστηκε να αποκλείσει μετά από τρίτο ματς το... Λουξεμβούργο, το οποίο είχε πετάξει έξω την Ολλανδία!

Στην τελική φάση, ο τελικός είναι το κλου του τουρνουά. Η Ισπανία καλείται να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο "Χενεραλίσιμο Φράνκο" είχε αρνηθεί το ματς με τους... κομμουνιστάς. Τώρα δίνει το ΟΚ και οι "φούριας ρόχας" διαδέχονται τη σοβιετική μηχανή στον ευρωπαϊκό θρόνο.

Ο τελικός:

21/06/1964

Μαδρίτη, Σαντιάγο Μπερναμπέου (79.115 θεατές)

Ισπανία – Σοβιετική Ενωση 2-1

Σκόρερ: 6’ Περέδα, 84’ Μαρτσελίνιο – 8’ Κουσάινοφ

Ισπανία: Ιριμπάρ, Ριβίγια, Ολιβέγια, Καγιέχα, Θόκο, Φούστι, Αμάνθιο, Περέδα, Μαρτσελίνιο, Σοαυάρεθ, Λαπέτρα.

Σοβιετική Ενωση: Γιασίν, Κουστίκοφ, Σεστέρνεφ, Μούντρικ, Βορονίν, Ανίτσκιν, Κισλένκο, Β. Ιβάνοφ, Πονεντέλνικ, Κορνέεφ, Κουσάινοφ.

Το αστέρι: Λουίς Σουάρεθ

Οι πρώτοι σκόρερ:

Περέδα (Ισπανία) 2

Μπένε (Ουγγαρία) 2

Νόβακ (Ουγγαρία) 2

Το 1964, οπότε και η Ισπανία ανεβαίνει στον ευρωπαϊκό Όλυμπο, το κόσμημά της είναι ο Λουίς Σουάρεθ. Ο ντελικάτος μεσοεπιθετικός, εκτός από τα ποδοσφαιρικά προσόντα, έχει και ένα... παράσημο. Αγωνίζεται στο εξωτερικό και δη την Ιντερ, την ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών λίγες εβδομάδες πριν το ευρωπαϊκό. Ο Σουάρεθ ανακηρύσσεται καλύτερος παίκτης του τελικού με τη Σοβιετική Ένωση, ενώ η διεθνής καριέρα του διαρκεί 15 χρόνια (32 συμμετοχές, 14 γκολ). Το 1990 έμελε να οδηγήσει την Ισπανία στα γήπεδα της Ιταλίας για το Μουντιάλ. Ως προπονητής βέβαια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK