Euro 1972: Στο αστερισμό του ατσούμπαλου γκολτζή

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μεταφέρονται αυτή τη φορά στο Βέλγιο αλλά και πάλι οι ομάδες είναι μόλις τέσσερις. Η ανάθεση γίνεται και πάλι αφού πρώτα είχε γίνει γνωστό το καρέ. Οι Βέλγοι, πάντως, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και είναι χαρακτηριστικό πως τα τέσσερα ματς διεξάγονται σε διαφορετικά στάδια.

Euro 1972: Στο αστερισμό του ατσούμπαλου γκολτζή

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Δυτική Γερμανία κάνει την εμφάνισή της και σαρώνει τα πάντα στο διάβα της. Κατακτά το τρόπαιο δίχως να πιεστεί ιδιαίτερα από Βέλγιο και Σοβιετική Ένωση, με τους Ούγγρους να καταλήγουν στην τέταρτη και τελευταία θέση. Την παράσταση κλέβει ο Γκερντ Μίλερ, ίσως η πιο παραγωγική μηχανή γκολ που έχει εμφανιστεί ποτέ στη Γηραιά Ηπειρο.

Ο τελικός:

18/06/1972

Βρυξέλες, Χέιζελ (49.000 θεατές)

Δυτική Γερμανία – Σοβιετική Ενωση 3-0

Σκόρερ: 27’, 58’ Μίλερ, 52’ Βίμερ

Δυτική Γερμανία: Μάγερ, Χέτγκες, Μπεκενμπάουερ, Σβάρτσενμπεκ, Μπράιτνερ, Χένες, Βίμερ, Νέτσερ, Χάινκες, Μίλερ, Κρέμερς.

Σοβιετική Ένωση: Ρουντάκοφ, Τζοτζουασβίλι, Καπλίτσνι, Ιστόμιν, Κουρτσιλάβα, Κολότοφ, Τρόσκιν, Μπαϊντάτσνι, Μπασισέφσκι (66’ Κοζίνκεβιτς), Κόνκοφ (46’ Ντολμάτοφ), Ονισένκο.

Το αστέρι: Γκερντ Μίλερ

Πρώτος σκόρερ: Γκ. Μίλερ (Δ. Γερμανία) 4

Ο επονομαζόμενος και ως "Der Bomber" ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του τουρνουά. Πρόλαβε να σκοράρει τέσσερις φορές σε δύο αγώνες αλλά οι αριθμοί που συνόδευσαν τη σύντομη (σταμάτησε στα 28) αλλά εκρηκτική καριέρα του. Φορώντας τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, πέτυχε 365 γκολ σε 427 ματς πρωταθλήματος, 66 σε 74 ευρωπαϊκά ματς και 68 (!) σε 62 διεθνείς εμφανίσεις. Η αποδοτικότητά του πλησίαζε όλο και περισσότερο σε αυτό που μπορεί να αποκληθεί εξωγήινο αλλά το 1974 έριξε τους τίτλους τέλους. "Για προσωπικούς λόγους, σταματάω", θα δηλώσει και θα αφήσει ένα κάρο ερωτηματικά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK