Euro 1976: Το σουτ που έμεινε στην ιστορία

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φτάνει αισίως στην 5η έκδοσή του. Τόπος στέψης αυτή τη φορά είναι η Γιουγκοσλαβία του ταλέντου και του διχασμού.

Euro 1976: Το σουτ που έμεινε στην ιστορία

Η χώρα διεξαγωγής προκύπτει μετά την πρόκριση των τεσσάρων καλύτερων ομάδων και ο τότε γίγαντας αναλαμβάνει τη διοργάνωση. Οι πόλεις που επιλέγονται, διόλου τυχαία, είναι το Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι. Πέραν των "πλάβι", το παρόν δίνουν οι Τσεχοσλοβακία, Δυτική Γερμανία και Ολλανδία.

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι Γερμανοί δεν πρόκειται να παραδώσουν τα σκήπτρα. Φτάνουν μέχρι την παράταση αλλά ρίχνουν τέσσερα γκολ στη Γιουγκοσλαβία και αντιμετωπίζουν στον τελικό την Τσεχοσλοβακία η οποία κάνει την έκπληξη και αποκλείει (και αυτή στην παράταση) την Ολλανδία. Οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ευρώπης όμως δεν σταματούν εδώ και φτάνουν μέχρι τέλους, κατακτώντας το τρόπαιο.

Ο τελικός:

20/06/1976

Βελιγράδι, γήπεδο Ερυθρού Αστέρα (35.000 θεατές)

Τσεχοσλοβακία – Δ. Γερμανία 2-2 (5-3 πέν.)

Σκόρερ: 8’ Σβέλικ, 25’ Ντόμπιας – 28’ Ντ. Μίλερ, 89’ Χολτσενμπάιν

Τσεχοσλοβακία: Βίκτορ, Πίβαρνικ, Οντρους, Τσάπκοβιτς, Κεγκ, Ντόμπιας (94’ Βέσελι), Μέντερ, Πανένκα, Μάζνι, Σβέχλικ (79’ Γιουρκέμικ), Νέχοντα.

Δυτική Γερμανία: Μάγερ, Φογκτς, Σβάρτσενμπεκ, Μπεκενμπάουερ, Ντιτς, Βίμερ (46’ Φλοχ), Μπόνοφ, Μπερ (80’ Μπόνγκαρτζ), Χένες, Ντ. Μίλερ, Χολτσενμπάιν.

Το αστέρι: Αντονίν Πανένκα

Πρώτος σκόρερ: Ντ. Μίλερ (Δ. Γερμανία) 4

Ο τελικός βρίσκεται στα πέναλτι. Οκτώ έχουν εκτελεστεί, με τον Ούλι Χένες να στέλνει την μπάλα άουτ στο τελευταίο χτύπημα. Το σκορ παραμένει 4-3 και ο Αντονίν Πανένκα έχει την ευκαιρία να δώσει την κούπα στην Τσεχοσλοβακία, σε περίπτωση εύστοχου πέναλτι. Ο βιρτουόζος μέσος όχι μόνο βρίσκει δίχτυα αλλά το κάνει και με στιλ. Παίρνει φόρα, προσποιείται πως θα εκτελέσει δυνατά αλλά σκάβει την μπάλα και τη στέλνει πάνω από τον Σεπ Μάγερ. Αυτό είναι. Η συγκεκριμένη εκτέλεση γίνεται διαχρονική και τα τελευταία 30 και κάτι χρόνια όλο και πληθαίνουν αυτοί που τη δοκιμάζουν. Ο Πανένκα άνοιξε τον δρόμο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK